Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017


             SAOUTIS  INSURANCE                                                  43 Χρόνια Ποιοτικής Ασφαλιστικής  Προσφοράς                                                                         Τηλ. 2721 300 35 21, ή 6977 172 942.                                                                                          e-mail:agsaouti@gmail.com    

  
                                                                                
    

                                                       
                           
               


 
                       
       

   

                 ΟΙ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ  ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ  ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ
              ΣΤΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ...
   

              ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
                            ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΑΣΙΛΗ ΚΡΕΜΜΥΔΑ

http://taairetika.blogspot.gr/p/blog-page_25.html
ΘΑΥΜΑ ΤΟ 1-1 ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Η ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ ;

Η ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 1-1 ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

http://taairetika.blogspot.gr/p/aulhtik.html
                    ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ
                           LIFE STYLE
Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΛΟΥΙΤΖΙ ΜΑΡΑΣ.

http://taairetika.blogspot.gr/p/blogpage.html
Η ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΙΟΛΙΟΥ

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΙΟΛΙΟΥ. ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΚΛΙΠ


http://taairetika.blogspot.gr/p/life-style.html

Νέα επιτυχία για Κατερίνα Λιόλιου

Ακούστε και δείτε στην ενότητα "life style" το video clip από το νέο τραγούδι της πολύ ανερχόμενης και κούκλας Κατερίνας Λιόλιου που λέγεται "απο΄δω και πέρα".


http://taairetika.blogspot.gr/p/life-style.html
Flag Counter

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Μύθοι και αλήθειες για το 1821


Με αφορμή τη σημερινή εθνική μας επέτειο-την οποία κοιτάμε και αυτήν με αιρετική ματιά- πανεπιστημιακός ιστορικός Βασίλης Κρεμμύδας μιλά σε συνέντευξή του για μύθους και τις αλήθειες που γνωρίζουμε οι Έλληνες για το 1821 και ακόμα για άγνωστα γεγονότα και καταστάσεις της εποχής. Νομίζουμε ότι παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να διαβαστεί...


Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ

Πηγή: www.lifo.gr

Απο τον Θοδωρή  Αντωνόπουλο

Αντίθετα με ό,τι διδασκόμασταν στο σχολείο, η Ιστορία δεν είναι κάτι στατικό και μονολιθικό, ούτε «θέσφατο». Αλλάζει, εξελίσσεται, αναθεωρείται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα. Γι' αυτό κι έχουν πάντα ενδιαφέρον οι ιστορικές εκδόσεις, γι' αυτό δεν βαριέσαι ποτέ να μελετάς εποχές κι ανθρώπους, ακόμα κι αν έχεις διαβάσει ήδη τόσα και τόσα σχετικά. Τώρα, αν μαθαίνεις και κάτι... παίζεται, που λένε, αφού η «Ιστορία δεν διδάσκει», τουλάχιστον όμως διευρύνει την αντίληψή μας, καθώς εκτιμά ο συνομιλητής μου, με τον οποίο βρέθηκα παραμονές της εθνικής μας επετείου με αφορμή το νέο του πόνημα «Η Ελληνική Επανάσταση του '21 – Τεκμήρια, αναψηλαφήσεις, ερμηνείες» (εκδ. Gutenberg). Συνταξιούχος πλέον, ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός δεν έχει σταματήσει ούτε το ερευνητικό ούτε και το συγγραφικό του έργο, το οποίο μάλιστα έχει εμπλουτίσει με ιστορικού περιεχομένου παιδικά παραμύθια. Μιλήσαμε για τις ιστορίες που γράφονται σαν παραμύθια και αντιστρόφως, για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά αίτια της Επανάστασης υπό το φως σύγχρονων μαρτυριών, τον εγχώριο και διεθνή της αντίκτυπο, την παράλληλη με αυτήν διαπάλη συντήρησης και νεωτερικότητας, τις εμφύλιες συγκρούσεις, τον ρόλο των δανείων –εσωτερικών κι εξωτερικών–, τις αυθαίρετες ερμηνείες που μεταγενέστερα, λέει, της δόθηκαν, είτε από δεξιά είτε από αριστερά, και... ε, δεν θα σας τα πω όλα, ανοίξτε και κάνα βιβλίο! 

— Τι παραπάνω προσθέτει το βιβλίο σας στην ιστοριογραφία για το '21;

 Ως ιστορικός της Τουρκοκρατίας, συνεχίζω να αναζητώ εδώ τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που οδήγησαν στην Επανάσταση και να εμβαθύνω στις αιτίες που την προκάλεσαν. Χάρη στους Ναπολεόντειους Πόλεμους και τις ανάγκες ανεφοδιασμού των εμπόλεμων ευρωπαϊκών χωρών από «ουδέτερα» πλοία, η ναυτιλία, το εμπόριο και τα συναφή επαγγέλματα γνώρισαν πρωτοφανή ανάπτυξη, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην παραγωγή. Στα χέρια των υπόδουλων Ελλήνων βρέθηκε ξαφνικά πολύ χρήμα – είναι χαρακτηριστική π.χ. η περίπτωση του ζάπλουτου Πελοποννήσιου τραπεζίτη και τοκογλύφου Νικολή Ταμπακόπουλου από τη Βυτίνα που μέσα σε πέντε χρόνια, παραμονές του '21, ήταν σε θέση να δανείσει περί τα 2 εκατ. γρόσια, ποσό ασύλληπτο ακόμα και για τα τωρινά δεδομένα, αφού αρκούσε για να ναυλώσει δεκατρία καράβια! Μπορούσε, μάλιστα, να συντηρεί μέχρι εκατό πολεμιστές, έναν μικρό στρατό δηλαδή. Πολλά ήταν τα πλούτη που είχαν αποκομίσει οι εφοπλιστές αλλά και οι Έλληνες έμποροι των παροικιών. «Λεφτά υπήρχαν» που θα λέγαμε σήμερα, και μάλιστα άφθονα! Αυτή είναι η πρώτη «αποκάλυψη» του βιβλίου. Η άλλη είναι ότι στη διάρκεια της Επανάστασης διεξαγόταν μια συνεχής, αδυσώπητη πάλη ανάμεσα στην παράδοση και στη νεωτερικότητα, σύγκρουση που υπέβοσκε ήδη από πριν κι εκδηλώθηκε τόσο με τους πρώτους εμφυλίους του 1824-25 όσο και επί Καποδίστρια, οπότε η νεωτερικότητα κινδύνεψε περισσότερο.

— Γιατί το λέτε αυτό; Δεν ήταν ο Καποδίστριας εκσυγχρονιστής; 

Ήταν ένας συντηρητικός πολιτικός, οπαδός της «πεφωτισμένης δεσποτείας». Ήθελε να κυβερνά μόνος, δεν δεχόταν συμβουλές και υποδείξεις, ούτε καν από τους έμπιστούς του. Αποξενώθηκε έτσι τόσο από τον λαό όσο και από την ηγεσία της Επανάστασης. Το πολίτευμα που θα ταίριαζε σε ένα νέο και μοντέρνο, δηλαδή εθνικό, ανεξάρτητο κράτος, όπως η Ελλάδα, ήταν η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, με Σύνταγμα, Βουλή, εκλογές κ.λπ., πράγματα που απεχθανόταν ο Καποδίστριας. Πρέσβευε, μάλλον, απολυταρχικά ιδεώδη, σε αντίθεση με τα νεωτερικά που εκπροσωπούσε η αστική τάξη της εποχής (κυρίως οι νησιώτες) αλλά και η μετεπαναστατική ελληνική κοινωνία συνολικά, οπότε η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. — Ήταν τόσο απόλυτοι αυτοί οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε νεωτερικότητα και συντήρηση; Όχι, βέβαια. Π.χ. ο Μακρυγιάννης, πριν από το '21, ασχολούνταν για μια επταετία με το εμπόριο, δίχως αυτό να τον κάνει νεωτεριστή – απεναντίας. Ήταν λίγο θολά τα όρια, μπορούμε ωστόσο να πούμε γενικά ότι η νεωτερικότητα είχε «κατακτήσει» τη διανόηση, την αστική τάξη και τη ναυτιλία. — Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η Τουρκοκρατία δεν ήταν πάντα τόσο δεσποτική και καταπιεστική, ότι υπήρχαν ελευθερίες, προνόμια κ.λπ. Υπήρχαν, πράγματι, κάποιες προνομιούχες κοινότητες, η μόρφωση ήταν ελεύθερη, οι εμπορικές δραστηριότητες, η πίστη επίσης. Οι Οθωμανοί κατακτητές απαιτούσαν πολύ συγκεκριμένα πράγματα: να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία με χρήμα. Τα άλλα δεν τους ένοιαζαν. Αναμφίβολα, όμως, ήταν ένα πολύ σκληρό καθεστώς για τους υπόδουλους. Δικαιώματα δεν είχαν, η φορολογία ήταν βαριά, οι αυθαιρεσίες και οι βαρβαρότητες της εξουσίας ήταν συχνές. Η ελληνική ήταν ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή επανάσταση, άλλαξε το status quo στην Ανατολική Μεσόγειο, την ως τότε πολιτική της Ιεράς Συμμαχίας και το δόγμα περί ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.   

— «Κρυφά σχολειά» δεν υπήρξαν πάντως, αυτό έχει πια καταρριφθεί ιστορικά. 

Ακριβώς. Εκείνο που υπήρξε σε κάποια μοναστήρια ήταν «σπουδαστήρια», όπου οι εγγράμματοι μοναχοί δίδασκαν γραφή κι ανάγνωση στους νεότερους, μαζί με τη Βίβλο. Δεν επρόκειτο, βέβαια, για κάποια κρυφή ή παράνομη δραστηριότητα, χρησιμοποιήθηκε όμως κατά κόρον ο μύθος αυτός μέχρι και τις μέρες μας – φαντασθείτε ότι το θεωρούμενο «κρυφό σχολειό» στη Μονή Πεντέλης κατασκευάστηκε το '60 και αναπαλαιώθηκε καταλλήλως, μουτζούρωσαν τους τοίχους για να φαίνεται καπνισμένο από τα κεριά κ.λπ.!   

— Και δεν είναι, βέβαια, ο μόνος μύθος της Επανάστασης αυτός... 

Εσείς ποιον θεωρείτε τον μεγαλύτερο; Θα έλεγα αυτόν με τη δήθεν ύψωση του λάβαρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στη Μονή της Αγίας Λαύρας την 25η Μαρτίου του 1821, όπου τάχα ορκίστηκαν οι αγωνιστές. Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο δεν ξεκίνησε καν την ημερομηνία εκείνη, αλλά λίγο νωρίτερα. Ο ίδιος ο Γερμανός, άλλωστε, στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι την ημέρα εκείνη βρισκόταν σε άλλο χωριό. Το λάβαρο το ύψωσε, πράγματι, αλλά αυτό έγινε λίγες μέρες αργότερα, στην Πάτρα. Ο θρύλος της Λαύρας εντασσόταν στις μεταγενέστερες προσπάθειες να συνδεθεί η θρησκευτική με τη νεοαναδυόμενη εθνική ταυτότητα.    — Μια άλλη «αιρετική» άποψη λέει πως αν οι Έλληνες δεν «βιάζονταν» να επαναστατήσουν, θα κατακτούσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία οικονομικά, χάρη στον ιδιαίτερο δυναμισμό τους σε αυτό τον τομέα. Υπερβολές. Υπήρξε, πράγματι, προεπαναστατικά μια μεγάλη οικονομική άνθηση, η οποία όμως ανακόπηκε με τη λήξη των Ναπολεόντειων Πολέμων. Τα ευρωπαϊκά πλοία επέστρεψαν στις θάλασσες, εκτοπίζοντας τα ελληνικά, εμπόριο και συναλλαγές έπεσαν κατακόρυφα, επήλθε ανεργία, ύφεση και κρίση όχι μόνο στον ναυτιλιακό/εμπορικό τομέα αλλά και σε όλα τα εξαρτώμενα από αυτόν επαγγέλματα, από τον ναυπηγό, τον ξυλουργό και τον βιοτέχνη μέχρι τον βυρσοδέψη, τον μπακάλη και τον χαμάλη του λιμανιού. Οι νέες κοινωνικές τάξεις που είχαν δημιουργήσει οι εξελίξεις έμεναν «ξεκρέμαστες», αφού δεν προστατεύονταν από το κράτος. Υπήρχαν, επιπλέον, μεγάλα χρηματικά κεφάλαια που παρέμεναν ανενεργά – κοντά στα άλλα, η Επανάσταση φάνταζε ιδεώδης λύση τόσο για τις επενδύσεις όσο και για την ανεργία! 

— Οπότε, τα αίτια του ξεσηκωμού ήταν σε μεγάλο βαθμό οικονομικά; 

Καταρχάς, όχι. Η οικονομική κρίση της εποχής ήταν απλώς ο καταλύτης που τον επέσπευσε. Ούτε η διαφορετική πίστη ήταν η κύρια αιτία του – άλλωστε το Πατριαρχείο τον είχε καταδικάσει. Η νεοσύστατη έννοια του έθνους ήταν που διαφοροποιούσε βασικά τον υπόδουλο από τον κατακτητή. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν, επίσης, η παιδεία και η οικονομική άνεση (ιδίως στις παροικίες) μια τάξης εύρωστης και ανοιχτής στα μηνύματα του Διαφωτισμού. Η Φιλική Εταιρεία εργαζόταν ήδη στην κατεύθυνση της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου αστικού ελληνικού κράτους. — Είχε, τελικά, ταξικό χαρακτήρα το '21, όπως πρότειναν κάποιοι ιστορικοί; Με την έννοια ενός προλεταριάτου που εξεγείρεται, σίγουρα όχι. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό, ήταν μυθεύματα του ΚΚΕ και συγγραφέων όπως ο Γιάννης Κορδάτος. Τον πιστέψαμε πολύ τον Κορδάτο στα νιάτα μας, τραφήκαμε με αυτόν, αλλά δεν ήταν καν ιστορικός ο άνθρωπος, δεν είχε κάνει καμία σοβαρή έρευνα. Μέχρι ανύπαρκτες κοινωνικές τάξεις εφηύρε για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. Αφήστε, ειδικά από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά συνθλιβήκαμε οι ιστορικοί από τα δύο μεγάλα λιθάρια των μύθων, το ένα της Δεξιάς και της συντήρησης, το άλλο της Αριστεράς. 

— Είχε, τελικά, ταξικό χαρακτήρα το '21, όπως πρότειναν κάποιοι ιστορικοί; 

Με την έννοια ενός προλεταριάτου που εξεγείρεται, σίγουρα όχι. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό, ήταν μυθεύματα του ΚΚΕ και συγγραφέων όπως ο Γιάννης Κορδάτος. Τον πιστέψαμε πολύ τον Κορδάτο στα νιάτα μας, τραφήκαμε με αυτόν, αλλά δεν ήταν καν ιστορικός ο άνθρωπος, δεν είχε κάνει καμία σοβαρή έρευνα. Μέχρι ανύπαρκτες κοινωνικές τάξεις εφηύρε για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. Αφήστε, ειδικά από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά συνθλιβήκαμε οι ιστορικοί από τα δύο μεγάλα λιθάρια των μύθων, το ένα της Δεξιάς και της συντήρησης, το άλλο της Αριστεράς... 


ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΡΕΜΜΥΔΑ

— Τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια της Αγγλίας τι ρόλο έπαιξαν;

Περισσότερο συμβολικό, παρά ουσιαστικό. Ουσιαστικά, τα «προκάλεσε» η εξωτερική πολιτική των επαναστατημένων που έσπευσαν να ζητήσουν δάνεια απ' όλες τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις, ώστε να αποσπάσουν μια έμμεση, έστω, αναγνώριση και να διεθνοποιηθεί το ελληνικό ζήτημα. Ήδη, η Αγγλία το 1823 είχε αναγνωρίσει τα ελληνικά πλοία που έπλεαν στο Ιόνιο, το οποίο τότε διαφέντευε, ως πλοία εμπόλεμου έθνους, ενέργεια που, μαζί με τη σύναψη του πρώτου δανείου έναν χρόνο αργότερα, νομιμοποιούσε de facto την εξέγερση. Η Ρωσία, ως ανταγωνίστρια δύναμη, πρότεινε την ίδια εποχή τη δημιουργία τριών αυτόνομων, φόρου υποτελών ελληνικών κρατιδίων στον Σουλτάνο. Ενώ, λοιπόν, ήταν μικρό το οικονομικό όφελος εκείνων των δανείων, αφού κιόλας μεγάλο μέρος τους «φαγώθηκε» στην πορεία, το πολιτικό και διπλωματικό τους αντίκρισμα ήταν μεγάλο. Γαλλική εφημερίδα της εποχής προεξοφλούσε ότι εφόσον οι Άγγλοι δάνεισαν την Ελλάδα, αυτή επρόκειτο σίγουρα να απελευθερωθεί. Ναι, ήταν μιας μορφής εξάρτηση από την Αγγλία, αλλά ήταν οι ίδιοι οι ηγέτες των επαναστατών –ο Κολοκοτρώνης ανάμεσά τους– που το 1825, σε κρίσιμη φάση του αγώνα, με τον Ιμπραήμ να αλωνίζει στην Πελοπόννησο και να πολιορκεί ασφυκτικά το Μεσολόγγι, υπέγραψαν έκκληση να αναλάβει η Αγγλία την Ελλάδα υπό την προστασία της. 

— Γράφετε κάπου ότι στη διάρκεια των δύο εμφυλίων της Επανάστασης οι αντίπαλοι δεν επεδίωκαν την εξολόθρευση αλλά τον προσεταιρισμό του αντιπάλου.

Ακριβώς. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για κατ' ευφημισμόν εμφυλίους, αφού αντικείμενο της φιλονικίας ήταν το μοίρασμα της εξουσίας και στόχος η ένταξη του ενός στρατοπέδου στο άλλο – αμφότερες οι πλευρές γνώριζαν ότι δεν τις συνέφερε η αλληλοεξόντωση, αφού άλλος ήταν ο κοινός εχθρός, οπότε προσπάθησαν να την αποφύγουν, δόθηκε γενική αμνηστία στους ηττημένους κ.λπ. 

— Είχαν, πράγματι, υποτιμήσει τον ελληνικό ξεσηκωμό οι Οθωμανοί; 

Ναι, κι αυτό ήταν το μεγάλο τους λάθος. Υποτίμησαν όχι μόνο τον ξεσηκωμό, που θεώρησαν αρχικά μια ακόμα επαρχιακή εξέγερση, αλλά και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον γι' αυτόν. Δεν είχαν, επίσης, υπολογίσει τη δύναμη των Ελλήνων στη θάλασσα, μια πλευρά του Αγώνα που δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει. Έπειτα, μια μεγάλη, μακρινή εκστρατεία όπως εκείνη του Δράμαλη, σε εδάφη δύσβατα και με τον αντίπαλο να αποφεύγει να συγκρουστεί ευθέως αλλά να επιδίδεται σε ανταρτοπόλεμο, είχε πολύ υψηλό οικονομικό κόστος (το ίδιο και οι μετακινήσεις του οθωμανικού στόλου). Όταν η στρατιά του Δράμαλη καταστράφηκε, ο Σουλτάνος δυσκολευόταν να οργανώσει μια άλλη, αντίστοιχου μεγέθους, και τότε προσέφυγε στον Ιμπραήμ.  

 — Ήταν όντως προχωρημένα για την εποχή τους τα πρώτα ελληνικά Συντάγματα;

Μπορώ να σας πω ότι ήταν πιο φιλελεύθερα και δημοκρατικά και από τα γαλλικά, δίχως να τα αντιγράφουν. Χρειάστηκε, βέβαια, να φτάσουμε στα 1843 ώστε να ικανοποιηθεί το επαναστατικό αίτημα όσον αφορά την καθιέρωση Συντάγματος και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.   

— Ποιες προσωπικότητες του Αγώνα θα ξεχωρίζατε περισσότερο; 

Τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη από τους στρατιωτικούς και τον, συχνά παρεξηγημένο, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο από τους πολιτικούς. Ο πρώτος διέθετε σπουδαίες στρατηγικές ικανότητες και ο δεύτερος ένα σοβαρό, εκσυγχρονιστικό πολιτικό όραμα.   

—Πόσο σημαντική ήταν η συμμετοχή των Αρβανιτών στην Επανάσταση; 

Πολύ. Αρβανίτες ήταν πολλοί οπλαρχηγοί αλλά και καπεταναίοι των νησιών. Φυσικά, και των Σουλιωτών η συμμετοχή ήταν σημαντική. Όμως, παρά την αλβανική τους καταγωγή, ήταν ενσωματωμένοι από αιώνες, διέθεταν πίστη χριστιανική κι ελληνική εθνική συνείδηση, ακόμα κι αν κάποιοι δεν μιλούσαν καν καλά ελληνικά. 

— Τι ιστορικά διδάγματα μπορούμε να πάρουμε σήμερα από το '21; 

Η Ιστορία, δυστυχώς, δεν διδάσκει, αγαπητέ. Μας βοηθά μεν να διευρύνουμε την αντίληψή μας, όμως τα λάθη του παρελθόντος είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε γιατί και οι άνθρωποι είμαστε αδιόρθωτοι, που λένε, αλλά και οι καταστάσεις αλλάζουν διαρκώς.   

— Εκτός από τα ιστορικά σας πονήματα, τα τελευταία χρόνια γράφετε και παιδικά παραμύθια...

Ιστορίες είναι, ξέρετε, και τα παραμύθια, προτιμότερα πάντως από τα παραμύθια που παρουσιάζονται σαν πραγματικές ιστορίες! Ξεκίνησα να γράφω περισσότερο ως διασκέδαση. Ήθελα να δείξω στον εγγονό μου πώς φτιάχνονται τα ιστιοφόρα, να τον πάω ένα νοητό ταξίδι... Όταν διάβασε το πρώτο μου παραμύθι ο εκδότης, μου γύρεψε άλλα τέσσερα, του είπα αποκλείεται, εν τέλει όμως συμφώνησα, γιατί είναι κι ένας θαυμάσιος τρόπος να διδάσκεις Ιστορία σε μικρά παιδιά.   — Νοσταλγείτε καθόλου τα χρόνια που διδάσκατε; Ναι, συχνά, περισσότερο δε τα χρόνια που δίδασκα στη Μέση Εκπαίδευση, γιατί διαφέρει και η επικοινωνία που έχεις με τους μαθητές. Στο πανεπιστήμιο έχεις πια να κάνεις με ενήλικες. Μάλιστα, πάντα μιλούσα στους φοιτητές μου στον πληθυντικό, γιατί τους θεωρούσα ώριμους και ισότιμους πλέον πολίτες. 

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Το θέμα Ζέκα στην εθνική...Η αναπαράσταση της Καλαμάτας

Διαβάστε στην ενότητα "Αθλητικά" την άποψη μας για το θέμα της ελληνοποίησης του Ζέκα και το αυριανό ματς της εθνικής στο Βέλγιο.Και στην ενότητα "Μεσσηνία" για τη φετινή αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, φωτογραφίες και βίντεο...

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Η καθεστωτική ρατσιστική λαίλαπα !


Πολλοί τηλεθεατές- και μεταξύ αυτών και εγώ-κάνοντας zapping Δευτέρα και Τρίτη βράδυ πέφτουμε επάνω στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη που τη χαζεύουμε περισσότερο για τους καλεσμένους και τις συνεντεύξεις τους.

Αν όμως δείτε συγκεκριμένη στήλη της εκπομπής, ο παρουσιαστής κάνει και πολιτικές αναλύσεις (μεταξύ life style θεμάτων και ημίγυμνων χορευτριών...). Εκεί λοιπόν ο συγκεκριμένος τύπος θεωρεί καλό να παριστάνει τον υπερεθνικιστή και να χύνει, ελεύθερα και με την ανοχή του καναλιού, ρατσιστικό δηλητήριο και μίσος κατά εθνικών μειονοτήτων, ξένων λαών και Ελλήνων πολιτών ξένης καταγωγής ! 

Ο Αναστασιάδης βέβαια τα ίδια περίπου πράγματα  γράφει και στη φασιστοφυλλάδα του εδώ και χρόνια, αλλά ειδικά για τα τηλεοπτικά του μηνύματα σε ελεύθερο κανάλι δεν έχει ευαισθητοποιηθεί κανένας "προοδευτικός" (ούτε αριστερός, ούτε δεξιός) και κανένα ΕΣΡ. Ενδεικτικό του πόσο ασύδοτη ρατσιστική μπανανία είμαστε ως Ελλάδα...

Όταν μιλάμε για Θέμο Αναστασιάδη, μιλάμε φυσικά για ένα από τα πιο απεχθή παράσιτα της μεταπολίτευσης και που κυριολεκτικά άνθρωποι σαν αυτόν συνέβαλαν τα μέγιστα για να καταντήσει η Ελλάδα, εδώ που κατάντησε. Σαλταδόρος της πολιτικής (χώθηκε αρχικά στο Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και πιο πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον τώρα βρίζει και έχει φλερτάρει και με τη Χρυσή Αυγή) ξεκίνησε από απλός ρεπόρτερ και κατέληξε διαπλεκόμενος, με εφημερίδα και μπλεγμένος σε βρωμοδουλειές (πχ. κομιστής DVD και φοροδιαφυγή).

Γενικά αμόρφωτος και κενός περιεχόμενου τύπος, έχει φτάσει σήμερα μέσα σε όλη την Ελληνική παρακμή να θεωρείται πως είναι και κάποιος αξιοσέβαστος εκδότης και διαμορφωτής της κοινής γνώμης ! Πουλάει εδώ και χρόνια εθνικισμό και σωβινισμό και έτσι ανεβάζει και τις πωλήσεις του και τα έχει καλά και με το πολιτικό καθεστώς.  Δεν είναι βέβαια μόνο ο Αναστασιάδης το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά μόνο η κορυφή του ρατσιστικού και εθνικιστικού του παγόβουνου. Ζούμε άλλωστε στη χώρα που οι νεοναζί είναι τρίτο κόμμα και αυτό τα λέει όλα...

Πιστεύω πάντως πως όλη αυτή η ρατσιστική λαίλαπα που βγάζει η χώρα μας και η προκλητική ανοχή σε αυτήν δεν πρέπει να μας παραξενεύει καθόλου, διότι είναι συμβατή  με τη φύση του κρυφοφασιστικού πολιτικού καθεστώτος που κάνει κουμάντο στη χώρα. Ειδικά το φαιοκόκκινο καθεστώς του Τσίπρα έχει μεγάλη ανάγκη στόχευσης αλλοδαπών εχθρών και για αποπροσανατολισμό του κόσμου και για να συσπειρώσει τα πλήθη υπέρ του ως καλός... πατριώτης.

Σε αυτή λοιπόν την πολιτική στάση και λογική Τούρκοι, Αλβανοί, "Σκοπιανοί"εθνικές μειονότητες και άλλοι που μπορεί να προκύψουν αντιμετωπίζονται από τον πολιτικό κόσμο ως εθνικοί εχθροί και οι διάφοροι Αναστασιάδηδες τους είναι χρήσιμοι σε αυτό.

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Πως αυτοκτόνησαν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ !...Survivor: Αποχαιρετά η Σόφη !

Στην ενότητα "αθλητικά" διαβάστε την ανάλυση μας για το πως και γιατί Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έχασαν φέτος τη μεγάλη τους ευκαιρία να πάρουν πρωτάθλημα το οποίο χάνουν από έναν κακό Ολυμπιακό.

http://taairetika.blogspot.gr/p/aulhtik.html

Και στην ενότητα "Life style" για το "survivor" και τη διαφαινόμενη αποχώρηση της Σόφης Πασχάλη και όλο το παρασκήνιο.http://taairetika.blogspot.gr/p/life-style.html


Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Η φασιστική μπόχα μας έγινε και διεθνής !


Τι μπορούμε πλέον να πούμε για το γεγονός ότι προχθές στάλθηκαν παγιδευμένα πακέτα σε Σοϊμπλε και Τόμσεν (αν και είναι προφανές ότι δεν επρόκειτο να φτάσουν ποτέ σ'αυτούς χωρίς έλεγχο) από την Ελλάδα ; Μια Ελλάδα που με θλίψη πλέον διαπιστώνουμε πως βγάζει βία και φασιστικό οχετό και εκτός συνόρων και που πραγματικά αρχίζουμε να ντρεπόμαστε γι'αυτήν !

Βεβαίως γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει εδώ και χρόνια μεταπολίτευσης μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο εργαστήρι άσκησης ακραίων ιδεολογιών και φασιστικής βίας (κόκκινης αλλά και μαύρης) και πως μέσα στη χώρα έχουν χτυπηθεί κατά καιρούς και ξένοι στόχοι, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε πως θα εξάγουμε και τρομοκρατία ως διεθνής μπανανία !

Όσο όμως το πολιτικό καθεστώς της Ελλάδας γινόταν όλο και πιο φαιοκόκκινο στο πέρασμα των χρόνων της μεταπολίτευσης, τόσο ο εξτρεμισμός μεγάλωνε και θα λέγαμε ότι το αποκορύφωμα είναι μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που συνοδεύτηκε και από την άνοδο των κόκκινων φασιστών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 

Άλλωστε υπάρχει πλέον και η λεγόμενη αριστερή, αλλά και η εθνορατσιστική βία- τύπου Χρυσής Αυγής- η οποία στο όχι μακρινό παρελθόν δεν ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα. Ωστόσο μέσα στην κρίση και η δεύτερη άρχισε να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις και μάλιστα υπό τη γενική αφασία των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά που την είχαν αφήσει ασύδοτη (μέχρι τουλάχιστον τη δολοφονία Φύσσα) !
Στο ίδιο διάστημα άρχισε να αποκτά μεγάλη έκταση και ένα είδος φαιοκόκκινης τρομοκρατίας, δηλαδή ένωσης των δύο άκρων σε ένα φασιστικό, τύπου "Πυρήνες της φωτιάς", Ρουβίκωνας κα. Φαινόμενα τύπου πχ. Μαζιώτη και Ρωμανού εκεί έχουν ουσιαστικά τις ρίζες τους. 

Από μια άλλη οπτική αυτή η φαιοκόκκινη βία είναι και μια ρώσικου τύπου βία, αφού η ένωση των δύο άκρων έχει τη ρίζα της κυρίως στη Ρωσία του Πούτιν η οποία είναι και το κέντρο κάθε φασισμού που παλεύει για την παγκόσμια κυριαρχία της. Συχνά μάλιστα η εν Ελλάδι τρομοκρατική βία μπορεί να εξυπηρετεί και συμφέροντα που σχετίζονται κατά κάποιον τρόπο με τη Ρωσία και τους εδώ ανθρώπους της ή κόμματα της (βλέπε και την καγκεμπίτικη 17 Νοέμβρη ή κάψιμο της Αθήνας το 2008).


Επιπλέον αυτή η φασιστική τρομοκρατική βία ακολουθεί πολύ συχνά και εθνικές γραμμές γι'αυτό και λέμε ότι το πολιτικό καθεστώς δεν είναι καθόλου άμοιρο ευθυνών και αμέτοχο. Θυμηθείτε το χτύπημα στη Γερμανική πρεσβεία μέσα στα χρόνια της κρίσης, τους πυροβολισμούς στη Βρετανική πρεσβεία παλιότερα και τώρα αυτά τα βομβιστικά πακέτα.

Έτσι λοιπόν δεν μπορούμε καθόλου να αποκλείσουμε κρατική ή παρακρατική συμμετοχή σε αυτά τα πακέτα τα οποία στάλθηκαν στο εξωτερικό και εξηγούμαι. Πρώτον διότι ο Σόιμπλε και ο Τόμσεν είναι δύο πρόσωπα που έχουν στοχοποιηθεί από όλο το βαθύ Ελληνικό κράτος (και όχι μόνο από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) κομμάτων, πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπόν που εκφέρουν άποψη. 

Ακόμα και τα ονόματα των δήθεν αποστολέων που έγραψαν οι τρομοκράτες, "Άδωνης Γεωργιάδης" και "Βασίλης Κικίλιας" θα πρέπει να είχαν στόχο τη δυσφήμηση αυτών των δύο γενικά φιλοευρωπαϊκών στελεχών. Δεύτερον δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ΕΛΤΑ και αεροδρόμιο είδαν τέτοια ύποπτα πακέτα, με ονόματα πολιτικών, και δεν τους έκαναν έναν στοιχειώδη έλεγχο και όσο χύμα κράτος και αν είναι η Ελλάδα...

Τέλος αναρωτιέμαι τώρα, μετά από αυτό το απεχθές γεγονός, θα βγει κανένας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος να μας πει πόσο φιλειρηνική και δημοκρατική είναι η Ελλάδα και πόσο σημαντική χώρα για την Ευρώπη και το μέλλον της ; Λέμε τώρα...


Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Ντροπή στην Ολλανδία ! Το βρώμικο παιχνίδι της "τυφλής" Ευρώπης με Τουρκία και Ρωσία.


Το σημερινό σχόλιο είναι άκρως αντιδημοφιλές μιας που οι περισσότεροι Έλληνες είναι, λίγο ως πολύ, με το δόγμα "Τούρκος καλός μόνο νεκρός" και δεν θα μπορούσαν να δουν αντικειμενικά ένα τέτοιο θέμα.

Η συμπεριφορά λοιπόν της Ολλανδίας να απαγορεύσει σε Τούρκους υπουργούς να μπουν στη χώρα ή να τους απελάσει ως κοινούς εγκληματίες, είναι αντιδημοκρατική και ρατσιστική και στόχευε κυρίως σε ψηφοθηρικούς λόγους (την Τετάρτη έχει Ολλανδικές εκλογές). Το να γυρίσουν μάλιστα πίσω το αεροπλάνο που μετέφερε Τούρκο υπουργό, είναι συμπεριφορά που προσιδιάζει σε Βόρεια Κορέα και Ιράν και όχι σε Ευρωπαϊκό κράτος που μάλιστα θέλει να υπερηφανεύεται για την ανεκτικότητα και τη δημοκρατία του !

Οι συγκεκριμένοι Τούρκοι υπουργοί σκόπευαν απλά να μιλήσουν στους ομογενείς τους σε προεκλογική συγκέντρωση για το επερχόμενο δημοψήφισμα. Ποιο το παράπτωμά τους και τι κακό υπάρχει σε αυτό ; Αυτή δεν είναι μια δημοκρατική διαδικασία ;
Ακόμη αυτή η κίνηση της Ολλανδία είναι και θεσμικά αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει δικαιώματα Ολλανδών πολιτών (άσχετα αν είναι Τουρκικής καταγωγής ή αισθάνονται περισσότερο Τούρκοι).

Πολλοί χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως το δημοψήφισμα έχει αντιδημοκρατικούς σκοπούς και δεν είναι ψέματα. Όμως κατά πρώτον αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και κατά δεύτερον κανείς δεν εμποδίζει και τους υποστηρικτές του "όχι" να πάνε σε κάποια ξένη χώρα και να κάνουν τη δική τους προπαγάνδα και έτσι να αποφασίσουν οι Τούρκοι ομογενείς τι θα ψηφίσουν και τι είδους πολίτευμα και κράτος επιθυμούν.

Φανταστείτε και μόνο στο δημοψήφισμα του 2015 να πήγαινε σε κάποια χώρα ο Κοτζιάς ή ο Καμμένος να μιλήσει στους Έλληνες ομογενείς-υποθετικά, αφού αυτοί δεν έχουν δικαίωμα ψήφου- και οι αρχές της χώρας να μας τους γύριζαν πίσω ! Τι θα έλεγαν τότε όλοι αυτοί οι Ελληνάρες που χειροκροτούν σήμερα την Ολλανδία ; Και μην μου πεις κανένας ανόητος ότι το προβοκατόρικο καταστροφικό δημοψήφισμα του Τσίπρα ήταν πιο δημοκρατικό ή γενικά ότι ο Τσίπρας είναι πιο δημοκράτης από τον Ερντογάν....

Από την άλλη βέβαια και η απαντητική ρητορική του Ερντογάν ξέφυγε και ακραία και ανιστόρητα πλαίσια, ως τυπικός αμετροεπής Βαλκάνιος , μιλώντας για ναζί και φασίστες και άλλα. Αυτό όμως δεν αναιρεί τις αντιδημοκρατικές πράξεις των Ολλανδών στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 Μια που μιλάμε βέβαια για Ολλανδική δημοκρατία, αναρωτιέμαι αν αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πλέον ότι δημοκρατία είναι μόνο να υποστηρίζεις  τα ναρκωτικά και τους ομοφυλόφιλους κα. Η δημοκρατία όμως δεν είναι ποτέ αυτονόητη και πρέπει να την επιβεβαιώνεις και να την προστατεύεις καθημερινά, αλλιώς εκφυλίζεται. Κάποιοι φαίνεται πως το έχουν ξεχάσει αυτό στη δύση και κινούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Το βρώμικο παιχνίδι της "τυφλής" Ευρώπης με την Τουρκία

Εκτός όμως από τις προεκλογικές σκοπιμότητες κρύβονται και πιο σοβαρές αιτίες πίσω από την Ολλανδική συμπεριφορά και ούτε είναι μόνο θέμα Ολλανδικής εχθρότητας, αλλά μια γενικότερη στάση της δύσης απέναντι στην Τουρκιά.

H Ευρώπη λοιπόν αντί να έρθει πιο κοντά στην Τουρκία και να την πάρει με το μέρος της- όταν αυτή συγκρούστηκε ανοιχτά με τη νεοχιτλερική Ρωσία του Πούτιν- έκανε ότι μπορούσε για να την αποκρούσει και να τη στείλει στην αγκαλιά της Ρώσικης υπερδύναμης, ενόσω ο Πούτιν την αιματοκύλιζε με τη διεθνή τρομοκρατία που ελέγχει !

Το τεκμηριώνω αυτό θυμίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν έχει τηρήσει τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκία για το προσφυγικό, αφού δεν έχει καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Ακόμα χειρότερα η Ε.Ε. και γενικά οι δυτικές χώρες δεν καταδίκασαν ουσιαστικά το πραξικόπημα των Γκιουλενιστών, κρατώντας αρχικά μια ύπουλη στάση ουδετερότητας και κάτι ψέλλισαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν, αφού είδαν το πραξικόπημα οδηγείται σε αποτυχία. Ακόμα και η Γερμανία δεν εκδίδει σήμερα κάποιους πραξικοπηματίες (όπως κάνει και η Ελλάδα), αλλά και ύποπτους για τρομοκρατία Κούρδους για να δικαστούν...

Ενέργειες όπως αυτή της Ολλανδίας δεν είναι λοιπόν παρά η συνέχεια αυτής της Ευρωπαϊκής στάσης (και φυσικά και των ΗΠΑ που δίνουν άσυλο στον Γκιουλέν) η οποία σπρώχνει την Τουρκία όλο και περισσότερο στο άρμα του Πούτιν. Και πράγματι σήμερα Ερντογάν και Πούτιν έχουν έρθει πλέον πιο κοντά από ποτέ και συνεργάζονται ανοιχτά, μιας και η Τουρκία ουσιαστικά βρέθηκε περικυκλωμένη. Για του λόγου το αληθές η Ε.Ε. αποφάσισε να παγώσει τη χρηματοδότηση που αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μετά τα τελευταία γεγονότα. Αυτό που λέμε "και κερατάς και δαρμένος" !

Γιατί όμως φέρονται τόσο βλακωδώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες και σπρώχνουν μια μεγάλη γεωπολιτική και στρατιωτική δύναμη όπως η Τουρκία στην αγκαλιά του διεθνούς φασισμού; Το κάνουν γιατί είναι εντελώς τυφλοί πολιτικά και δεν διδάχθηκαν τίποτα από την πρόσφατη Ευρωπαϊκή ιστορία και ειδικά τον β' παγκόσμιο πόλεμο !

Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι βλέπουν το Ρώσικο νεοφασιστικό τέρας να βρυχάται και αντί να του κόψουν το κεφάλι, θέλουν να μοιράσουν τον κόσμο μαζί του σε σφαίρες επιρροής και γι'αυτό ακριβώς του κάνουν πάσα την Τουρκία. Ίσως πιστεύουν ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ηρεμήσουν τη Ρωσία μόνο που στην πραγματικότητα αυτή είναι η συνταγή που "θα ανοίξει την όρεξη" της  για να καταπιεί και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (βλέπε Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία) ! 

Δεν είναι τυχαίο που εμφανίζονται σιγά, σιγά ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί σε όλη Ευρώπη που πρεσβεύουν πως πρέπει να τα βρούμε με τη Ρωσία και να κάνουμε υποχωρήσεις. Είναι ουσιαστικά αυτό το βλακώδες μοίρασμα του κόσμου σε σφαίρες επιρροής με το φασισμό που προτάσσουν, συν βέβαια το ανοιχτό τσιράκι της Ρωσίας που είναι ο Τραμπ στις ΗΠΑ !

Αλίμονο λοιπόν τι μέλλον επιφυλάσσουν στην Ευρώπη μας όλοι αυτοί οι τύποι, με μια Ε.Ε. όλο και πιο αποδυναμωμένη (η Βρετανία είναι οριστικά εκτός) γεωπολιτικά, ενεργειακά περικυκλωμένη και αδύναμη στρατιωτικά απέναντι στη χώρα του Πούτιν !Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017

Μια ματιά στην "ανεξερεύνητη" Μάνη....Survivor-γνωρίστε τον παίκτη που μπήκε στα Guiness !

Στην ενότητα "Ελληνική παράδοση" Ένα αφιέρωμα στη γραφική Μάνη και πράγματα που δεν γνωρίζετε γι'αυτήν, μαζί με φωτογραφίες.

http://taairetika.blogspot.gr/p/blog-page_8.html

Και στην ενότητα "Life style", γνωρίστε τον Κύπριο παίκτη του survivor και γιατί μπήκε στο βιβλίο Guiness !http://taairetika.blogspot.gr/p/life-style.html

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Καταφύγιο στον...Κουτσούμπα !


Οι διάφοροι Παπαδάκης, Αυτιάδες, Χατζηνικολάου και όλα αυτά τα κόπρανα της δημοσιογραφίας, βλέποντας την αναπόφευκτη  κατάρρευση του αγαπημένου τους ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως προσπαθούν να σπρώξουν μέρος των "ψεκασμένων" ψηφοφόρων τους σε παρεμφερή μονοπάτια, αλλά ακόμα πιο ακραία και επικίνδυνα !

Ένα από αυτά φαίνεται πως είναι και το ΚΚΕ του Κουτσούμπα (δηλαδή ενός αχυράνθρωπου της Παπαρήγα) ο οποίος παρελαύνει-όπως και η Κανέλλη- από κανάλι σε κανάλι και αντιμετωπίζεται από όλους σαν μια σοβαρή πολιτική φωνή, χωρίς σοβαρό αντίλογο ! Ποιο αντίλογο δηλαδή που μόλις μιλούν οι ΚΚέδες σε εκπομπές κάθονται όλοι-πολιτικοί και δημοσιογράφοι- προσοχή και τους ακούν με δέος !

Μιλάμε τώρα για ένα κόμμα που σε μερικές χώρες της Ευρώπης έχει απαγορευτεί ως εγκληματικό και φασιστικό και όπου υπάρχει έχει ανύπαρκτα εκλογικά ποσοστά (όσο πιάνουν εδώ τα διάφορα ΚΚΕ-ΜΛ και λοιπά...). Ανθεί ακόμα,όλως τυχαίως, μόνο στη Ρωσία του πρώην καγκεμπίτη Πούτιν και σε διάφορα ρωσόφιλα κράτη όπως η Ελλάδα, η Μολδαβία, η Λευκορωσία και ίσως και  κάποια άλλη που μου διαφεύγει...

Με λίγα λόγια αυτό το κόμμα υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα μόνο για να προπαγανδίζει τις Ρώσικες θέσεις σε όλα τα διεθνή ζητήματα και κυρίως για να εξυπηρετεί τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα της αριστερής, ανατολικού τύπου αστικής τάξης ( η οποία συνήθως σχετίζεται και με τη Ρωσία). 

Η δε Κανέλλη μπήκε μέσα ως γέφυρα με την εθνικιστική δεξιά, αφού οι αριστεροί έχουν συμμαχήσει με τους εθνικιστές κυρίως μέσα στο στρατό για να μπορέσουν έτσι να τον αλώσουν πιο εύκολα, όπως και όλη την κρατική μηχανή. Είναι όμως κυρίως η Ρωσία που έδωσε το παράδειγμα της σύζευξης των δύο άκρων, δεξιού και αριστερού, προκειμένου να κυριαρχήσει παγκόσμια και το εδώ ΚΚΕ απλά ακολούθησε τα Ρώσικα αφεντικά του. Σήμερα μάλιστα αυτή η φασιστική σύζευξη των άκρων επισημοποιήθηκε και θεσμικά εν Ελλάδι με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. !

Βεβαίως στη δημοκρατία μπορεί να υπάρξει οτιδήποτε, αλλά το θλιβερό είναι πως στην Ελλάδα της κρίσης του 2017 πλασάρεται πλέον ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση, παρά τις διάφορες παλαβομάρες που προπαγανδίζει και το φασισμό που κρύβει μέσα του...

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Μεγάλη ανατροπή αλλά και σφαγή !....Σταμάτα το ρε Κατερίνα !

Διαβάστε στην ενότητα "αθλητικά" την ανάλυση μας για την απίστευτη ανατροπή της Μπαρτσελόνα, 6-1 την Παρί Σεν Ζερμέν...
http://taairetika.blogspot.gr/p/aulhtik.html

Και στην ενότητα "life style" για τα ευτράπελα στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου " Φτιάξε καφέ να στα πω"...

http://taairetika.blogspot.gr/p/life-style.html


Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλικών !Για το απεχθές πολιτικό φαινόμενο που λέγεται Προκόπης Παυλόπουλος έχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές και δεν θα σταματήσουμε να γράφουμε.

Ωστόσο παρότι ευρέως γνωστός ο πολιτικός βίος και η πολιτεία του (διορισμοί στο δημόσιο, παράτημα της Αθήνας στο έλεος αναρχοφασιστών κα.) σε πολλούς προκαλεί μεγάλη απορία και οργή το πόσο πολύ ταυτίζεται-με τις συνεχείς παρεμβάσεις του- με τη φασιστική κυβέρνηση των δύο άκρων  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Σε εμένα πάλι δεν κάνει καμία έκπληξη !

O Προκόπης Παυλόπουλος δεν είναι παρά ένα πιόνι του Καραμανλισμού (του κακώς εννοούμενου που ταυτίζεται με τον ανηψιό Κωστάκη...) και όταν μιλάμε για Καραμανλισμό μιλάμε για μια μετάσταση κρατιστών, σοσιαλιζόντων και ρωσόδουλων μέσα στο μεγάλο δεξιό Ελληνικό κόμμα. 
Για το λόγο αυτό οι Καραμανλικοί είχαν πάντοτε καλή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον σημαντικότερο εκφραστή της άκρας αριστεράς στην Ελλάδα. 

Έτσι λοιπόν όταν χρειάστηκε να βγει ένας πρόεδρος της δημοκρατίας κοινής αποδοχής που ουσιαστικά θα στήριζε και ουσιαστικά θα θεμελίωνε καλύτερα τη σημερινή κυβέρνηση, τον βρήκαν στο πρόσωπο του Παυλόπουλου. Αυτός  μάλιστα, ως  τυπικός δημαγωγός και λαοπλάνος που είναι, θα μπορούσε να προπαγανδίζει τις κοινές γραμμές ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλικών ως εθνική γραμμή και να τις πουλάει ως πατριωτισμό, παριστάνοντας έναν ιδιότυπο εθνάρχη...

Αυτό ακριβώς ζούμε λοιπόν σήμερα με αυτόν τον τύπο να έχει ξεπεράσει κάθε όριο, παραβιάζοντας και ξεπερνώντας, με τις συνεχείς παρεμβάσεις του ακόμα, και τις συνταγματικές του αρμοδιότητες. Έτσι δεν είναι παράλογο να μιλήσουμε σήμερα  για μια συγκυβέρνηση μιας δράκας ακροαριστερών και ακροδεξιών, μαζί με την κλίκα των Καραμανλικών (που εκφράζει ο Παυλόπουλος).

Όλοι αυτοί λοιπόν περνούν σήμερα στον Ελληνικό λαό τη γραμμή του αντιευρωπαϊσμού, δηλαδή της Ευρώπης-ειδικά της Γερμανίας- ως υπεύθυνης για τα δεινά του Ελληνικού λαού, της άκαρδης στο προσφυγικό κα., της ρωσοφιλίας και της στόχευσης άλλων εθνικών εχθρών (Τουρκία, Αλβανία, Δημοκρατία Μακεδονίας). Επιπλέον με την κοινή προπαγάνδα τους έχουν κάνει πιο εύκολο το έργο κάθε προβοκάτσιας του Τσίπρα κατά της Ευρώπης και έχουν "μακιγιάρει" τις τραγικές συνέπειες αυτών μέσα στην Ελλάδα (κλείσιμο τραπεζών, capital controls, υπερχρέωση της Ελλάδας, μεταναστευτικό).

Πολύ θα ήθελα, αλλά και πιστεύω πως θα γίνει, άνθρωποι σαν τον Τσίπρα, τον Καμμένο και τον Παυλόπουλο στο εγγύς μέλλον να όλο το μένος και την απαξίωση της κοινωνίας και να ντρέπονται να κυκλοφορήσουν και στο δρόμο. Μόνο αυτό τους αξίζει και τίποτα λιγότερο και πιο επιεικές... 


Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Κακή ομάδα ο Ολυμπιακός, αισιοδοξία στον ΠΑΟΚ !

Στην ενότητα "αθλητικά" η γνώμη μας για το χθεσινό ντέρμπι και το σπουδαίο 2-0 του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού, την εικόνα των δύο ομάδων και τα τραγικά λάθη του Μπέντο που έφεραν και την απόλυσή του !


http://taairetika.blogspot.gr/p/aulhtik.html

Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Σαν πολλοί δεν μαζευτήκαμε ;
Από την εποχή που ξέσπασε η οικονομική κρίση (2010 και μετά) λέγαμε πως το φιλελεύθερο ιδεολογικό ρεύμα είναι σε συνεχή εξάπλωση και αποδοχή, αλλά συνήθως δεν εκφραζόταν κάπου συγκεκριμένα εκλογικά. 


Σήμερα βλέπουμε με ευχαρίστηση πως είναι πιο μαζικό από ποτέ (όπως φάνηκε και με την εκλογή του Μητσοτάκη στην αρχηγία της Ν.Δ.), αλλά δυστυχώς έχουν προκύψει και θέματα που μας δυσαρεστούν και δεν κάνουν καλό στο χώρο. Εννοώ ότι πολλοί αεριτζήδες, που στην πραγματικότητα ελάχιστη σχέση έχουν με το χώρο, είδαν φως και μπήκαν ! 
Μιλάμε κυρίως για ανθρώπους προερχόμενους στην πραγματικότητα από τη συντηρητική παλαιοδεξιά ή την άκρα δεξιά και οι οποίοι σήμερα δηλώνουν φιλελεύθεροι μόνο και μόνο επειδή είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και κατά του κρατισμού !

Αρχικά εμφανίστηκαν ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Βορίδης- προερχόμενοι από τον χώρο της άκρας δεξιάς του ΛΑΟΣ- ως Θατσερικοί φιλελεύθεροι και κατά της αντίληψης ότι για τα δεινά της Ελλάδας φταίνε οι ξένοι (σε αυτό είναι πολύ σωστοί). Σήμερα παρουσιάζονται ως πιο μετριοπαθής (ειδικά ο Άδωνης), ωστόσο αυτό που εκφράζουν είναι αποκλειστικά οικονομικός φιλελεύθερισμός, μαζί με ένα είδος Ελληνοορθόδοξης ιδεολογίας. Αυτοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως νεοφιλελεύθεροι (που είναι περισσότερο οικονομικός όρος) και όχι συνολικά ως φιλελεύθεροι.

Υπάρχουν όμως και χειρότεροι πλέον μέσα στο χώρο μας τον οποίο και δυσφημίζουν όπως πχ. ο Ανδριανόπουλος και ο Τζήμερος (Δημιουργία ξανά). Ιδιαίτερα θλιβεροί και οι δύο και με ανοιχτά ακροδεξιά και ρατσιστική πλατφόρμα κατά του συνόλου των Μουσουλμάνων και του Μουσουλμανικού κόσμου.

Ο μεν Ανδριανόπουλος- που κάποτε όλοι οι φιλελεύθεροι μαθαίναμε από αυτόν και πάντα τον ακούγαμε με προσοχή- έχει ξεπέσει πλέον εντελώς στα μάτια μας. Δούλεψε στο παρελθόν ως σύμβουλος του Μεντβέντεφ και είναι πλέον ανοιχτός απολογητής του αρχιδολοφόνου Πούτιν και της Ρωσίας και όλων των πολέμων και γενοκτονιών της τελευταίας.
Και- προφανώς λόγω της ρωσοδουλείας του- ήταν για καιρό θετικά διακείμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίον έλεγε ότι μπορεί να κάνει όλες τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που δεν έκανε η Ν.Δ. και θα τις κάνει και καλύτερα !!

Ο δε Τζήμερος είναι στην πραγματικότητα ακροδεξιός τύπου Λεπέν και Τραμπ, κάτι που συνδυάζει με φιλελεύθερη οικονομία και μεταρρυθμίσεις και πολύ συχνά με αγοραία και λαϊκίστικη γλώσσα. Το χειρότερο είναι ότι ο τύπος είναι και φιλοχρυσαυγήτης την οποία έχει στηρίξει αρκετές φορές στα κείμενά του. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να λέει ότι κακώς τους έβαλε στη φυλακή ο Σαμαράς αφού δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον τους ! Με λίγα λόγια ο φανατικός αντιαριστερισμός του Τζήμερου, στην πραγματικότητα είναι από την ακροδεξιά μεριά και όχι από τη φιλελεύθερη δημοκρατική...
Πλέον ακόμα και ο αρχιφασίστας Φαήλος Κρανιδιώτης παρουσιάζει μια πλατφόρμα υπέρ ελεύθερης οικονομίας και φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων !

Το κόμμα που εκφράζει μια πιο γνήσια φιλελεύθερη πλατφόρμα είναι η "Φιλελεύθερη Συμμαχία" που είναι όμως μικρό κομματίδιο και με έναν αρχηγό, τον Βαλλιανάτο, που είναι trash, χρήστης ναρκωτικών και γενικά πολιτικός επιπέδου Τσιτσιολίνα...

Για να τελειώνουν λοιπόν τα παραμύθια ο φιλελευθερισμός είναι ένα ολόκληρο ιδεολογικό σύστημα που προτάσσει την ελευθερία και μετριοπάθεια, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά στο σύνολο των ζητημάτων. Στα κοινωνικά, τα εθνικά και τα εθνολογικά ζητήματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα και φυσικά πάντα πρέπει να ταυτίζεται με τον ελεύθερο δυτικό κόσμο (με όλα τα ελαττώματα του) και ποτέ με φασισμούς κανενός είδους (όπως Ρωσία και Κίνα που είναι αντιφιλελεύθερα κράτη). Όποιος δεν τα υιοθετεί αυτά δεν μπορεί να ονομάζεται ιδεολογικά φιλελεύθερος και ας ονομαστεί όπως αλλιώς θέλει...

Σημασία έχει λοιπόν ότι πολλοί άσχετοι με το χώρο του φιλελευθερισμού, είδαν φως και μπήκαν και αυτός αρχίζει να εκφράζεται από πολλούς ακατάλληλους ανθρώπους οι οποίοι δίνουν και δικαίωμα στους κόκκινους φασίστες κάθε είδους να μας συκοφαντούν και να μας χλευάζουν. Ποιοι...αυτοί που όπου και αν επικράτησαν τσαλαπάτησαν κάθε είδος δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας !

Σαν πολλοί μαζευτήκαμε λοιπόν κύριοι "φιλελεύθεροι" και διατείνομαι ότι ο χώρος πρέπει να καθαρίσει πριν πάθει ζημιά !Αυτό το λέω με δεδομένο ότι και ο Μητσοτάκης (που προέρχεται από πραγματική φιλελεύθερη οικογένεια και θα συγκεντρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των φιλελεύθερων ψηφοφόρων) είναι δημοσιοσχετίστας της πολιτικής που ,θέλοντας να τα έχει καλά με όλους, αμφιβάλλω αν θα επιχειρήσει να "σπάσει αυγά" όταν και αν κυβερνήσει...