Αθλητικά

Πουλάνε τρέλα στον Ολυμπιακό !!

Η ψυχραιμία εκεί στον Ολυμπιακό είναι γνωστό ότι έχει χαθεί εδώ και λίγο καιρό-από τη στιγμή που αποδυναμώθηκε σχετικά παρασκηνιακά- και πλέον οι ιθύνοντές του φαίνεται πως πουλάνε τρέλα για να αποφύγουν τα χειρότερα !

Έτσι, κατά πρώτον, αρνούνται να συνεργαστούν με τις αθλητικές και πολιτικές αρχές για τα όσα αδιανόητα συνέβησαν στα παιχνίδια με ΑΕΚ και Πλατανιά. Συγκεκριμένα οι ερυθρόλευκοι αρνούνται ουσιαστικά να  συνεργαστούν με τις πολιτικές και αθλητικές αρχές, ισχυριζόμενοι πως το περιεχόμενο του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης των αγώνων με Πλατανιά και ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη  έχει σβηστεί !

Αναλυτικά η απάντηση των πειραιωτών στο αίτημα της αστυνομίας για παράδοση του επίμαχου υλικού ήταν η εξής: ««Γ. Καραϊσκάκης» στον αγώνα Κυπέλλου Ολυμπιακός – ΑΕΚ (όπως και Ολυμπιακού-Πλατανιά) σβήστηκαν από το πρώτο διήμερο»

Πως μπορεί όμως να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο ο Ολυμπιακός με περίσιο θράσος ; Μπορεί διότι εδώ και καιρό έχει ουσιαστικά διώξει την αστυνομία μέσα από το Καραϊσκάκη και έχει φτιάξει ένα είδος άβατου ! Αυτό λοιπόν του επιτρέπει και να διαχειρίζεται μόνος του το υλικό από τις κάμερες, οπότε και να το σβήνει ! Απίστευτο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό...

Είμαι λοιπόν περίεργος, αν θα επιβληθούν στον Ολυμπιακό –ο οποίος δεν συνεργάζεται σαν το Ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι τσιφλίκι του- οι προβλεπόμενες κυρώσεις για αυτή τη συμπεριφορά. Το πιθανότερο πάντως είναι να μην τον αγγίξει κανένας, καθώς και οι διαιτητές-μάλλον φοβούμενοι- δεν έχουν γράψει ιδιαίτερα επιβαρυντικά πράγματα. Θυμίζω πως ο κανονισμός σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς ή ακόμα και υποβιβασμό (!) για την υπαίτια ομάδα, οπότε-τουλάχιστον θεωρητικά-είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο να χάσει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα !

Ωστόσο το πρόβλημα που είναι πολύ πιθανό να προκύψει από αυτή τη σοβαρή υπόθεση είναι η καθυστέρηση της επικύρωσης της τελικής βαθμολογίας της super league, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αυτή η καθυστέρηση λοιπόν θα μπορούσε να δημιουργήσει  πρόβλημα ακόμα και στη δήλωση των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης της νέας χρονιάς, αφού αυτή θα πρέπει να γίνει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία !

Στα πλαίσια αυτής της απώλειας ψυχραιμίας που έχει προκληθεί στον Ολυμπιακό είναι και οι δηλώσει του-γνωστού και με εξαιρετέου- Σάββα Θεοδωρίδη που πραγματικά αγγίζουν τα όρια του παραληρήματος ! 
Ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε ότι ο  Ολυμπιακός αδικείται, κυνηγιέται από παντού και είναι η πιο καθαρή ομάδα στη χώρα και ότι οι άλλοι κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο !! Αναλυτικά παρακάτω οι δηλώσεις του κυρ-Σάββα για να ευθυμήσουμε και λίγο…


«Το 2004 στην Πορτογαλία ήμουν στο συμβούλιο της ΕΠΟ που πήραμε το τρόπαιο όπως και ο γιος μου. Μας έδωσαν και αντίγραφο του Κυπέλλου και μετάλλιο. Σήμερα ήταν μεγάλη μέρα, τα πρωταθλήματα ξέρετε τα έχουμε συνηθίσει στον Ολυμπιακό, εγώ το περίμενα από τον Νοέμβριο το πρωτάθλημα αλλά κάποιοι μας καθυστέρησαν με τις διάφορες ιστορίες που έχουν εφεύρει, παίξαμε φέτος σε ένα ελεεινό πρωτάθλημα, είμαι τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο και δεν έχω ξαναδεί τέτοιο κυνηγητό ομάδος, σήμερα μας δόθηκε ένα πέναλτι στα είκοσι που έπρεπε να μας δώσουν.


Εγώ ήθελα να το σουτάρει άουτ, κακώς το βάλαμε για να αποδείξουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι. Η διαιτησία ήταν η μόνη που έπαιξε 50-50, ο Ολυμπιακός ήταν χειμαρρώδης, όταν κάτι θέλει να κερδίσει το κερδίζει, είναι όμως ντροπή να υπάρχει αυτή η ΕΠΟ, η ΚΕΔ το ίδιο και αυτοί που έχουν κάνει άνω κάτω το πρωτάθλημα είναι οι διεθνείς διαιτητές. Το έχω ξαναπεί, να φύγουν και όλοι οι εξυγιανταί. Αυτοί κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός έχει πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη, οι άλλοι δεν έχουν πρόεδρο αυτόν που πρέπει και που είναι ο κύριος μέτοχος. Αυτό το πρωτάθλημα το αφιερώνουμε σε όλο το προσωπικό του Ολυμπιακού και στα 5.000.000 φιλάθλων που είναι ολυμπιακοί.

Όλα τα πρωταθλήματα ξεκινούν από του Ρέντη, εγώ θέλω να έρχονται γυναίκες και παιδιά στο γήπεδο, αυτά που έγιναν με την ΑΕΚ πρέπει να κάνουμε μία ειδική εκπομπή και έχω στοιχεία ακράδαντα. Αντί να κοιτούν αυτοί εμάς κοιτούσαμε εμείς αυτούς. Ο Κος Βρύζας και ο Κος Δέδες είναι στο Κύπελλο, από πού κι ως που είναι ο Κος Φιλιππούσης στην ΕΠΟ. Είναι γνωστοί και είναι σε όλες τις εφημερίδες, πάνε να χαλάσουν το ποδόσφαιρο, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι την Τετάρτη θα γίνει το ίδιο με αυτούς τους διαιτητές και με τον βοηθό που ήθελαν να τον κατεβάσουν και για μάρτυρα.

Έχω πολλά να πω αλλά δεν θέλω να μιλήσω. Την Τετάρτη χάσαμε το πρωτάθλημα από τον Κο Κοντονή. Αυτά τελείωσαν. Από δω και μπρος να τα ξεχάσουν αυτά. Να γίνει η πραγματική αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου και να μπουν άνθρωποι τίμιοι και μορφωμένοι. Πήραμε τόσες δεκαετίες το δυσκολότερο πρωτάθλημα και 45 τίτλοι δεν είναι λίγοι. Εγώ σιχάθηκα τον εαυτό μου με αυτό το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός αντί να δώσει αψιμαχίες έδινε πολέμους. Η διαιτησία ήταν 99% εναντίον μας και δεν θέλω να βλέπω τους διεθνείς διαιτητές και εύχομαι την Τετάρτη να μην τολμήσουν να κάνουν το τερατούργημα που έκαναν στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός είναι πεντακάθαρος, είμαι περήφανος που είμαι Ολυμπιακός και αν ξαναγεννιόμουν Ολυμπιακός θα ήμουν ξανά. Να είναι μαζί με εμάς όλη η Ελλάδα. Να βοηθάει ο κόσμος την ομάδα. Ευχαριστώ όλο το προσωπικό του Ρέντη γιατί όλοι έχουν συμβολή στην επιτυχία.

Ο Τάκης Λεμονής ήταν η ενδεδειγμένη λύση, είναι παιδί του Ολυμπιακού, έχει το πλεονέκτημα του ότι έχει φορέσει τη φανέλα της ομάδας και μπορεί να το μεταδίδει και έκανε πολύ καλή δουλειά. Να ευχαριστήσω τον Κο Βούζα και αφήνω τους άλλους. Να μην αφήνει ο κόσμος τον Ολυμπιακό και τον Πρόεδρο. Οι άλλοι είναι μόνιμοι πρωταθληταί τον Αύγουστο και τον Ιούλιο».

«Χτυπήθηκαν και δύο ανώτεροι αξιωματικοί στο Καραϊσκάκη»Έρευνα για όσα έγιναν στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, διεξάγεται από την ασφάλεια Αττικής. Γίνεται λόγος και τραυματισμό αξιωματούχων της αστυνομίας. Διαβάστε το δημοσίευμα της Καθημερινής. 

«Φως» σε όσα εκτυλίχθηκαν στη μεικτή ζώνη του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» μετά τη λήξη της αναμέτρησης Ολυμπιακού - ΑΕΚ τη Μ. Πέμπτη επιχειρεί να ρίξει έρευνα της Ασφάλειας Αττικής. 

Στους αστυνομικούς της αρμόδιας υποδιεύθυνσης (Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους) έχουν ήδη δώσει κατάθεση οι τέσσερις ένστολοι από τις διμοιρίες της ΥΜΕΤ, οι οποίοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στους χώρους των αποδυτηρίων, ελάχιστα λεπτά μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Στις ένορκες καταθέσεις τους δήλωσαν ότι δέχθηκαν επίθεση από περίπου 50 άτομα, τα οποία δεν είχαν διακριτικά αλλά –όπως υποστήριξαν– ήταν οπαδοί του Ολυμπιακού. 

Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα θα κληθούν στον 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής να καταθέσουν και οι επικεφαλής των δύο διμοιριών που βρίσκονταν στο σημείο και είχαν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης στη μεικτή ζώνη του «Γ. Καραϊσκάκης». 

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα που βρήκε νικήτρια την ΑΕΚ με σκορ 2-1, στους διαδρόμους έξω από τα αποδυτήρια σημειώθηκαν αντεγκλήσεις μεταξύ ποδοσφαιριστών, παραγόντων και διαιτητών. Αστυνομικοί από τις δύο διμοιρίες που ήταν παρόντες επενέβησαν κάνοντας χρήση των κλομπ και των ασπίδων τους και επιδεικνύοντας –σύμφωνα με μια εκδοχή– υπερβάλλοντα ζήλο. Εκτός από τους παίκτες και τους παράγοντες του Ολυμπιακού που κατήγγειλαν ότι τραυματίστηκαν, στη διάρκεια των επεισοδίων δέχτηκαν χτυπήματα και δύο ανώτεροι αξιωματικοί που είχαν την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. 

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις για ξυλοδαρμό τους από την αστυνομία, κανείς από τους παίκτες ή παράγοντες του Ολυμπιακού δεν είχε μέχρι αργά χθες προχωρήσει σε επίσημη αναφορά - καταγγελία στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Ωστόσο, τα στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός όπως και εκείνα της ΠΑΕ ΑΕΚ θα κληθούν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα να καταθέσουν στο πλαίσιο της προανάκρισης. Η δικογραφία εξάλλου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελία Πειραιά, το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. 

Για το συμβάν διετάχθη από την ηγεσία της ΓΑΔΑ και ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στους χώρους των αποδυτηρίων καθώς κι εάν υφίσταται ή όχι ζήτημα υπερβολικής χρήσης βίας από τους αστυνομικούς της ΥΜΕΤ. 


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μακάρι Ρεάλ-Γιουβέντους στον τελικό !

Στους προημιτελικούς του champins league τα φαβορί-όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων- επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και πήραν το εισιτήριο για την τετράδα.

Αρχικά πρέπει να πούμε για το Ρεάλ-Μπάγερν όπου ένα καταπληκτικό παιχνίδι μεταξύ τεράστιων συλλόγων που πήγε στην παράταση  αμαυρώθηκε από μια τραγική διαιτησία ! Και τι δεν έκανε αυτός ο Κασαϊ με τους βοηθούς του...
Αρχικά μέτρησε off-side γκολ της Μπάγερν, δεν απέβαλε νωρίτερα τον Βιδάλ της Μπάγερν και το έκανε προς το τέλος του κανονικού αγώνα (με το σκορ στο οριακό 1-2) εντελώς άδικα. Στη δε παράταση οι βοηθοί μέτρησαν δύο off-side γκολ της Ρεάλ καθαρίζοντας έτσι τη Μπάγερν. Μιλάμε για διαιτησία που αν γινόταν στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι το ματς δεν θα τελείωνε !

Τελικά, όπως είχαμε προβλέψει, η Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να κάνει μια ακόμη μεγάλη ανατροπή, αλλά ούτε να πάρει και το παιχνίδι απέναντι στη Γιουβέντους. Βλέπετε η Γιουβέντους δεν είναι Παρί Σεν Ζερμέν, ούτε σαν μέγεθος και φανέλα, ούτε σαν φόρμα και είναι και Ιταλική ομάδα κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να πάθει ένα τέτοιο στραπάτσο. Ακόμα και ο διαιτητής φρόντισε να μην εκτεθεί όπως έκανε ανεπανόρθωτα ο ανεκδιήγητος ή και στημένος ρέφερι στο ματς Μπαρτσελόνα- Παρί...

Η Μονακό του Ζαρντίμ (που κάποτε τον έδιωξε ο Ολυμπιακός γιατί δεν έπαιζε...θεαματικό ποδόσφαιρο !) , συνεχίζει να κάνει καταπληκτικά πράγματα και καθάρισε τη Ντόρτμουντ με δύο νίκες. Η χθεσινή νίκη μάλιστα, με 3-2 στο πριγκιπάτο, ήρθε σαφώς πιο εύκολα και πιο στα ίσια, από το πρώτο ματς και έφερε τους Μονεγάσκους θριαμβευτικά στην τετράδα !

Τέλος το χθεσινό ματς δεν πήγε καλά για την εκπληκτική  Λέστερ (η οποία πάντως ήταν η μοναδική Αγγλική ομάδα που κατάφερε να φτάσει στην οκτάδα), αφού δέχθηκε ένα μάλλον άπιαστο γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα, το οποίο δεν μπόρεσε να ανταποδώσει παρά την υπεροχή της. Έτσι πήγε στο ημίχρονο με το μειονέκτημα του 0-1, κατάφερε να ισοφαρίσει και μετά από λίγα λεπτά έχασε μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το 2-1 και να "βάλει φωτιά" στο παιχνίδι. Έτσι το 1-1 παρέμεινε και η Ατλέτικο έχει και φέτος την ευκαιρία της να ξαναπαίξει στο τελικό !

Πιστεύω πως τα δύο μεγάλα φαβορί-και που παίζουν και το καλύτερο ποδόσφαιρο- είναι η Ρεάλ και η Γιουβέντους και θα ήθελα να τις δω σε έναν σπουδαίο τελικό στο Κάρντιφ ! Αν η κλήρωση δεν τις φέρει αντιμέτωπες στα ημιτελικά, είναι και το πιο πιθανό σενάριο, χωρίς βέβαια κανείς να θεωρεί αμελητέες, ούτε την Ατλέτικο, αλλά ούτε και τη Μονακό.

Κατά 70 % έχουμε τελικό !
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μετά τους δύο πρώτους ημιτελικούς του κυπέλλου Ελλάδος, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είναι τα μεγάλα φαβορί για να βρεθούν στον τελικό και να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η πρόκριση στα δύο ζευγάρια έχει κριθεί ήδη.

Ο μεν Παναθηναϊκός  έκανε ίσως το καλύτερο του παιχνίδι της χρονιάς και μπορεί να αισιοδοξεί γιατί πήρε ένα εξαιρετικό σκορ και με καλό ποδόσφαιρο, αλλά και γιατί επιτέλους ο Ουζουνίδης φαίνεται πως βρήκε το κατάλληλο σχήμα για να παρατάσσει.Και αυτό βέβαια, παρά την αποδυνάμωσή του στις μεταγραφές του Γενάρη για την οποία έχουμε ξαναμιλήσει...

Ξεχωρίζουμε, εκτός βέβαια από τον Μπεργκ, τον Βιγιαφάνιες που μάλλον θα εξελιχθεί σε εγκέφαλο των πρασίνων μεσοεπιθετικά, τον Μολέδο που είναι εξαιρετικός παίκτης και ξαναβρίσκει τον εαυτό του, ακόμα και τον Λουντ. Ο Κουρμπέλης (η μοναδική μεταγραφική προσθήκη του Γενάρη) δείχνει ότι το κατέχει αρκετά καλά το άθλημα και τέλος θεωρούμε ότι ο τερματοφύλακας Βλαχοδήμος έχει σταθερότητα και σημαντικό μέλλον.

Από την άλλη μας έκανε εντύπωση το πόσο-σχεδόν καθόλου-λίγο απειλητικός ήταν ο ΠΑΟΚ, αλλά και πως η άμυνα-το μέχρι τώρα δυνατό του σημείο- πάθαινε "βέρτικο" μόλις πιεζόταν στοιχειωδώς. Με την εικόνα του αγώνα που είδαμε λοιπόν είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ομάδα του Ίβιτς να ελπίζει και μοναδική του ελπίδα μπορεί να είναι η καυτή Τούμπα, καθώς και η πιθανή επιστροφή του Πρίγιοβιτς. Δίνω πιθανότητες 70-30 υπέρ φυσικά των πρασίνων.

Για το άλλο παιχνίδι τι να πει κανείς τώρα ; Για πολλούς μπορεί το αποτέλεσμα και όσα ακολούθησαν να συμβολίζουνκαι το τέλος μια ολόκληρης κόκκινης αυτοκρατορίας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα κάτι τέτοιο !

O φετινός Ολυμπιακός είναι λοιπόν χωρίς αμφιβολία  μια κακή ομάδα που και με τον Λεμονή δεν έχει δείξει καμία βελτίωση και δεν με εξέπληξε η ήττα του από την ΑΕΚ ! Απλά όλοι στα προγνωστικά μας για τον αγώνα ήμασταν επιφυλακτικοί διότι περίμεναν ίσως κάποια βελτίωση του Ολυμπιακού που όμως δεν έγινε ποτέ...Ούτε καν ένα ημίχρονο αξιοπρεπούς ποδοσφαίρου (μετά το 15') όπου έβαλε ένα γκολ και είχε κάποιες ευκαιρίες και τίποτα παραπάνω. Στο δεύτερο ημίχρονο απλά δεν υπήρχε....

Από τη στιγμή που η ΑΕΚ πήγε στα αποδυτήρια με το 1-1 και ο Ολυμπιακός στο δεύτερο μέρος δεν είχε ούτε τις αγωνιστικές, ούτε ψυχικές δυνάμεις, ούτε και φυσική κατάσταση, το ματς είχε τη φυσιολογική  του ροή και το φυσιολογικό του αποτέλεσμα.

Σημειώνω βέβαια και τα λάθη του Λεμονή που δεν ξέρω, μεταξύ άλλων, τι όνειρο είδε να βάλει από την αρχή τον Καρντόσο που αποδεδειγμένα δεν μπορεί, αντί του Ανσαριφάρντ. Ο Χιμένεθ από την άλλη τον αιφνιδίασε τακτικά, πίεσε ψηλά και εκμεταλλευόμενος έτσι τα λάθη που προέκυψαν από πλευράς Ολυμπιακού (σε μια άμυνα που έτσι κι'αλλιώς δεν εμπνέει εμπιστοσύνη), έκανε τα δύο γκολ και έφυγε από το Καραϊσκάκη με ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Για την ΑΕΚ οφείλουμε να σημειώσουμε την τεχνικές αρετές του Χιμένεθ και τη βελτίωση που δείχνει η ομάδα επί των ημερών του. Ένα μάλλον μέτριο υλικό, έχει καταφέρει-πάντα βέβαια και με την προσθήκη του εξαιρετικού Αραούχο-να το κάνει να παίρνει συνήθως τα αποτελέσματα που θέλει, χωρίς να εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Και φυσικά, όπως αποδείχθηκε, να φαίνεται στο γήπεδο πιο ομάδα από τον Ολυμπιακό και να τον κερδίζει δίκαια μέσα στο σπίτι του !

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός δείχνει να αδυνατεί να παίξει αυτή την εποχή δύο συνεχόμενα αξιοπρεπή ημίχρονα, δίνω πιθανότητες πρόκρισης στην ΑΕΚ και εδώ γύρω στο 70% και μόνο 30 % στην ανατροπή !

Τα υπόλοιπα θλιβερά που προέκυψαν στο ματς όπως η διαιτησία και τα επεισόδια στα αποδυτήρια, απλά δίνουν πόντους σε αυτούς που λένε ότι πλησιάζει το τέλος της κόκκινης αυτοκρατορίας, γι'αυτό και οι τέτοιου είδους αντιδράσεις! 

Πράγματι το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ δεν έπρεπε να μετρήσει, αφού ο σκόρερ κάνει κοντρόλ με το χέρι. Από την άλλη όμως τα δύο πέναλτι τα οποία ζήτησε ο Ολυμπιακός (και τα χρησιμοποίησε και ο Λεμονής ως δικαιολογία) δεν υπήρξαν ποτέ και ορθώς δεν δόθηκαν.

Ακόμα χειρότερα, στην πραγματικότητα ο διαιτητής χάρισε στον Ολυμπιακό δύο κόκκινες χάρτες για πειθαρχικά παραπτώματα και του Σεμπά που κλώτσησε αντίπαλο κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, αλλά και του  Ρομάο                   που έσπρωξε και έριξε κάτω αντίπαλο, κάτι και ήταν ο ορισμός της κόκκινης κάρτας !

Φαίνεται λοιπόν ότι το "μαγαζί" του Βαγγέλη του Μαρινάκη δεν ανέχεται ούτε καν τέτοιες διαιτησίες μέσα στο σπίτι του και βρίσκεται σε πανικό ! Γι'αυτό και έκαναν ντου παράγοντες και άλλο τραμπούκοι στα αποδυτήρια των διαιτητών ο οποίος έφυγε από το γήπεδο μετά από δυο,τρεις ώρες !

Τα γεγονότα προκάλεσαν την αντίδραση των ΜΑΤ που επενέβησαν άμεσα και έγινε το έλα να δεις ! Μέσα στη γενική συμπλοκή η μπάλα πήρε και δύο,τρεις παίκτες του Ολυμπιακού οι οποίοι χτυπήθηκαν διότι προφανώς οι άντρες των ΜΑΤ τους πέρασαν για ταραξίες ! Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα, άσχετα με το λένε τώραοι διάφοροι Καραπαπάδες και Βρέτζοι. Ειδικά ο πρώτος άλλωστε, είναι σεσημασμένος τραμπούκος...


Ρεάλ, Ατλέτικο, Γιουβέντους και Μονακό η τετράδα ;

Αρχικά πρέπει να πως όσοι είμαστε αντι-Μπαρτσελόνα χαρήκαμε και με το παραπάνω αυτό το 3-0 της Γιουβέντους στον προχθεσινό πρώτο προημιτελικό του champions league, ως θεία δίκη για τη βρώμικη πρόκριση μιας καθεστωτικής ομάδας επί της Παρί Σεν Ζερμέν !

Παρότι, αν έβλεπες το ματς, το τελικό 3-0 δεν εκφράζει την εικόνα του αγώνα (Η Μπαρτσελόνα δικαιούτω τουλάχιστον ένα γκολ) Θεωρώ μάλιστα σχετικά απίθανο να γίνει εκ νέου ανατροπή από πλευράς Μπαρτσελόνα, διότι η Γιουβέντους είναι και καλύτερη ομάδα από τη φετινή Παρί και κυρίως γιατί έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος και νοοτροπία μεγάλης ομάδας που δεν έχει η Παρί που δεν την κάνει εύκολα υποψήφια προς διασυρμό...

Από την άλλη η Μπάγερν φαινόταν κατά το πρώτο ημίχρονο να ελέγχει απόλυτα το ματς με τη Ρεάλ και μάλιστα με εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Το πράγμα άρχισε να στραβώνει με το χαμένο πέναλτι (που βέβαια δεν ήταν πέναλτι...) όπου δεν έγινε το 2-0. Στο δεύτερο μέρος η Μπάγερν παρουσιάστηκε αγνώριστη, η Ρεάλ-ως τεράστια ομάδα που είναι- την έπιασε από τον λαιμό και μετά την αποβολή που είχε η Μπάγερν, είχε τη μεγάλη ευκαιρία να κλειδώσει το ματς και το έκανε.
Η Ρεάλ στην έδρα της είναι πλέον το ακλόνητο φαβορί, με τη διαφορά ότι δεν πιστεύω πως έχει προκριθεί ήδη από τη στιγμή που έχει να κάνει με Γερμανούς και Μπάγερν...

Στη σκιά ενός τρομοκρατικού χτυπήματος που παραλίγο να έφερνε μια ασύλληπτη τραγωδία, η εκπληκτική Μονακό του Ζαρντίμ (τον οποίον θυμίζω πως είχε διώξει ο Μαρινάκης απ'τον Ολυμπιακό διότι δεν απέδιδε...θεαματικό ποδόσφαιρο) άλωσε με 3-2 το Ντορτμούντ ! Ωστόσο επειδή, βάσει εικόνα του αγώνα, θεωρώ το αποτέλεσμα μαγική εικόνα για πολλούς λόγους, (όπως η διαιτησία) πιστεύω πως η Μονακό είναι φαβορί, αλλά για να προκριθεί θα πρέπει να ιδρώσει τη φανέλα και στη ρεβάνς απέναντι σε μια ομάδα που σκοράρει πολύ εύκολα εντός και εκτός έδρας.

Τέλος το "παραμύθι" της Λέστερ έχει ακόμα ελπίδες να συνεχιστεί και παραπέρα, καθώς ηττήθηκε μόνο με 1-0 (και με ψεύτικο πέναλτι, μάλιστα) από την σαφώς πιο ποιοτική και φαβορί του ζευγαριού Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι αλεπούδες (χωρίς τον Ρανιέρι προπονητή πλέον) έχουν μια ευκαιρία στην έδρα τους να ανατρέψουν την κατάσταση !

Συμπερασματικά η πιο πιθανή τετράδα του φετινού Ch.L. είναι Ρεάλ, Ατλέτικο, Γιουβέντους και Μονακό, αλλά δεν είναι και απίθανο να στραβώσει κάτι και να αποκλειστεί κάποιο από τα φαβορί.

Όχι κι'έτσι ρε Ουζουνίδη !


Ο Ουζουνίδης το έκανε αυτό γιατί πρώτον είχε σημαντικές απουσίες και δεύτερον διότι το ρόστερ του δεν είναι πλούσιο και ήταν επιβεβλημένο να ξεκουράσει κάποιους παίκτες, εφόσον εκτίμησε-και σωστά-ότι το ματς του κυπέλλου είναι πιο σημαντικό από το ματς του πρωταθλήματος.


Το άσχημο ήταν ότι ο Ουζουνίδης το παράκανε και αντί για ένα φυσιολογικό rotation που έπρεπε να κάνει, παρουσίασε μια ομάδα έκτρωμα που διασύρθηκε αγωνιστικά. Αλήθεια, αν το σκορ έφτανε στο 5-0 ή 6-0 (που θα μπορούσε κάλλιστα) με ποια ψυχολογία θα πήγαινε μετά στα ματς του κυπέλλου η ομάδα ;

Όσο για τον ΠΑΟΚ το είχαμε πει-και συχνά κόντρα στο ρεύμα-ότι είναι μια καλή ομάδα που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα χωρίς να εντυπωσιάζει. Το ότι δεν πήρε το πρωτάθλημα οφείλεται φυσικά στο πολύ κακό ξεκίνημά του και στους μείον τρεις βαθμούς από το περσινό κύπελλο με τον Ολυμπιακό...


Εφόσων όμως το σκορ έμεινε στο 3-0 δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει καθόλου τα ματς του κυπέλλου που θα είναι τελείως διαφορετικά παιχνίδια και εντελώς ανοιχτά.

Το στήσιμο...του στησίματος !
Στη super league πάντως εξακολουθούν μέχρι και σήμερα-παρά την αρκετά μεγάλη αποκάλυψη του παρασκηνίου-εξακολουθούν να γίνονται κωμικοτραγικά πράγματα και, για να πούμε την αλήθεια, το στήισμο και ο στοιχηματισμός εξακολουθεί να πηγαίνει σύννεφο !

Αλήθεια, μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ματς παρωδίες πρόσφατων περασμένων αγωνιστικών όπως Κέρκυρα-Ηρακλής 0-3 και Βέροια-Γιάννινα 3-0 ήταν καθαρά ;
Στη δε προηγούμενη αγωνιστική, το τι θα γίνει σε ένα τόσο ιδιαίτερο βαθμολογικά ματς μεταξύ Λεβαδειακού-Ολυμπιακού (δηλαδή των...αδελφοποιημένων Κομπότη-Μαρινάκη) μη μουπ είτε ότι δεν ήταν προδιαγεγραμμένο ; Ένας βαθμός απαραίτητος στον Ολυμπιακό-που έπαιζε με δεύτερη ομάδα- για να κλειδώσει τον τίτλο, αλλά και στον Λεβαδειακό που αν έχανε, ουσιαστικά καταδικαζόταν σε υποβιβασμό (παραμένει ωστόσο πρώτο φαβορί για να αποχαιρετήσει) !

Είχαμε ακόμα ένα τουλάχιστον ύποπτο ματς Γιάννινα-Ηρακλής 1-2, αλλά και για ένα ματς Ατρόμητου-Λάρισας 0-0 που έμοιαζε περισσότερο με φιλικό του καλοκαιριού !
Περιττό να σας πω βέβαια ότι δεν θα συγκινηθεί καμία αθλητική αρχή και κανένας εισαγγελέας για αυτά τα χάλια και θα περάσουν στο ντούκου...

Υστερόγραφο: O Κομπότης εκεί στη Λιβαδειά απέλυσε τις προάλλες τον Χριστόπουλου, λες και αυτός του φταίει για τα χάλια τους και για το ότι δεν "του περνάει" όσο παλιά στο παρασκήνιο. Λες και κάποιος Φαράντος που θα τελειώσει το πρωτάθλημα, μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο.  Ο... Κομπόταρος όμως έχει χάσει την ψυχραιμία του, βλέποντας το έδαφος να φεύγει κάτω απ'τα πόδια του και τώρα τον περιμένει η ΑΕΚ για την οποία είχε πει κάποτε ότι αυτός θα τη ρίξει στη δεύτερη εθνική !

Για ποιά διαιτησία μιλάτε ;
Καμία αντίρρηση πως το χθεσινό πέναλτι που κέρδισε ο Λέτο, κόντρα στον Πανιώνιο, ήταν παραμύθι και θέατρο. Δεν ξέρουμε γιατί ο διαιτητής το έδωσε πέναλτι. Από ασχετοσύνη ή εσκεμμένα ; Ποιος να ξέρει...

Θα πως όμως σε κάποιους κυρίους αντίθετων ομάδων-ειδικά Ολυμπιακών- που βρήκαν ευκαιρία να βγουν και να φωνάξουν πως οι περισσότεροι δεν δικαιούνται να μιλάνε !
O Ολυμπιακός και οι Ολυμπιακοί είναι αυτονόητο πως δεν δικαιούνται να ομιλούν ούτε για αστείο, αλλά από την άλλη και ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ μόνο αδικημένοι από τη διαιτησία που δεν θεωρούνται το τελευταίο διάστημα.  Φαίνεται πως αυτές οι ομάδες και οι ισχυροί άνδρες τους οι δύο είναι αρκετά ισχυροί για να έχουν βρει κάποιες άκρες με το σύστημα, τουλάχιστον για να μην αδικούνται ή και να παίρνουν σφυριγματάκια, τουλάχιστον με τις μικρότερες ομάδες.

Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός του Αλαφούζου είναι μια από τις πλέον χτυπημένες ομάδες από τη διαιτησία τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν χωράει σοβαρή αμφισβήτηση. Ο Αλαφούζος έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας παράγοντας που απλά μπορεί να εντοπίσει και να καταγγείλει το παρασκήνιο, αλλά όχι και να το πολεμήσει και να το πατάξει. Γι'αυτό και πιστεύω πως το μέτωπο ΠΑΟ, ΑΕΚ ,ΠΑΟΚ δεν έχει μεγάλο υπόβαθρο και μέλλον.

Που κρίθηκε το ντέρμπι ;

Σε ότι αφορά το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκού, ως πρώτο σχόλιο θα έλεγα-μάλλον κόντρα στο ρεύμα- ότι η εικόνα και η εξέλιξή του μου έδειξε ότι έχουμε να κάνουμε με δύο όχι αρκετά καλές ομάδες που βρίσκονται σε στάδιο ανασύνταξης μετά από τις τραγικές επιλογές τους του καλοκαιριού.

Με λίγα λόγια τα πολλά γκολ οι αρκετές φάσεις και οι διακυμάνσεις που είδαμε ήταν περισσότερο προϊόν ποδοσφαιρικής μετριότητας και αστάθειας, παρά καλού ποδοσφαίρου ! Ο Παναθηναϊκός όμως πήρε το ματς διότι έχει στο ρόστερ του κάποιους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που δεν έχει η ΑΕΚ, όπως Μπεργκ, Μολέδο, Βιγιαφάνιες...

Κυρίως για το λόγο αυτό η ΑΕΚ έσπασε τα μούτρα της στο πρώτο ημίχρονο όταν έδωσε χώρο και την κατοχή της μπάλας στον Παναθηναϊκό ο οποίος θα μπορούσε να έχει πετύχει και τρίτο γκολ και να καθαρίσει το παιχνίδι από νωρίς.
Ωστόσο, όπως είπαμε και εξηγήσαμε , ήταν αναμενόμενο ότι το ματς θα έχει διακυμάνσεις, συν ότι η ΑΕΚ άλλαξε το σχήμα της σε πιο επιθετικό (4-4-2) και ότι ο Χιμένεθ ρίσκαρε με τις αλλαγές του.

Έτσι λοιπόν το δεύτερο ημίχρονο ανήκε στην ΑΕΚ η οποία κατάφερε και ισοφάρισε και μετά το 2-2 το μομέντουμ του ντέρμπι ήταν υπέρ της. Η νίκη του Παναθηναϊκού με το τρίτο γκολ έγινε όπως μάλλον φοβόταν ο Χιμένεθ στο πρώτο ημίχρονο και φύλαγε τα νώτα του. Κόντρα στη ροή του αγώνα και σε μια ΑΕΚ που πίεζε, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να σκοράρει με τον Μπεργκ και να πάρει το τρίποντο !

Νομίζω πως η νίκη του Παναθηναϊκού ήρθε γιατί πρώτον διαθέτει γενικά καλύτερο ρόστερ και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Έχει πχ. την πολυτέλεια να βάζει παίκτες σαν τον Λέτο και τον Μπουμάλ αλλαγή. Δεύτερον είναι γενικά πιο δεμένη ομάδα και ώριμη σαν ομάδα από την ΑΕΚ και αυτό στην κρίσιμη στιγμή φάνηκε.

Τέλος ας μου επιτραπεί να πως ότι η διαιτησία ήταν το λιγότερο φιλική προς την ΑΕΚ, αφού και πέναλτι δεν υπήρχε (παρότι ήταν όντως μια πολύ δύσκολη φάση) και από την άλλη δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στον Παναθηναϊκό. Από την άλλη πιστεύω όμως πως δεν υπάρχει off-side στο γκολ της ΑΕΚ, αφού η αμφιβολία είναι υπέρ του επιτιθέμενου. 

Όπως και να έχει τα πάντα και για τις δύο ομάδες θα κριθούν στα play-off (παρότι η ΑΕΚ δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την είσοδό της), όπου μάλιστα θα αντιμετωπίσουν και τους πολύ υπολογίσιμους  ΠΑΟΚ και Πανιώνιος.


Καθάρισε με μπουνιές και κλωτσιές τον 
Πλατανιά ! 
"Πλάκωσε" ακόμα και το χωριό του ο Μαρινάκης !


Ο Ολυμπιακός είναι τόσο νεκρός αγωνιστικά που πλέον φαίνεται πως έφτασε να φοβάται ακόμα και το χωριό του Μαρινάκη (Πλατανιάς), αλλά και για απώλεια του πρωταθλήματος !!


Για να μην τα πολυλογούμε, ο Πλατανιάς προχώρησε σε καταγγελία κατά του Ολυμπιακού με τους Χανιώτες καταγγέλλουν τον προπηλακισμό των παικτών τους από ανθρώπους που βρίσκονταν στο "Γ. Καραϊσκάκης" στο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό !

Μάλιστα ο Γιώργος Παράσχος δεν έδωσε το "παρών" στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα και φαίνεται πως ο λόγος ήταν αυτός. "Πολύ ωραία η φιλοξενία του Ολυμπιακού, συγχαρητήρια", φέρονται να είπαν οι Κρητικοί οι οποίοι έβγαλαν και την παρακάτω ειρωνική ανακοίνωση...

"Η ΠΑΕ Πλατανιάς Χανίων αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά την ΠΑΕ Ολυμπιακός για την άψογη φιλοξενία της στο σημερινό παιχνίδι στο γήπεδο Γ.Καραϊσκάκης.
Κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η επιτροπή "υποδοχής" στο πούλμαν, το κλίμα εκφοβισμού πάνω από τη φυσούνα και από τον πάγκο της ομάδας μας, καθώς και οι προπηλακισμοί παικτών και μελών του τεχνικού επιτελείου στο ημίχρονο, επειδή ο Πλατανιάς "τόλμησε" να προηγηθεί κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν μπορούν να αμαυρώσουν την, κατά τα άλλα, άψογη ποδοσφαιρική βραδιά".

Κάπως έτσι θα πρέπει να εξηγείται και η καθίζηση που έπαθε ο Πλατανιάς στο δεύτερο ημίχρονο, που έφερε και την ήττα του, και ενώ στο πρώτο μέρος είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Ολυμπιακό. Έναν Ολυμπιακό ο οποίος ναι μεν θα πάρει το πρωτάθλημα, αλλά πλέον είναι φανερό πως βλέπει την αγωνιστική αλλά και παρασκηνιακή του ισχύ να μειώνεται (κάποια πρώην "παραρτήματά" του, χτυπούν πλέον τα παιχνίδια) και τώρα φοβάται ακόμα και το χωριό του Μαρινάκη ! 

Έτσι καταφεύγει στον τραμπουκισμό και την αλητεία ως ένα από τα τελευταία όπλα που του έχουν απομείνει. Μην ξεχνάτε ότι έρχεται και το κύπελλο όπου εκεί θα κριθεί η επιτυχία ή όχι μιας σεζόν, έτσι είναι πολύ πιθανόν τα ματς να γίνουν ροντέο...

Οριστικό: Πρωτάθλημα με 14 ομάδες και πρωταθλητής από play off !Σημαντικές και επιβεβλημένες αλλαγές που, κατά τη γνώμη μας, θα βοηθήσουν αρκετά προς την εξυγίανση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος αποφασίστηκε σήμερα από την super leaugue.

Ψηφίστηκε λοιπόν κατά πρώτον η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος μ ε 14 ομάδες από το '18-19 και ο πρωταθλητής θα βγαίνει από τα play off από την επόμενη κιόλας σεζόν (2017-18).


Οι αλλαγές που είχαν συζητήσει οι ομάδες για το πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18 είχαν γίνει γνωστές. Ομως πλέον είναι και οριστικές Η Super leaugue από την σεζόν 2018-19 θα έχει δύο ομάδες λιγότερες. Και δεν είναι η μοναδική αλλαγή. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Λίγκας ο πρωταθλητής θα βγει από τα play off και πιο συγκεκριμένα από τις ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες έξι θέσεις.

Ουσιαστικά οι αλλαγές θ' αρχίσουν από την επόμενη σεζόν και θα είναι οι εξής.

Την σεζόν 2017-18 θα μπουν στο πρωτάθλημα 16 ομάδες. Στο τέλος της κανονικής διάρκειας και των 30 αγωνιστικών θα υποβιβαστούν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 15η και 16η θέση. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-6 θα δώσουν play off για να την ανάδειξη του πρωταθλητή. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 13η και την 14η θέση θα δώσουν play out αγώνες με την 2η και την 3η ομάδα της Football League για μία θέση στην Σούπερ Λίγκα. Ο πρώτος της Football League θα ανέβει απευθείας στην Σούπερ Λίγκα.
Όσο αφορά το πλάνο για τις 14 ομάδες πέρασε χωρίς όμως να υπάρξει ομοφωνία από όλα τα μέλη του συνεταιρισμού. Συγκεκριμένα το «Ναι» στις 14 ομάδες είπαν οι 13 σύλλογοι της Σούπερ Λίγκας ενώ για τους δικούς τους λόγους αρνητικοί ήταν ο Παναιτωλικός, η ΑΕΛ και ο Λεβαδειακός. 
Από κει και πέρα στις... καλένδες παραπέμπφθηκε το θέμα για τα οικονομικά και το μερίδιο που θα πάρει η κάθε ομάδα από την συνδρομητική τηλεόραση. Μια πρώτη κουβέντα έγινε αλλά χωρίς να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις... 


Κατά την συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
1/ Αποφασίστηκε με ψήφους 13 υπέρ, 3 κατά και 1 λευκό (ΕΠΟ) η αναδιάρθρωση του Πρωταθλήματος της Super League, με τη συμμετοχή 14 ομάδων από την αγωνιστική περίοδο 2018-2019.
2/ Το θέμα της αναδιανομής των εσόδων από την Κεντρική Διαχείριση Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων συζητήθηκε εκτενώς, τέθηκαν διάφορες παράμετροι  και οριστική απόφαση θα ληφθεί στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο.
3/ Σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου η Super League θα αιτηθεί από την ΕΠΟ τα ακόλουθα:
α/ Να επανέλθει η Α’ ΕΟΟΔ στη δικαιοδοσία της Super League.
β/  Να καταργηθεί το παράβολο επικύρωσης επαγγελματικών συμβολαίων ποδοσφαιριστών.
γ/ Να τροποποιηθεί η αναλογία διανομής των πειθαρχικών προστίμων από 60%-40%, σε 25%-75%.
δ/ Να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός οφειλής ΕΠΟ προς ΠΑΕ από το Solidarity της UEFA, με οφειλές της Super League για αμοιβές διαιτησίας.

Ο πρώτος στόχος του ΛεμονήΟ Χριστόφορος Ευαγγελάτος γράφει στο sport-fm.gr για τις πρώτες... πινελιές που θέλει να βάλει στον Ολυμπιακό ο Τάκης Λεμονής. Πού έχει διαγνώσει πρόβλημα και πώς σκέφτεται να το αλλάξει. 

Ο Τάκης Λεμονής προετοιμάζει τον Ολυμπιακό για το πολύ σημαντικό παιχνίδι του Σαββάτου, απέναντι στον Πλατανιά, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αν οι «ερυθρόλευκοι» κερδίσουν το συγκεκριμένο παιχνίδι θα έχουν κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος. 

Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου 

Παράλληλα όμως οι Πειραιώτες θα βελτιώσουν και την ψυχολογία τους ενόψει και του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου, κόντρα στην ΑΕΚ. Γίνεται βέβαια αντιληπτό πως ο 57χρονος τεχνικός δεν είναι «μάγος» και δεν μπορεί ν' αλλάξει και πολλά πράγματα μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα. 

Με βάση πάντως τις πληροφορίες απ' του Ρέντη, ο πρώτος στόχος του Λεμονή αυτή τη στιγμή για τον Ολυμπιακό, αφορά το «εύκολο» γκολ. Μια ματιά και μόνο στα ματς των «ερυθρόλευκων» τον τελευταίο μήνα, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος πως ο Ολυμπιακός είχε «θέμα» στο σκοράρισμα, δεν έβρισκε εύκολα δίχτυα. 

Τούτο όμως δεν αφορά μόνο τη γραμμή κρούσης της ομάδας του Πειραιά, είναι ένα ζήτημα που «σηκώνει» διπλή...ανάγνωση. Για να μπορέσει λοιπόν μια ομάδα να σκοράρει χρειάζεται πρώτα να δημιουργήσει κι αυτό είναι κάτι που αποτέλεσε πρόβλημα για την ομάδα του λιμανιού το τελευταίο διάστημα. Ο Λεμονής περιμένει λοιπόν περισσότερα πράγματα στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού, ειδικά από παίκτες όπως ο Φορτούνης και ο Ντομίνγκες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά ακόμα και με μια κίνηση. 

Σε ότι αφορά μάλιστα τον πρώτο, ο νέος προπονητής των «ερυθρόλευκων» πιστεύει ότι είναι αυτός που πρέπει ν' αναλάβει ηγετικό ρόλο στο φινάλε της σεζόν, στα παιχνίδια που θα καθορίσουν την έκβαση της προσπάθειας του Ολυμπιακού για κατάκτηση του νταμπλ. 

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι δημιουργία μπορεί να βρει μια ομάδα όχι μόνο απ' τον άξονα αλλά και από τα δύο άκρα, με τη συμμετοχή όχι μόνο των εξτρέμ αλλά και των δύο μπακ. Είναι πολύ σημαντικό για τους πρωταθλητές Ελλάδος να βρουν τρόπους (έστω και στο φινάλε της σεζόν) για να γίνουν πιο επιθετικοί αλλά και πιο παραγωγικοί, με τον νέο προπονητή των Πειραιωτών να δουλεύει πολύ στον συγκεκριμένο τομέα. Το γκολ έλειψε από τον Ολυμπιακό και σε μεγάλα ματς, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να σκοράρουν στα τρία εκτός έδρας ντέρμπι του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος κι αυτό φυσικά δεν περνά απαρατήρητο από τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού. 

Το πρώτο λοιπόν ζητούμενο για τον Λεμονή, αρχής γενομένης από το σαββατιάτικο ματς με τον Πλατανιά, είναι η καλύτερη κυκλοφορία μπάλας και η πιο «επιθετική» νοοτροπία στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων». 

Βέβαια όλα αυτά δε γίνονται απ' τη μια μέρα στην άλλη και είναι αδύνατον μέσα σε δέκα μέρες να «μεταμορφωθεί» η ομάδα του Πειραιά λύνοντας όλα της τα προβλήματα. Ωστόσο η αλλαγή σε ορισμένα επιμέρους πράγματα, μπορεί να βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα του Ολυμπιακού κι αυτό θα είναι ένα σημαντικό κέρδος για τους πρωταθλητές.

ΠΗΓΗ: www.sportfm.gr

 Πως φτάσαμε στο "θαύμα" !

Τι μπορούμε να πούμε τώρα για το χθεσινό απρόσμενο αποτέλεσμα της εθνικής στο Βέλγιο ; Να το χαρακτηρίσουμε ποδοσφαιρικό θαύμα,  ; Και ναι και όχι...

Ναι γιατί υπάρχει τεράστια διαφορά κλάσης και κανείς-ούτε εμείς- δεν το περίμενε, πέρα από τους παίκτες και τον προπονητή της εθνικής. Αλλά και όχι δεδομένου ότι το Βέλγιο κατέρρευσε αγωνιστικά και ψυχολογικά μόλις δέχθηκε το γκολ και διότι κατάφερε να πάρει την ισοπαλία μόλις στο 89' και με παίκτη παραπάνω, από μια μεμονωμένη ατομική ενέργεια. 
Βέβαια η ελληνική ομάδα μόνο ποδόσφαιρο που δεν έπαιξε, καταφεύγοντας σε σούπερ κατενάτσιο. Αλλά και ποιος άλλος τρόπος υπήρχε, βάση δυνατοτήτων, για να πάρει αποτέλεσμα εκεί μέσα ; 

Ο Σκίμπε έκανε γενικά πολύ σωστές επιλογές στον καταρτισμό της ενδεκάδας και στο στήσιμο της ομάδας και του βγήκε. Ακόμα και η αμφιλεγόμενη επιλογή του Ταχτσίδη φάνηκε να του βγαίνει παρότι αυτός κάποια στιγμή κουράστηκε και εν τέλει αποβλήθηκε.
Μπορούμε να πούμε ότι ο Γερμανός κατάφερε να πάρει κοντά στο 100% από τους παίκτες του (με εξαίρεση τον Φορτούνη που δεν είναι στην καλύτερή του φόρμα) και ότι η ομάδα έβγαλε το απαραίτητο πάθος και παίζοντας χωρίς άγχος. Αλλά αρκούσαν μόνο αυτά για να πάρουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα ; Σαφώς και όχι. Ας δούμε λοιπόν πως εξελίχθηκe το ματς...

Στο πρώτο ημίχρονο η κατοχή μπάλας ήταν συντριπτικά υπέρ του Βελγίου (στις αρχές του ματς έφτασε και στο εξωφρενικό 82-18 !!), αλλά η απόδοσή του μέτρια- τουλάχιστον μακριά από αυτό που είχε δείξει στα προηγούμενα ματς- απέναντι σε μια άψογα κλειδωμένη ελληνική άμυνα. Τις είχε βέβαια και πάλι τις καλές ευκαιρίες του (τέσσερις τον αριθμό), αλλά από τη στιγμή που η μπάλα δεν μπήκε, η Ελλάδα ευτύχησε να πάει με το 0-0 στο ημίχρονο και να πιστέψει στο θαύμα.

Έτσι λοιπόν με το ξεκίνημα του ημιχρόνου γίνεται ένα σοβαρό λάθος στην άμυνα του Βελγίου και η ελληνική ομάδα στην πρώτη και μοναδική της ευκαιρία και επίσκεψη στα Βελγικά καρέ, σκοράρει χάρις στην κλάση του Μήτρογλου.
Σε εκείνο το σημείο φάνηκε γιατί το Βέλγιο δεν μπορεί να γίνει μεγάλη ομάδα και γιατί δεν υπολογίζεται ως μια"βαριά φανέλα". Αφού λιγοψυχεί φανερά, χάνει όλες τις προσωπικές μονομαχίες, αδυνατεί να εφαρμόσει αυτοματισμούς και να δημιουργήσει ευκαιρίες. Έτσι η Ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία να κυκλοφορήσει κάπως καλύτερα τη μπάλα και να ηρεμήσει το παιχνίδι.

Τα δεδομένα αλλάζουν μόνο μετά την απολύτως δίκαιη αποβολή του Ταχτσίδη (και ας λένε ότι ήταν άδικη Σκίμπε και κάποιοι σκουπιδο-δημοσιογράφοι) όπου και φαινόταν πλέον πολύ δύσκολα να κρατήσει το 0-1 η Ελληνική ομάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο οι Βέλγοι μας έκλεισαν σχεδόν στο ένα τέταρτο του γηπέδου, με τη διαφορά ότι και πάλι δεν είχαν την ψυχολογία να κάνουν γκολ ακόμα και τις πιο κλασσικές ευκαιρίες !

Σημειώνω ακόμα κάποια πράγματα. Με την αποβολή του Ταχτσίδη μπορεί το Βέλγιο να κέρδισε μέτρα μέσα στο γήπεδο και να πίεσε περισσότερα, όμως η Ελλάδα παίζοντας πλέον με δέκα αμυντικούς δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στο Βέλγιο που δυσκολευόταν να διασπάσει μια τόσο πολυπρόσωπη άμυνα.
Από την άλλη το μοναδικό λάθος του Σκίμπε ήταν ότι έβαλε τον αργό και μέτριο Τζιόλη, αντί του Ζέκα ο οποίος μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο. 
Από την άλλη ο Ισπανός προπονητής του Βελγίου και άργησε να προχωρήσει σε αλλαγές, ενώ έβλεπε την ομάδα του να παραπαίει, αλλά και συνέχισε ακατανόητα να παίζει με τρεις κεντρικούς αμυντικούς μέχρι το 80' και βάλε και δεν τόλμησε να ρισκάρει πιο νωρίς.

Κάπως έτσι η Ελλάδα του Σκίμπε κατάφερνε να κρατάει το αδιανόητο 0-1 και μια ιστορική νίκη μέχρι το 89', την οποία έχασε απλά και μόνο από μια ατομική ενέργεια και μάλλον άπιστη ενέργεια του "κατσαπλιά" Λουκάκου. Νομίζω πως μόνο από μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσαν να μας βάλουν γκολ δεδομένου ότι και ο Καπίνο έκανε φοβερό παιχνίδι.

Πλην των Παπασταθόπουλου, Καπίνο και του σκόρερ Μήτρογλου, εξαιρετικό παιχνίδι έκαναν και οι Σάμαρης και Τζαβέλλας (παρότι και πάλι αμετανόητα εριστικός), αλλά καλή προσπάθεια και από όλους, όχι μεγάλης κλάσης παίκτες, όπως ο Σταφυλίδης, ο Μάνταλος και ο Ταχτσίδης.

Δίκαιοι και πάλι οι πανηγυρισμοί, αλλά φυσικά και δεν έχει κριθεί με το ματς στη Βοσνία να αποτελεί έναν τελικό που αν τον κερδίσουμε θα είμαστε τουλάχιστον δεύτεροι, ενώ αν τον χάσουμε το προβάδισμα σαφώς και πάει στους Βόσνιους. Οι Βέλγοι παρά το κακό χθεσινό παιχνίδι του, νομίζω πως εύκολα ή δύσκολα θα πάρουν την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση.

Το θέμα του Ζέκα στην εθνικήΚατ' αρχάς έχω την άποψη ότι το αυριανό ματς της εθνικής, απέναντι σε ένα Βέλγιο που ίσως παίζει αυτή τη στιγμή την καλύτερη μπάλα στην Ευρώπη, το θεωρώ χαμένο και απλά θα πρέπει να προσέξουμε να μην ξεφύγει πολύ το σκορ.

Υπάρχει όμως ένα θέμα που έχει διχάσει φιλάθλους και δημοσιογράφους και αυτό είναι η ελληνοποίηση του Πορτογάλου Ζέκα ο οποίος αναμένεται αύριο να κάνει και το ντεμπούτο του στις Βρυξέλλες. Πχ. βγήκε ακόμα και ο πρώην διεθνείς Βαγγέλης Μώρας και εξέφρασε την αντίθεσή του.

Πολλοί από αυτούς που είναι υπέρ λένε ότι όλες σχεδόν οι εθνικές ομάδες ακολουθούν αυτήν την πρακτική των νατουραλιζέ παικτών και φέρνουν παραδείγματα όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιείται και μια εθνορατσιστική πλατφόρμα που έχει να κάνει με την καθαρότητα των φυλών.
Αυτό λοιπόν δεν είναι ακριβές γιατί οι "ξένοι" παίκτες αυτών των ομάδων είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους παιδιά μεταναστών που είτε γεννήθηκαν, είτε μεγάλωσαν σε αυτές τις χώρες που παίζουν και σχεδόν πάντα έχουν μάθει ποδόσφαιρο σε αυτές. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει με τον Ζέκα που ήρθε στην Ελλάδα στα 22 του...

Δεν το κάνουν λοιπόν όλοι, ωστόσο υπάρχουν και εθνικές ομάδες που έχουν κάνει κατά καιρούς ότι εμείς με τον Ζέκα.
Πχ. η Πορτογαλία με τον Ντέκο, η Ιταλία με τον Καμορανέζι και η Ισπανία με κάποιους Βραζιλιάνους, όπως ο Σένα και άλλοι. Μικρότερες ομάδες όπως η Κύπρος και κάποια κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ακολουθούν πιο τακτικά αυτή την πρακτική, προκειμένου να δυναμώσουν.
Για όσους δεν το θυμούνται το έχει ξανακάνει και η Ελλάδα με τον εξαιρετικό Ντανιέλ Μπατίστα που έπαιξε στην εθνική Ελλάδας για ένα διάστημα στα μέσα της δεκαετίας του 90' !

Δεδομένου λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις εθνικές ομάδες της πρώτης ευρωπαϊκής ταχύτητας και έχει φτωχό υλικό, δεν βλέπω ως κακό την προσθήκη του Ζέκα στο ρόστερ της. Ακόμα περισσότερο που οι αντιδρώντες είναι κυρίως εθνικιστές και ακροδεξιοί που ονειρεύονται φυλετικά καθαρές ομάδες...

Αυτοκτόνησαν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ !Αυτή η οικτρή εικόνα που βγάζει πλέον ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ να "βαράνε το κεφάλι τους" για το πως έχασαν φέτος τη μεγάλη ευκαιρία τους να πάρουν πρωτάθλημα. Ειδικά μάλιστα ο ΠΑΟΚ θα το έκανε μετά από...32 χρόνια !


Το φετινό πρωτάθλημα λοιπόν είναι μάλλον απίθανο να ξεφύγει από τα χέρια του Ολυμπιακού, όσο χάλια και αν παίζει, αφού Πανιώνιος και ΠΑΟΚ δεν προλαβαίνουν πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος, ενώ για τους άλλους δεν συζητάμε...Αν ο Πανιώνιος έπαιρνε αποτέλεσμα στην Τούμπα θα παρέμενε στο παιχνίδια, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο μεν ΠΑΟΚ έκανε λάθη το καλοκαίρι στο στήσιμο της ομάδας και ξεκίνησε τη σεζόν πάρα πολύ άσχημα(έφτασε μέχρι και την έννατη θέση). Ο Ίβιτς τα διόρθωσε τον Γενάρη (προχώρησε και σε εκκαθάριση μετρίων και αδιάφορων) και η ομάδα πήρε τα πάνω της, αλλά το πουλάκι του πρωταθλήματος είχε πετάξει. 
Όχι μόνο αυτό, αλλά πλήρωσε και τους μείον τρεις βαθμούς από την ιστορία του περσινού κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Εκεί θα μπορούσε, αν ήθελε να απαξιώσει τη διοργάνωση, να κατεβάσει την ομάδα των νέων και όχι να μην κατέβει και να αυτοτιμωρηθεί.


Για τον Παναθηναϊκό τα έχουμε πει πολλές φορές. Ο Αλαφούζος θα έπρεπε να είχε κυνηγήσει τον προπονητικό απατεώνα Στραματσόνι τουλάχιστον μετά το βαρύ 3-0 στο Καραϊσκάκη και τότε ίσως να προλάβαινε να δικδκδικήσει πρωτάθλημα. Στη συνέχεια ήρθε ο Ουζουνίδης, αλλά και αποδυνάμωση του ρόστερ για οικονομικούς λόγους. Η ομάδα παίζει μεν πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο με τον νέο προπονητή, αλλά δεν έχει σταθερότητα και δεν τις έχεις εμπιστοσύνη πως μπορεί να κάνει μια πορεία χωρίς γκέλες.


Τέλος η ΑΕΚ δεν νομίζω πως μπορούσε φέτος να διεκδικήσει πρωτάθλημα με αυτό το ρόστερ, ακόμα και αν ο Χιμένεθ ερχόταν πιο νωρίς. Κατά το "ότι δίνεις παίρνεις", ο Μελισσανίδης δεν θα μπορούσε να περιμένει κάποια υπέρβαση κατά τη φετινή χρονιά. 

Παραμένει μεγάλο φαβορί η Μπεσίκτας...
Δεν άλλαξε κάτι χθες, με αυτό το 1-1, από αυτό που ξέραμε και πριν την κλήρωση, πως δηλαδή η Μπεσίκτας είναι το μεγάλο φαβορί αυτού του ζευγαριού.

Το χθεσινό παιχνίδι χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη. Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός μπήκε με τακτική προσήλωση και μεγαλύτερη διάθεση απ'ότι ξέραμε μέχρι τώρα (συνήθως μάλιστα πήγαινε πρώτος πάνω στη μπάλα) και οι γραμμές του ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους. Πρόσεξε-και πολύ σωστά- πρώτα την άμυνά του, καθώς ο Βούζας ήξερε ότι αυτή είναι ευάλωτη ειδικά με τις μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. Από την άλλη είχαμε μια Μπεσίκτας αγνώριστη προς το χειρότερο, αργή και φλύαρη που δεν απειλούσε σχεδόν καθόλου.

Έτσι λοιπόν-παρότι και πάλι ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός δημιουργικά-έκανε γκολ μια ευκαιρία που του δόθηκε και φυσικά ο γερο-Καμπιάσο εξέθεσε για τα καλά τον Μπέντο που τον είχε παρωπλισμένο !

Θα ήταν όμως πολύ δύσκολο έως αδύνατο για τον Ολυμπιακό να παίξει στον ίδιο ρυθμό και το ίδιο καλά για 90 λεπτά για δύο λόγους. Πρώτον γιατί υστερεί φανερά σε φυσική κατάσταση και δεύτερον γιατί δεν είναι καλά δουλεμένη ομάδα.
Έτσι οι Τούρκοι μπήκαν πιο σοβαροί στο δεύτερο ημίχρονο και κατάφεραν να σκοράρουν με ένα γκολ που προήλθε κυρίως από λάθος του τερματοφύλακα Λεάλι (που κανείς δεν έχει καταλάβει πως και γιατί παίζει στον Ολυμπιακό...)

Από εκεί και πέρα θα λέγαμε πως μόνο η Μπεσίκτας υπήρχε στο γήπεδο, με έναν Ολυμπιακό να αμύνεται με νύχια και με δόντια απέναντι σε μια πιο ποιοτική ομάδα και να είναι τυχερός που γλίτωσε την παραβίαση της εστίας του και πήρε την ισοπαλία. 

Κακά τα ψέματα ο Ολυμπιακός δύσκολα μπορεί να ελπίζει σε πρόκριση στο φλεγόμενο Σουκρού Σαράτσογλου και να δει θεαματικές αλλαγές στο παιχνίδια του, καθώς έχει και ένα ελλιπές ρόστερ το οποίο μάλιστα ο απερίγραπτος Μπέντο το ξεζούμισε...Στα θετικά της χθεσινής βραδυάς μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι η καλύτερη χρησιμοποίηση του ρόστερ που είδαμε , αλλά και η απόδοση του Ρέτσου που εντυπωσίασε.

Ανατροπή, αλλά και σφαγή του αιώνα η Μπαρτσελόνα !


Βαρεθήκαμε χθες βράδυ ν'ακούμε ύμνους για τη σπουδαία Μπαρτσελόνα για την ανατροπή του αιώνα, 6-1 με την Παρί Σεν Ζερμέν και πράγματι έπιασε ένα καταπληκτικό παιχνίδι και ήταν συντριπτικά καλύτερη από τον αντίπαλο (ότι δηλαδή έκανε και η Παρί στο πρώτο ματς).


Μόνο που ακόμα και έτσι, η Μπαρτσελόνα δεν θα είχε κάνει την απίστευτη αυτή ανατροπή, χωρίς τη βοήθεια ενός Γερμανοτούρκου "χειρούργου" διαιτητή ονόματι Αϊτεκίν ! Και τι δεν έκανε αυτός ο τύπος για να δώσει την πρόκριση στη Μπαρτσελόνα...

Πρώτον έδωσε δύο ανύπαρκτα πέναλτι, το πρώτο (3-0) με τον αμυντικό Μενιέ να σκοντάφτει και τον Νεϊμάρ να πέφτει έξυπνα επάνω του, κερδίζοντας το πέναλτι και το δεύτερο (5-1) με καθαρό θέατρο του Σουάρεζ. Δεύτερον-και σχετικό με το πρώτο- οι παίκτες της Μπαρτσελόνα έπεφταν συνεχώς και προκλητικά μόνοι τους στην περιοχή για να κερδίσουν πέναλτι και συνήθως ο διαιτητής τους άφηνε ατιμώρητους. Ήξεραν κάτι άραγε ;

Δεύτερον κράτησε αδικαιολόγητα πέντε λεπτά καθυστερήσεις και ακριβώς στο πέμπτο κατάφερε η Μπαρτσελόνα να σκοράρει. Ενδεικτικό της πρόθεσής του, ότι θα έπρεπε να κρατήσει άλλα δύο λεπτά (καθυστέρηση στην καθυστέρηση) λόγω της αλλαγής της Παρί και του γκολ της Μπαρτσελόνα και τελικά δεν άφησε να εκδηλωθεί ούτε η τελευταία επίθεση της Παρί !

Τέλος μην μου πείτε-όπως ακούω από το πρωί- 6-1 έχασαν, τι θέλουν και φωνάζουν για διαιτησία ; Διότι πολύ απλά η πρόκριση κρίθηκε στο ένα γκολ και ο διαιτητής έκρινε το παιχνίδι με τις συγκεκριμένες αποφάσεις του. Tο αν λιγοψύχησε στο τέλος η Παρί δεν αναιρεί ότι έγιναν διαιτητικά εγκλήματα.

Έχω την αίσθηση ότι οι Άραβες εκεί στο Παρίσι τσάμπα ρίχνουν τα λεφτά τους, αφού η UEFA δεν πρόκειται να αφήσει εύκολα να πάει ποτέ η κούπα σε ομάδα πέραν του κλειστού κλαμπ των μεγάλων. Αν ανατρέξουμε στη σχετικά πρόσφατη ιστορία, θα δούμε ότι η μικρότερη ομάδα που το έχει πάρει ποτέ είναι η Πόρτο του Μουρίνιο. Όλοι οι άλλοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Ίντερ, Μπάγερν και Μάντσεστερ. Γιουν....

Κακή ομάδα ο Ολυμπιακός και στο σωστό δρόμο ο ΠΑΟΚ !Το χθεσινό αποτέλεσμα με τη νίκη του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Τούμπας ήταν για εμένα το πιο πιθανό αποτέλεσμα, όπως το πιο πιθανό σενάριο ήταν και η απόλυση του Μπέντο- μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα- και επιβεβαιώθηκε.

Αυτό διότι, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, έχουμε από τη μια έναν Ολυμπιακό "ξεδοντιασμένο", έχοντας χάσει στη μεταγραφική περίοδο Μιλιβόγεβιτς, Ιντέγε και Ελαμπντελαουί, με τους Φορτούνη και Σεμπά για καιρό σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση και με αρκετές περίεργες επιλογές και κοουτσάρισμα από τον Μπέντο. 

Π.χ. γιατί είχε παροπλίσει εκτός 18άδας τους Μαρίν, Τσόρι και Καμπιάσο, από τη στιγμή μάλιστα που το ρόστερ της ομάδας είναι αποδυναμωμένο; Αυτό στέρησε από τον Ολυμπιακό και κάποιες εναλλακτικές λύσεις (έστω σαν αλλαγές), αλλά και-ως μικρό ρόστερ που δεν ανανεώνεται στα παιχνίδια- φέρνει λογικά και κούραση και ντεφορμάρισμα. Επιπλέον τι όνειρο είδε να βάζει βασικό στο τέρμα αυτή τη μετριότητα Λεάλι και να αφήνει στον πάγκο τον Καπίνο ;
Όσο για το χθεσινό του κοοουτσάρισμα του, το πιο κραυγαλέο ήταν που ενώ χάνει με 2-0 βγάζει επιθετικό (Ανσαριφάρντ) και βάζει επιθετικό (Καρντόσο). Το πιο λογικό βέβαια τη δεδομένη στιγμή θα ήταν να παίξει με δύο επιθετικούς, πόσο μάλλον που αποδεδειγμένα ο Καρντόσο δεν μπορεί πλέον.Ήταν στοιχειώδης ποδοσφαιρική λογική που θα ακολουθούσε και πρωτάρης, αλλά ο Μπέντο όχι...

Αντίθετα ο ΠΑΟΚ βγήκε κερδισμένος από τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, με τους Πρίγιοβιτς, Ουάρντα και  Ενρίκε να κερδίζουν μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις, αλλά και από το ξεσκαρτάρισμα που έκανε ο Ίβιτς. Ακόμα και αυτός ο Σάκχοφ που μέχρι τον Δεκέμβρη σερνόταν, φαίνεται πως πήρε τα πάνω για τα καλά σε ένα ορθολογικό αγωνιστικό σχήμα που παρατάσσει πλέον ο Ίβιτς. Το που θα φτάσει ο ΠΑΟΚ δεν το ξέρουμε, ωστόσο μπορεί να αισιοδοξεί σε πρωτάθλημα και κύπελλο εφόσον πλέον παίζει ορθολογικά για το αποτέλεσμα και ας μην εντυπωσιάζει. Προϋπόθεση βέβαια να δείξει σταθερότητα και φρέσκο ρόστερ για να μην πάθει πάλι κανένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα σαν την αρχή της χρονιάς.

Όσο για τον Ολυμπιακό δεν ξέρω τι προπονητή μπορεί να βρει τέτοια εποχή και πόσο μπορεί να αλλάξει η εικόνα μιας κακής ομάδας. Όποιος και να έρθει πάντως,τον θεωρώ σχεδόν καταδικασμένο με τη Μπεσίκτας στο Europa και από την άλλη δύσκολο να χάσει το πρωτάθλημα, έστω και έτσι που παίζει.
Νομίζω πως όλη η χρονιά θα κριθεί στο κύπελλο το οποίο αν δεν κατακτήσει, θα μπορούμε πλέον να μιλάμε καθαρά για μια πολύ κακή χρονιά.


Big four προέκυψε στο κύπελλο !Αυτό που είχαμε γράψει ότι φέτος το κύπελλο παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το πρωτάθλημα δείχνει να επιβεβαιώνεται.

Δεδομένου λοιπόν ότι στα προημιτελικά τα φαβορί κατάφεραν τελικά-έστω και κάποιοι δύσκολα- να πάρουν την πρόκριση, προέκυψε στην τετράδα ένα big four (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) για πρώτη φορά από το 1949 (!) και έτσι περιμένουμε τώρα με ενδιαφέρον την κλήρωση των ημιτελικών.

Όσο για τους προημιτελικούς ο Ολυμπιακός και πάλι δεν ήταν καλός, έπεσε όμως πάνω σε έναν Ατρόμητο κατώτερο των περιστάσεων-που δεν μπορούσε να βγάλει ούτε καν τελική προσπάθεια- και κατάφερε να πάρει την πρόκριση, παρότι έμεινε πίσω στο σκορ και με γκολ off-side και παρά τις κατά καιρούς αλλοπρόσαλλες επιλογές του Μπέντο.

Τέλος πολύ κακή εντύπωση μου έκανε ο ΠΑΟΚ ο οποίος έπαιξε με τη φωτιά κόντρα στην Ξάνθη μέσα στην Τούμπα. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα κινδυνεύσει με αποκλεισμό έχοντας κερδίσει με 2-1 μέσα στην Ξάνθη, αλλά τελικά έσωσε και αυτός την παρτίδα και προχωράει...

Μπράβο στον Πανιώνιο !
Είναι από τις φορές που νομίζω πως το δίκαιο δεν είναι να αναλύσουμε το γιατί έχασε ένα παιχνίδι μια μεγάλη ομάδα (Ολυμπιακός), αλλά γιατί το κέρδισε μια άλλη μικρότερη (Πανιώνιος). Άλλωστε για τον Ολυμπιακό και τα αίτια της φετινής πτώσης του τα έχουμε πει αρκετές φορές από εδώ...

Ο Πανιώνιος λοιπόν κατάφερε να στήσει μια εξαιρετική ομάδα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και αυτό πρέπει να πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό στον Βασίλη Γκαγκάτση, παρά το γνωστό κακό παρελθόν του. Αυτός λοιπόν πήρε μια ομάδα σχεδόν χρεοκοπημένη και ουσιαστικά χωρίς ιδιοκτήτη και αποδείχθηκε πως, αν μη τι άλλο, ξέρει από μπάλα. Η συνταγή δεν ήταν τίποτα φοβερό, αλλά τα αυτονόητα που συνήθως δεν γίνονται στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Εξαιρετικό scouting, καλή λειτουργία στις ακαδημίες, οικονομικές αλλά προσεγμένες επιλογές παικτών και προπονητών μα και υπομονή.

Πέρσι έγινε το πρώτο βήμα με τον Ουζουνίδη όπου ήρθε η πέμπτη θέση και μάλιστα με τη διαιτησία σχετικά κόντρα τους (καθώς φαίνεται πως ο Γκαγκάτσης έχει πλέον αυτονομηθεί από την "παράγκα") και φέτος ήρθε ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς που συνεχίζει τη δουλειά επάξια. Σιγά, σιγά άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια παίκτες όπως ο Μπουμάλ και ο Ανσαριφάρντ που τελικά πήραν μεταγραφή σε μεγάλες ομάδες, αλλά και εξαιρετικές περιπτώσεις νεαρών Ελλήνων όπως ο Σιώπης (ίσως η καλύτερη περίπτωση όλων), ο Ρισβάνης (πρώην του Παναθηναϊκού), ο σκόρερ Μασούρας και ο εξαιρετικός Οικονόμου. Επίσης οι ξένοι που έφυγαν αντικαταστάθηκαν επάξια από τους Μασούντ και Μπεν, ενώ καλό φυντάνι φαίνεται και αυτός ο Γεσίλ.

Έτσι με δεδομένο τις κακές ομάδες που παρουσίαζαν μέχρι πρότινος Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση και να ονειρεύεται μεγάλα πράγματα για φέτος ! Το πόσο μακριά θα φτάσει δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αφού αυτό θα κριθεί κυρίως στα play-off όπου μετράει πολύκαι το "ειδικό βάρος" των ομάδων.

Το σίγουρα είναι πως είναι μια ομάδα πρότυπο-όπως τουλάχιστον λειτουργεί μέχρι τώρα- για τα δεδομένα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και πως θα συνεχίσει να είναι σκληρό καρύδια για κάθε αντίπαλο και ότι θα είναι πολύ καλό να την δούμε μετά από αρκετά χρόνια στην Ευρώπη.


Υστερόγραφο: Βλέπουμε ότι εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο ξέρει καλά και να καμουφλάρεται για να μην καρφώνεται πολύ. Το λέμε αυτό διότι τα μεγάλα διαιτητικά "χειρουργεία" φέτος φαίνεται να γίνονται από τους βοηθούς.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεκόπη κανονική επίθεση του Πανιώνιου στο Καραϊσκάκη με ανύπαρκτο off-side. Την ίδια στιγμή στην ήττα του Παναθηναίκού στην Ξάνθη έγινε ακόμα μεγαλύτερο χειρουργείο με τα off-side, εις βάρος των πρασίνων.
Το δε γκολ του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο, ήταν εντελώς γελοίο και ντροπή για τον συγκεκριμένο βοηθό που δεν το είδε (;). 'Ενας ΠΑΟΚ του Σαββίδη που διόλου αδικημένος δεν φαίνεται να είναι πλέον από το σύστημα...

Το περισσότερο που μπορεί να πάρει...


Το χθεσινό κρίσιμο παιχνίδι στην Τουρκία ήταν αρκετά περίεργο. Είδαμε στο πρώτο ημίχρονο έναν κακό Ολυμπιακό, να μην μπορεί να κυκλοφορήσει αρκετά τη μπάλα να απειλεί ελάχιστα και να γλιτώνει την παραβίαση της εστίας του, πρώτον λόγω της καλής εμφάνισης των κεντρικών αμυντικών του και δεύτερον λόγω της "δυσκοιλιότητας" των Τούρκων στο γκολ...


Αντίθετα στο δεύτερο ημίχρονο ο Ανσαριφάρντ έδειξε να δικαιολογεί τα χρήματα που θα πάρει και πως έχει την κλάση, ώστε ο Ολυμπιακός να στηριχθεί επάνω του επιθετικά. Έτσι με το γκολ που πέτυχε με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους Τούρκους οι οποίοι δεν είχαν ούτε την εμπειρία και το ειδικό βάρος για να αντιδράσουν, ούτε και την κατάλληλη επιθετική ισχύ.

Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν κάποιες ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες, αλλά ο Ολυμπιακός φαινόταν να ελέγχει το ματς, εφόσον είχε βελτιώσει την κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και τις αντεπιθέσεις του. Με το δεύτερο γκολ από τον Ελ Γιουνουσί, οι Τούρκοι  έριξαν "λευκή πετσέτα" και έτσι σαν σε προπόνηση ο Ολυμπιακός σκόραρε και τρίτη φορά με τον πρωταγωνιστή της συνάντησης Ανσαριφάρντ.

Εκτός του Ανσαριφάρντ, αξίζει ένα μπράβο και στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού (Μποτία, Ντα Κόστα) που χθες ήταν εξαιρετικό και κυρίως στους πιτσιρικάδες Ρέτσο και Ανδρούτσο οι οποίοι αν αξιοποιηθούν ορθολογικά και με μέτρο από τον Μπέντο, δείχνουν πως έχουν καλό μέλλον.

Κάπως έτσι ο Μπέντο "έσωσε το κεφάλι του", πιστεύω ωστόσο πως αυτή η πρόκριση στους 16 του Europa είναι ότι καλύτερο μπορεί να πάρει ο φετινός Ολυμπιακός από την Ευρώπη !
Δεδομένου ότι η επόμενη αντίπαλος, Μπεσίκτας είναι πολύ καλή ομάδα (καμία σχέση με Οσμανλίσπορ) και ότι οι δυνατότητες του φετινού Ολυμπιακού δεν είναι πολύ μεγάλες, θεωρώ δύσκολο να μπορέσει να μακροημερεύσει στην Ευρώπη.

Άλλωστε και η διοίκηση του Ολυμπιακού απομακρύνοντας παίκτες-κλειδιά, όπως Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε, δεν δείχνει να έχει και τεράστιες φιλοδοξίες φέτος...Ο Ανσαριφάρντ έχει δυνατότητες, αλλά η ομάδα δεν μπορεί να βγαλει τη χρονιά μόνο με ένα σέντερ φορ (αφού ο Καρντόσο δείχνει να κολλάει τα τελευταία του ένσημα...). 

Η ΑΕΚ κέρδισε το πτώμα του Ολυμπιακού !
Λίγα μόνο λόγια αξίζει να πούμε για το αγωνιστικό μέρος του ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού,αφού το παιχνίδι ήταν αποκρουστικό ως ποδοσφαιρικό θέαμα !

Από τη μία στον Ολυμπιακό υπάρχει ένας Μπέντο, ο οποίος μοιάζει λες και το κάνει επίτηδες για να απολυθεί ! Πέρα από το σύνηθες περίεργο κοουτσάρισμά του, χθες είχε αφήσει πάλι εκτός αποστολής  Ανσαριφάρντ, Μαρίν, Ντομίνγκεζ, Καμπιάσο. Κανένας από αυτούς δεν του κάνει ούτε για ένα εικοσάλεπτο ; Και ναι μεν καλό που εμπιστεύεται τους νεαρούς, αλλά όταν η ομάδα είναι πτώμα και δεν υπάρχει ένας ηγέτης, τότε μάλλον τους εκθέτει (πέρα από το ότι μπορεί και να τους "κάψει"...) και αποδυναμώνει και την ομάδα.
Η ουσία είναι ότι χθες παρέταξε μια κάκιστη και αδύναμη ομάδα που, χωρίς υπερβολή, δεν έκανε μια κλασσική ευκαιρία σε όλο το παιχνίδι ! Είχαμα πάρα πολλά χρόνια να δούμε κάτι τέτοιο από τον Ολυμπιακό !...

Από την άλλη στην ΑΕΚ,  ο Χιμένεθ ξέρει ότι η ομάδα του δεν έχει τίποτα σπουδαίες δυνατότητες και φρόντισε να διαφυλάξει πρώτα το μηδέν στην άμυνα, πιστεύοντας πως θα μπορούσε σε κάποια φάση να απειλήσει και την άμυνα του αντιπάλου. Έτσι και έγινε, αφού σε μια από τις λίγες ευκαιρίες που δημιούργησαν οι παίκτες του, κατάφεραν να σκοράρουν (έστω και με δόση τύχης...) από στημένη φάση.

Ένα γενικό σχόλιο είναι ότι η ΑΕΚ, θωρακίζοντας την άμυνά της, έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι σε όλη τη διάρκειά του και να μην κινδυνεύει. Στα συν του Χιμένεθ το σχήμα που κατέβασε και το ότι έβγαλε επιτέλους από την ενδεκάδα τον Πέκχαρτ που δεν είναι σε καλή κατάσταση τελευταία.

                             Γελοιοποιείται ο κυρ Σάββας !

 Από την άλλη είπαμε να μην πηγαίνουμε σε στείρο "αντιολυμπιακισμό", αλλά το να φωνάζει ο Ολυμπιακός και ο κυρ Σάββας ο Θεοδωρίδης για διαιτησία, σφαγή  και κατάντια του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ξεπερνάει κάθε νοήμονα άνθρωπο !

Κι'όλα αυτά μόνο για ένα πέναλτι υπέρ του, που όντως έπρεπε να δοθεί από τον Μάνταλο, και τη στιγμή που οι κάρτες που δέχθηκαν οι παίκτες τους ήταν όλες σωστές και κατά γενική ομολογία ο Μποτία θα έπρεπε να έχει αποβληθεί από πολύ πιο νωρίς!

Ο κυρ Σάββας λοιπόν απόρησε γιατί δεν έχει διαγραφεί ο Μάνταλος από τους πίνακες της διαιτησίας. Θα πρέπει να δώσει μόνος του την απάντηση, διότι ο Ολυμπιακός είναι αυτός που ελέγχει απόλυτα, εδώ και δύο δεκαετίες τώρα, ΕΠΟ και διαιτησία ! Ή μήπως όχι ; 

Μας είπε ακόμα πως έχει "φακελωμένους" τους διαιτητές Μάνταλο, Σιδηρόπουλο και Καλογερόπουλο και σε αυτό δεν έχει και άδικο ! Μόλις χθες στη "Δίκη" του Κυριάκου Θωμαϊδη αποκαλύφθηκε από μαγνητοφωνημένη συνομιλία πως ο κυρ Σάββας μιλούσε κάποτε τηλεφωνικά με τον Σιδηρόπουλο ωσάν υπάλληλό του και αυτός με τη σειρά του έπλεκε το εγκώμιο του ίδιου και της ομάδας του (τους έχεις γ....όλους κυρ Σάββα, έλεγε) ! 

Όλα αυτά σημαίνουν κατά πρώτον πως όταν κάποιοι συγκεκριμένοι διαιτητές-όπως αυτοί οι τρεις φακελωμένοι- αποφάσισαν στοιχειωδώς να αυτονομηθούν από την "παράγκα", έγιναν για τον Ολυμπιακό των Θεοδωρίδηδων και των Καραπαππάδων ανεπιθύμητοι, σφαγείς και άχρηστοι που πρέπει να διαγραφούν !

Κυρίως όλα αυτά σημαίνουν πως το υποπροϊόν που λέγεται super league είναι  για τα σκουπίδια και στην πραγματικότητα ελάχιστοι το παίρνουν στα σοβαρά και το παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Πιάσαμε πάτο από κάθε άποψη και καλό θα είναι ο Ολυμπιακός να μη μιλάει γιατί είναι, για κάθε νοήμονα φίλαθλο, ο βασικός υπεύθυνος της παρακμής για την τελευταία εικοσαετία !

Αθλητική και κοινωνική παρακμή !


ΟΙ...ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΛΑΟΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΧΘΕΣ...

Τι μπορούμε να πούμε τώρα για τα χθεσινά αίσχη που είδαμε στο χθεσινό τελικό κυπέλλου στο μπάσκετ, Άρης-Παναθηναϊκός ;

Άραγε σε ποια χώρα του κόσμου ένας τελικός κυπέλλου μπάσκετ μπορεί να προκαλέσει τέτοιο χάος και αδιανόητες  πράξεις βαρβάρων, μέσα σε ένα κλειστό γήπεδο ; 
Και όμως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αν θυμίσουμε ότι στο κύπελλο του μπάσκετ τα final four καταργήθηκαν, ακριβώς λόγω της ομαδικής εισβολής βαρβάρων, που έσπαζαν και έκαιγαν, στις εκάστοτε άτυχες πόλεις που καλούνταν να τα φιλοξενήσουν !

Ο χθεσινός τελικός ξεκίνησε στραβά πριν καν αρχίσει (!), κι'αυτό γιατί δεν υπήρξε από την αρχή συμφωνία για την πόλη που θα το φιλοξενήσει, (δεν τον θέλουν πλέον και πολλές...) με αποτέλεσμα να γίνει συμφωνία μεταξύ των δύο αντιπάλων πως ο τελικός θα γινόταν στην έδρα του Άρη. Αυτό όμως με τον όρο ότι οι οπαδοί των δύο ομάδων θα είναι μοιρασμένοι.Τι το ήθελαν ;...
Η συμφωνία δεν τηρήθηκε ποτέ, αφού πολλοί οπαδοί του Άρη μπούκαραν στο γήπεδο δίχως εισιτήριο και έπειτα η ένταση χτύπησε κόκκινο. Ήταν θέμα χρόνου να αρχίσει το ξύλο, τα καπνογόνα και οι λοιπές αθλιότητες-εντός και εκτός γηπέδου- μεταξύ οπαδών ! Να μην τα πολυλογούμε για το τι ακριβώς έγινε, αφού θα τα έχετε διαβάσει...

Το θέμα δεν είναι μόνο αθλητικό (και βεβαίως σχετιζόμενο με την απροθυμία και ανικανότητα κράτους και ομάδων να βάλουν τάξη), αλλά κοινωνικό και μας δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πως η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε βαθιά παρακμή από κάθε άποψη και καθοδηγείται από ένστικτα, συχνά πρωτόγονα !

Πως αλλιώς να εξηγήσω δηλαδή, ότι οι οπαδοί Άρη και Παναθηναϊκού- δηλαδή ομάδες που δεν έχουν και κάποια ιδιαίτερη αντιπαλότητα μεταξύ τους- νιώθουν την ανάγκη να σπάσουν, να κάψουν και να πλακωθούν και μεταξύ τους ;
Οι λέξεις κλειδί είναι απωθυμένα και μίσος ! Τα χουλιγκάνια και των δύο ομάδων πήγαν εκεί για να βγάλουν τα ψυχικά και κοινωνικά τους αποθυμμένα, να εκδικηθούν για την προσωπική τους αποτυχία και ανυπαρξία ! 

Ακόμη πήγαν να βγάλουν τυφλό μίσος σε μια χώρα όπου το ντόπιο σύστημά τους εκπαιδεύει να μισούν ! Να μισούν καταρχήν τους εκάστοτε "ξένους εχθρούς". Τούρκους, Σκοπιανούς, Αλβανούς, Αμερικανούς, Εβραίους, Γερμανούς και οποιονδήποτε άλλο λαό προκύψει...

Και όχι μόνο μαθαίνουμε να μισούμε τους ξένους, αλλά να μισιόμαστε και μεταξύ μας ! Οι Ολυμπιακοί τους Παναθηναϊκούς και αντιστρόφως, οι Θεσσαλονικείς τους Αθηναίους και αντιστρόφως κα. Αλλά και μέσα στις ίδιες τις πολείς οι Παοκτζήδες με τους Αρειανούς, οι Παναθηναϊκοί με τους Αεκτζήδες, ακόμα και η...Νίκη Βόλου με τον Ολυμπιακό Βόλου (!) κ.α.κ

Και το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα έχει συνηθίσει πλέον να τα βλέπει όλα αυτά φυσιολογικά και με αφασία.

Θλίψη για Ολυμπιακό...αξιολύπητος ο ΠΑΟΚ !
Ως ένα πρώτο σχόλιο για τους χθεσινούς αγώνες των Ελληνικών ομάδων στο Europa, δεν μπορώ να μην πω ότι παρουσίασαν και οι δύο μια θλιβερή έως αποκρουστική εικόνα απέναντι στην ένατη ομάδα της Τουρκίας και στην ενδέκατη της Γερμανίας αντίστοιχα !

Αυτό και μόνο λέει πολλά για την ποιότητα του ποδοσφαίρου που βλέπουμε πλέον στην Ελλάδα και βεβαίως εκθέτει για μια ακόμη φορά και τη λεγόμενη super leaugue, ως υποπροϊόν !

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα παιχνίδια των δύο ομάδων:


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΟΣΜΑΝΛΙΣΠΟΡ 0-0


Καταρχάς πιστεύω πως οι απουσίες του Ολυμπιακού-ειδικά αυτή του Ιντέγε- ήταν σοβαρό πρόβλημα αφού τον ανάγκασαν να παρατάξει μια σχετικά πειραματική ενδεκάδα (να μην υπολογίσουμε και την πώληση του Μιλοβόγεβιτς στη Χαλ...) κόντρα στους Τούρκους.

Απο'κει και πέρα δεν ξέρω τι...όνειρο είδε πάλι ο Μπέντο και προτίμησε τον, μάλλον τελειωμένο Καρντόσο, αντί του πιο φρέσκου και με μεγαλύτερο κίνητρο, Ανσαριφάρντ. Άλλο λάθος ήταν πιστεύω και η χρησιμοποίηση του νεαρού Ανδρούτσου που δεν έχει ακόμα τις παραστάσεις για τόσο κρίσιμα παιχνίδια, παρότι δεν το πλήρωσε με κάποιο γκολ στην άμυνα...

Επιπλέον κακή εντύπωση προκάλεσε και το σχήμα του Μπέντο που φάνηκε να έχει ως πρώτο στόχο να μην δεχθεί η ομάδα γκολ ! Ένας Ολυμπιακός- που κάποτε μέσα στο Καραϊσκάκη είχε για πλάκα ομάδες σαν την Οσμανλίσπορ- είναι άσχημο σημάδι των καιρών να παίζει τώρα πρώτα για να μη δεχθεί γκολ. Δε νομίζετε ;
Μάλιστα στο πρώτο ημίχρονο δεν φάνηκε να αποδίδει τόσο καλά και αυτό το σχήμα, αφού οι Τούρκοι πρέσαραν ψηλά και κατάφεραν να βγουν κάποιες φορές, με αξιώσεις στην πλάτη της μη αξιόπιστης άμυνας του Ολυμπιακού...

Γενικά στο πρώτο ημίχρονο οι Τούρκοι έδειξαν να έχουν μπει καλύτερα στο παιχνίδι και να φαίνονται πιο δεμένοι και οργανωμένοι σαν ομάδα από τον αντίπαλό τους που υπερτερεί σαν "φανέλα" και μέγεθος. Στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε βελτίωση του Ολυμπιακού που δεν κινδύνευσε σχεδόν καθόλου πίσω και θα μπορούσε να έχει σκοράρει, αν δεν ήταν σε καλή μέρα ο Λιθουανός τερματοφύλακας της Οσμανλίσπορ.         

Παρόλα αυτά και πάλι οι "κόκκινοι" δεν έδειχναν να πείθουν πως είναι μια ποιοτική και δουλεμένη ομάδα που μπορεί να "πιάσει από το λαιμό" και να στριμώξει τους Τούρκους μέσα στα καρέ τους. Αυτό δεν έγινε ποτέ, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έμεινε με δέκα παίκτες οπότε-και πολύ λογικά-κοίταξε πρώτα να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα. Από την άλλη και οι Τούρκοι δεν έδειξαν καμία διάθεση να ρισκάρουν για να απειλήσουν και μοιραία ήρθε το 0-0.

Η υπόθεση πρόκριση πάντως παραμένει ανοιχτή, αλλά θα δώσω ένα σχετικό προβάδισμα στους Τούρκους οι οποίοι διαθέτουν ενθουσιασμό και μια καυτή έδρα, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη δική του...


ΠΑΟΚ-ΣΑΛΚΕ 0-3


Για το ματς του ΠΑΟΚ τι να πούμε τώρα ; Απλά πολύ λίγος έως ανύπαρκτος ,με μιάμιση ευκαιρία σε όλο το παιχνίδι, χωρίς να μπορέσει να πιάσει ούτε καν την απόδοση που έχει τελευταία στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Επιπλέον, χωρίς σέντερ φορ μεγάλης κλάσης και ελάχιστα δουλεμένος και στις στημένες φάσεις από όπου δέχθηκε δύο γκολ...

Από την άλλη υπήρχε μια αρκετά καλή-αλλά όχι σούπερ-Γερμανική ομάδα που απλά έκανε σωστά αυτά που έπρεπε να κάνει μέσα στο γήπεδο και διέθετε και κάποιους παίκτες πολύ καλής κλάσης (όπως οι Μέγιερ, Χούντελαρ και Χέβεντες) που έκαναν ως ένα βαθμό τη διαφορά και τελείωσαν την πρόκριση από το πρώτο ματς.

Και αν ο ΠΑΟΚ έχασε με κάτω τα χέρια στον αγωνιστικό τομέα, έπαθε βαρύτατη ήττα και εξωαγωνιστικά ! Πρώτα έδωσε εθνικές διαστάσεις στο παιχνίδι (βλέπετε έπαιζε με Γερμανούς που είχαν στις τάξεις τους και εθνικά Μακεδόνες φιλάθλους...) και έπειτα ξεβρακώθηκε, αφού έφαγε γκολ και ξύλο μέσα στη Θεσσαλονίκη !!

Βλέπετε οι Γερμανοί κατέβασαν-μεταξύ άλλων- και αλητεία και μεθύστακες και οι οποίοι δεν δίστασαν να δείρουν και να σπάσουν μέσα στη Θεσσαλονίκη, υπό τα βλέμματα των εμβρόντητων Παοκτζήδων !! Ποιοι, οι Παοκτζήδες που κάποτε ήταν φόβος και τρόμος των οπαδών, τώρα τις έφαγαν μέσα στο "σπίτι" τους από τους τσαμπουκαλεμένους Γερμανούς και δεν αντέδρασαν. Αν είναι δυνατόν, ρε !!...

Οι Παοκτζήδες προχώρησαν έπειτα  σε μια απονενοημένη κίνηση μέσα στο γήπεδο, να κρεμάσουν ένα πανό για τη Μακεδονία και την Ελληνικότητά της στα Αγγλικά. Και πάλι όμως ηττήθηκαν, αφού πανό με πολιτικό και εθνικιστικό περιεχόμενο απαγορεύονται από την ΟΥΕΦΑ και έτσι αυτό το γελοίο και αγεωγράφητο πανό, κατέβηκε λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (ίσως μετά από απαίτηση του παρατηρητή) και τώρα ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με τιμωρία, μάλλον χρηματικό πρόστιμο) !


CHAMPIONS LEAGUE: Η ΠΑΡΙ "ΕΞΑΫΛΩΣΕ" ΤΗ ΜΠΑΡΤΣΑ  !!Πρεμιέρα είχαμε χθες για τη φάση των 16 του CH.L. και η οποία σημαδεύτηκε από την απίστευτη νίκη της Παρί Σεν Σερμέν επί της Μπαρτσελόνα με 4-0 !
Μια τεράστια νίκη και απόλυτα δίκαιη -και ταυτόχρονη ντροπιαστική Μπαρτσελόνα- για τους Παριζιάνους, η οποία φυσικά και τους φέρνει πολύ κοντά στη φάση των προημιτελικών και τη μεγάλη Μπαρτσελόνα κοντά στο πρόωρο νοκ άουτ !
Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας η Μπενφίκα κέρδισε 1-0 τη Ντορτμουντ στη Λισσαβώνα, με γκολ του Κώστα Μήτρογλου, και οι ομάδες άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς.

Ρεπορτάζ από:  www.sportfm.gr

Στο ποδόσφαιρο μετά και το σημερινό διασυρμό των Μέσι, Σουάρες και Νεϊμάρ από τη φοβερή και τρομερή Παρί που δείχνει πλέον ότι έχει αλλάξει επίπεδο, τα έχουμε δει όλα! 

Η ομάδα του Ουνάι Έμερι πραγματοποιώντας μια τρομερή εμφάνιση εξαφάνισε τους τρεις σούπερ-σταρ των Καταλανών, την ίδια ώρα ανάγκασε σε ανυπαρξία τη μεσαία της γραμμή και με τους Ντράξλερ, Ντι Μαρία να οργιάζουν πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας της, επικρατώντας 4-0! 

Ωστόσο, το πιο... εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι το σκορ θα μπορούσε να είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού οι γηπεδούχοι έκαναν ό,τι ήθελαν, έχοντας σε μαγικό βράδυ τους Ραμπιό και Βεράτι, που «κατάπιαν» το κέντρο των «μπλαουγκράνα». 

Δύο γκολ για τους Παριζιάνους πέτυχε ο Ντι Μαρία που έκανε μακράν του δεύτερου το καλύτερό του παιχνίδι με την Παρί τη μέρα των γενεθλίων του (έκλεισε τα 29) και από ένα ο Ντράξλερ και ο Καβάνι. 

Από την άλλη πλευρά, η Μπαρτσελόνα το μόνο που έχει να παρουσιάσει είναι το δοκάρι σε κεφαλιά του Ουμτιτί στο 84' έπειτα από κεφαλιά-πάσα του Πικέ. 


Το ματς :
Η μαζική επίθεση της Παρί άρχισε μόλις στο 11' όταν Ντι Μαρία και Ματουιντί νικήθηκαν από τον Τερ Στέγκεν, ωστόσο ο Αργεντινός βγήκε νικητής στο 18'. Ο πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης με εκτέλεση φάουλ από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε την μπάλα να αναπαυθεί στην εστία του Γερμανού, που δεν μπορούσε να αντιδράσει από το τέλειο χτύπημα του εκρηκτικού εξτρέμ. 

Στο 34' ήταν η σειρά του Ντράξλερ να νικηθεί από τον Τερ Στέγκεν, όταν μία από τις πολλές φορές που έκανε... πλάκα στον Σέρχι Ρομπέρτο, έκανε το πλασέ, αλλά ο νεαρός γκολκίπερ απέκρουσε σε κόρνερ. Τελικά, στο 40' το μεταγραφικό απόκτημα των Παριζιάνων τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, έγινε αποδέκτης της πάσας από τον Βεράτι (που νωρίτερα έκλεψε την μπάλα από τον Μέσι μαζί με τον Ραμπιό) και με διαγώνιο πλασέ, έκανε το 2-0. 

Στο β' μέρος φαινόταν ο ρυθμός να έχει πέσει και για αυτό φρόντισε ο Ντι Μαρία να τον ξαναφέρει στα δικά του «θέλω», καθώς με τρομερό πλασέ έξω από την περιοχή, ζωγράφισε τον Τερ Στέγκεν κάνοντας το 3-0 και βάζοντας πολύ γερά θεμέλια πρόκρισης για τη φάση των προημιτελικών. 

Ο θρίαμβος της Παρί ολοκληρώθηκε στο 72', όταν ο Μουνιέ από δεξί μπακ προχώρησε ανενόχλητος μέχρι τα όρια της μεγάλης περιοχής, έδωσε την κάθετη πάσα στον Καβάνι, που με δυνατό σουτ στη μία επαφή διαμόρφωσε το τελικό όπως αποδείχθηκε 4-0, αφού δεν γινόταν ο Ουρουγουανός αρχισκόρερ να λείπει από το πάρτι της ομάδας του. 

Η μοναδική πραγματικά σπουδαία ευκαιρία για την Μπαρτσελόνα σημειώθηκε στο 84' και αυτή από στημένη φάση, με τον Πικέ να παίρνει την πρώτη κεφαλιά και τον έτερο κεντρικό αμυντικό Ουμτιτί να σημαδεύει το δοκάρι σε δική του κεφαλιά, αποτυγχάνοντας να δώσει έστω μια ελπίδα στους Καταλανούς ενόψει του δεύτερου παιχνιδιού (8/3) στο «Καμπ Νου». 


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων: 
Παρί Σεν Ζερμέν: Τραπ, Μενιέ, Μαρκίνιος, Κιμπέμπε, Κουρζάβα, Ραμπιό, Βεράτι (70' Ενκουνκού), Ματουιντί, Ντι Μαρία (61' Λούκας Μόουρα), Ντράξλερ, Καβάνι. 

Μπαρτσελόνα: Τερ Στέγκερ, Σέρτζι Ρομπέρτο, Πικέ, Ουμτιτί, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Αντρέ Γκόμες (58' Ραφίνια), Ινιέστα (73' Ράκιτιτς), Μέσι, Νεϊμάρ, Λουίς Σουάρες. 


Δεν πέφτει με τίποτα ο Λεβαδειακός !


ΕΔΩ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΟ...ALTER EGO ΤΟΥ...

Αφού για τις ομάδες της κορυφής τα λέμε πολύ συχνά και αφού δεν σημειώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο κάτι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο (πέραν του ότι ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη παίρνει ψυχολογία με τις δύο απανωτές τεσσάρες), ας ασχοληθούμε σήμερα λίγο με την ουρά της βαθμολογίας και τις ομάδες που κινδυνεύουν με υποβιβασμό.

Η άποψή μου είναι πως Ηρακλής και Βέροια είναι μάλλον καταδικασμένοι σε υποβιβασμό, αν και απέχουν μόνο έναν πόντο από τις θέσεις της παραμονής ! Ο λόγος είναι ότι,  γνωρίζοντας κυρίως τα του παρασκηνίου, δεν βλέπω ποια ομάδα μπορούν να βάλουν από κάτω και να παραμείνουν αυτοί.
Να πέσουν η Λάρισα και ο Αστέρας ; Δεν το πιστεύω, αφού είναι και πιο ποιοτικές ομάδες και τα έχουν καλά και με το καθεστώς Μαρινάκη (και ο Κούγιας είναι ουσιαστικά πλέον φιλικά διακείμενος προς τον Μαρινάκη). H δε Κέρκυρα έχει ξεφύγει αρκετά από την ουρά και είναι πολύ δύσκολο να πέσει φέτος.

Και ποιος μένει ; Μόνο ο Λεβαδειακός ο οποίος όμως πιστεύω πως δεν πρόκειται να πέσει ποτέ (τουλάχιστον όσο η "παράγκα" είναι ισχυρή) ! Βλέπετε ο πρόεδρός του Κομπότης είναι καλά δικτυωμένος με το καθεστώς του Ολυμπιακού και όλη την ποδοσφαιρική σαπίλα και μαφία που δύσκολα μπορεί κάποιος να τον φέρει βόλτα...
Πρόκειται για έναν απερίγραπτο τύπο που, με τις μεθοδεύσεις του, καταφέρνει να κρατάει στη μεγάλη κατηγορία μια μικρή ομάδα από μια μικρή πόλη η οποία κόβει και ελάχιστα εισιτήρια. Φαινομενικά και ο ίδιος δεν έχει καμιά μεγάλη οικονομική δύναμη (ένας φαρμακοποιός είναι...) και όμως πάντα τα καταφέρνει... 

Το πιο ενδεικτικό του τι θα πει Λεβαδειακός και Κομπότης είναι η προπέρσινη χρονιά, όταν και η ομάδα της Λιβαδειάς υποβιβάστηκε αγωνιστικά, όμως με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις κατάφερε να πετύχει τότε τον υποβιβασμό της-επίσης "καθεστωτικής" Κέρκυρας. Αυτό έγινε υποτίθεται, λόγω κάποιων τυπικών ατασθαλιών στη συνένωση που είχε κάνει παλιότερα με τον Α.Ο.Κασσιόπη. 

Έτσι, χωρίς να καταλάβει κανείς πως ακριβώς, ο Λεβαδειακός παρέμεινε στην κατηγορία και πιστεύω πως-με τον ένα ή τον άλλο τρόπο-θα τα καταφέρει και φέτος, αν και είναι αξιοθρήνητος αγωνιστικά ! Οπότε νομίζω πως η Βέροια και ο χρεοκοπημένος Ηρακλής είναι σε πολύ δεινή θέση για φέτος...

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο κύπελλο...
Με βάση τα αποτελέσματα των χθεσινών και προχθεσινών προημιτελικών αγώνων στο κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ φαίνεται πως βρίσκονται σχεδόν και με τα δύο πόδια στα ημιτελικά.

Ο μεν ΠΑΟΚ συνεχίζει το καταπληκτικό σερί νικών του και το καλό ποδόσφαιρο, ενώ ο Παναθηναϊκός έκανε το καλύτερο παιχνίδι του για φέτος, συντρίβοντας με 4-0 την ανήμπορη να αντιδράσει Τρίπολη.

Στα άλλα δύο παιχνίδια, η ΑΕΚ πήρε το 0-0 στον Πλατανιά και φυσικά έχει το προβάδισμα. Δεδομένου πάντως ότι ο Πλατανιάς παίζει καλούτσικο ποδόσφαιρο τελευταία, δεν θεωρώ την πρόκρισή της ΑΕΚ ήδη εξασφαλισμένη και αφήνω και ένα μικρό περιθώριο στην έκπληξη.
Από την άλλη στον Ολυμπιακό, δεν ξέρω τι όνειρο είδε πάλι ο Μπέντο και κατέβασε ουσιαστικά τη δεύτερη ομάδα κόντρα στον Ατρόμητο, λες και έπαιζε με ομάδα Β' εθνικής. Και μπορεί στις "δευτεράτζες" να υπήρχε η διάθεση και το φιλότιμο, αλλά έλειπε και η ωριμότητα, η ομοιογένεια και-τολμώ να πως-και η ποιότητα για να καταβάλει έναν Ατρόμητο που είχε στον πάγκο του και νέο προπονητή (Σα Πίντο)...

Με δεδομένο πάντως ότι ο Ολυμπιακός ζορίζεται (και πιθανώς και η ΑΕΚ) και ότι στα ημιτελικά περιμένουν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, πιστεύω ότι η συνέχεια του κυπέλλου αναμένεται αρκετά ενδιαφέρουσα για το μέσο φίλαθλο. 
Ίσως και πιο ενδιαφέρουσα από το γενικά βαρετό πρωτάθλημα όπου ο τίτλος κρίνεται από τον Δεκέμβρη και που οι άλλες ομάδες της κορυφής...συναγωνίζονται μέχρι τώρα για το ποια είναι η πιο ασταθής. Για να μην μιλήσουμε βέβαια για τις πολύ κακές ομάδες που βρίσκονται κάτω από τη μέση και στην ουρά της βαθμολογίας...

Βέβαια και το κύπελλο στην ουσία από τα προημιτελικά αρχίζει αφού, όπως έχω ξαναγράψει, η φάση των ομίλων (κυρίως) και η φάση των 16 είναι μια παρωδία που πρέπει να αλλάξει με μεταρρυθμιστικές τομές.

Η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ !

Το εντυπωσιακό σερί της ομάδας του ΠΑΟΚ συνεχίζεται-μετά και το δύσκολο 3-2 επί της Τρίπολης- ο οποίος έχει φτάσει τις επτά σερί νίκες στο πρωτάθλημα και τις δώδεκα σερί νίκες σε δεκατρία ματς σε όλες τις διοργανώσεις ! 

Έτσι από εκεί που ο προπονητής Βλάνταν Ίβιτς βρισκόταν με το ένα πόδι στην έξοδο, σήμερα είναι δεύτερος στο πρωτάθλημα και εντός κυπέλλου, αλλά και Ευρώπης (Europa league) ! Νομίζουμε πως ο νεαρός Σέρβος προπονητής πήρε ένα ρίσκο όταν "πρόγγιξε" δημοσίως κάποιους αδιάφορους  ή μέτριους παίκτες  και στη συνέχεια εκκαθαρίζοντάς τους από το ρόστερ (πχ.Τζιόλης, Τζαβέλλας) ,αλλά και πουλώντας τον εξαιρετικό Ροντρίγκεζ και παίρνοντας με αυτά τα λεφτά άλλους, λιγότερο προβεβλημένους, αλλά χρήσιμους παίκτες. Τέτοιοι είναι αυτός ο Σέρβοελβετός Πρίγιοβιτς-που λίγοι τον γνώριζαν- ο Βραζιλιάνος Πέδρο Ενρίκε από τη Ρεν και ο Αιγύπτιος Ουάρντα από τον Πανιτωλικό.

Επιπλέον φαίνεται πως ο Ίβιτς έχει βρει το κατάλληλο αγωνιστικό σχήμα που ταιριάζει στην ομάδα και δίνει ευκαιρίες και σε νεαρούς, όπως ο Μυστακίδης και ο Κουλούρης. Έτσι και παίκτες που μέχρι τώρα δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα (όπως ο Ουκρανός Σάκχοφ), έδεσαν καλύτερα με την ομάδα η οποία είναι πλέον με εξαιρετική ψυχολογία, μετά τις πολλές σερί νίκες. Θυμίζω άλλωστε πως για ένα διάστημα ο ΠΑΟΚ βολόδερνε κάπου στη δεκάτη θέση και ενδέκατη θέση...

Λογικά πρωτάθλημα δεν μπορεί να πάρει φέτος, ωστόσο έχει τη μεγάλη ευκαιρία του να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα (champions league) και το κύπελλο Ελλάδος, δεδομένου ότι και ο Παναθηναϊκός είναι σε παρακμή και η ΑΕΚ (παρότι ανεβασμένη με τον Χιμένεθ) είναι σχετικά περιορισμένων δυνατοτήτων για τα δεδομένα της. 

Τέλος μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η Ευρώπη όπου ο ΠΑΟΚ είναι ήδη στους 32 του Europa, έχοντας να αντιμετωπίσει εκεί τη Σάλκε η οποία, τουλάχιστον στο Γερμανικό πρωτάθλημα, απογοητεύει και δεν δείχνει αχτύπητη. Και σίγουρα καμία Ελληνική ομάδα δεν μπορεί να αγνοήσει μια πιθανή πρόκριση στους 16 αυτής της διοργάνωσης...


Το Καμερούν πρωταθλήτρια Αφρικής

Τελείωσε χθες στη Γκαμπόν η πάντα ενδιαφέρουσα και ποιοτική διοργάνωση του κυπέλλου εθνών Αφρικής με την ομάδα του Καμερούν να κερδίζει  με 2-1 την Αίγυπτο και να το κατακτά. Αν και η Αίγυπτος του Έκτορ-Ραούλ Κούπερ προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο 1-0, το Καμερούν γύρισε το παιχνίδι-με πολύ καλό ποδόσφαιρο στο δεύτερο ημίχρονο- και θριάμβευσε !

Η κατάκτηση του κυπέλλου από την ιστορική ομάδα του Καμερούν θεωρείται έκπληξη, καθώς τα τελευταία χρόνια η εθνική του ομάδα ήταν πεσμένη και πήγε και στη συγκεκριμένη διοργάνωση με δυο,τρεις πολύ σημαντικές απουσίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προπονητής της ομάδας του Καμερούν είναι ο πολύπειρος Βέλγος Ούγκο Μπρος ο οποίος μάλιστα πριν από αρκετά χρόνια είχε περάσει και από την Ελλάδα και τον πάγκο του Πανσερραϊκού !

Για την ιστορία, η τρίτη θέση πήγε στη Μπουρκίνα Φάσο η οποία κέρδισε στο μικρό τελικό με 1-0 την ομάδα της Γκάνας.
Ηχηρές ήταν οι αποτυχίες μεγάλων δυνάμεων της Αφρικής όπως είναι η Ακτή Ελεφαντοστού και η Αλγερία, όπως και της διοργανώτριας Γκαμπόν που αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων.


Ο Αλαφούζος κάνει λαμπόγιαλο τον Παναθηναϊκό !


Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι ο Γιάννης Αλαφούζος διέσωσε τον Παναθηναϊκό από χρεοκοπία και πιθανότατα υποβιβασμό σε μια κρίσιμη στιγμή στο παρελθόν.

Από την άλλη όμως κανένας γνώστης του αντικειμένου δεν μπορεί και να αρνηθεί ότι άσχετος με το ποδόσφαιρο και ότι διοικεί ανορθολογικά σαν πρωτάρης ! Τόσο ανορθολογικά που φτάνεις να απορείς για το πως κρατάει μια σοβαρή επιχείρηση (ΣΚΑΪ)…

Θυμίζω ότι το αρχικό πλάνο προέβλεπε ένα φθηνό ρόστερ ,όπως και έναν φθηνό και άσημο προπονητή όπως ο Αναστασίου, ώστε να γίνει οικονομική εξυγίανση. Μολονότι ορισμένοι από τους Έλληνες  παίκτες που είχε τότε παραήταν φθηνοί και δεν κάνουν και ιδιαίτερη καριέρα σήμερα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, φάνηκε ως πλάνο να λειτουργεί αρκετά καλά και την πρώτη χρονιά έδωσε μάλιστα και τίτλο στον Παναθηναϊκό (το κύπελλο).

Νομίζω πως το πρόβλημα και ο εκτροχιασμός ξεκίνησε από τη στιγμή που ο Αλαφούζος δεν αντιλήφθηκε κάποια στιγμή πως ο κύκλος του Αναστασίου στην ομάδα είχε κλείσει (πχ. αποκλεισμός από Μπρίζ και Γκαμπάλα) και συνέχισε να τον εμπιστεύεται. Έτσι λοιπόν ουσιαστικά η περσινή χρονιά αχρηστεύθηκε από νωρίς, ο Αναστασίου απομακρύνθηκε και τότε έγινε η μοιραία κίνηση με την πρόσληψη του Ιταλού προπονητή Στραματσόνι…

Αυτός αποδείχθηκε προπονητικός απατεώνας και απλά χρησιμοποίησε το γεγονός ότι κάποτε δούλεψε στην Ίντερ ως προσόν στο βιογραφικό προκειμένου για να βρει μια σχετικά καλή ομάδα στην Ευρώπη. Είναι όπως πχ. δούλεψαν κάποτε στον Ολυμπιακό ο Αλέφαντος και ο Διαμαντόπουλος και στον Παναθηναϊκό ο…Φάμπρι…
Και τι δεν έκανε ο Ιταλός από πέρσι που ανέλαβε…Ζήτησε μεταγραφές και αλλαγές στο ρόστερ από τον περασμένο Δεκέμβρη, ο Αλαφούζος του της έκανε και τελικά πέτυχε μια τρύπα στο νερό (μέχρι που τον απέκλεισε και ο Ατρόμητος στο κύπελλο) ! O Αλαφούζος ωστόσο τον εμπιστεύθηκε ανοήτως και για την επόμενη χρονιά, καθώς ο Ιταλός τον παραμύθιασε ότι με νέες μεταγραφές και πιο πλήρες ρόστερ η ομάδα θα «πετάει» !

Εκεί λοιπόν (το περασμένο καλοκαίρι) ήταν που ξεκίνησε ο εκτροχιασμός από το αρχικό πλάνο λιτότητας και εξυγίανσης του Αλαφούζου και έγινε ένα πολύ μεγάλο οικονομικό άνοιγμα ,σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που άντεχε η προβληματική οικονομικά ομάδα του Παναθηναϊκού. Το πιο άσχημο όμως ήταν σε αυτούς που ήρθαν υπήρχαν και «σαπάκια» που πουλήθηκαν ως «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» !  Ρινάλντι, Ιβάνοφ και Σάμπα είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, παίκτες που τώρα δεν βρίσκεται και ομάδα να τους αγοράσει.

Η συνέχεια γνωστή…ο Αλαφούζος επέμενε να μην απολύει τον Ιταλό και να «τρώει αμάσητα» τα παραμύθια του, παρά τα τραγικά του αποτελέσματα και την ίδια στιγμή η ομάδα να έχει πάθει εκ νέου οικονομική ζημιά από το αλόγιστο άνοιγμα. Έτσι μπορεί ο Ιταλός να έφυγε (μετά την εξευτελιστική ήττα από τον ΟΦΗ στο κύπελλο), αλλά το πρωτάθλημα είχε ήδη χαθεί και η ομάδα να χρειάζεται να ξεφορτωθεί παίκτες για να μην πτωχεύσει !
Τι έκανε ο Αλαφούζος ; Προσέλαβε στη θέση του Στραματσόνι έναν φθηνό- και χωρίς μεγάλες επιτυχίες στο βιογραφικό του- προπονητή, όπως είναι ο Ουζουνίδης, αλλά άρχισε να διώχνει και παίκτες για να ξεφορτωθεί μεγάλα συμβόλαια.   
                                                                                                                    
Μεταξύ αυτών που φεύγουν υπάρχουν πράγματι και «σαπάκια» που ακριβοπληρώθηκαν, αλλά και παίκτες σχετικής αξίας όπως ο Ιμπάρμπο, ο Λεντέσμα και ο πρόσφατα ο Γουακάσο. Και άντε πες ότι ο Λεντέσμα ήταν τραυματίας και μεγάλης ηλικίας, οι άλλοι δύο γιατί έφυγαν ;                                               Μπορεί κανείς να τους πει αυτούς τους παίκτες άμπαλους και πως δεν είχαν δυνατότητες να προσφέρουν ;

Φεύγουν γιατί προφανώς δεν υπάρχουν λεφτά για τους πληρώνουν και στη θέση τους δεν ήρθε κανένας, πλην των φτωχών πλην τίμιων Κουρμπέλη και Κλωναρίδη, διότι επίσης δεν υπάρχουν λεφτά ! Έτσι λοιπόν από εδώ και πέρα είναι προφανές πως έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα αποδυναμωμένη που παραπαίει και  αδούλευτη και τακτικά και σε φυσική κατάσταση.    
               
Που θα σταματήσει η κατρακύλα και τι μπορεί να προσφέρει ο Ουζουνίδης μας είναι άγνωστο, ωστόσο η μεγάλη αλήθεια είναι πως ο Αλαφούζος με τις ανοησίες και την ευπιστία του έχει κάνει λαμπόγιαλο τον Παναθηναϊκό ο οποίος-δυστυχώς για τους οπαδούς του-όσο περνούν τα χρόνια μικραίνει και κάνει δώρο τους τίτλους στον Ολυμπιακό και όλο το παρασκήνιο και την αλαζονεία που τον συνοδεύει !


Η Γαλλία παγκόσμια πρωταθλήτρια στο χαντμπολ

Αξίζει να ασχοληθούμε και λίγο με ένα ομαδικό άθλημα που δεν είναι από τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα και αυτό είναι το συναρπαστικό χάντμπολ.

Τελείωσε λοιπόν σήμερα στη Γαλλία το παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ με την οικοδέσποινα να κατακτά τον τίτλο-όπως αναμενόταν από τους περισσότερους- κερδίζοντας στον τελικό τη  Νορβηγία (της οποίας η παρουσία στον τελικό αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη) με σκορ 33-26 όπου και αποθεώθηκε από χιλιάδες θεατές. Στο πρώτο ημίχρονο το σκορ ήταν 18-17 για τους Γάλλους οι οποίοι στο μεγαλύτερό του μέρος ήταν πίσω στο σκορ. Ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξαν μαγικό χάντμπολ και οι Νορβηγοί δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν το ρυθμό τους καθόλου και υπέκυψαν φυσιολογικά.

Είναι το δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο κύπελλο που κατακτούν οι "τρικολόρ", μετά από αυτό του 2015 στο Κατάρ, οι οποίοι μάλιστα έχουν κατακτήσει τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία παγκόσμια !

Αναλυτικά η τελική κατάταξη της διοργάνωσης

 1. ΓΑΛΛΙΑ
 2. ΝΟΡΒΗΓΙΑ
 3. ΣΛΟΒΕΝΙΑ
 4. ΚΡΟΑΤΙΑ
 5. ΙΣΠΑΝΙΑ
 6. ΣΟΥΗΔΙΑ
 7. ΟΥΓΓΑΡΙΑ
 8. ΚΑΤΑΡ
 9. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 
 10. ΔΑΝΙΑ
 11. ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
 12. ΡΩΣΙΑ
 13. ΑΙΓΥΠΤΟΣ
 14. ΙΣΛΑΝΔΙΑ
 15. ΔΗΜΟΚΡ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 16. ΒΡΑΖΙΛΙΑ
 17. ΠΟΛΩΝΙΑ
 18. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
 19. ΤΥΝΗΣΙΑ
 20. ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
 21. ΧΙΛΗ
 22. ΙΑΠΩΝΙΑ
 23. ΜΠΑΧΡΕΪΝ
 24. ΑΝΓΚΟΛΑ

Όλα μηδέν στην Ξάνθη


Το σημαντικότερο ματς της αγωνιστικής θεωρείτο το Ξάνθη-ΑΕΚ που έληξε 0-0 και εκεί επικεντρώσαμε και εμείς το ενδιαφέρον μας. 

Αν όμως κάποιος δεν ήξερε ότι εκεί έπαιζε η μεγάλη ΑΕΚ (παρά την κρίση που διέρχεται) με τη δεύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, θα νόμιζε πως πρόκειται για κάποιο ντέρμπι ουραγών, με το κάκιστο  θέαμα που αντικρίσαμε !

Δίκαιο και ενδεικτικό της εκατέρωθεν μετριότητας το  αποτέλεσμα και ομάδες άτολμες, χωρίς φαντασία και χωρίς έστω έναν εξαιρετικό παίκτη που θα έκανε τη διαφορά και που δημιούργησαν ελάχιστες ευκαιρίες στο παιχνίδι (μία η καθεμία στην ουσία). Η μεν Ξάνθη έχει μάθει, όπως φαίνεται, να θωρακίζει την άμυνά της και να κλέβει τα αποτελέσματα και αυτό την έφερε και τόσο ψηλά μέχρι τώρα. Όταν όμως σήμερα η ομάδα του Λουτσέσκου κλήθηκε-ιδιαίτερα μετά την αποβολή της ΑΕΚ στο έκτο λεπτό-να παίξει παιχνίδι πρωτοβουλίας ,βραχυκύκλωσε και έδειξε ότι δεν το κατέχει και πολύ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έλειπε και ο Γιουνές.

Η δε ΑΕΚ του Χιμένεθ μπορεί να είχε σήμερα τη μαχητικότητα που γενικά της έλειπε φέτος και να θωράκισε και καλύτερα την άμυνά της, ωστόσο ήταν φανερή η μέτρια ποιότητα, η έλλειψη δημιουργικότητας και η έλλειψη ενός μεγάλου παίκτη-ηγέτη.
Η ΑΕΚ βέβαια έχει τη δικαιολογία πως έπαιζε με 10 παίκτες για αρκετή ώρα απέναντι στη δεύτερη ομάδα της βαθμολογίας και δεν μπορούσε να ρισκάρει πολύ. Ωστόσο αν ολόκληρη ΑΕΚ φτάνει να θεωρεί επιτυχίες αυτά τα αποτελέσματα, καταλαβαίνετε πως κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα...

Κλείστε το το ριμάδι !

Σας εξέπληξε η χθεσινή διαιτησία στο Άρης-Ολυμπιακός ; Κανέναν δεν εξέπληξαν οι αποφάσεις του συγκεκριμένου διαιτητή (που ούτε το όνομά του δεν θυμάμαι) ο οποίος μόνο που δεν σούταρε στην εστία του Άρη για να σκοράρει και που κράτησε και καθυστερήσεις στις καθυστερήσεις μήπως και βάλει ο Ολυμπιακός το δεύτερο !

Φυσικά το κύπελλο σε αυτές τις πρώιμες φάσεις δεν είναι τίποτα σοβαρό (και γενικά είναι υποβαθμισμένο) και κανείς δεν αμφιβάλλει για το ποιος θα προκριθεί από το συγκεκριμένο ζευγάρι. Απλά παίρνω την αφορμή να μιλήσω για την απαξίωση του προϊόντος που λέγεται Ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο ελάχιστοι πλέον παίρνουν στα σοβαρά, αφού όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς θα δουν και στο περίπου και την κατάληξη της λεγόμενης super league κάθε χρόνο. 

Πριν μια δεκαετία ονόμασαν το πρωτάθλημα super leaugue (τρομάρα μας...) και υποτίθεται πως θα προχωρούσαν στην αναβάθμισή του ως αθλητικό προϊόν. Αυτό όμως που βλέπουμε σήμερα είναι διαφθορά και σαπίλα που έχει χτυπήσει κόκκινο, παράγοντες τυχοδιώκτες και άσχετοι που κάνουν το κομμάτι του και στα γήπεδα η αλητεία κάνει ακόμα κουμάντο διότι κανείς δεν τολμάει να συγκρουστεί μαζί τους !

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της απαξίωσης φαίνεται ξεκάθαρα και το λούζονται και οι ομάδες στον αριθμό των εισιτηρίων αφού ειδικά φέτος ο απολογισμός είναι αποκαρδιωτικός. Αν ρίξετε μια ματιά στα εισιτήρια του φετινού πρωταθλήματος από site της super league εδώ :                               
http://www.superleaguegreece.net/el/schedule       θα διαπιστώσετε και το βαθμό της παρακμής και απαξίωσης. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ σπανίως μαζεύουν πάνω από 10.000 κόσμο στην έδρα τους, ενώ και ο Ολυμπιακός πλέον μόνο στα ντέρμπι γεμίζει το Καραϊσκάκη. Από την άλλη ομάδες καλούτσικες με καλή πορεία που διεκδικούν και Ευρώπη όπως Ξάνθη και Πανιώνιος παίζουν με χίλιους ή και λιγότερους θεατές! Το ίδιο πλέον και ομάδες ευκατάστατες οικονομικά όπως ο Αστέρας Τρίπολης και εν μέρει και η Λάρισα του Κούγια. Δεν συζητάμε βέβαια για Βέροια, τον παρηκμασμένο Ηρακλή, τον Λεβαδειακό κα.

Θα σταθώ δε, ιδιαίτερα στην Ξάνθη του Πανόπουλου όπου αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος ύπαρξης μιας ομάδας που στην καλύτερη χρονιά της ιστορίας της (δεύτερη μέχρι στιγμής) δεν μπορεί να μαζεύει ούτε 1.000 θεατές στην έδρα της ! Ποιος ο λόγος ύπαρξης μιας τέτοιας ομάδας ; Μήπως το ότι είναι προσκολλημένη στην παράγκα εδώ και δύο δεκαετίες ; Λέω τώρα...

Για να γίνει στοιχειώδης αναβάθμιση του προϊόντος σε εποχή οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να γίνουν ριζικές τομές όπως πάταξη της διαφθοράς και της ποδοσφαιρικής μαφίας, αυστηροποίηση των κριτηρίων για συμμετοχή ομάδας στη μεγάλη κατηγορία, πάταξη της αλητείας και της βίας μέσα στα γήπεδα, όπως και περιορισμός των αγώνων που μεταδίδονται τηλεοπτικά και σχετική μείωση των τιμών των εισιτηρίων.

Αν δεν έχουν διάθεση να τα κάνουν αυτά ή κάποια από αυτά, ας το κλείσουν το ριμάδι να τελειώνουμε και ας βγούμε και από την UEFA και τη FIFA και ας πάμε να παίζουμε με την Τσετσενία, τα κατεχόμενα της Κύπρου και τη Δυτική Σαχάρα !
Ένα τέτοιο ποδόσφαιρο (που δεν παράγει πλέον ούτε ντόπια ταλέντα και στηρίζεται κυρίως σε ξένους β' και γ' διαλογής( δεν βλέπω ποιόν λόγο ύπαρξης έχει ! Μόνο για να βγάζουν τα απωθημένα τους τα αρρωστάκια ; 

Θα μου πείτε τώρα είχαμε ποτέ καλύτερο ποδόσφαιρο, ώστε να απαιτούμε τώρα κάτι καλύτερο ; Ναι, είχαμε πχ. στη δεκαετία του 80' (με όλα τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις του και τότε), τότε όπου η έκπληξη και το απρόοπτο είχε θέση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και που ο κόσμος πήγαινε πολύ περισσότερο στο γήπεδο ακόμα και στα μικρής σημασίας παιχνίδια...

Μα πως κέρδισε ο Ολυμπιακός την Ξάνθη ;


Τι έκπληξη κι'αυτή που κέρδισε ο Ολυμπιακός την Ξάνθη 2-0 ! Μα πως έγινε κάτι τέτοιο με ένα τόσο "εχθρικό" σωματείο του Πανόπουλου που πάντα τα δίνει όλα κατά του Ολυμπιακού ; Την έχει ξανακερδίσει άραγε την Ξάνθη ο Ολυμπιακός ; Δε θυμάμαι...

Για να πάμε τώρα στα πιο σοβαρά, έγινε και πάλι σαφές χθες στην Κέρκυρα ότι στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει σταθερό πλάνο και ώριμη διοίκηση. Οι Αλαφούζοι και οι Ουζουνίδηδες βιάστηκαν να ξαποστείλουν ή να βάλουν στο "ψυγείο" παίκτες, τη στιγμή που δεν υπάρχει ίχνος νέας μεταγραφικής κίνησης, εκτός του...φτωχού πλην τίμιου Κουρμπέλη...

Αν λοιπόν συνυπολογίσεις και τις σημαντικές απουσίες λόγω copa Africa, αυτό που παρατάσσουν είναι κάτι σαν Παναθηναϊκός με παίκτες που οι περισσότεροι δεν έχουν ξαναπαίξει μαζί. Λογικό λοιπόν η Κέρκυρα και η κάθε Κέρκυρα να κάνει πάρτι απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που φθίνει με τα χρόνια και δίνει δικαίωμα και στις μικρότερες ομάδες να τον κοιτάζουν στα μάτια, ενώ κάποτε αυτά τα παιχνίδια τα είχαν χαμένα...

Ως μαθητευόμενοι μάγοι Αλαφούζος και Μελισσανίδης !

Αυτό που συμβαίνει στο φετινό πρωτάθλημα είναι μάλλον ασύλληπτο και εννοώ ότι ένας από τους χειρότερους Ολυμπιακούς που έχουμε δει εδώ και αρκετά χρόνια κερδίζει, όπως όλα δείχνουν, περίπατο αυτόν τον τίτλο !

Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο ότι Αλαφούζος και Μελισσανίδης την πάτησαν ως μαθητευόμενοι μάγοι, πράγμα που- τουλάχιστον για τον Μελισσανίδη- δεν το περιμέναμε (για Σαββίδη δεν συζητάμε αφού έχει δείξει επανειλημένως ότι δεν μπορεί...). Επιβεβαίωση αυτού είναι ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ξάνθη του Λουτσέσκου (από τους λίγους προπονητές που δουλεύει αρκετά καλά φέτος), ο Παναθηναϊκός είναι τρίτος, ο ΠΑΟΚ έκτος και η ΑΕΚ έβδομη...

Ο μεν Αλαφούζος παρασύρθηκε εντελώς από τον προπονητικό απατεώνα Στραματσόνι και άλλαξε το αρχικό πλάνο του, έδιωξε όλους σχεδόν τους Έλληνες και έκανε ένα σκασμό μεταγραφές πιστεύοντας τις κούφιες υποσχέσεις του Ιταλού πως θα έφτιαχνε ομαδάρα. Το αποτέλεσμα ήταν η ομάδα να καταχρεωθεί, να φορτωθεί ξένους παίκτες που πολλοί από αυτούς ήταν σαπάκια και τώρα πλέον, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, να περιμένει από τον Ουζουνίδη (που βέβαια δεν έγινε ξαφνικά μεγάλος προπονητής) να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Ο δε Μελισσανίδης, εκτός ότι για κάποιον λόγο αποφάσισε φέτος να τη βγάλει με φθήνιες (και βέβαια με πορδές δεν βάφονται αυγά..), πήρε αρχικά τον αμφιλεγόμενο Κετσπάγια τον οποίον έδιωξε μετά από νίκη και ενώ βρισκόταν μόλις τρεις πόντους πίσω από τον Ολυμπιακό ! Στη θέση του πήρε τον Μοράις κάπου από τα αζήτητα της Τουρκίας με τον οποίον και τράβηξε 18 βαθμούς πίσω ! Γατόνι ο Μελισσανίδαρος,ε ;
Τώρα πήρε τον Χιμένεθ (που οπωσδήποτε έχει περισσότερες περγαμηνές από τους δύο παραπάνω, αλλά δεν είναι μάγος) μήπως και περισώσει κάτι από τη χρόνια, αφού κινδυνεύει να μείνει και εκτός play-off.... 

Όπως και να έχει είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα χαμηλοτάτου επιπέδου πρωτάθλημα το οποίο έκαναν δώρο στον παρακμάζοντα Μαρινάκη οι άλλοι ισχυροί με τα εγκληματικά τους λάθη.Λαθρεμπόριο καυσίμων και σχέσεις με το ναρκοπλοίο ο "χοντρός" !!


Απόρρητη κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα εμπλέκει πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ στη νέα δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση του Noor 1, όπως αποκάλυψε χθες η εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ». Όποιος βέβαια παρακολουθεί συχνά τη συγκεκριμένη εκπομπή και τα ρεπορτάζ της μπορεί εύκολα να καταλάβει ποιός είναι αυτός ο κύριος. Ας πούμε ο "χοντρός"...

Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό ρεπορτάζ η εισαγγελία Πειραιά ερευνά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και λαθρεμπόριο καυσίμων, αναζητώντας νέους άγνωστους δράστες. Μάλιστα, φέρεται να συνδέει τη νέα δικαστική έρευνα και με τη χρηματοδότηση του φορτίου ηρωίνης του περιβόητου ναρκοπλοίου Noor 1 ! 
Μάλιστα στην ένορκη κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας περιγράφει συναντήσεις του ¨χοντρού" προέδρου μεγάλης ΠΑΕ στο Ντουμπάι, το καλοκαίρι του 2013, με σκοπό το λαθρεμπόριο καυσίμων... 


Ο ίδιος άνθρωπος φέρεται να κατονομάζει δύο έμπιστα στελέχη των επιχειρήσεών του ¨χοντρού" που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να πωλούν μεγάλες ποσότητες λαθραίου πετρελαίου σε άτομο που καταδικάστηκε ήδη σε φυλάκιση για την υπόθεση του Noor 1. Μάλιστα τεκμηριώνει  την απόρρητη κατάθεσή του και με τραπεζικά έγγραφα και e-mails. 
Παράλληλα περιγράφει και δύο δικές του συναντήσεις με τον χοντρό που έγιναν στο σκάφος και στην οικία του τελευταίου, ο οποίος του ζήτησε να συνεργαστούν στη μεταφορά καυσίμων και ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι αρνήθηκε. 


Έτσι στην ένορκη κατάθεση του μάρτυρα περιγράφονται λεπτομερώς οι στενές σχέσεις του "χοντρού" με δύο πρόσωπα που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως για το «ναρκοπλοίο». Τι κάνει νιάου στα κεραμίδια !!...
Μάλιστα  ο μάρτυρας ισχυρίζεται πως ο "χοντρός" είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τις δραστηριότητες του Noor 1 από την αρχή και μέχρι την αποκάλυψη του φορτίου !
Επιπλέον το ένα από τα δύο πρόσωπα που καταδικάστηκαν φέρεται να επισκέφθηκε τον πρόεδρο τρεις ή τέσσερις φορές στα γραφεία της εταιρείας του από τα τέλη του 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014. 


Τέλος ο μάρτυρας καταθέτει ότι στενός συνεργάτης του προέδρου της μεγάλης ΠΑΕ (χοντρού) παραδέχτηκε στον ίδιο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος: «Τα χρήματα που προέρχονται από λαθρεμπόριο καυσίμων τα περνάμε αδήλωτα στην Ελλάδα σε αποσκευές μέσω έμπιστου αστυνομικού που εργάζεται στο αεροδρόμιο», φέρεται να εκμυστηρεύτηκε: «Ο πρόεδρος θέλει μαύρα τα λεφτά και η κάθε βαλίτσα έχει από 300.000 έως 1.000.000 σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ». Μάλιστα ο μάρτυρας φέρεται να επικαλείται το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος»

Όπως καταλαβαίνετε δηλαδή πολύ πιθανό ο ίδιος άνθρωπος που οργάνωνε το λαθρεμπόριο καυσίμων να είναι και επικεφαλής ή χρηματοδότης του ναρκοπλοίου. Θυμίζω ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο φορτίο ηρωίνης που έχει ποτέ βρεθεί στον κόσμο (!!) και ότι  υπόθεση δεν είναι εύκολο να προχωρήσεις διότι ο συγκεκριμένος χρηματοδότης φαίνεται να έχει και διασυνδέσεις στη δικαιοσύνη. Μην ξεχνάμε επίσης πως έχουν πεθάνει μυστηριωδώς και αδιευκρίνιστα και αρκετοί μάρτυρες της υπόθεσης και αυτό είναι ανατριχιαστικό !

Επιπλέον υπήρχαν και νομικά εμπόδια που εμπόδιζαν την υπόθεση να προχωρήσει και έτσι έχουμε ουσιαστικά ένα "ορφανό" ναρκοπλοίο που δεν ξέρουμε τον χρηματοδότη και οργανωτή του. Ωστόσο με τη νέα κατάθεση και δικογραφία που προκύπτει γεννιόνται νέες ελπίδες μήπως εξιχνιαστεί η υπόθεση του Noor 1 και ξεβρομίσει ο τόπος...


Ο πεθαμένος με τον σκοτωμένο !Αυτό το άθλιο θέαμα που είδαμε χθες μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, στο μεταξύ τους ντέρμπι, μπορεί να ισχυριστεί κανείς γνώστης του αντικειμένου ότι δεν ήταν αναμενόμενο ;

Όχι βέβαια, διότι γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι είναι σε πολύ κακή κατάσταση και οι δύο ομάδες, ενώ ειδικά ο Παναθηναϊκός έπαιζε σχεδόν κατά τα δύο τρίτα με μια αναπληρωματική ομάδα και ελάχιστες λύσεις στον πάγκο του. Ότι ευκαιρίες έγιναν στο παιχνίδι έγιναν από σοβαρά λάθη των αμυνών και όχι από συνδυασμένες προσπάθειες και αυτοματισμούς (που βέβαια δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου…)

Δεν αξίζει λοιπόν περισσότερη κριτική σε αυτό το ματς, όμως τολμώ να πω πως-δεδομένων των συνθηκών- μεγαλύτερη αποτυχία είναι για την ΑΕΚ που δεν κέρδισε, παρά για τον Παναθηναϊκό ! Μην ξεχνάμε πως για τους πράσινους έπαιξαν και παίκτες που είχαν ελάχιστα παιχνίδια στα πόδια τους όπως Χουλτ, Λουντ, Μαρινάκης, Τελάντερ και κάποιοι εντελώς άπειροι Βλαχοδήμος και Ευαγγέλου (που όμως άφησε και πάλι εξαιρετικές εντυπώσεις).

Από πλευράς ΑΕΚ Πέκχαρτ και Μάνταλος έχουν μια αρκετά καλή ποιότητα, αλλά από την άλλη αναρωτιόμαστε τι «όνειρο» είδε αυτος ο Μοραις  και έβαλε αυτόν τον αμφιλεγόμενο Αϊντάρεβιτς αντί του ποιοτικού Γιόχανσον…Επιπλέον στην άμυνα οι Κολοβέτσιος και Λαμπρόπουλος (ειδικά ο πρώτος) είναι «καρμανιόλες» και δεν δείχνουν να έχουν ιδιαίτερο μέλλον στο υψηλότερο επίπεδο.

Κατά τ'άλλα να πούμε ότι ο Ολυμπιακός, με τα χάλια που έχουν οι υπόλοιποι, έχει την πολυτέλεια να χάνει πόντους από τους...Πλατανιάδες και να κερδίζει χρήματα, κερδίζοντας το...στοίχημα του πρωταθλήματος ! Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...

Τα χάλια των άλλων δίνουν πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό !


Μετά και τα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών, υπάρχει υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο φετινό πρωτάθλημα την παράσταση κλέβουν-αρνητικά βέβαια-τα χάλια Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ; 

Καμία αμφιβολία, όπως φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και ο φετινός πρωταθλητής θα είναι ο Ολυμπιακός ! Αυτό συμβαίνει γιατί ο Ολυμπιακός, παρότι και αυτός δεν ικανοποιεί τους οπαδούς του, είναι πιο κανονική ομάδα σε σχέση με την αγωνιστική παρακμή που έχουν δείξει οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου.

Πρώτα για τον Παναθηναϊκό, έχουμε πολλές φορές πει για το έγκλημα Αλαφούζου να εμπιστευθεί για τόσο μεγάλο διάστημα τον Στραματσόνι. Αυτός όχι μόνο αποδείχθηκε ακατάλληλος για προπονητής του Παναθηναϊκού, αλλά έκανε και τον Αλαφούζο να ξοδέψει και ένα σκασμό λεφτά για μεταγραφές (που κάποιες από αυτές αποδείχθηκαν εντελώς άχρηστες.

Σήμερα επί Ουζουνίδη και πάλι δεν βλέπουμε να υπάρχει προς το παρών ένα σαφές πλάνο για το τι ομάδα θέλουν να στήσουν και ένας προγραμματισμός. Πχ. διώχνουν από την ομάδα ή έστω καθιστούν ανενεργούς μια σειρά από παίκτες, χωρίς όμως να έχει βρεθεί κανένας αντικαταστάτης (πλην του Κουρμπέλη που λογικά δεν θα υπολογίζεται για βασικός)

Έτσι-και λόγω των απουσιών για το Κόπα Άφρικα- χθες παρουσιάστηκε στο ατυχές ματς κόντρα στον Πλατανιά μια ομάδα με πολλές απουσίες που δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ μαζί. Περίμεναν ότι θα προέκυπτε κάτι πολύ καλύτερο από αυτό το ματς ; Ενδεικτικό αυτής της σύγχυσης είναι ότι πολλοί προσμετρούσαν στις απουσίες του χθεσινού αγώνα με τον Πλατανιά και τον Ιμπάρμπο ο οποίος φυσικά αποτελεί παρελθόν ! 

Όσο για την ΑΕΚ, τι να πούμε πια ; Για κάποιον λόγο ο Μελισσανίδης θέλει να τη βγάζει με φθήνιες, παίκτες και προπονητές, και τώρα λούζεται τα αποτελέσματα. Επίσης είναι αναπάντητη απορία μου το για ποιόν λόγο αυτός ο Μοράις θεωρήθηκε καλύτερος προπονητής από τους Κετσπάγια, Μανωλά και Πογέτ που ήταν οι προκάτοχοί του ;   Και μιλάμε για έναν προπονητή με σχεδόν μοναδικό προσόν  στο βιογραφικό του, το ότι κάποτε ήταν βοηθός του Μουρίνιο !

Εν πάση περιπτώση ας βγει να εξηγήσει ο Μελισσανίδης στον κόσμο της ΑΕΚ γιατί τη βγάζει με φθήνιες. Αν φυλάει λεφτά για να φτιάξει το γήπεδο, ας το πει και μπορεί και ο κόσμος να δείξει κατανόηση. Άλλωστε μπορεί και ο Μελισσανίδης να είναι και αυτός επιχειρηματίας με καλές σχέσεις με το βαθύ κράτος, αλλά δεν είναι και Κόκκαλης που έφτασε να κάνει το Καραϊσκάκη χωρίς να βάλει ο ίδιος ούτε ένα ευρώ !

Η ουσία είναι ότι οι διοικήσεις αυτών των ομάδων κάνουν αυτό το πρωτάθλημα ένα δώρο στον Ολυμπιακό του αμφιλεγόμενου Μπέντο που σίγουρα, με την εικόνα που έχει δείξει κι'αυτός, δεν το περίμενε τόσο εύκολο. Εκτός βέβαια και αν γίνει κανένα "παλαβό" και το σηκώσει η Ξάνθη του Λουτσέσκου ως Λέστερ της Ελλάδας ! Τότε είναι που θα τα έχουμε δεί όλα...


Γιατί τέρμα ο Ιμπάρμπο ?
Κάποια πράγματα εκεί στον Παναθηναϊκό παραμένουν ακατανόητα. Έχουμε ξαναγράψει βέβαια για το πόσο ανοήτως ο Αλαφούζος έδωσε τέτοια πίστωση χρόνου στον Στραματσόνι, παρά τις συνεχόμενες "σφαλιάρες" που έτρωγε.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα μάλλον πρόωρο αντίο στο πρωτάθλημα (9 βαθμοί πίσω πλέον), ένας παραλίγο εξευτελιστικός αποκλεισμός από το κύπελλο και κακά ευρωπαϊκά αποτελέσματα. Ήρθε λοιπόν ο Ουζουνίδης χωρίς μεγάλο όνομα και με λίγα χρήματα μήπως και στρώσει την κατάσταση και είπαμε να του δοθεί χρόνος να δουλέψει, αλλά κάποια πράγματα παραμένουν ακόμα ακατανόητα...

Είπαμε πως πράγματι το καλοκαίρι ήρθαν και παίκτες που δεν έπρεπε και πρέπει να γίνει σκούπα. Άντε πες να φύγει και ο Λεντέσμα ως σακατεμένος, παρότι όσο έπαιξε ήταν αρκετά καλός... Όμως πως και γιατί αποφασίστηκε ότι ο Ιμπάρμπο-μία από τις ακριβότερες μεταγραφές του καλοκαιριού- δεν κάνει για τον Παναθηναϊκό; Ποιοι και πως έβγαλαν το συμπέρασμα πως είναι άμπαλος ή τελειωμένος (όπως πχ. Ιβάνοφ, Σάμπα και Στιλ). Μπορεί πράγματι και αυτός, όπως και πολλοί άλλο παίκτες, να μην απέδωσαν τα αναμενόμενα επί Στραματσόνι, αλλά σε έναν  έμπειρο ποδοσφαιρόφιλο δεν δίνει και την εικόνα ενός άμπαλου ή τελειωμένου που πρέπει να "σουταριστεί" από τον Παναθηναϊκό. 

Και μην μου φέρουν ως επιχείρημα την πειθαρχική ασυνέπεια που έδειξε εξαφανιζόμενος για λίγες μέρες (απουσίασε από προπονήσεις), διότι εκεί τον έσπρωξε-στον να εκφράσει την αντίθεσή του με λάθος τρόπο- η απόφαση του Παναθηναϊκού που ξαφνικά θεώρησε ότι δεν του κάνει.
Θα φύγει τώρα και θα άραγε ποιος ; Είναι καλύτερος του ο Ανσαριφάρντ που ακούγεται ή κανένας Έλληνας (με τα...σούπερ σέντερ φορ που έχουμε στην Ελλάδα) ;

Η ουσία στον Παναθηναϊκό είναι ότι ο Αλαφούζος δεν κατέχει παρά ελάχιστα το αντικείμενό του και ακούει είτε αμφιλεγόμενες αποφάσεις του εκάστοτε προπονητή (Στραματσόνι, Ουζουνίδης), είτε αμφιβόλου ποδοσφαιρικής γνώσης συμβουλάτορες και αυτό το ζήτημα κάποτε πρέπει να λυθεί. 

Δεν αρκεί για μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό να φωνάζει και να επικαλείται τα πεπραγμένα του-όντως βρωμερού-παρασκηνίου, αλλά να είναι και ορθολογικός αγωνιστικά. Αυτό να μην το ξεχνούν ποτέ οι διοικούντες.

Μαζέψου κύριε Κούγια !


Μετά το τέλος του-κακού είναι η αλήθεια-ματς Λάρισας Παναθηναϊκού (0-0) την παράσταση έκλεψε για μια ακόμη φορά ο ιδιόρρυθμος πρόεδρος της Λάρισας Αλέξης Κούγιας με την επίθεση που έκανε στην ομάδα του Παναθηναϊκού.

Κατά πρώτον αποκάλεσε απαράδεκτα ως αλήτες συλλήβδην τους παίκτες του Παναθηναϊκού, κατηγορώντας τους για αντιαθλητικό παιχνίδι (ειδικά τον Μπεργκ), τη στιγμή που οι παίκτες και των δύο ομάδων κατέφυγαν αρκετά σε σκληρό παιχνίδι, κλωτσιές και τσαμπουκάδες. Μάλιστα ο διαιτητής ο-γνωστός και μη εξαιρετέος πλέον-Παπαπέτρου προστάτευσε αρκετά στον πειθαρχικό έλεγχο τους παίκτες της Λάρισας, στην οποία χάρισε και μια αποβολή.

Ο κύριος Κούγιας δεν περιορίστηκε εκεί αφού έκανε επίθεση και στον Γιάννη Αλαφούζο και γενικά στην ομάδα του Παναθηναϊκού με υποτιμητικά σχόλια για την αγωνιστική της αξία. Θα έπρεπε να ξέρει όμως ότι δεν έχει καμία δουλειά να ανακατεύεται στα εσωτερικά άλλων ομάδων και να έχει άποψη για το ποιους παίκτες παίρνει, για το αν έχει πολλούς Έλληνες κλπ. Ο Αλαφούζος πράγματι έχει κάνει λάθη, αλλά δεν είναι δουλειά κανενός Κούγια να τον κρίνει. Καλύτερα να κοιτάξει την ομάδα του, που με ένα αρκετά καλό ρόστερ είναι Τρίτη από το τέλος, και τι δεν κάνει καλά…

Έφτασε δε και σε σημείο να κατηγορήσει τον Παναθηναϊκό πως φωνάζει υπερβολικά για το παρασκήνιο και την παράγκα ! Αυτό και αν είναι πρόκληση από έναν άνθρωπο που είχε κάνει σημαία του τη μάχη κατά του παρασκηνίου και της εγκληματικής οργάνωσης και που μονίμως δικαιολογούσε κάπως έτσι τις αγωνιστικές αποτυχίες των εκάστοτε ομάδων που κατείχε…Ή μήπως δεν είναι έτσι κύριε Κούγια ;
Ακόμα μίλησε υποτιμητικά  και μια συγκεκριμένη εκπομπή του ΣΚΑΪ (δίκη του Θωμαϊδη) στην οποία για χρόνια ήταν σχεδόν μόνιμος θιασώτης για κάτι χρόνια  (και μάλιστα πρόσφατα μήνυσε και τον παρουσιαστή).

Τι άλλαξε λοιπόν τώρα και μιλάει έτσι ο Κούγιας ; Πολλά ακούγονται και φημολογούνται γι'αυτήν την ιστορία της μεταστροφής Κούγια, αλλά δεν θα πέσω στην παγίδα να αναπαράγω φήμες και εικασίες, αν δεν έχω τεκμήρια…

Σημασία έχει ότι ο Κούγιας πρέπει να μαζευτεί και να επικεντρωθεί στα της ομάδας του και να αφήσει τις κοκορομαχίες. Χρήματα έχει ( και είναι και καλοπληρωτής), εμπειρία έχει, αλλά πρέπει να πάψει να διοικεί και με το θυμικό και να συμπεριφέρεται αναλόγως. Ειδάλλως δύσκολα θα φτιάξει σοβαρή ομάδα και συνήθως θα φυτοζωεί.

Βλέπω δε και διάθεση του Αλαφούζου να κινηθεί με μηνύσεις και αγωγές,οπότε ουσιαστικά να μεταφέρει τη διαμάχη στο "γήπεδο" και στο αντικείμενο του Κούγια. Είναι σίγουρος ο κύριος Κούγιας πως εκεί είναι ανίκητος ; Θα δείξει...

Η παρωδία του κυπέλλου ΕλλάδαςΚατά πρώτον θα μπορούσε να μας εξηγήσει κάποιος σε ποια χώρα του κόσμου γίνεται κύπελλο με συμμετοχή μόνο 34 ομάδων (πέρα βέβαια από πολύ μικρά κράτη) και μόνο από δύο κατηγορίες ;

Ακόμα περισσότερο, υπάρχει καμία λογική στο να γίνεται ένα τέτοιο κύπελλο με σύστημα ομίλων στην πρώτη φάση ; Στο πρώτο η εξήγηση είναι μάλλον ότι δεν θέλουν τις ομάδες της τρίτης εθνικής στο κύπελλο για να μην κουράζουν τις...ομαδάρες της σούπερ λίγκ με παραπάνω γύρους και παιχνίδια. 

Στο δεύτερο η επικρατέστερη εξήγηση είναι πως θέλουν να μειώσουν έτσι της πιθανότητες εκπλήξεων. Βλέπετε ορισμένες ομάδες της λεγόμενης σούπερ λίγκ είναι τόσο της πλάκας που κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εκπλήξεων από ομάδες μικρότερων κατηγοριών και ρεζιλεύονται ! 
Και μιλάμε βέβαια κυρίως για ομάδες που ανήκουν ή ανήκαν στο "άρμα" του Ολυμπιακού, όπως πχ. ο Λεβαδειακός, η Βέροια και άλλες. Ωστόσο ακόμα και φέτος, με αυτό το σύστημα των ομίλων, έμειναν ήδη έξω τέσσερις ομάδες της σούπερ λίγκ...Αν σας λέει κάτι αυτό...

Κανονικά λοιπόν ο θεσμός θέλει αλλαγές για να μην χασμουριέται ο κόσμος στις κερκίδες ή και όσοι έχουν την ατυχία να βλέπουν (ειδικά αυτά τα ματς των ομίλων τηλεοπτικά. 

Πάντως μεγάλος κερδισμένος της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων ήταν αναμφίβολα ο Παναθηναϊκός ο οποίος βρέθηκε κατάφατσα με έναν ταπεινωτικό αποκλεισμό από Απόλλωνα και Ηρακλή.Ο Απόλλωνας σκόραρε (2-0) με δύο γκολ από τραγικά λάθη αμυντικών του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο κάτι προκάλεσε τη μαζική φυγή φίλων του Παναθηναίκού από το γήπεδο, ως διαμαρτυρία !

Ωστόσο η διαφορά δυναμικότητας ήταν τόσο μεγάλη που το ματς γύρισε, απλά με ένα σοβαρό δεύτερο ημίχρονο από τον Παναθηναίκό ο οποίος και προκρίθηκε χάρις σε ένα σύστημα ισοβαθμίας που ελάχιστοι γνώριζαν πως λειτουργεί και που μπέρδεψε ακόμα και τους ίδιους τους παίκτες του Παναθηναίκού ! Ένα ακόμα θαύμα της ΕΠΟ και της επιτροπής κυπέλλου...


"Επαγγελματικές" νίκες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό 

Ο Καρντόσο εξέθεσε τον Μπέντο !

Τελικά ο Μπέντο μετά και την ήττα από τον ΑΠΟΕΛ φαίνεται πως κατάλαβε ότι οι εμμονές και η ελλιπής αξιοποίηση του ρόστερ δεν οδηγούν πουθενά και πως με τέτοιες λογικές θα κινδυνεύσει και η θέση του.

Έτσι χθες, κόντρα στον πάντα επικίνδυνο και καλά οργανωμένο ΠΑΣ Γιάννινα, παρέταξε μια ομάδα με μεγαλύτερη συνοχή ανάμεσα στις γραμμές της και δεν δίστασε να προχωρήσει σε αλλαγές όπως πχ. να αφήσει έξω τον πρώτο σκόρερ της ομάδας Ιντέγε (για λόγους τακτικής) και να βάλει τον σχεδόν παροπλισμένο Καρντόσο. Ο Παραγουανός τελικά εξέθεσε τον Μπέντο με το γκολ που έβαλε και γενικά την απόδοση που είχε. Κατά δεύτερον ο Μπέντο δεν δίστασε κατά τη διάρκεια του αγώνα να κάνει αλλαγή και τον Φουρτούνη (και να βάλει τον Ιντέγε) που είναι ντεφορμέ τελευταία.

Στο πρώτο ημίχρονο είδαμε λοιπόν έναν αρκετά καλό Ολυμπιακό, που είχε κατοχή μπάλας και αρκετές τελικές, ωστόσο γκολ δεν ήρθε και χρειάστηκε να μείνει ο ΠΑΣ με παίκτη λιγότερο σε ένα κομβικό σημείο του αγώνα για να έρθει τελικά το γκολ του Καρντόσο στο δεύτερο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπέντο ρίσκαρε παίζοντας 4-4-2 και βάζοντας Ιντέγε αντί Φορτούνη. Και μπορεί στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός να μην έθελξε με την απόδοσή του, αλλά τελικά ήρθε το γκολ του Καρντόσο από ασίστ του εξαιρετικού Σεμπά στο 68’.

Όλα αυτά απέναντι σε μια πάντα μαχητική και καλή ομάδα που το πάλεψε-παρά την ήττα της- και δείχνει ότι μπορεί και φέτος να κάνει κάτι πολύ καλό στο πρωτάθλημα. Έτσι λίγο πριν το τέλος του αγώνα χάθηκαν δύο ανεπανάληπτα τετ-α-τετ των γηπεδούχων (σε επίδειξη κακής τεχνικής από τον Κόντε ) για την ισοφάριση και λίγο αργότερα (καθυστερήσεις) έγινε το 0-2 με τον Σεμπά  που κλείδωσε το παιχνίδι.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο διαιτητής Παπαπέτρου με τους βοηθούς τα έκανε μαντάρα (τι πρωτότυπο κι'αυτό με τη διαιτησία…). Έδωσε μια ακατανόητη πρώτη κίτρινη κάρτα στον Λίλα, αντί για κίτρινη σε παίκτη του Ολυμπιακού για επικίνδυνο παιχνίδι, ενώ στη σωστή δεύτερη κίτρινη του Λίλα έδωσε φάουλ αντί για πέναλτι στον Ολυμπιακό. Οι δε βοηθοί του σταμάτησαν «όλως τυχαίως» τρείς επιθέσεις του ΠΑΣ Γιάννινα με ανύπαρκτα off-side 

Αυτός είναι ο τρόπος για τον Παναθηναϊκό !

Σημαντική από πολλές απόψεις η νίκη του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι επί ενός Ατρόμητου που, αν και είναι υπολογίσιμη ομάδα, προχθές είναι αλήθεια ότι δεν έπαιξε τόσο καλά.

Για να είμαστε δίκαιοι με τον Ουζουνίδη, ο Παναθηναϊκός σε αυτό το ματς έδειξε επιτέλους ότι είχε κανονικό προπονητή στον πάγκο και παρουσίασε απλά μια ομάδα με αρχή και τέλος. Και μπορεί να μην έχει καταφέρει ακόμα να δουλέψει την ομάδα όσο θα ήθελε και επομένως να μην παίρνει το 100% από τους παίκτες του, όμως ξέρει καλά ότι το κλειδί για να παίρνεις τέτοια ματς είναι να θωρακίζεις την άμυνά σου.
Έτσι και έγινε λοιπόν και ο Ατρόμητος παρουσιάστηκε ελάχιστα απειλητικός και μάλλον μπλοκαρίστηκε (σημαντική βέβαια και η απουσία του ποιοτικού Λε Ταλέκ), έτσι αυτό που είχε να κάνει ο Παναθηναϊκός είναι να παίξει με υπομονή και να ψάξει το γκολ χάρις στην καλύτερη κλάση των μέσων και επιθετικών του.

Τα κατάφερε τελικά με τον Μπέργκ στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, ενώ εντύπωσε προκάλεσε και η βελτίωση του Ιμπάρμπο που έχει ακούσει πολλά τελευταία και που, αν μη τι άλλο, δεν είναι άμπαλος και ξυλοκόπος όπως κάποιοι τον παρουσίασαν. Επίσης και με τον νεαρό τερματοφύλακα Βλαχοδήμο, αντί του Στιλ, μόνο να κερδίσει έχει ο Παναθηναϊκός. Τέλος θετική θεωρώ και την επανεμφάνιση του Μπουμάλ ο οποίος έχει μια ποιότητα και δεν είναι για πέταμα (όπως τον είχε ο Στραματσόνι).

Ωστόσο και παρά τα πρώτα καλά δείγματα της δουλειάς του Ουζουνίδη, οι φίλαθλοι και οι άνθρωποι της ομάδας θα πρέπει να δουν και την αμείλικτη πραγματικότητα, πως δηλαδή η ομάδα είναι με το ένα πόδι εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος και κυπέλλου. Και ο Ουζουνίδης και ο κάθε Ουζουνίδης δεν είναι θαυματοποιός ούτε Μουρίνιο και Φαν Γκάαλ. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή, ακόμα και αν φέτος δεν έρθει κανένας τίτλος...


 Μεγάλος κερδισμένος ο ΠΑΟΚ…Πτώμα ο Ολυμπιακός !

Να ξεκινήσουμε με τον μεγάλο κερδισμένο της χθεσινής τελευταίας αγωνιστικής του Europa league που είναι βέβαια ο ΠΑΟΚ. Μετά από ένα καθαρό και δίκαιο 2-0 επί της Σλόβαν Λίμπερετς (και σε συνδυασμό με τη νίκη της Γιορντάνια στο Αζερμπαϊτζάν) πήρε την πρόκριση για τους 32 της διοργάνωσης.

Μετά από αυτή τη νίκη-πρόκριση ο Ίβιτς φαίνεται να κερδίζεις πόντους και χρόνο, καθώς η θέση του ήταν επισφαλής λόγω της απογοητευτικής πορείας στο πρωτάθλημα. Δεν μπορεί να πάρει πρωτάθλημα, ούτε είναι εύκολο  να προχωρήσει και παραπάνω στο Europa, χρειάζεται ωστόσο να αλλάξει πολλά και στον τρόπο που αναπτύσσεται και να πάρει παίκτες σε θέσεις κλειδιά ή και να διώξει άλλους που δεν του βγήκαν.
Οφείλω ωστόσο να επισημάνω και την ύποπτη εικόνα της Φιορεντίνα η οποία παρέταξε μια αστεία και άναρχη ομάδα στο 2-3 κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αντίθετα χθες στο Αζερμπαϊτζάν έπαιξε με καλή ενδεκάδα και "σκίστηκε" για τη  νίκη, αν και ήταν ήδη περασμένη. Έτσι απλά το σημειώνω γιατί μου έκανε εντύπωση...

Όσο για τον Ολυμπιακό χθες είδαμε μόνο το πτώμα του στην Κύπρο- κόντρα σε έναν ΑΠΟΕΛ που είναι απλά κανονική ομάδα και έκανε τα αυτονόητα- παρότι κατέβασε και την καλή του ομάδα. Το πρωτάθλημα κατά πάσα πιθανότητα θα το πάρει όντας στο +7 από τον Παναθηναϊκός (για τους άλλους δεν συζητάμε καν ότι μπορούν να τον απειλήσουν…), αλλά το θέμα είναι ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν κάνει φέτος πολλά βήματα πίσω και να δεν αλλάξει κάτι δραστικά, δεν πρόκειται να προχωρήσει άλλο στην Ευρώπη με όποιον και αν κληρωθεί.
Χθες παρουσίασε μια ομάδα κομμένη…στα τρία που δεν έτρεχε και δεν πήγαινε πρώτη στη μπάλα και η ήττα ήταν φυσικό επακόλουθο. Για την δε άμυνα τα έχουμε ξαναπεί πως όταν του βγάζουν αντεπιθέσεις στην πλάτη της άμυνας, βραχυκυκλώνει άσχημα. Αυτός δε ο Μποτία έχει γίνει ανέκδοτο και διερωτάται κανείς, αν παίζει με μέσο ή αν απλά παίζει γιατί δεν υπάρχει άλλος καλύτερος.

Για τον Παναθηναϊκό λίγα μπορεί να πει κανείς αφού παρέταξε μια πειραματική ομάδα κόντρα σε έναν ανώτερο αντίπαλο που καιγόταν και για νίκη για να κλειδώσει την πρόκριση. Την ήττα του από την σαφώς ανώτερη Θέλτα (η οποία καιγόταν για τη νίκη και την πρόκριση) τη θεωρούσα σχεδόν δεδομένη και πριν το παιχνίδι, ωστόσο αυτό το ματς μπορεί να βοηθήσει τον Ουζουνίδη στην προσπάθειά του να μοντάρει και να δουλέψει όσο περισσότερο μπορεί αυτήν την αδούλευτη  ομάδα, εν όψει των κρίσιμων αγώνων που έρχεται.

Τηλεοπτικό βασανιστήριο το ντέρμπι !


Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθώ αποκλειστικά με το χθεσινό ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ που ήταν και το σημαντικότερο ματς της ημέρας. Τι άλλο να σχολιάσω, το Ολυμπιακός-Λεβαδειακός ; Nα είναι καλά ο φίλος μας ο Κομπότης με τα ωραία φιλικά που παίζει πάντα με τον Μαρινάκη και που του ανεβάζει και την ψυχολογία των ερυθρόλευκων με τα πολλά γκολ που συνήθως τρώει…

Τώρα το πρώτο μας σχόλιο για το χθεσινό ντέρμπι είναι ότι αν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ξόδεψαν λεφτά για να πάρουν ένα σωρό ξένους παίκτες (αφελληνίζοντας τις ομάδες τους) και να παρουσιάζουν και οι δύο αυτό το οικτρό θέαμα που είδαμε, τότε σίγουρα οι κύριοι Αλαφούζος και Σαββίδης κάτι δεν έχουν κάνει καλά ! Επρόκειτο αναμφισβήτητα για ένα τηλεοπτικό βασανιστήριο για όσους το παρακολούθησαν, με ομάδες κακές και ανερμάτιστες...

Τελικά ο Παναθηναϊκός,με τον νεόφερτο Ουζουνίδη στον πάγκο,το αντιμετώπισε κάπως πιο ορθολογικά και γι’αυτό πήρε το τρίποντο. Ο Ουζουνίδης-έχοντας μόλις τρεις μέρες στη διάθεσή του για να δουλέψει την ομάδα- προσπάθησε αρχικά να παρατάξει ένα πιο ορθολογικό σχήμα βάζοντας, όσο μπορούσε να το «διαβάσει» ως νεόφερτος, τους παίκτες στις θέσεις που τους ταιριάζουν. Γνώριζε επίσης πως όταν η ομάδα του βρεθεί πίσω στο σκορ, αδυνατεί να αντιδράσει και πως τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να πάρει το καλύτερο που μπορεί από κάθε παίκτη του.

Έτσι θωράκισε πρώτα την άμυνά του και θέλησε να εξουδετερώσει δημιουργικά τον ΠΑΟΚ. Αυτό δεν ήταν κάτι πολύ δύσκολο καθώς, όπως έχουμε ξαναεπισημάνξει, ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που αναπτύσσει όλο το παιχνίδι της από τα εξτρέμ της (Τζάλμα και Ροντρίγκεζ) και που όταν τους μπλοκάρεις αυτούς, βραχυκυκλώνει. Αυτό λοιπόν το έκανε με επιτυχία ο Ουζουνίδης και έτσι δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα.

Από την άλλη ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει τη δεδομένη στιγμή ούτε καλά δουλεμένη και οργανωμένη ομάδα, ούτε την απαιτούμενη  δημιουργικότητα, οπότε ο Ουζουνίδης ήλπιζε να βρει έστω το μισό μηδέν κυρίως από κάποια ατομική ενέργεια (εφόσον η ομάδα διαθέτει παίκτες κλάσης)

Αυτό που έγινε τελικά ήταν μια ατομική ενέργεια του Λουντ και ένας τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ  (Μπρίκιτς) που για κάποιον λόγο κοίταζε τη μπάλα σαν τροχονόμος να μπαίνει στα δίχτυα και αυτό αρκούσε για να διαμορφώσει το τελικό 1-0. Ήταν μια νίκη χωρίς καλό ποδόσφαιρο, αλλά ταυτόχρονα και το καλύτερο που μπορούσε να περιμένει ο Παναθηναϊκός από ένα τέτοιο κομβικό παιχνίδι και ταυτόχρονα θετικό πρόσημο στο ντεμπούτο του Ουζουνίδη.

Από ατομική απόδοση παικτών σταθερή αξία δείχνει ο Βιγιαφάνιες απ’τον οποίον μπορεί να περιμένει πολλά ο Παναθηναϊκός και πολύ θετικός επίσης ο Φινλανδός Λουντ, ενώ φαίνεται πως και στον νεαρό τερματοφύλακα Βλαχοδήμο αξίζει να δοθούν περαιτέρω ευκαιρίες.   Από την άλλη οι Γουακάσο και Χουλτ έδειξαν χθες μια μάλλον προβληματική εικόνα, ενώ και ο Μπεργκ δεν είναι αυτή την εποχή σε καλή κατάσταση.

Όσο για τον ΠΑΟΚ που έχει βυθιστεί βαθμολογικά, απ’ότι μαθαίνω το ματς της Πέμπτης με τους Τσέχους της Σλόβαν Λίμπερετς θα είναι κομβικό για το μέλλον του Βλάνταν Ίβιτς. Σε περίπτωση μη πρόκρισης είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις στον πάγκο…


Δείγμα χαμηλών στόχων ο Ουζουνίδης ;


Ο προπονητικός απατεώνας Στραματσόνι αφού έκανε τον Αλαφούζο να βάλει δύο φορές (Δεκέμβρη-καλοκαίρι) γερά το χέρι στην τσέπη για να πάρει παίκτες και χρέωσε την ομάδα, πέτυχε μια τρύπα στο νερό. Τελικά ο Αλαφούζος (που είχε "φάει" για τα καλά τα παραμύθια του Ιταλού) εδέησε να τον… παραιτήσει, αφού η ομάδα είναι με το ένα πόδι εκτός πρωταθλήματος και κυπέλλου και φυσικά και εκτός Ευρώπης !

Ο Ουζουνίδης φαίνεται πως ήταν μια λύση ανάγκης στον Παναθηναϊκό καθότι άλλα χρήματα για μεγαλύτερο προπονητή δεν υπάρχουν, ενώ και ένας ξένος προπονητής χαμηλού μπάτζετ και αν ερχόταν, θα του έπαιρνε καιρό να μάθει και να δουλέψει άμεσα την ομάδα αυτή την εποχή. Έτσι επιλέχθηκε ο Ουζουνίδης με καλύτερη δουλειά στο βιογραφικό του την περσινή καλή πορεία του Πανιώνιου. Δηλαδή μιλάμε για προπονητή που θεωρητικά είναι για ομάδες από την τέταρτη και πέμπτη θέση και κάτω, χωρίς εμπειρία πρωταθλητισμού (παρά μόνο,αν δεν κάνω λάθος, παλιότερα στην Κύπρο). Δεν έχει δηλαδή καν τις περγαμηνές του Γιωργου Δώνη που θα ήταν μια καλύτερη περίπτωση...

Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη την αμφισβήτηση και ας δούμε ρεαλιστικά το μέλλον. Ακόμα και αν ο Ουζουνίδης δουλέψει σωστά και μεθοδικά και σιγά, σιγά η ομάδα αρχίζει να ρολάρει, πως ακριβώς πιστεύει ο Αλαφούζος ότι μπορεί ο Παναθηναϊκός να μείνει με αξιώσεις μέσα στη διεκδίκηση πρωταθλήματος και κυπέλλου (ειδικά το κύπελλο που δεν εξαρτάται πλέον μόνο από τον Παναθηναϊκό). Νομίζει ότι πήρε κανέναν θαυματοποιό ;

Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί λοιπόν ο Αλαφούζος και το πιθανότερο είναι ότι και οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα «λουστούν» μια ακόμα χαμένη χρονιά. Τουλάχιστον ας δείξουν υπομονή και ας αφήσουν τον Ουζουνίδη να δείξει τι μπορεί να κάνει και αν δείξει καλά δείγματα και αποτελέσματα φέτος, να χτιστεί μια ομάδα για την επόμενη χρόνια. Καλό υλικό υπάρχει, και αυτό δεν αμφισβητείται, το μόνο που χρειάζεται είναι προπονητής που θα δουλέψει καλά την ομάδα.


Εξάλλου ο Ιταλός Στραματσόνι ζήτησε και πήρε ότι ακριβώς ήθελε (παίκτες και διοικητική στήριξη) και δεν μας έδειξε καθόλου να είναι καλύτερος προπονητής από τον Ουζουνίδη ! Διαφωνεί κανένας…

Οργιάζουν τα στημένα στο κύπελλο ;
Όλοι μιλούν για στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, μόνο που τα στόματα δεν ανοίγουν συχνά και οι επίσημες καταγγελίες είναι ελάχιστες και οι τιμωρίες ομάδων οι παικτών σχεδόν ανύπαρκτες.

Το κύπελλο με τον τρόπο που γίνεται- σύστημα ομίλων όπου ειδικά οι μεγάλες ομάδες έχουν περιθώρια και για έστω μία γκέλα-πιστεύω πως δίνει μεγαλύτερο περιθώριο δράσης στους "λαδιάριδες" και τους απατεώνες που είναι πάντα παρόντες σε όλες της κατηγορίες. Αποδείξεις δεν έχουμε, αλλά δεν μπορούμε να μην πούμε τα εξής:

Μπορεί να μας εξηγήσει κανένας τι συνέβη πχ. στο χθεσινό ματς Άρη-Αστέρα Τρίπολης όπου η απόδοση για ακριβές σκορ 3-3 είχε πέσει σε 50,00 στον ΟΠΑΠ, τη στιγμή που σχεδόν πάντα ένα τέτοιο ακριβές σκορ δίνεται δίνεται από 200,00 και πάνω. Είχε δίνει κανένα περίεργο όνειρο ο ΟΠΑΠ και γιατί δεν βγαίνει να μας εξηγήσει ; Έτσι ως εκ θαύματος το 1-3 μέχρι το 85' υπέρ του Αστέρα, έγινε 3-3 τελικό με τον Άρη να ισοφαρίζει στο τελευταίο πεντάλεπτο έναν πιο ποιοτικό και έμπειρο αντίπαλο !

Στο ματς της Αναγέννησης Καρδίτσας με την ΑΕΚ δεν έχω κάποιο στοιχηματικό δεδομένο που να επιβαρύνει τις ομάδες. Όμως μπορούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να γίνει εύκολα το 0-2, 2-2 όταν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των αντιπάλων; Και αυτό ακόμα και με την αναπληρωματική σύνθεση που παρέταξε η ΑΕΚ....

Για να μην κοροϊδευόμαστε κάτι δεν πάει καλά ή βρωμάει και στο κύπελλο και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο γενικώς ! Και καθόλου δεν με παρηγορεί το επιχείρημα ότι αυτά γίνονται και σε άλλες χώρες και δεν είμαστε μόνο εμείς.

O ένας χειρότερος από τον άλλο !Και μου αρέσει που οι περισσότεροι ανέμεναν φέτος το πιο συναρπαστικό και ποιοτικό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων και τελικά με το θέαμα που βλέπουμε από όλους φέτος πονάνε τα μάτια μας !

Στη χθεσινή λοιπόν αγωνιστική-και όχι μόνο στη χθεσινή- Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ήταν να τους κλαίνε και οι ρέγκες και γκέλαραν και οι δύο απόλυτα δίκαια, ενώ η ΑΕΚ του πολυδιαφημισμένου Μελισσανίδη είναι προφανώς από την αρχή της σεζόν χάλια και χειρότερη από πέρυσι που τουλάχιστον πήρε τίτλο. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά…

Κατά πρώτον ο Ολυμπιακός θα λέγαμε, χωρίς υπερβολή, ότι προπορεύεται βαθμολογικά επειδή είναι πιο χάλια όλοι οι άλλοι. Ναι μεν με κάποιες κινήσεις διορθώθηκε σχετικά αυτό το έκτρωμα που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στα προκριματικά του champions league, όμως δεν παύει να είναι ακόμα μια ομάδα με αδυναμίες- κυρίως αμυντικές- και έναν Μπέντο που έχει κάποιες εξεζητημένες επιλογές με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι χρησιμοποιεί ένα ρόστερ μόλις 14, 15 παικτών και αγνοεί επιδεικτικά παίκτες που μπορούν να προσφέρουν (Τσόρι, Μαρίν, Σιόβας) έστω και σαν αλλαγή.
Δεν είναι δηλαδή μόνο η κακή εικόνα που παρουσιάζει στα τελευταία παιχνίδια, αλλά και ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο θα αντέξει την τριπλή κούρσα (πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη) χωρίς στοιχειώδες rotation.

Για τα χάλια του  Παναθηναϊκού τα λέμε συνέχεια, αλλά η αμπαλοσύνη του Αλαφούζου είναι παράγοντας οπισθοδρόμησης ! Ο Ιταλός τον έχει παραμυθιάσει πολύ άσχημα…τον έκανε να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη δύο φορές (Δεκέμβρη και Γενάρη) και να πάρει τους παίκτες που ήθελε για να πετύχει τελικά μια τρύπα στο νερό και-όπως δείχνουν τα πράγματα- να κάνει δώρο ένα ακόμη πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό !
Το γιατί δεν τον διώχνει, ενώ παρουσιάζει μια ομάδα εντελώς αδούλευτη, είναι γιατί προφανώς ο Στραματσόνι (με τη γνωστή πολυλογία και καπατσοσύνη που χαρακτηρίζει τους Ιταλούς) συνεχίζει να τον δουλεύει πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Σε αυτή τη λογική καταφεύγει και σε αστείες και ξεπερασμένες μεθόδους, όπως τον να μαντρώσει τους παίκτες στο ξενοδοχείο όλη την εβδομάδα, επειδή λέει το έκανε κάποτε η Γιουβέντους…
Θυμίζω ότι την ίδια υπερβολική εμπιστοσύνη είχε δείξει ο Αλαφούζος και στον Αναστασίου, αλλά και παλιότερα στον Πορτογάλο Φερέιρα, κι’ενώ το πράγμα «φώναζε» ότι χρειάζεται αλλαγή προπονητή. Για να μη θυμηθούμε και κάτι απίθανους τύπου Φάμπρι (ο Αλέφαντος της Ισπανίας) που έχει προσλάβει κατά καιρούς…

Για την ΑΕΚ λίγα μπορούμε να πούμε, αφού ο Μελισσανίδης τσιγκουνεύεται και τη βγάζει με φθηνό ρόστερ και φθηνούς προπονητές και έτσι η εικόνα της δεν μας εκπλήσσει. Επιπλέον έδιωξε πέρυσι τον Πογέτ που είχε προπονητικές περγαμηνές, δεν κράτησε τον Μανωλά που τουλάχιστον του έφερε τίτλο και τελικά κατέληξε φέτος στη φθηνή λύση Κετσπάγια και να τον καθαρίσει και αυτόν στο άψε σβήσε και να φέρει έναν Πορτογάλο που, αν μη τι άλλο, δεν είναι καλύτερος του ! Μπορεί άραγε κανένας να μπει στο μυαλό των Ελλήνων παραγόντων και να καταλάβει πόσο ιδιόρρυθμα σκέφτονται και ενεργούν ;

Τον ΠΑΟΚ θα περιμένουμε να τον δούμε και στη συνέχεια μήπως και ανακάμψει μετά τη σημαντική νίκη επί της Φιορεντίνα, αλλά έχει αναμφίβολα κι’αυτός χτυπητές αδυναμίες δημιουργικά και επιθετικά και ξεκίνησε και με του μείον τρείς πόντους…Από τις υπόλοιπες ομάδες αξίζει να αναφερθούμε στον ΠΑΣ Γιάννινα του Πετράκη που είναι ίσως η καλύτερη δουλεμένη και πιο δεμένη ομάδα του πρωταθλήματος. Μεγάλους παίκτες μπορεί να μην έχει, αλλά εκμεταλλευόμενος και τα χάλια των άλλων, έχει φτάσει στη δεύτερη θέση και σίγουρα αισιοδοξεί !


Τέλος είναι και ο Πανιώνιος που παρουσιάζει και φέτος μια αξιόμαχη ομάδα και με κάποιες καλές μονάδες ο οποίος  μπορεί να κάνει ένα καλό πλασάρισμα. Από τους υπόλοιπους βλέπω μόνο μετριότητες, παρότι το πιθανότερο είναι πως Αστέρας Τρίπολης και Λάρισα θα παρουσιάσουν μια βελτίωση προσεχώς.


Με Στραματσόνι και Στιλ δεν πας πουθενά !

Υπάρχει κανείς που να εξεπλάγη με το χθεσινό αποτέλεσμα και την εξέλιξη του αγώνα στο Άγιαξ-Παναθηναϊκός ; Άλλωστε ο Παναθηναϊκός πάντα βρίσκει τρόπους να χάνει αυτά τα παιχνίδια, έστω και από τα δεύτερα του Άγιαξ…

Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν…ένα λάθος της άμυνας ή του Στιλ, η ομάδα πίσω στο σκορ, κατάρρευση και τέζα ο καμπούρης ! Αλλά ας μην μείνουμε άλλο σε αυτό το ματς και ας δούμε την πραγματικότητα πως αυτή η ομάδα έχει καλό υλικό, αλλά είναι ελάχιστα δουλεμένη, δεν έχει αντάξιο τερματοφύλακα και για κάποιον λόγο έχει και πολλούς τραυματισμούς.

Ο κύριος Στραματσόνι ήρθε στην ομάδα  πέρσι περίπου τέτοια εποχή και αμέσως ζήτησε μεταγραφές για τον Δεκέμβρη οι οποίες και έγιναν για να πετύχει στο τέλος μια τρύπα στο νερό. Το καλοκαίρι ζήτησε και νέες μεταγραφές, το χέρι μπήκε βαθιά στην τσέπη, ήρθαν καλοί παίκτες (σίγουρα όχι χειρότεροι από του Ολυμπιακού), η ομάδα αφελληνίστηκε, αλλά και πάλι έχει πετύχει μια τρύπα στο νερό, αφού είναι ήδη επτά βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και εκτός Ευρώπης ! Ένας από τους λόγους της αποτυχίας είναι και πως δεν ζήτησε να έρθει τερματοφύλακας, ενώ έβλεπε την αστάθεια και τα λάθη του Στιλ, συν ότι ούτε στον πάγκο υπάρχει κανένας που να εμπνέει εμπιστοσύνη.
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να καταλάβει πως σκέφτεται ο Αλαφούζος και κρατάει ακόμη τον Ιταλό στην ομάδα. Τι περιμένει άραγε να χαθούν όλοι στόχοι για να τον αλλάξει ; Και αν αληθεύει αυτό που διαβάζω, ότι θα ζητήσει και νέες μεταγραφές τον Δεκέμβρη, θα μιλάμε για τρέλα και μεγάλη απάτη από τον Ιταλό εις βάρους του Αλαφούζου !

Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε με την ψυχή στο στόμα να πάρει την ισοπαλία και την πρόκριση από τους Ελβετούς της Γιανγκ Μπόις (και όχι Γιούνγκ Μπόις όπως τη λένε οι αδαείς Έλληνες δημοσιογράφοι…), αλλά αν συνεχίσει να παίζει έτσι είναι βέβαιο πως δεν θα πάει και παραπάνω. Η άμυνά του παίζει πολύ ψηλά, συν ότι κάτι Μποτία και Ντα Κόστα δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη, και έχει πολλά προβλήματα. Επίσης περίεργο και το κοουτσάρισμα του Μπέντο που χθες έπαιξε με τη φωτιά μη προβαίνοντας έγκαιρα σε αλλαγές ούτε καν καθυστέρησης. Επιπλέον παίζει με 14, 15 παίκτες όλους κι’όλους  και είναι αμφίβολο αν έτσι θα αντέξει την τριπλή κούρσα πρωτάθλημα, κύπελλο, Ευρώπη.

ΠΑΟΚ δεν είδα, αλλά δεν παύει η νίκη στη Φλωρεντία από μόνη της να είναι σπουδαία από μόνη της, σε ένα τρελό παιχνίδι. Πάντως αν τα βάλεις κάτω βαθμολογικά οι πιθανότητες πρόκρισης είναι μοιρασμένες (ΠΑΟΚ-Καραμπαχ), ενώ και η Σλόβαν Λίμπερετς δεν θα έρθει στην Τούμπα αδιάφορη, αφού έχει και αυτή ελπίδες υπό προϋποθέσεις. Θα είναι δηλαδή και αυτό ένα δύσκολο ματς, την ώρα που η Κραμπάχ θα αντιμετωπίζει εντός έδρας την ήδη περασμένη Φιορεντίνα.Β.Μητρόπουλος: "Ο Θεοδωρίδης κινεί τα νήματα" !


Είναι τόσοι πολλοί που διαπιστώνουν πλέον όσα φωνάζουμε και εμείς για το παρασκήνιο του Ελληνικού ποδοσφαίρου-και την υποτιθέμενη κάθαρση που δεν μπορεί να είναι κούφια λόγια !

Ήρθε λοιπόν μια χθεσινή συνέντευξη του Βίκτωρα Μητρόπουλου στον spor fm και στον Κυριάκο Θωμαϊδη να "ταρακουνήσει τα νερά" και να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Μπορεί ο Μητρόπουλος να μην είναι κανένας αθώος, αλλά πάντα γνωρίζει τι λέει και μιλάει ορθολογικά και με επιχειρήματα. 
Ο Μητρόπουλος μίλησε-μεταξύ άλλων- για τον Θεοδωρίδη, για τον Κουτσουκούμνη, τον Γκαγκάτση, τον Μαρινάκη και πολλούς άλλους και η συνέντευξη του έχει ως εξής:

Για την επιλογή του Κουτσοκούμνη από την UEFA: «Η τοποθέτηση του Κουτσοκούμνη ως γενικού επιτετραμμένου ήταν υπερβολικά ατυχής για να μην πω σκόπιμη. Από το 2001 μέχρι σήμερα που είναι πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει η μεγαλύτερη διαφθορά από κάθε άλλο μέλος της ΟΥΕΦΑ. Άρα η επιλογή είναι ή ατυχής ή σκόπιμη. Το να μιλάει την ελληνική γλώσσα δεν θα έπρεπε να είναι το βασικό κριτήριο, αλλά το αν μπορεί να καθαρίσει τον βόθρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Απέδειξε ότι είναι ο πλέον ακατάλληλος να κάνει αυτή τη δουλειά. 
Η Πολιτεία τον εμπιστεύτηκε, ο κ. Κοντονής χαιρέτησε την επιλογή του, αλλά δεν δικαιώνεται. Η πρώτη του δουλειά ήταν να βάλει από το παράθυρο τον Γκαγκάτση. Ήταν πίεση του Κουτσοκούμνη στους τέσσερις μεγάλους να μπει ο Γκαγκάτσης. Είναι φίλοι από το 2001, συναντιούνται, τρώνε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Είχαν σχεδιάσει από τον περασμένο Μάιο να μπει στη διοικούσα, αλλά δεν έγινε λόγω του θέματος με την κάρτα υγείας και τελικά βρήκαν τον τρόπο να τον βάλουν από το παράθυρο σαν υπάλληλο, χωρίς να σκεφτούν τι μπορεί να γεννήσει αυτό το πράγμα. 

Θεωρητικά, αν ήμουν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και υπήρχε μια καταδικαστική απόφαση, θα έλεγα ότι είμαι γενικός διευθυντής του Ολυμπιακού και μπορώ να πηγαίνω παντού, δεν μου το απαγορεύει κανείς. Ή θα μπορούσε να πάρει τώρα τον κ. Γκιρτζίκη γενικό διευθυντή στον Ολυμπιακό. Υπάρχει καταστρατήγηση του νόμου που πρέπει να τη δει η Πολιτεία. Αντί γι’ αυτό σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο κ. Βασιλειάδης λέει ότι είναι εργαζόμενος. Πώς εργαζόμενος, με ιδιότητες προέδρου»;
 

ια τον ρόλο του Θόδωρου Θεοδωρίδη στην επιλογή Κουτσοκούμνη: «Είναι δεδομένο 100% ότι ο κ. Θεοδωρίδης επέβαλε τον Κουτσοκούμνη. Έχει 210 χώρες η FIFA, δεν μπορεί να ασχολείται με την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι ο Ινφαντίνο χρωστάει την εκλογή του ως πρόεδρος στον Θεοδωρίδη. Και στην UEFA, αντί να βγει ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, ο Βιγιάρ, που έχει τόσες ομάδες να διεκδικούν ευρωπαϊκά τρόπαια, έχασε από έναν ασήμαντο, έναν Σλοβένο. Ο κ. Βιγιάρ δεν παίρνει εντολές, ούτε από τον Θεοδωρίδη, ούτε από κανέναν άλλον. Ήθελαν ανθρώπους του χεριού τους. Εννοείται ότι πιστεύω ακράδαντα ότι τα νήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου τα κινεί ο Θεοδωρίδης. Και το πιστεύω για έναν απλό λόγο: Πού ήξερε ο Κουτσοκούμνης ποιος είναι ο Δρόσος, ο Γέροντας και οι άλλοι; Αυτούς δεν τους ξέρει η μάνα τους». 

Για το ποιος μεσολάβησε ώστε να γίνει η επιλογή των στελεχών της Επιτροπής Εξομάλυνσης:«Κάποιος που είναι ενδιάμεσος μεταξύ του Μαξίμου και του κ. Θεοδωρίδη. Ο καθένας έχει φαντασία και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Ο Κουτσοκούμνης πού τους ήξερε; Τον Τριτσώνη και τον Κουκουλάκη πού τους ήξερε; Για να μη φτάσουμε σε φαιδρότητες όπως για τα “μωράκια”. Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα μέλλον, κανένας φραγμός. Έβαλαν τον Γκαγκάτση για να φτάσουμε στο σημείο να έχει κάθε ομάδα της Σούπερ Λίγκας τρεις ψήφους και αυτό είναι ένα σχέδιο γνωστό. 

Υπάρχει διάταξη του Κοντονή που νομίζει ότι νομιμοποιεί την Επιτροπή Εξομάλυνσης. Πάσχει όμως. Αν προσφύγω όμως στο δικαστήριο και ακυρώσω τη διάταξη, ποιος λέει ότι δεν θα επιβληθεί μια άλλη; Η ΕΠΟ προανήγγειλε συνέλευση για την εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ. Είστε σίγουρος ότι είναι νόμιμη η προκήρυξη; Εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Και ο κ. Πιλάβιος ήταν και στην ΕΟΕ, τι είχε προσφέρει»; 


Για τις κινήσεις της κυβέρνησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Μπορεί να έχουν τη βούληση οι κυβερνώντες, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Μακάρι να χτυπούσε τη διαφθορά η κυβέρνηση. Αν μπορούσε να το κάνει, θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος. Ούτε αυτό όμως δεν κάνει. Στο νομοσχέδιο του Κοντονή υπήρχε η διάταξη για να έχει κάθε σωματείο μια ψήφο, κάτι που θα διέλυε κάθε παράγκα του ποδοσφαίρου, γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν χιλιάδες σωματεία, αλλά κάποιο αόρατο χέρι τον εμπόδισε. Πείτε μου ένα επίτευγμα εκτός των αθλητικών δικαστών, στο οποίο να πέτυχε η κυβέρνηση».


Ποιος θα την πληρώσει για το στημένο ;


Μετά και την ομολογία του ποδοσφαιριστή της Βέροιας Αμαραντίδη ,και άλλων τεσσάρων που έχουν προηγηθεί, υπάρχει σκεπτόμενος άνθρωπος που να αμφιβάλλει ότι το προ τριετίας ματς Ολυμπιακός-Βέροια ήταν στημένο ;

Πολλοί βέβαια έσπευσαν να την αμφισβητήσουν δεδομένου ότι ο ποδοσφαιριστής έλεγα άλλα στο παρελθόν, ενώ τώρα άλλαξε την κατάθεσή του επιβεβαιώνοντας ότι το ματς ήταν βρώμικο. Όμως μπορεί κανένας να αμφισβητήσει και την δικαιολογία του πως δηλαδή αν τα έλεγε όσο ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, αυτό θα του δημιουργούσε προβλήματα στην καριέρα του και στην επιβίωσή του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ; Ο δε Γεωργέας που τα είπε από την αρχή δεν είχε τέτοιο θέμα, αφού η καριέρα του είχε ήδη λάβει τέλος.

Παρατηρούμε όμως πως, από τότε που έσκασε αυτή η υπόθεση, όλη η ευθύνη του στησίματος βαραίνει σκόπιμα μόνο τη Βέροια και καθόλου τον Ολυμπιακό. Πως μπορεί δηλαδή ένα ματς που είναι στημένο να έρθει 3-0 (και πιθανότατα και ισοπαλία στο ημίχρονο όπως ήρθε) να στηθεί μόνο από τη μία ομάδα, την ηττημένη ; Αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι-ακόμα και αν το προσπαθούσαν-πολύ εύκολα το σκορ θα μπορούσε να ξεφύγει στο 4-0 ή στο 5-0 κ.ο.κ. Αν δε ήταν στημένο και το 0-0 στο ημίχρονο, τότε θα ήταν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο.

Θα περιμένουμε λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον το ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης, αν θα πέσουν κεφάλια και αν τελικά υπάρξουν τιμωρίες, ποιοι άνθρωποι και κυρίως ποιες ομάδες θα τιμωρηθούν. Δυστυχώς με τη σαπίλα και τη μαφία που υπάρχει στο ποδόσφαιρο και με τη διαπλοκή του με την επίσης σάπια πολιτική, το πιθανότερο θα είναι να τιμωρηθεί μόνο η μικρή Βέροια πως το ματσάκι έστησε μόνη της !...Έσωσε τα προσχήματα στο τέλος η Εθνική...
Αίσχος με τους φασίστες μέσα στο γήπεδο !


Ένα λεπτό λιγότερο να ήταν οι καθυστερήσεις  στο χθεσινό ματς και η εθνική ομάδα θα ήταν κατά 90% αποκλεισμένη από σήμερα και θα κοιτούσε την επόμενη διοργάνωση ! Τελικά το εξαιρετικό γκολ του Τζαβέλα στο 95ο λεπτό έσωσε τα προσχήματα και τον ένα βαθμό παρότι οι Βόσνιοι είναι πλέον σαφές φαβορί για τη δεύτερη θέση.

Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε μια ομάδα χωρίς αρχή και τέλος που πρέπει να αισθάνεται και ικανοποιημένη που δέχθηκε μόλις ένα γκολ. Οι γραμμές είχαν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, οι Μανιάτης και Σάμαρης στο κέντρο ήταν σε κακή κατάσταση (άλλωστε δεν παίζουν και στις ομάδες τους…). Επιπλέον ο προπονητής των Βόσνιων είχε μπλοκάρει τους Φορτούνη και Μήτρογλου και φυσικά ο Μάνταλος δεν έχει καμιά μεγάλη κλάση για να πάρει το επιθετικό παιχνίδι στις πλάτες του. Έτσι παρουσιάσαμε μια κακή ομάδα που ήταν πίσω στο σκορ, κινδύνευσε να δεχθεί κι άλλο και γενικά δεν έδειχνε να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στη μεγαλύτερη κλάση των Βοσνίων.

Στο δεύτερο ημίχρονο ωστόσο δεν υπήρχε η υπερβολική παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε το παιχνίδι, οι γραμμές ήταν πιο ισορροπημένες μεταξύ τους, οι αλλαγές του Σκίμπε βοήθησαν και τολμώ να πως  είδαμε ένα αξιοπρεπές και πιο θετικό ποδόσφαιρο-και με κάποιες ευκαιρίες από συνδυασμένες ενέργειες-που επί Σάντος δεν το είχαμε δει ποτέ !
Από την άλλη το ανοιχτείς απέναντι σε μια Βοσνία που από τη μέση και μπροστά έχει εξαιρετική ποιότητα εμπεριέχει πάντα ρίσκο και πραγματικά οι Βόσνιοι είχαν και αυτοί σημαντικές ευκαιρίες όπου θα μπορούσαν να κάνουν το 0-2 και να καθαρίσουν το παιχνίδι. Και αφού δεν το κατάφεραν η μπάλα τους τιμώρησε και έχασαν ένα δικό τους παιχνίδι…Αξίζει ωστόσο να σταθούμε αρνητικά και στην ανόητη ενέργεια του Κυριάκου Παπαδόπουλου να κουτουλήσει αντίπαλο μπροστά στο διαιτητή, τη στιγμή που ο Παπασταθόπουλος είχε κερδίσει την αποβολή του Τζέκο. Στέρησε δηλαδή από την ομάδα να παίξει με παίκτη παραπάνω στο υπόλοιπο διάστημα που απέμενε.

Με αυτό το αποτέλεσμα τουλάχιστον η εθνική μένει στο παιχνίδι μέχρι να πάει τον Ιούνιο στη δύσκολη έδρα της Βοσνίας και να τα παίξει όλα για όλα απέναντι σε μια έτσι κι’αλλιώς πιο ποιοτική ομάδα.
 Αισχρή η φιλοξενία !


Πέρα από το καθαρά αγωνιστικό μέρος χθες έγινε και πάλι αντιληπτό ότι η έδρα της εθνικής ομάδας περιλαμβάνει και πυρήνες αλητών και φασιστών (καθόλου τυχαίο μέσα στο Καραϊσκάκη του χρυσαυγίτη Μαρινάκη…) που επεφύλαξε μια κάκιστη φιλοξενία στον αντίπαλο.
Δεν ήταν η πρώτη φορά αφού φασαρίες και έκτροπα συμβαίνουν πάντα όταν παίζουμε με γειτονικές χώρες ( πχ.Αλβανία, Τουρκία, Κροατία) στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Έτσι λοιπόν έδειραν οπαδό της Βοσνίας έξω από το γήπεδο, γιούχαραν τον εθνικό ύμνο της Βοσνίας και έβριζαν τον αντίπαλο σχεδόν σε όλο το παιχνίδι (Ελλάδα-Σερβία, γ….η Βοσνία). Το χειρότερο όμως είναι ότι μια ομάδα φασιστών ανέβασε αισχρό πανό με το οποίο εξυμνούσε τη σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιστα και σημαία των Σέρβων φασιστών Τσέτνικ !
Οι συμπεριφορές αυτές προκάλεσαν και την αντίδραση κάποιων Βόσνιων που στο γκολ της ομάδας τους πέταξαν καπνογόνα και καθίσματα. Αναμενόμενο, αφού και αυτοί ως Βαλκάνιοι δεν είναι και οι πιο ήρεμοι οπαδοί…

Ελπίζουμε στην παραδειγματική τιμωρία της εθνικής ομάδας μήπως και συνετιστούν φίλαθλοι και παράγοντες, όσο κι΄αν αυτό κακοφανεί σε πολλούς ως μη εθνικά ορθό ! Ας αφήσει και η ΕΠΟ τα παραμύθια περί συγνώμης διότι-παρότι το ματς θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου- δεν έκανε το παραμικρό για να αποτρέψει όλα αυτά, επέτρεψε την είσοδο των αισχρών πανό και σημαιών και δεν έκανε και τίποτα για να κατέβουν.

Τέλος ασορτί και η παρουσία του πρωθυπουργού Τσίπρα στο γήπεδο αφού ένα κατεξοχήν σύμβολο εκφασισμού και ηθικής έκπτωσης !   Μήπως οι αριστεροί δεν ήταν αναφανδών υπέρ των Σέρβων φασιστών και διαμελιστών του Μιλόσεβιτς στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ; Ή μήπως ο κύριος Βασιλειάδης που έσπευσε να καταδικάσει νομίζει ότι τα ξεχάσαμε ;Πρέπει να κερδίσει η εθνική

Είναι προφανές ότι τα δύσκολα αρχίζουν σήμερα για την εθνική μας ομάδα κόντρα στην-κακά τα ψέματα-πιο ποιοτική από εμάς Βοσνία. Σε έναν όμιλο όπου λογικά η πρώτη θέση θα πάει στο Βέλγιο, που είναι άλλη κλάση, φαίνεται πως η δεύτερη θέση που στέλνει στα μπαράζ θα κριθεί μεταξύ Ελλάδας και Βοσνίας.

Έτσι λοιπόν το σημερινό παιχνίδι στο Καραϊσκάκη είναι κλειδί και εκτιμώ πως μόνο η νίκη θα είναι θετικό αποτέλεσμα για την εθνική. Ο λόγος είναι ακόμα και ισοπαλία η Βοσνία θα έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα αφού θα έχει και τη ρεβάνς στη δύσκολη έδρα της. Αλλά ακόμα κι'αν υποθέσουμε ότι παίρνουμε κι'εμείς μια ισοπαλία μέσα στη Βοσνία, μην ξεχνάμε ότι οι Βόσνιοι σκοράρουν πιο εύκολα και λογικά θα υπερτερούν σε πιθανή ισοβαθμία και διαφορά τερμάτων. Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν εντός έδρας το Βέλγιο προς το τέλος των αγώνων όταν πιθανότητα οι Βέλγοι θα έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση και δεν θα καίγονται, έτσι είναι πιο πιθανό να του κόψουν οι Βόσνιοι βαθμό ή βαθμούς παρά εμείς. Επίσης κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε Κύπρο ή Εσθονία-της οποίες και εμείς λογικά θα κερδίσουμε μέσα κι'έξω- ότι μπορούν να κόψουν βαθμό από το Βέλγιο (για Γιβραλτάρ δεν συζητάμε...). Συνεπώς καταλήγουμε το συμπέρασμα πως για να είμαστε εμείς φαβορί για τη δεύτερη θέση θα πρέπει να μαζέψουμε περισσότερους βαθμούς στα μεταξύ μας παιχνίδια με τη Βοσνία.

Πρέπει λοιπόν να κερδίσουμε σήμερα και το πως θα γίνει αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα κλειστό παιχνίδι τακτικής που ίσως κριθεί και στο ένα γκολ. Οι Βόσνιοι είναι πολύ πιθανό να σκοράρουν με την ποιότητα που διαθέτουν μπροστά (Τζέκο, Πιάνιτς κα.), αλλά και η άμυνά τους δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και με τον Μήτρογλου σε καλή μέρα μπορούμε να τα καταφέρουμε κι'έμείς. Θα ήταν καλύτερα πάντως να σκοράρουμε εμείς πρώτοι διότι αν γίνει το αντίθετο, θα αντιμετωπίσουμε μια κλειστή άμυνα και θα αναγκαστούμε να ανοιχτούμε πολύ οπότε και θα είμαστε αρκετά επίφοβοι αμυντικά


Τρόμος στο ποδόσφαιρο : Έβαλαν φωτιά στο σπίτι του Μπίκα και διακόπτεται το πρωτάθλημα !

ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΙΚΑ
Άγνωστοι προέβησαν σήμερα το πρωί σε μαφιόζικο εμπρησμό στο σπίτι του προέδρου της ΚΕΔ Γιώργου Μπίκα, αν και ευτυχώς  δεν βρισκόταν μέσα ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του !

Ο υπεύθυνος διαιτησίας δεχόταν απειλές, αλλά και μία επίθεση εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα για το λόγο αυτό είχε υποβάλει την παραίτησή του μαζί με τους συνεργάτες του (Τσαχειλίδη και Καλύβα). Ωστόσο οι τρείς τους χθες το απόγευμα είχαν ανακαλέσει τις παραιτήσεις τους μετά από διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τον επιτετραμμένο της FIFA Κώστα Κουτσουκούμνη πως θα φυλάγονται από ασφάλεια. Μάλιστα αυτή η απόφαση αναμενόταν να επικυρωθεί σήμερα Τετάρτη.
Ωστόσο οι μαφιόζοι του συστήματος Μαρινάκη και Ολυμπιακού φαίνεται πως ήταν καλά πληροφορημένοι και πρόλαβαν να χτυπήσουν το σπίτι του Μπίκα (προφανώς για εκφοβισμό) πρωτού τοποθετηθεί ασφάλεια γύρω από τα τρία μέλη της ΚΕΔ !

Είναι δηλαδή προφανές ότι η μαφία του ποδοσφαίρου δεν βλέπει με καλό μάτι ούτε καν αυτή την αλλαγή με την προσωρινή ποδοσφαιρική διοίκηση υπό την εποπτεία της FIFA και ανθρώπους όπως ο Μπίκας και παίρνει τα μέτρα της, παρότι  ο Ολυμπιακός είναι το μεγάλο φαβορί για να πάρει και αυτό το πρωτάθλημα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αθλητική είδηση της ημέρας είναι ότι μετά από το αποτρόπαιο συμβάν η ΕΠΟ και η προσωρινή της διοίκηση αποφάσισε πάραυτα τη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων μέχρι τουλάχιστον να βγει το πόρισμα της πυροσβεστικής. Επιπλέον FIFA και UEFA έχουν ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα και μάλιστα ένα ποδοσφαιρικό grexit φέρεται να συζητείται πλέον αρκετά σοβαρά στους κόλπους της.


Δεν κάνεις κύριε Στραματσόνι !


Ποια κριτική να κάνεις αλήθεια σε ένα ντέρμπι που κρίθηκε από το πρώτο ημίχρονο και όπου ήταν πασιφανές τι έγινε ; Είναι βέβαιο ότι ο Στραματσόνι το έχασε από τα αποδυτήρια με την ομάδα που παρέταξε και όπως την παρέταξε !

Πρώτα απ’όλα με λάθος φιλοσοφία διότι αντί να πάει στο πετυχημένο πλάνο του να δίνει βάση πρώτα στην άμυνα και να ψάξει το γκολ με υπομονή (όπως είχαμε εκτιμήσει και στην εκτίμησή μας για τον αγώνα..), πήγε να παίξει το παιχνίδι στα ίσια και ρισκαδόρικα και μάλιστα με δύο σέντερ μπακ, αντί για τρία που συνήθως έβαζε μέχρι τώρα.
Επιπλέον παρέταξε μια ομάδα με αρκετούς παίκτες ανέτοιμους (πχ.Ζέκα, Λεντέσμα) και με κακή φυσική κατάσταση (Λέτο) και αυτό είχε ανασταλτικό αντίκτυπο, ενώ ο Γουακάσο έπαιξε σε λάθος θέση και έγινε «χωνί» στην άμυνα. Ο Ολυμπιακός περιόρισε σημαντικά και τον Βιγιαφάνιες, έτσι ο Ιμπάρμπο έμεινε απομονωμένος μπροστά και το πάρτι σχόλασε πριν καν αρχίσει...

Οι Πειραιώτες τρύπησε την πρώτη φορά την άμυνα του αντιπάλου του με τον Μποτία και έπειτα-όταν ο Παναθηναϊκός βγήκε πιο μπροστά να ισοφαρίσει- ήταν τόσο ανύπαρκτος αναλστατικά που θα πρέπει να είναι και ευτυχής που δέχθηκε μόνο τρία γκόλ ! Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός κατέβασε σχετικά ταχύτητα και ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να συμμαζέψει κάπως την κατάσταση με κύριο στόχο να μην συντριβεί και έτσι το 3-0 έμεινε ως το τέλος με τον Παναθηναϊκό να μην έχει την ψυχολογία να σκοράρει ούτε από το σημείο του πέναλτι (Λεντέσμα).

Επίσης μεγάλη εντύπωση μας έκανε το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στις στημένες φάσεις-από που προήλθαν και τα δύο γκολ- δείγμα ότι δεν της έχει δουλέψει αρκετά, αλλά και τα νεύρα και η απειθαρχία που έδειξαν οι παίκτες του. Τέλος για μια ακόμη είχαμε κατάρρευση της ομάδας μετά από γκολ που δέχεται, δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί.

Νομίζω λοιπόν πως, παρότι φέτος ο Στραματσόνι πήρε όλους τους παίκτες που ήθελε και αφελλήνισε και την ομάδα, η δουλειά του δεν είναι καθόλου καλή και πρέπει να μας αποχαιρετήσει άμεσα. Το ότι έκανε το  αυτονόητο να μπει στους ομίλους του Europa (και εκεί να αποκλειστεί…) δεν νομίζω πως είναι αρκετό να τον κρατήσει, αφού το μείον επτά δεν χωνεύεται και πολύ δύσκολα γυρίζει (δεδομένου και ότι ο Ολυμπιακός έβγαλε το δύσκολο πρόγραμμά του ) συν ότι και πέρυσι απέτυχε παταγωδώς σε πρωτάθλημα και κύπελλο...

Από την άλλη ο Ολυμπιακός του Μπέντο καλά διαβασμένος αφού μπλόκαρε, όπως είπαμε, τον αντίπαλό του δημιουργικά και απλά εκμεταλλεύτηκε την ανασταλτική ανυπαρξία του αντιπάλου και την αδυναμία του στα στημένα και έκανε τα γκολ απλά και γρήγορα. 
Και πάλι δεν θα λέγαμε ότι εντυπωσίασε, είναι όμως δεδομένο ότι έκανε αυτό που έπρεπε για να πάρει εύκολα το ματς και πως έχει δέσει σε σχέση με το χάος που παρέλαβε ο Μπέντο όταν ήρθε. Ακόμα διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες από τις μεταγραφές που έκανε μετά τον αποκλεισμό από το CH.L.του έχουν βγει.

Έτσι είναι θα έλεγε κανείς με το ένα πόδι πρωταθλητής από Νοέμβριο, αφού και η διαφορά είναι μεγάλη για το Ελληνικό πρωτάθλημα και κυρίως γιατί ούτε ο Παναθηναϊκός και ούτε φυσικά ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δείχνουν να μπορούν να τον απειλήσουν.


Ένα δύσκολα προβλέψιμο ντέρμπι


Αν μπορούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για το αυριανό ντέρμπι Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός η πρώτη είναι πως δεν θα κυλήσει ήρεμα ή τουλάχιστον εντελώς ήρεμα και ιδιαίτερα αν σκοράρει ο Παναθηναϊκός σε καίριο σημείο του αγώνα.
Ο Βαγγέλας ο Μαρινάκης ποτέ δεν έδειξε σε ντέρμπι ότι επιθυμεί να κυλούν ήρεμα και δεν βλέπω το λόγο γιατί να το κάνει τώρα…

Από την άλλη το αγωνιστικό μέρος είναι ένας γρίφος. Από τη μία ο Ολυμπιακός με τον Μπέντο έχει δείξει μια ομάδα αρκετά δημιουργική από τη μέση και μπροστά και μια προβληματική άμυνα και στο κέντρο της και στα πλάγια μπακ που δεν είναι και πολύ μεγάλης κλάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μέτρια ομάδα όπως η Αστάνα του έβγαλε φάσεις και γκολ εντός κι’εκτός έδρας καθώς διέθετε έναν γρήγορο επιθετικό.
Είναι προφανές ότι με το ποδόσφαιρο που παίζει δεν ενθουσιάζει, αλλά τελευταία τα αποτελέσματα έρχονται είτε λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας και κλάσης, είτε λόγω διαιτητικής εύνοιας (πχ. με Ατρόμητο). Το δε μειονέκτημα που είχε με το μακρινό ταξίδι στο Καζακστάν μεσοβδόμαδα φαίνεται πως θα το αμβλύνει αρκετά, καθώς ξεκούρασε τους περισσότερους απ’όσους προορίζονται για βασικοί στο ντέρμπι.

Ο Παναθηναϊκός όταν παίζει πλήρης (επιστρέφουν Λεντέσμα, Γουακάσο, Ζέκα, Βιγιαφάνιες) ,παίζει γενικά καλύτερο ποδόσφαιρο από τον Ολυμπιακό και έχει και καλύτερη κλάση στην άμυνα (κυρίως με τον εξαιρετικό Μολέδο), μόνο που συνήθως αυτό διαρκεί για ένα ημίχρονο ή το πολύ εξήντα λεπτά και ακόμα χάνει πολλές ευκαιρίες οπότε δεν έχει εύκολο το γκολ και ο τερματοφύλακας Στιλ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Οπότε τι συμπέρασμα μπορεί να βγει ;… Αν το δούμε κάπως πιο αναλυτικά ο Παναθηναϊκός έχει κάνει τα καλύτερα παιχνίδια του σε περιπτώσεις όπου προσέχει περισσότερο την άμυνά του και προσπαθεί να χτυπήσει επιθετικά όταν βρει κάποια ευκαιρία (συνήθως το κάνει με τον Μπεργκ που τώρα δεν παίζει). Θυμηθείτε τα δύο εκτός έδρας Ευρωπαϊκά ματς με Θέλτα και Σταντάρ Λιέγης που είχαν αυτή τη μορφή όπου και ο Παναθηναϊκός έπαιξε καλά ματς και σκόραρε.
Έτσι λοιπόν μπορεί κάλλιστα αν παίξει έτσι απέναντι στον Ολυμπιακό-που είναι και το πιθανότερο, να σκοράρει  στην προβληματική του άμυνα του τελευταίου,  έχοντας μπροστά τον γρήγορο Ιμπάρμπο και παρότι αυτός δεν έχει τα καλά τελειώματα φάσεων του απόντα Μπεργκ, και να του βάλει δύσκολα φέρνοντας το ματς στα μέτρα του.

Το ζήτημα είναι αν αυτή τη φορά η ομάδα του Στραματσόνι μπορέσει να κρατήσει έναν σχετικά σταθερό ρυθμό σε όλο το ενενηντάλεπτο και αυτό θα κρίνει πολλά. Επιπλέον δεν μπορούμε να αγνοήσουμε  και απρόβλεπτους παράγοντες που μπορούν να προκύψουν όπως μια εις βάρος του διαιτησία ή κάποιο λάθος του Στιλ…
Αν όμως ο Στραματσόνι κάνει το μοιραίο λάθος να παίξει «ταμπούρι» (δηλαδή υπερβολικά αμυντικά) και δούμε καμιά κατοχή μπάλας του τύπου 65-35 ή 70-30, τότε ο Ολυμπιακός έχει όλες τις δυνατότητες να βγάλει φάσεις στον Παναθηναϊκό, να του κάνει γκολ και έτσι να πάρει το ματς και σχετικά εύκολα !
Σε αυτή την περίπτωση ο Στραματσόνι- ο οποίος δεν πείθει παρότι φέτος πήρε όλους τους παίκτες που αυτός ήθελε- εκτιμώ πως δεν θα είναι πολύ μακριά από την απόλυση, με ένα πρωτάθλημα ήδη μισοχαμένο !

Για όσους θα ήθελαν ένα προγνωστικό οπωσδήποτε, θα πήγαινα αρχικά στο goal/goal (δηλαδή να σκοράρουν και οι δύο ομάδες) και από τα τρία σημεία θα έδινε λίγες περισσότερες πιθανότητες στην ισοπαλία που τουλάχιστον θα διατηρήσει το πρωτάθλημα ακόμα ανοιχτό και δεν θα το δώσει στον Ολυμπιακό και πάλι από Νοέμβρη…


Δεν έχουν το know how για Ευρώπη


Τα χθεσινά φτωχά αποτελέσματα των Ελληνικών ομάδων στο Europa league απλά επιβεβαιώνουν την πτώση που παρουσιάζει το Ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια και σε συλλογικό επίπεδο.  Οι Ελληνικές ομάδες δείχνουν να είναι απορροφημένες από τη φανατίλα του Ελληνικού πρωταθλήματος και να μην έχουν την κατάλληλη συγκέντρωση για δύσκολους Ευρωπαϊκούς αγώνες. 

Κι’ακόμα δείχνουν πως δεν έχουν know how για να διαχειριστούν κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς, ιδιαίτερα όταν χρειάζονται αποτέλεσμα μέσα στην έδρα τους για να προχωρήσουν. Τολμώ να πω ότι οι περισσότεροι προπονητές αντιμετωπίζουν αυτά τα κρίσιμα παιχνίδια με μια ηττοπαθή νοοτροπία τύπου Σάντος ! Γι'αυτό και συχνά τους είναι πιο εύκολα να κλέβουν αποτελέσματα εκτός έδρας και αντίθετα τα θαλασσώνουν στην έδρα τους...

Ας δούμε αναλυτικά μια άποψη για τα χθεσινά παιχνίδια όπου βέβαια ο μόνος κερδισμένος καθαρά βαθμολογικά ήταν ο Ολυμπιακός.

Σοβαρό πρόβλημα ο Παναθηναϊκός
Ήταν γνωστό εξαρχής πως ένας Παναθηναϊκός χωρίς Γουακάσο, Βιγιαφάνιες και τον Μπέργκ-που χτύπησε στο πρώτο ημίχρονο και αντικαταστάθηκε- και γενικά με πειραματική ενδεκάδα θα είχε δύσκολη αποστολή αν και η Σταντάρ δεν θεωρείται ομάδα καλύτερή του.

Αυτό που είδαμε δεν ήταν παρά μια επανάληψη αυτών που είδαμε σε αγώνες του Ελληνικού πρωταθλήματος όπου ο Παναθηναϊκός έπρεπε να παίξει επιθετικά για να σκοράρει. Η Σταντάρ τον είχε μπλοκάρει τακτικά και περίμενε πότε θα βρει την ευκαιρία να χτυπήσει στην αντεπίθεση.
Η διαφορά είναι ότι στο Ελληνικό πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός δημιουργεί ευκαιρίες (που συνήθως δεν αξιοποιεί) και γενικά δείχνει πιο δημιουργικός, μόνο που η Σταντάρ δεν είναι ομαδούλα του Ελληνικού πρωταθλήματος και έτσι η ομάδα του Στραματσόνι χθες δεν κατάφερε να βγάλει ούτε πολλές φάσεις…

Τελικά αφού οι Βέλγοι γλίτωσαν σε μία φάση στο δεύτερο ημίχρονο κατάφεραν να χτυπήσουν στην αντεπίθεση με έναν παίκτη ονόματι Σισέ (!) και να ανοίξουν το σκορ και εκεί ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι έχει πρόβλημα και αγωνιστικό και νοοτροπίας αφού όχι μόνο δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση, αλλά και κατέρρευσε (συν την ανοησία του Μ’ποκού που τον άφησε και με δέκα παίκτες)…Έχασε και τον Μπεργκ για το ντέρμπι και αυτό μας δημιουργεί την εύλογη απορία γιατί δεν προφυλάχτηκε από τον Στραματσόνι εν όψει Ολυμπιακού αφού είχε ενοχλήσεις ;

Άλωσε την Τούμπα η Καραμπάχ !
Ιστορική νίκη για την ομάδα από το πολύπαθο Ναγκόρνο Καραμπάχ κόντρα στην ομάδα του Σαββίδη που εκπροσωπεί τον Ρώσικο ιμπεριαλισμό-νεοφασισμό !

Η ομάδα του Γκουρμπάνοφ είχε διαβάσει πολύ καλά το παιχνίδι και περιόρισε όλα τα ατού του ΠΑΟΚ ο οποίος παίζει δημιουργικά κυρίως με τα εξτρέμ του και που αν τα μπλοκάρεις, έχει μεγάλο πρόβλημα δημιουργίας φάσεων. Ωστόσο η Καραμπάχ δεν ταμπουρώθηκε πίσω και ήξεραν ότι αν τους βγει κάποια φάση, μπορούν να σκοράρουν και να κάνουν και το διπλό και έτσι έγινε !

Ήταν ίσως η μοναδική μεγάλη ευκαιρία που δόθηκε στους Αζέρους και την αξιοποίησαν, αλλά από την άλλη και ο ΠΑΟΚ έκανε μόλις δύο κλασσικές ευκαιρίες στο παιχνίδι, δείγμα του πόσο κακός ήταν !
Πλέον είναι φανερό πως η δεύτερη θέση του ομίλου και η πρόκριση γέρνει προς τη μεριά της Καραμπάχ, ενώ ο κάκιστος ΠΑΟΚ αποδοκιμάστηκε και απ’ότι μαθαίνουμε η θέση του Ίβιτς στον πάγκο είναι πλέον πολύ επισφαλής…

Για μια ισοπαλία ο Ολυμπιακός…
Για το ματς του Ολυμπιακού στο μακρινό Καζακστάν λίγα μπορούμε να πούμε, αφού έπαιζε με μια αναπληρωματική ομάδα, κόντρα σε μια μέτρια Αστάνα που όμως-λόγω ιδιαίτερων συνθηκών- έχει αρκετά δύσκολη έδρα. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν κακός και κατάφερε και ισοφάρισε στην πρώτη σοβαρή ευκαιρία του, ενώ στο δεύτερο ισορρόπησε το ματς και είχε τις ευκαιρίες να πάρει και τη νίκη.

Το σημαντικό είναι ότι πλέον χρειάζεται το αυτονόητο (μια ισοπαλία με τη Γιανγκ Μπόις στο Καραϊσκάκη) για να πάρει την πρόκριση στο δεύτερο γύρο, αλλά χωρίς να έχει ικανοποιήσει με το ποδόσφαιρο που παίζει.


Έτσι δεν χτίζεις ομάδες κύριε Κούγια..


Μόλις χθες μάθαμε ότι ο Άγγελος Αναστασιάδης απολύθηκε από την τεχνική ηγεσία της ομάδα της Λάρισας, παρότι στο τελευταίο παιχνίδι η ομάδα κέρδισε. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΑΕΛ και γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας σε πρόσφατες δηλώσεις του δεν τεκμηρίωσε αρκετά την παράδοξη απόφασή του. Θυμίζω πως είναι ο ίδιος παράγοντας που πριν δύο χρόνια στην Παναχαϊκή είχε αλλάξει κάπου έξι προπονητές σε μία χρονιά !!

Παρόμοια απόφαση πήρε πριν λίγο καιρό και ο Μελισσανίδης στην ΑΕΚ απολύοντας τον Κετσπάγια μετά από μια νίκη στη Λάρισα. Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποια λογική παίρνονται αυτές οι παράδοξες αποφάσεις στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και με ποιό ακριβώς ποδοσφαιρικό πλάνο πολιτεύονται οι παράγοντες ; Γιατί αυτοί οι παράγοντες δεν απολύουν τους προπονητές όταν χάνουν, παρά περιμένουν τα επόμενα παιχνίδια ; Μήπως περιμένουν νέα ήττα για να τους εκθέσουν αρκετά στα μάτια των οπαδών που κάποιες φορές δεν τους κάθεται ; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ;
Ή μήπως εδώ φταίει η ιδιορρυθμία και υπερβολική αυστηρότητα του-κατά τ'άλλα έμπειρου και με αρετές-Αναστασιάδη ; Όταν όμως ο Κούγιας προσέλαβε τον Αναστασιάδη δεν γνώριζε τον χαρακτήρα του ;

Το βέβαιο είναι πως όσο λειτουργούν οι Έλληνες παράγοντες με κάτι τέτοιες κοντόφθαλμες και ευκαιριακές νοοτροπίες, οι ομάδες δεν βελτιώνονται και ούτε το ποδόσφαιρο και ο ανταγωνισμός ευδοκιμούν.
Έχουμε που έχουμε τα προβλήματα, με τη διαφθορά και το παρασκήνιο, έχουμε και αυτά...

Έρχονται κι'άλλο Δελφάκηδες !


Όπως έχουμε επισημάνει και στα προηγούμενα άρθρα-και δικαιωνόμαστε- το ποδοσφαιρικό δικτατορικό καθεστώς του Ολυμπιακού καλά κρατά, παρά τις παρεμβάσεις του κράτους μέσω Κοντονή και παρά των Γκιρτζίκηδων από την ΕΠΟ και αυτό επιμένει να κάνει επίδειξη δύναμης μέσω του διαιτητικού τρομοκρατικού καθεστώτος Μαρινάκη. 


Χθες λοιπόν στο Περιστέρι είχαμε μια από τις αισχρότερες διαιτησίες από τον αξιότιμο κύριο Δελφάκη και τους βοηθούς του, έτσι και να μην θέλεις να ασχοληθείς με διαιτησία δεν σε αφήνουν καθώς δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα...

Αίσχη από τους βοηθούν με αποκορύφωμα ένα ανύπαρκτο off-side με το οποίο σταμάτησαν τον Λε Ταλέκ (κατέληξε σε γκολ η συνέχεια της φάση), ενώ ο ίδιος ο Δελφάκης αρνήθηκε καθαρό πέναλτι στον Ατρόμητο σε χέρι του Ντα Κόστα στο 7' και ίσως και για πέναλτι από τον Καπίνο στον Κεϊτά στο 27'. 
Προκλητικός ο Δελφάκης και σε ότι αφορά τις κάρτες, πάντα με δύο μέτρα και δύο σταθμά και κυρίως χαρίζοντας κόκκινη κάρτα στον Ιντέγε (όπως και κόντρα στον ΠΑΟΚ) ο οποίος συνεχίζει να παίζει βρώμικα και να μην τιμωρείται.

Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος αρκεί μόνο να πούμε με λίγα λόγια πως ο Ατρόμητος έπαιξε εξαιρετικά και ήταν καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν σκόραρε λόγω διαιτησίας και αστοχίας (κυρίως του Στόιτσεφ) την ίδια στιγμή που ο ακίνδυνος Ολυμπιακός το μόνο που είχε να παρουσιάσει ήταν μία μικροευκαιρία με τον Ιντέγε. 

Ωστόσο στην πρώτη του κλασσική ευκαιρία κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 54' με μια εξαιρετικη΄κεφαλιά του Ιντέγε και από 'κει και πέρα φάνηκε πως ο Ατρόμητος είχε "αδειάσει" , μετά το εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο όπου έπρεπε να κερδίζει.
Δεν είναι όμως κάτι ανεξήγητο διότι η κατώτερη ομάδα δεν μπορεί εύκολα να έχει ένα τόσο γεμάτο ενενηντάλεπτο και κυριαρχία κόντρα στην ανώτερη και πιο έμπειρη.

Κατά τ'άλλα αναμένεται να έχουμε και τη φετινή χρονιά το ίδιο βιολί (δεν βλέπω ν'αλλάζει κάτι σύντομα και η ανάμειξη της ΟΥΕΦΑ δεν είναι για καλό...) με τη διαιτησία και εν συνεχεία διαμαρτυρίες από τους αντιπάλους και καγκεμπίτικου τύπου ανακοινώσεις από τον Ολυμπιακό με τις οποίες κάνει τη νύχτα μέρα και το άσπρο μαύρο. Επιπλέον συνεχίζουν να προκαλούν με τη συμπεριφορά ανθρώπων σαν τον Θεοδωρίδη και τον ελεεινό τραμπούκο Καραπαπά.Ο ποδοσφαιρικός ολοκληρωτισμός καλά κρατά !
Κατ’αρχάς πρέπει να πούμε κάποια πράγματα περί κανονισμών για το χθεσινό ντέρμπι της ντροπής (ένα ακόμα…) Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ διότι κάποια αθλητικά site έσπευσαν να δημοσιεύσουν κάποιοι κανονισμούς που μιλούσαν απλά για χρηματικό πρόστιμο στον Ολυμπιακό για άναμα καπνογόνων.

Ο κανονισμός προβλέπει πράγματι μόνο πρόστιμο, αλλά αυτό σε περίπτωση που τα καπνογόνο απλά τα ανάψουν στις κερκίδες χωρίς να πεταχτούν μέσα στο γήπεδο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι τα καπνογόνα απλά τα άναψαν χωρίς να τα πετάξουν μέσα, αφού ένα τέτοιο ντουμάνι είναι αδύνατον να προέλθει μόνο από τις κερκίδες (εκτός κι’αν πιστέψουμε τις γελοιότητες του απεχθούς τραμπούκου Καραπαπά ότι φταίει ο αέρας που πήρε τον καπνό !).

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι τα καπνογόνα πετάχτηκαν από τους κάφρους στον χώρο έξω από τον αγωνιστικό χώρο και πίσω από τις διαφημιστικές πινακίδες (πιθανότατα πίσω από τα τέρματα), οπότε τα πράγματα αλλάζουν. Επιπλέον ας μας που τι προβλέπει ο κανονισμός σε περίπτωση που ένα παιχνίδι διακοπεί τρείς και τέσσερις φορές με υπαιτιότητα φιλάθλων μιας ομάδας για οποιονδήποτε λόγο. Είναι δυνατόν ένα παιχνίδι να διακόπτεται επανειλημμένα απ'αόριστον από τους φιλάθλους και να μην διακόπτεται εις βάρος της ομάδας τους ;

Άλλωστε ο διαιτητής Αρετόπουλος είχε προειδοποιήσει ότι στην επόμενη διακοπή θα διακοπεί οριστικά το παιχνίδι, αλλά η επόμενη διακοπή έγινε και το παιχνίδι το άρχισε και πάλι για τα τελευταία τρία λεπτά ! Είναι λοιπόν προφανές ότι μέσα στον…ναό του Καραϊσκάκη δεν ισχύει κανένας νόμος και κανένας κανονισμός και είναι μάλλον βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός θα πέσει στα μαλακά αφού επίκειται και ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σε δύο εβδομάδες…

Ένα σχόλιο και για τα αγωνιστικά που πέρασαν δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα…Ήταν ένα παιχνίδι με αρκετά καλή ποιότητα και αρκετές φάσεις όπου σημειώθηκαν δύο γκόλ από σοβαρά λάθη αμυντικού και τερματοφύλακα. Για 60 περίπου λεπτά ο ΠΑΟΚ μου άρεσε περισσότερο σαν ομάδα γιατί ήταν καλύτερα στημένος και λειτουργούσε πολύ καλύτερα αμυντικά από τον Ολυμπιακό. Κατάφερε μάλιστα να γίνεται απειλητικός και σε διαστήματα που ο Ολυμπιακός υπερείχε και είχε την κατοχή της μπάλας και θα μπορούσε να έχει καθαρίσει το παιχνίδι σε κλασσικές ευκαιρίες που δημιούργησε, απέναντι στην προβληματική άμυνα του Ολυμπιακού.
Ωστόσο μετά το 60’ δεν μπόρεσε να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό όταν και άρχισε να «γέρνει» το γήπεδο και ,καθώς από την άλλη ο Μπέντο διαχειρίστηκε καλά το παιχνίδι ,το μοιραίο δεν το απέφυγε έστω και στο 96’. Φταίει ωστόσο και ότι δεν υπάρχει μεγάλης κλάσης επιθετικός που θα κάνει γκολ τις κλασσικές ευκαιρίες και γενικά ένας παίκτης ηγέτης που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του.

Τώρα για τη διαιτησία μέσα στο ματς δεν θα πω πολλά και πράγματι το βρώμικο παιχνίδι παίχτηκε αυτή τη φορά με τους βοηθούς (ήταν όντως off-side το πρώτο γκολ). Αν όμως ο ΠΑΟΚ και ο κάθε ΠΑΟΚ πιστεύει ότι μπορεί να τον παίξουν επί Μαρινάκη 50-50 μέσα στο Καραϊσκάκη, απλά αυταπατάται ! Βλέπετε το καθεστώς Μαρινάκη συνεχίζει να καταδυναστεύει το Ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμα και τώρα και χωρίς Γκιρτζίκηδες και λοιπούς. 

Σε αυτό φαίνεται πως έχει και την αμέριστη συμπαράσταση της ΟΥΕΦΑ και του εγκεφάλου της Θ.Θεοδωρίδη που ανέβαλε επ’αόριστον της εκλογές στην ΕΠΟ-οι οποίες αναμενόταν ότι θα έδιναν μεγάλο πλήγμα στον ποδοσφαιρικό ολοκληρωτισμό- και αντ’αυτού θα ορίσει προσωρινή διοίκηση αμφιβόλου προέλευσης και προθέσεων.
Το σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός ολοκληρωτισμός καλά κρατεί, όσο και αν έχει αποκαλυφθεί και καταγγελθεί !

ΥΣ: Όπως μπορείτε να διακρίνετε στις παραπάνω φωτογραφίες-εκτός από τα καπνογόνα που τα κρατούν οι οπαδοί-υπάρχει πίσω από τις διαφημίσεις κόκκινος καπνός που ανεβαίνει από κάτω προς τα πάνω και δημιουργεί το ντουμάνι. 
Αυτό τεκμηριώνει πως πετάχτηκαν καπνογόνα μέσα στο γήπεδο, στο χώρο πίσω από τις διαφημίσεις και δεν τα κρατούσαν απλά ,όπως ισχυρίζονται οι Καραπαππάδες και οι Θεοδωρίδηδες...


Θρίαμβος για Καραμπάχ !
Μεγάλη και συμβολική νίκη για την ομάδα του (Ναγκόρνο) Καραμπάχ κόντρα στον ΠΑΟΚ του Πουτινικού ολιγάρχη Σαββίδη χθες στο Μπακού !

Η ομάδα του Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ μπήκε από την αρχή πιο δυνατά στο παιχνίδι απέναντι σε έναν άνευρο ΠΑΟΚ που μόνο αμυνόταν και επί της ουσίας ακίνδυνο. Στο πρώτο ημίχρονο το γκολ δεν ήρθε για την Καραμπάχ που είχε και δοκάρι, όμως η τακτική του ΠΑΟΚ να "κλέβει" τα αποτελέσματα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποδίδει πάντα. Κάπου θα στραβώσει η δουλειά...όπως και έγινε.
Έτσι δέχθηκε το πρώτο γκολ σχεδόν με το ξεκίνημα της επανάληψης και στη συνέχεια φάνηκε πολύ λίγο απειλητικός, απέναντι στην πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν που έλεγχαν το ματς και τελικά το καθάρισαν προς το τέλος με το δεύτερο γκολ τους.

Είναι φανερό βέβαια πως ο ΠΑΟΚ είχε και το μυαλό του στο επερχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και αυτό φάνηκε και από τη σύνθεση που παρέταξε ο Ίβιτς. Ωστόσο η νοοτροπία του να μπαίνω χαλαρά στα ματς γιατί έρχεται ένα πιο κρίσιμο, κάθε άλλο παρά επαγγελματική είναι...
Πάντως φαίνεται πως η δεύτερη θέση του ομίλου θα κριθεί λογικά μεταξύ ΠΑΟΚ και Καραμπάχ στο ματς της Τούμπας σε δύο εβδομάδες.
Έργο Θεοδωρίδη στη Λιέγη;;


Από την άλλη στη Λιέγη είδαμε έναν εξαιρετικό και καλά δουλεμένο Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο (και παρά τις αρκετές και σημαντικές απουσίες του) που αμυνόταν πολύ καλά, πίεζε ψηλά και έβγαινε ωραία στις αντεπιθέσεις. 
Γι'αυτό ήρθαν και τα δύο γκολ του-με έναν πολύ βελτιωμένο Ιμπάρμπο- απέναντι σε έναν αντίπαλο που έμοιαζε σχετικά ακίνδυνος, παρότι εντός έδρας.

Δυστυχώς όμως ένα πέναλτι εφεύρεση του Πολωνού διαιτητή έφερε το 1-2 και ξαναέβαλε έγκαιρα τους Βέλγους στο παιχνίδι. Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Στραματσόνι δεν ήταν το ίδιο καλή και έδειξε και πάλι αυτό το ευρωπαϊκό της σύμπτωμα του να μην μπορεί να κρατήσει μια σταθερά καλή απόδοση σε όλο το ματς και αργά ή γρήγορα να μένει από "καύσιμα". 
Για να έρθει ωστόσο το 2-2 απέναντι σε μια μέτρια γηπεδούχο Σταντάρ χρειάστηκε μια στημένη φάση και μια νέα αδράνεια του Στιλ ο οποίος πολύ φοβάμαι ότι αρχίζει να εξελίσσεται σε αδύναμο κρίκο και πηγή χασίματος βαθμών ! Δύσκολο μετά και από αυτό το αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό να καταφέρει να προκριθεί, όμως πρέπει να συνεχίζει να το παλεύει.

Ας μου επιτραπεί και ένα σχόλιο για τη διαιτησία. Χθες στη Λιέγη ήταν ένας Πολωνός διαιτητής που έδωσε ένα ανύπαρκτο πέναλτι στη Σταντάρ, αλλά και που έδειχνε γενικά στο ματς δύο μέτρα και δύο σταθμά υπέρ των γηπεδούχων. Κακές διαιτησίες που κόστισαν και βαθμούς είχαμε κατά του Παναθηναϊκού και κόντρα στον Άγιαξ και κόντρα στη Θέλτα. 
Μήπως όλα αυτά δεν είναι συμπτώσεις δεδομένου ότι πλέον το νούμερο ένα στην UEFA είναι ουσιαστικά ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, γιός του...γνωστού Σάββα ;; Αν είναι να μας φέρει τέτοια εξυγίανση η FIFA και η UEFA, ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε ! Μια χαρά είχαμε και τον Γκιρτζίκη...

Όσο για τον Ολυμπιακό το ματς με την Αστάνα δεν αντέχει σε ιδιαίτερη κριτική, μπορούμε όμως να πούμε ότι έπεισε για την παραγωγικότητά του και την επιθετική του αποτελεσματικότητα, όμως η άμυνα "έμπαζε νερά" και επέτρεψε στους Καζάκους να βγάλουν κάποιες φάσεις και  ένα γκολ από το πουθενά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι κόντρα σε έναν καλύτερο αντίπαλο αυτή η αμυντική λειτουργία,αν δεν βελτιωθεί, μπορεί κάλλιστα να κοστίσει και βαθμούς. Σήμερα όλοι Καραμπάχ !
Το σημερινό ματς του ΠΑΟΚ στο Αζερμπαϊτζάν κόντρα   στην Καραμπάχ F.C. δεν είναι απλά ένας συνηθισμένος ποδοσφαιρικός αγώνας για ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά κρύβει- για τους πιο ψαγμένους- και μία πιο σοβαρή πολιτική και γεωστρατηγική πτυχή.

Η ομώνυμη ομάδα προέρχεται από τη διαφιλονικούμενη πλέον-μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας- περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρόκειται για μια περιοχή που πάντα τους τελευταίους αιώνες ήταν Αζέρικη (όπως μαρτυρά και το όνομά της) και το ίδιο ίσχυε και μέσα στην επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης.

Το πρόβλημα στην πραγματικότητα ξεκίνησε όταν οι Σοβιετικοί άρχισαν κάποια στιγμή (κυρίως επί Στάλιν και μετά) να γεμίζουν την Αζέρικη αυτή περιοχή με Αρμένιους εποίκους- που μέχρι τότε ήταν μικρή μειοψηφία- ώσπου στο τέλος αυτή έγιναν ισχυρή εθνότητα μέσα στο Καραμπάχ και  μειονότητα μέσα στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν γενικά.

Όταν το 1991 διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση, η Αρμενία παρέμεινε πιστό τσιράκι της Ρωσίας και αντιθέτως το πετρελαιοπαραγωγό Αζερμπαϊτζάν ενίσχυσε τις σχέσεις του με τη δύση, παρότι παρέμεινε στην κοινοπολιτεία των πρώην Σοβιετικών κρατών.

Έτσι η εκδίκηση της Ρώσικης φασιστικής υπερδύναμης, που τότε (επί Γέλτσιν) παρίστανε κατά τ'άλλα τον ψόφιο κοριό στη διεθνή σκακιέρα, ήρθε πολύ σύντομα και άμεσα.  Το 1992 υποκίνησε (κρυπτόμενη πίσω από την Αρμενία την οποία ενίσχυε και στρατιωτικά) Αρμένικες διεκδικήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία, όπως είπαμε, ήταν μέχρι τότε αναπόσπαστο κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν και ο πόλεμος δεν άργησε να ξεκινήσει.

Κλασσική δηλαδή περίπτωση και Ρωσική πρακτική  όπου με πρόσχημα μια εθνική μειονότητα ένα κράτος εισβάλει στο άλλο για να του αποσπάσει ένα κομμάτι (ότι έγινε πρόσφατα και στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία).
Έκτοτε και μέχρι σήμερα οι εχθροπραξίες κατά καιρούς αναζωπυρώνονται (συνήθως πλέον σε μικρή κλίμακα) και ξανασταματούν και νικητής στον πόλεμο ουσιαστικά δεν υπάρχει, όμως η Ρωσία με την Αρμενία έχουν δυστυχώς καταφέρει η περιοχή να θεωρείται και διεθνώς διαφιλονικούμενη και το ζήτημα να εκκρεμεί ακόμα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες-για να επανέλθουμε στα ποδοσφαιρικά- η ομάδα του Καραμπάχ αναγκάστηκε να ξενιτευτεί από τη φυσική της έδρα και να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Μπακού όπου θα γίνει και το σημερινό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Παρόλα αυτά σήμερα η ξενιτεμένη ομάδα θεωρείται η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική δύναμη στη χώρα και με καλές ευρωπαϊκές πορείες.

Και ποιόν θα βρει σήμερα απέναντί της ; Τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη του ανθρώπου που εκφράζει απόλυτα τον Ρώσικο ιμπεριαλισμό και τον Πούτιν ! Δηλαδή οι της Καραμπάχ αντιμετωπίζουν σήμερα κάποιον που εκφράζει απόλυτα αυτούς τους ιμπεριαλιστές που ευθύνονται ουσιαστικά για τον πόλεμο και την ξενιτιά τους και αυτή είναι η φασιστική γενοκτονική Ρωσία !

Συγνώμη λοιπόν φίλοι Παοκτζήδες, δεν έχουμε τίποτα μαζί σας, αλλά σήμερα συναισθηματικά όλοι οι δημοκράτες και αντιρώσοι είμαστε Καραμπάχ και επιθυμούμε τη νίκη της για συμβολικούς λόγους !!


Ελληνικό ποδόσφαιρο 2016…


Ότι ο Κετσπάγια ήταν υπό προθεσμία και αργά ή γρήγορα θα τελείωνε, ήταν προφανές. Όμως το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι δεν τον έδιωξαν μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (όπου ήταν έτοιμοι να τον διώξουν), αλλά μετά από νίκη και καλή εμφάνιση στη Λάρισα !

Άραγε γιατί περίμεναν δύο εβδομάδες να τον διώξουν ; Περίμεναν να χάσει και στη Λάρισα για να έχουν δικαιολογία ; Ακατανόητα πράγματα και ανορθολογικές παραγοντικές συμπεριφορές που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το Ελληνικό ποδόσφαιρο εν έτει 2016…

Πολύ περισσότερο δεν καταλαβαίνει κανείς με ποια λογική ο Μελισσανίδης έδιωξε πέρσι τον Πογέτ, ο οποίος είχε μεγαλύτερες περγαμηνές, για να ικανοποιήσει το γινάτι του για να πάρει τον Κετσπάγια (μετά το επιτυχημένο διάλλειμα με Μανωλά). Πίστευε πως o Γεωργιανός είναι κάτι καλύτερο ; Και αν ναι, γιατί δεν τον στήριξε κι’άλλο ;

Τέλος πολύ αμφιβάλλω αν το πρόβλημα της ΑΕΚ είναι κυρίως ο προπονητής, διότι ο Μελισσανίδης δεν έχει βάλει σε καμία περίπτωση τα λεφτά που έχουν βάλει Μαρινάκης και Αλαφούζος και η ομάδα του είναι γενικά χειρότερη σαν ρόστερ από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οπότε είναι μάταιο να περιμένει κανείς μεγάλη μπάλα και μεγάλες υπερβάσεις από αυτήν την ΑΕΚ.


Αυτοκτονία Παναθηναϊκού...δεν κάνει ο Στιλ...


Και να που αρχίσαμε να βλέπουμε νωρίς,νωρίς στον Παναθηναϊκό μία από τα ίδια τα περσινά, με γκέλες και μέσα στη Λεωφόρο!                                                                                                                       Και μπορεί οι ευρωπαϊκές γκέλες να συγχωρούνται πιο εύκολα αλλά οι ντόπιες είναι πιο οδυνηρές.

Ένας Παναθηναϊκός με βασικά ατού του όπως ο Λεντέσμα, ο Μπεργκ και ο Γουακάσο μπλοκαρισμένους ή σε κακή μέρα, περιορίστηκε σε μια ανούσια κατοχή μπάλας και κάποιες ευκαιρίες μόνο από ατομικές προσπάθειες. Έτσι η εκ των ουραγών Ξάνθη-μέχρι πριν το ματς- του Λουτσέσκου έπαιξε έξυπνα και έφυγε με απρόσμενο διπλό από τη Λεωφόρο, όπως ακριβώς και πέρσι !

Φυσικά έβαλε το χεράκι του και ο Στιλ που "έπνιξε" και τα δύο γκολ και έκανε ανέλπιστα δώρα στην Ξάνθη (και δεν ήταν η πρώτη φορά) ! Ο Αγγλος, κακά τα ψέματα, δεν είναι πολύ μεγάλης κλάσης και είχε θέση βασικού στην ομάδα μέχρι πέρυσι που το ρόστερ της ήταν πιο περιορισμένων δυνατοτήτων. 
Φέτος όμως που το έμψυχο υλικό είναι καλύτερο και οι απαιτήσεις μεγαλύτερες, ο Άγγλος δείχνει να είναι ο αδύναμος κρίκος και πως δεν κάνει τουλάχιστον για βασικός. Μεγάλο λάθος λοιπόν του Στραματσόνι στο σχεδιασμό του καλοκαιριού να μην ζητήσει έναν καλύτερο και πιο σταθερό τερματοφύλακα.

Το παιχνίδι λοιπόν χάθηκε γι'αυτούς τους λόγους και παρά την είσοδο των Λέτο και Εμποκού που ήταν πιο δραστήριοι δεν κατάφερε να αναστρέψει αυτήν την κατάσταση.
Μαθαίνω δε πως αν συνεχιστούν οι γκέλες, δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα απομάκρυνσης του Στραματσόνι που έχει χάσει ήδη "πόντους" !
Παράδειγμα προς μίμηση ο Πανιώνιος !

Εντάξει...γενικά καλύτερος ο Ολυμπιακός στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο και αυτό δεν αμφισβητείται, αλλά η διαιτησία συνεχίζει ακόμα και τώρα το...χαβά της !

Τρεις φορές ο απαράδεκτος βοηθός σταμάτησε για οφσάιντ παίκτες του Πανιωνίου από κανονική θέση και από την άλλη ο διαιτητής δεν απέβαλε από πολύ πιο νωρίς-όπως έπρεπε- τον νεαρό Ρέτζο του Ολυμπιακού που έπαιζε αντιαθλητικά (αποβλήθηκε τελικά προς το τέλος του αγώνα) !
Τα ίδια, Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου και δεδομένου ότι η κατάσταση με την ΕΠΟ και την εμπλοκή της FIFA έχει περιπλεχθεί επικίνδυνα, το πιθανότερο είναι πως η "παράγκα" Μαρινάκη θα είναι παρούσα για μερικούς μήνες ακόμα ! 

Τέλος οφείλουμε να συγχαρούμε τον Πανιώνιο και τη διοίκησή του, όχι για το χθεσινό παιχνίδι και ήττα του, αλλά γιατί εντόπισε έναν κάφρο που πέταγε μπουκάλια στο γήπεδο και του απαγόρευσε δια παντός την είσοδο στο γήπεδό της Νέας Σμύρνης !!

Αν τολμούσαν να πολιτεύονταν έτσι όλες οι ομάδες τα προβλήματα βίας θα είχαν μειωθεί κατά πολύ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν τολμούν όμως γιατί φοβούνται τον...υπέροχο λαό τους που θα τους λέει "ρουφιάνους" και έτσι ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται.
Αντίθετα μάλιστα συνήθως είναι οι ίδιες οι διοικήσεις που φροντίζουν να αφήνονται ελεύθερα τα κάθε λογής "μπουμπούκια" που κατά καιρούς συλλαμβάνονται από την αστυνομία να βιαιοπραγούν...γνωστά αυτά...
Μπορεί αυτή η εθνική ;


Η εντύπωση που μας έδωσε χθες η εθνική στο 2-0 επί της Κύπρου είναι πάνω, κάτω αυτό που περιμέναμε να δούμε. Μια καλά οργανωμένη ομάδα χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά στοιχεία-με λίγες εξαιρέσεις- που παίζει για την ουσία και το αποτέλεσμα.

Θα έλεγα ωστόσο ότι προσπαθεί να παίξει πιο κανονικό ποδόσφαιρο σε σχέση με αυτό το αντιπαθητικό πράγμα και το αντιποδόσφαιρο που βλέπαμε επί Σάντος και φυσικά σε σχέση με τα προκριματικά το euro όπου δεν έπαιζε καν ποδόσφαιρο, αλλά κάτι σαν ποδόσφαιρο! Εννοώ ότι βλέπεις και κανά συνδυασμό της προκοπής και κανά σουτ της προκοπής και καμιά ατομική ενέργεια...όσο μπορούν βέβαια...

Στο χθεσινό ματς μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεν έβλεπες μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, όμως το ματς κρίθηκε πρώτον στη μεγαλύτερη κλάση της επιθετικής μας γραμμής σε σχέση με της Κύπρου, αφού οι Κύπριοι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Έτσι και όταν μας πίεσαν και είχαν την υπεροχή στο δεύτερο ημίχρονο, όπου οπισθοχωρήσαμε αρκετά, δεν μπόρεσαν να σκοράρουν. 
Δεύτερον στην άμυνα όπου η επιθετικοί της Κύπρου είχαν να αντιμετωπίσουν ένα υψηλού επιπέδου κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Μανωλάς, Παπασταθόπουλος) που καθάριζε τις περισσότερες φάσεις και από την άλλη οι Κύπριοι αμυντικοί και ο τερματοφύλακας υπέπεσαν σε πολλά λάθη που τους στοίχησαν και τα γκολ.

Όσο για το σχήμα που παρατάσσει ο Σκίμπε είναι φανερό ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα τους παίκτες που έχει και προχωράει και σε κάποιους πειραματισμούς.
Ερωτηματικό θα έλεγα ότι προκάλεσε μόνο η τοποθέτηση του Σταφυλίδη στο κέντρο που δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αν και αυτό έγινε λόγω της έλλειψης του Σάμαρη, και ερωτηματικό μου προκαλεί και η προτίμηση του Τζαβέλλα αντί του Χολέμπα στα άκρα. Ο δε Μανιάτης που είναι χωρίς ομάδα είναι φανερό ότι παίζει γιατί δεν υπάρχουν άλλες αξιόπιστες επιλογές...

Κατά τ'άλλα το Βέλγιο που έριξε χθες τέσσερα γκολ στη Βοσνία δείχνει να μην παίζεται και δεν είναι απίθανο να κάνει και το δέκα στα δέκα στον όμιλο. Έτσι ρεαλιστικά η εθνική θα πρέπει να κυνηγήσει τη Βοσνία για τη δεύτερη θέση που θα οδηγήσει στα μπαράζ και αυτή θα είναι μια πρώτη υπέρβαση.
Το αν μπορεί δεν βιάζομαι να το κρίνω γιατί έρχονται και άλλα παιχνίδια όπως αυτό στην Εσθονία τη Δεύτερα που θα είναι σημαντικό κρας τεστ και πιο δύσκολο από την Κύπρο γιατί είναι εκτός έδρας και μάλιστα σε μία βορειοευρωπαϊκή και άγνωστη σε μας χώρα ως περιβάλλον και συνθήκες.


Χρυσό η Κορακάκη και στο παγκόσμιο !


Την Άννα Κορακάκη τη γνωρίσαμε οι περισσότεροι στους Ολυμπιακούς αγώνες όπου μας εξέπληξε με τα δύο μετάλλια που κατέκτησε (χρυσό και αργυρό). Ιδιαίτερα το αντρικό κοινό της έχει ιδιαίτερη συμπάθεια λόγω της ωραίας εμφάνισής της και του χαμηλών τόνων χαρακτήρα της.

Χθες λοιπόν στο παγκόσμιο κύπελλο στη Μπολόνια της Ιταλίας η εικοσάχρονη Άννα κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό στο πιστόλι 25 μέτρων (το αγώνισμα που πήρε το χρυσό και στο Ρίο) και μάλιστα πολύ εύκολα δείχνοντας ότι είναι σε τρομερή φόρμα και πως όλο το μέλλον είναι δικό της !

Αύριο Σάββατο αγωνίζεται και στον τελικό του αεροβόλου 10 μέτρων όπου θα κυνηγήσει μια ακόμα διάκρισή ή μετάλλιο (είχε πάρει χάλκινο στο Ρίο)

Απο εμάς τα θερμά μας συγχαρητήρια και πάντα τέτοια !


Είναι δύσκολη η Κύπρος !


Αύριο γίνεται στο Καραϊσκάκη-για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι μια που το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είναι μειωμένο- ο ιδιότυπος ποδοσφαιρικός εμφύλιος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Πολλές οι ιδιαιτερότητες του αγώνα και δύο ομάδες που συναντιόνται πολύ συχνά σε φιλικά παιχνίδια, αλλά μόλις δύο φορές σε επίσημα. Ήταν 1986-87 για προκριματικά euro και η Ελλάδα είχε πάρει τότε και τα δύο ματς τα οποία για εμένα είναι μια πολύ μακρινή παιδική μνήμη...

Θα έλεγα πάντως ότι στο αυριανό παιχνίδι τα ονόματα Ελλάδα-Κύπρος ξεγελούν με την έννοια ότι ναι μεν παίζει μια πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης με μια μικρομεσαία ομάδα, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και δεν είναι γιατί πολύ απλά αν δει κανείς  πλέον τα ρόστερ των δύο ομάδων δεν υπάρχουν και πολύ μεγάλες διαφορές.
Το Ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μικρύνει πολύ ως έμψυχο υλικό και οι Κύπριοι ναι μεν είναι γενικά κατώτεροι, αλλά στην προηγούμενη προκριματική φάση έδειξαν μια αρκετά καλή ομάδα (αν και με άλλον προπονητή) που διεκδίκησε τη δεύτερη θέση στον όμιλό της.

Βεβαίως τα ρόστερ από μόνα τους δεν κερδίζουν παιχνίδια και το αυριανό ματς θα κριθεί στο ποιός θα παρουσιάσει την πιο δεμένη και δουλεμένη ομάδα και ποιός προπονητής θα κερδίσει τακτικά.
Συνεπώς περιμένουμε ένα δύσκολο τεστ για την Ελληνική ομάδα και ένα ενδιαφέρον ματς που μπορεί να κριθεί και στις λεπτομέρειες.

Εδώ δηλαδή θα μας δείξει και ο Γερμανός Σκίμπε τι "ψάρια πιάνει" μια που δεν μπορεί να κριθεί εύκολα από φιλικά παιχνίδια και μία νίκη με το Γιβραλτάρ...Και κακά τα ψέματα, αν δεν παρουσιάσουν μια στοιχειωδώς οργανωμένη και δουλεμένη ομάδα (γιατί ιδιαίτερα τεχνικά στοιχεία δεν έχουμε) ακόμα και την Κύπρο δύσκολα την κερδίζουν.


Δικαιοσύνη και ντόπινγκ


Καμία εντύπωση δεν προκαλεί στους γνωρίζοντες καλά τα αθλητικά και τα του στίβου που οι ξένοι έπιασαν πρόσφατα και την Πηγή Δεβετζή ντοπαρισμένη, η οποία άλλωστε έχει ξαναπιαστεί...
Για την ιστορία οι διεθνείς ομοσπονδίες και η WADA εξετάζουν και παλιότερα δείγματα αθλητών (όπως σε αυτήν την περίπτωση από την Ολυμπιάδα του 2008) με πιο εξελιγμένες μεθόδους και αν βρεθούν θετικοί τους αφαιρούν τα μετάλλια.
Για να πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους είναι πασιφανές ότι αυτό που υπήρχε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή (κυρίως τη δεκαετία του 2000, αλλά και πιο πριν) ήταν στην ουσία ένα οργανωμένο και κρατικά προστατευόμενο κύκλωμα ντόπινγκ που αφορούσε κυρίως τον στίβο (με τον Τζέκο τον μεγαλύτερο ίσως ντοπαριστή στον κόσμο τότε) και την άρση βαρών. Το δόγμα αθλητών, παραγόντων, δημοσιογράφων, αλλά και του περισσότερου κόσμου ήταν "μετάλλια με κάθε τρόπο για την Ελλαδάρα" !

Τελικά η φούσκα έσκασε στο διάστημα 2004-08 με τα αλλεπάλληλα κρούσματα ντοπαρισμένων πρωταθλητών σε στίβο (Χαλκιά, Τσουμελέκα, Δεβετζή συν το περιβόητο σκάνδαλο Κεντέρη-Θάνου με το ατύχημα) και άρση βαρών (Σαμπάνης και όλη η εθνική Ελλάδος το 2008).
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που μας δείχνει ότι όλοι οι ντοπαρισμένοι αθλητές πιάστηκαν από ξένους και ελάχιστοι, αν όχι κανένας, από Έλληνες και κυρίως ότι όλους σχεδόν αυτούς η Ελληνική δικαιοσύνη τους έβγαλε πανηγυρικά αθώους !
Όμως ούτε οι ίδιοι οι υπερασπιστές των αθλητών δεν πιστεύουν στην πραγματικότητα ότι αυτοί ήταν αθώοι ! Άρα τι πραγματικά συνέβαινε στον αθλητισμό μας; Συνέβαινε και συμβαίνει πολύ απλά μια κρατική συγκάλυψη του ντόπινγκ τύπου Ανατολικής Γερμανία (που περιγράψαμε και πιο πάνω) στο όνομα του "εθνικού συμφέροντος" και που φυσικά αρμόζει σε δικτορικά καθεστώτα.

Στα πλαίσια αυτά και η δικαιοσύνη λειτουργεί σοβινιστικά και κουτοπόνηρα πιστεύοντας ότι αν καταδικάσει τους αθλητές πάει κόντρα στο εθνικό συμφέρον και δυσφημίζει την Ελλάδα και τους πρωταθλητές της ! Στην πραγματικότητα όμως τέτοιου είδους αποφάσεις και νοοτροπίες είναι ακριβώς  που δυσφημίζουν την Ελλάδα.

 Αλλά ποιος να τα καταλάβει αυτό όταν η χώρα μας είναι άρρωστη σε όλα τα επίπεδα και ζει ακόμα ως νοοτροπία στο 19ο αιώνα; Στην ίδια λογική και η σχεδόν ανήθικη οπτική του μέσου Ελληναρά πως "Όλοι παίρνουν ντόπα, γιατί να μην παίρνουμε κι'εμείς ή γιατί κυνηγούν μόνο τους δικούς μας" (για να μην μας λείψει και η κλασσική συνωμοσιολογία του κατατρεγμένου...) ;Γιατί από ντέρμπι περίπατος ;Λίγοι περίμεναν αυτό το 3-0 του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ και αυτή τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στο ματς. Ήταν βλέπετε η προβληματική εικόνα και κακή ψυχολογία του Ολυμπιακού που δεν μας προετοίμαζε για κάτι τέτοιο, αλλά για κανονικό ντέρμπι, ωστόσο τελικά το αποτέλεσμα είναι απολύτως δίκαιο και εξηγήσιμο. 

Έτσι λοιπόν η πρώτη είδηση είναι η βελτίωση που παρουσίασε ο Ολυμπιακός, αλλά ακόμα περισσότερο το πόσο κακή και κατώτερη των περιστάσεων ήταν η ΑΕΚ. Ο πρώτος λόγος που ήταν τόσο κακή ήταν η νοοτροπία και τακτική που μπήκε στο παιχνίδι και που ήταν αυτό που λέμε "κρεμασμένη απ'τα δοκάρια". Δηλαδή με πνεύμα δευτεραγωνιστή και φουλ αμυντική τακτική, με αμυντική λειτουργία που ξεκινούσε πολύ πιο κάτω από τη σέντρα και κοντά στην περιοχή της και όσο αντέξει ! Και επειδή δεν άντεξε ούτε επτά λεπτά φάνηκε καθαρά πως δεν υπήρχε plan B και έτσι φάνηκε ελάχιστα απειλητική για τα καρέ του Ολυμπιακού, με εξαίρεση το τελευταίο δεκάλεπτο όπου βέβαια όλα είχαν κριθεί.

 Επιπλέον ο Κετσπάγια, που προφανώς δεν είχε διαβάσει καλά και το ματς, έβαλε μέσα παίκτες ανέτοιμους όπως ο νεοαφιχθής Χριστοδουλόπουλος και ο ντεφορμέ Μάνταλος, ενώ για αυτόν τον Λαμπρόπουλο με τα τραγικά του λάθη- που φέρει ευθύνη και για γκολ-τα σχόλια περιττεύουν...Γενικώς δυσκολεύεσαι να βρεις σε αυτή την ΑΕΚ διακριθέντες, με εξαίρεση ίσως τον Τσιγκρίνσκι που έτρεχε σε όλο το ματς για να συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα  στην άμυνα της ομάδας του. 

Από την άλλη στον νικητή Ολυμπιακό ο Μπέντο έκανε κάποιες επιλογές και πήρε και κάποια ρίσκα που αυτή τη φορά του βγήκαν. Πρώτον διόρθωσε το λάθος της Λάρισας όπου παρέταξε την ομάδα χωρίς δημιουργικά χαφ και άφησε εκτός αρχικής ενδεκάδας Μαρίν, Ντομίνγκεζ (ο οποίος μπήκε αλλαγή προς το τέλος) και Καμπιάσο, ενώ τον δικαίωσαν οι Ελ Γιουνουσί, Φορτούνης και Μάρτινς. Έτσι η ομάδα του λειτούργησε πιο ορθολογικά και παραγωγικά, ενώ και η αμυντική λειτουργία βελτιώθηκε και οι γενικά αναξιόπιστοι Ντα Κόστα και Μποτία δεν εκτέθηκαν όπως σε άλλα ματς.

Συνοψίζοντας λέμε πως η βελτίωση του Ολυμπιακού σε αυτό το ματς ήταν προφανής, αλλά καλούμε και κάτι δημοσιογραφικά του παπαγαλάκια που ενθουσιάστηκαν (και φτάνουν ακόμα και να λένε ότι ο Ολυμπιακός και με τον ΑΠΟΕΛ ήταν καλός !) να συγκρατηθούν γιατί υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και στο ποδόσφαιρο μπορείς να εκτεθείς πολύ εύκολα.
Όσο για την ΑΕΚ πολύ σπάνια τάσσομαι υπέρ αλλαγής προπονητή τόσο νωρίς στη σεζόν, κάτι που πιθανολογείται και το ζητάει και ο κόσμος για τον Κετσπάγια, και το ίδιο πιστεύω και τώρα. Αν όμως η ΑΕΚ συνεχίζει να δείχνει και στα επόμενα παιχνίδια την κακή εικόνα που έδειξε στα δύο τελευταία (Ηρακλή και Ολυμπιακό), η αλλαγή θα είναι επιβεβλημένη. Ανεξάρτητα όμως από αυτό αδυνατώ να καταλάβω την επιλογή του Μελισσανίδη να διώξει τον Πογέτ που είχε περισσότερες περγαμηνές και να φέρει τον Κετσπάγια. Ήταν απλά  μια φθηνή λύση ; Και αν ναι, με αυτή τη λογική των φθηνών λύσεων θα συνεχίσει να κινείται ο Μελισσανίδης και στο προσεχές μέλλον και πόσο υψηλούς στόχους βάζει για την ομάδα ;

Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό κόντρα στον Αστέρα, πιστεύω πως έβγαλε και πάλι μια θετική εικόνα και μια εικόνα ομάδας με πλήρες ρόστερ, αν και είχε και κενό διάστημα όπου έκανε τα εύκολα δύσκολα (κούραση από Ευρώπη, αλλοπρόσαλλη διαιτησία και η μηχανή λαθών που λέγεται Ιβάνοφ και απορώ γιατί παίζει βασικός, συνέβαλαν σε αυτό). Τελικά όμως το 3-1 ήρθε στο τέλος ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ποιότητας του τριφυλλιού από τον καταποντισμένο μέχρι στιγμής Αστέρα. Πλέον οι πράσινοι είναι μόνοι τους στην κορυφή έπειτα από-ούτε λίγο ούτε πολύ-τεσσεράμιση χρόνια !

Από τα άλλα ματς εντύπωση μου προκαλεί η λευκή ισοπαλία του ΠΑΟΚ στη Βέροια και όχι για αγωνιστικούς λόγους, αλλά για όσα φημολογούνται από την περσινή χρονιά για τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο ομάδων. Κατά τ'άλλα ο ΠΑΟΚ μέτριος και ελάχιστα δημιουργικός για ένα ακόμα παιχνίδι, δείχνει να του λείπει πολύ και ο Μακ αλλά και ένα μεγάλο σέντερ φορ που δεν υπάρχει διότι φιλότιμος μεν ο Αθανασιάδης, αλλά η αξία του έχει ταβάνι και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κάνει τη διαφορά.
Από τις άλλες ομάδες αυτός που με πείθει πως μπορεί να κάνει κάτι αξιόλογο φέτος, είναι ο Πανιώνιος που έφτασε ήδη τις τρείς νίκες και δείχνει να έχει και ορθολογικό κοουτσάρισμα από τον Μιλόγεβιτς. Επίσης και η Λάρισα του Αναστασιάδη από παιχνίδι σε παιχνίδι βελτιώνεται και μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη.

Κυπριακή σφαλιάρα για Ολυμπιακό !
Η μεγάλη είδηση της χθεσινής βραδιάς είναι χωρίς αμφιβολία η ήττα σοκ του Ολυμπιακού από τον ΑΠΟΕΛ και έπειτα η ήττα του Παναθηναϊκού και η νίκη του ΠΑΟΚ. Μια νίκη που μπορεί να μην έχει τελικά ως συνέπεια τυχών αποκλεισμό, αλλά σίγουρα δείχνει ότι οι ερυθρόλευκοι δεν πατάνε καλά.

Ένας Ολυμπιακός που ναι μεν είχε και καλές ευκαιρίες και δοκάρια μέχρι το 60', αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως κατά πρώτον μετά το 60' ήταν ακίνδυνος (δείγμα όχι αρκετά δεμένης ομάδας), πως το κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Μποτία-Ντα Κόστα) και ο τερματοφύλακας-ο οποίος φέρει ευθύνη και στο γκολ- αλλού πατούσαν και αλλού βρίσκονταν και πως όσοι έχουν δει μεγάλα σέντερ φορ στον Ολυμπιακό βλαστημάνε να βλέπουν αυτόν τον ξυλοκόπο Ιντέγε που η θέση του φυσιολογικά θα έπρεπε να ήταν στον πάγκο. 
Συνεπώς στην τελική δεν ήταν τόσο μεγάλη έκπληξη η ήττα του Ολυμπιακού από μια πιο δεμένη και αποτελεσματική ομάδα (παίζουν μαζί, οι ίδιο παίκτες επίσημα ματς από τον Ιούλιο) όπως ο ΑΠΟΕΛ. Από την άλλη ο Ολυμπιακός ναι μεν χτίζεται ακόμα, αφού έχει πολλές νέες μεταγραφές, αλλά δεν παραβλέπουμε πως αυτές οι μεταγραφές δεν έχουν αποδώσει ακόμα τα αναμενόμενα (με εξαίρεση ίσως τον Μαρίν) και έτσι η ομάδα πέρα από έλλειψη συνοχής βγάζει προς το παρών και έλλειψη ποιότητας.

Ο Παναθηναϊκός έχασε από μια πιο ποιοτική ομάδα όπως η Θέλτα, όμως το δυσάρεστο είναι πως έχασε έχοντας κάνει το καλύτερο Ευρωπαϊκό παιχνίδι του εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου και δεν ήταν ταμπουρωμένος πίσω, έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας και αμυνόταν εξαιρετικά και έβγαλε και φάσεις για να σκοράρει. Μπορεί δεν να φωνάζει και για ένα πέναλτι που δεν δόθηκε από τον Ιταλό διαιτητή. Θα μου πείτε τώρα ότι δεν δόθηκε και ένα πέναλτι στη Θέλτα, όμως η διαφορά είναι ότι το πέναλτι του Παναθηναϊκού θα έπρεπε φυσιολογικά να συνοδευτεί και από κόκκινη κάρτα στον Ισπανό αμυντικό, οπότε αυτό θα μπορούσε να αλλάξει για τα καλά τις ισορροπίες του αγώνα.
Έτσι λοιπόν μια Ισπανική ομάδα με γερή έδρα όπως η Θέλτα ήταν αναμενόμενο πως στα τελευταία δέκα, είκοσι λεπτά θα πίεζε και θα έκλεινε τον αντίπαλο στα καρέ του. Έτσι έγινε και ο Παναθηναϊκός τελικά ηττήθηκε δεχόμενος δύο γκολ και ηττήθηκε γιατί, λόγω των πολλών απουσιών του, δεν είχε τη δυνατότητα να φρεσκάρει την ομάδα με αλλαγές όσο το ματς ήταν στο 0-0. Πολλοί τα έβαλαν με τον Στραματσόνι γι'αυτό το λόγο, ξεχνούν όμως ότι στον πάγκο υπήρχαν μόνο επιθετικοί και κάποιοι πιτσιρικάδες που δεν έχουν παίξει σχεδόν ποτέ. Ποιόν από τους Μπέργκ και Ιμπάρμπο θα μπορούσε να αλλάξει για να κάνει αλλαγή ; Όπως και να'χει με δύο ήττες πολύ δύσκολα ο Παναθηναϊκός μπορεί να ελπίζει πως θα προχωρήσει παραπάνω στην Ευρώπη.

Τέλος ο ΠΑΟΚ πήρε μεν μία πολύ σημαντική βαθμολογικά νίκη που μπορεί στο τέλος να τον στείλει στην επόμενη φάση, αλλά το παιχνίδι ουσιαστικά το έκλεψε. Πρώτον ισοφάρισε με ένα πέναλτι που μόνο ο διαιτητής είδε κι'ενώ νωρίτερα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει δεχθεί και δεύτερο γκολ και δεύτερον σκόραρε το 2-1 κόντρα στη ροή του αγώνα σε μια από τις ελάχιστες φάσεις του. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξει στο μέλλον γιατί η εμπειρία στο ποδόσφαιρο μας δείχνει ότι τέτοιες νίκες έχουν κοντά πόδια...


Οι γκέλες άρχισαν το παρασκήνιο αντέχει !


Στην πραγματικότητα η χθεσινή ήττα του Ολυμπιακού από τη Λάρισα του Κούγια και του Αναστασιάδη δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη, αφενός γιατί η Λάρισα δεν ήταν τόσο μέτρια όσο έδειχναν τα πρώτα αποτελέσματά της και αφετέρου γιατί είναι πασιφανές ότι ο Ολυμπιακός ακόμη χτίζεται και ψάχνεται σαν ομάδα.

Και μπορεί οι Πειραιώτες  με τον Μπέντο να έκαναν κάποιες συνεχόμενες νίκες (όπως με τη Γιάνγκ Μπόις που,όπως είχα γράψει, «έκλεψε» το παιχνίδι), αλλά στις περισσότερες δεν έπεισαν και-όπως είναι λογικό- δεν έχουν σταθερότητα στην απόδοσή τους. Αν συνυπολογίσουμε και το περίεργο κοουτσάρισμα του Μπέντο που ακόμα δεν έχει καταλήξει σε ένα σχήμα και χθες παρέταξε μια ομάδα χωρίς δημιουργικούς χαφ και την εμπειρία του Αναστασιάδη από την άλλη, δεν ήθελε και πολύ να γίνει η ζημιά.

Γκέλα και για τον Παναθηναϊκό στο Αγρίνιο κόντρα σε έναν αρκετά ισχυρό Παναιτωλικό του πολύπειρου Γιάννη Ματζουράκη. Ένας Παναθηναϊκός που προφανώς και δεν είναι άτρωτος, παρά την καλή εικόνα που είχε δείξει μέχρι τώρα, «πέταξε» ένα ολόκληρο ημίχρονο και είχε τον Μπεργκ μπλοκαρισμένο και στη χειρότερή του ημέρα.

Απρόσμενη γκέλα και για τον ΠΑΟΚ 0-0 κόντρα στην Ξάνθη, ο οποίος δείχνει ότι απέναντι στις κλειστές άμυνες θα έχει πρόβλημα αφού δεν είναι αρκετά δημιουργικός. Τέλος εντύπωση μας προκαλεί η κατρακύλα του Αστέρα Τρίπολης με τρείς στις τρείς ήττες. Άραγε ότι έχτισαν μέσα σε τόσα χρόνια, αρχίζουν να το γκρεμίζουν εκεί στην Τρίπολη ; Και από πότε ο Χάβος μπορεί να προπονήσει με επιτυχία σε αυτό το υψηλό επίπεδο;
                                                                                                                                                               Ας μου επιτραπεί και ένα σχόλιο για τη διαιτησία, διότι νομίζω ότι το παρασκήνιο και η μαφία Μαρινάκη ακόμη καλά κρατεί ! Κανονικό γκολ του Παναθηναϊκού ακύρωσε ως οφσάιντ ένας «σεσημασμένος» βοηθός διαιτητής στο Αγρίνιο, ενώ χθες στη Λάρισα ο διαιτητής Παπαδόπουλος  χάρισε κόκκινη κάρτα στον Σεμπά του Ολυμπιακού και γενικώς έσπρωχνε τον Ολυμπιακό στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Φαίνεται πως ακόμα έχουν γίνει μόνο λίγα πράγματα για να φύγει η σαπίλα απ’το Ελληνικό ποδόσφαιρο και πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά…


Πως το κράτος κατέστρεψε το baseballΗ είδηση ότι η εθνική μας ομάδα του baseball  υποβιβάστηκε από την πρώτη κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (γνωρίζοντας βαριές ήττες και μία μόνο νίκη) ενδεχομένως να μην υπάρχει καν στις εφημερίδες και στα sites και όπου υπάρχει θα είναι σε μονόστηλο. Πολλοί σίγουρα αγνοούν και την ύπαρξη αυτής της εθνικής ομάδας ή και την ύπαρξη του αθλήματος στην Ελλάδα.

Και όμως baseball σαφώς και υπάρχει στην Ελλάδα οργανωμένα εδώ και κοντά είκοσι χρόνια και μάλιστα η εθνική μας ομάδα ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια μία από τις καλύτερης της Ευρώπης !
Δυστυχώς όμως πλέον δεν ξέρουμε για πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει και ενδεχομένως αυτό το πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να ήταν και το κύκνειο άσμα του αθλήματος στη χώρα και το όμορφο αυτό άθλημα να σβήσει, πριν προλάβει να κερδίσει την προσοχή των Ελλήνων !  

Τι συνέβη και έφτασε σε αυτό το σημείο; Πολύ απλά έβαλε το χεράκι του  το καταστροφικό Ελληνικό κράτος με τις κρίσεις του,αλλά και με τους τυχοδιώκτες υπουργούς και υφυπουργούς τους. Βλέπετε συνήθως όπου υπάρχει καταστροφή και δολοπλοκίες, το Ελληνικό κράτος έχει ανακατευτεί και επιδεικνύει την αθλιότητά του !
Το άθλημα έκανε την επίσημη επανεμφάνισή του στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετία του 90' όταν και έγινε γνωστό πως θα διοργανώσουμε την Ολυμπιάδα του 04', με λίγους αθλητές και λίγο αργότερα ένα υποτυπώδες πρωτάθλημα. Ωστόσο προκειμένου η εθνική ομάδα μας να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στην Ολυμπιάδα στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε παίκτες προερχόμενους από τις ΗΠΑ με,έστω και μακρινές, ελληνικές ρίζες.

Τα προβλήματα όμως είχαν ήδη ξεκινήσει, καθώς ο απερίγραπτος Φούρας (τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ) δημιούργησε εσκεμμένα δύο ομοσπονδίες ( baseball και softball) ώστε το ΠΑΣΟΚ να ελέγχει δύο ακόμα ομοσπονδίες και το γεγονός έμελλε να αποδειχθεί κατάρα για το άθλημα.
Επίσης η ομάδα των ελληνοαμερικανών προκάλεσε τον φθόνο μιας μερίδας εκ των λίγων ντόπιων που έπαιζαν τα δύο αθλήματα διότι απαιτούσαν να παίξουν οι ίδιοι στη θέση τους, λέγοντάς τους Αμερικανούς, και δυστυχώς αυτή η αντιπαλότητα συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο κακό στο άθλημα. Η εθνική μας ομάδα πήρε την έβδομη θέση στην Ολυμπιάδα που διοργάνωσε η Αθήνα, αλλά στη συνέχεια το άθλημα έπρεπε να ξεπεράσει πολλά προβλήματα για να επιβιώσει. 

Ένα πρόβλημα ήταν το οικονομικό και, όπως προείπα, και οι κρατικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα κατά καιρούς οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τότε, με τους αρμόδιους υπουργούς τους, είτε έκλειναν τη στρόφιγγα των κρατικών επιδοτήσεων από την ομοσπονδία, είτε ένωναν ή χώριζαν τις δύο ομοσπονδίες (baseball και softball), είτε και τις διέλυαν κατά το δοκούν με σκοπό τον κομματικό έλεγχο επάνω στο άθλημα. 
Παρόλα αυτά τα εμπόδιο-και λόγω της βοήθειας των Ελληνοαμερικανών-το άθλημα συνέχισε στα επόμενα χρόνια να επιβιώνει, να δημιουργούνται νέες ομάδες και να προσελκύει νέους αθλητές. Η εθνική ομάδα από την άλλη συνέχισε να κάνει γενικά επιτυχημένες παρουσίες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας και η σύνθεσή της ήταν κυρίως Ελληνοαμερικανοί, αλλά και λίγοι ντόπιοι. Μάλιστα κάποια στιγμή το baseball έδειχνε να έχει πάρει και καλό δρόμο αφού το 2010 η εθνική ομάδα πήρε την τρίτη θέση στην Ευρώπη και το 2011 έπαιξε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ακόμη ίδρυσε ομάδα baseball και ο Παναθηναϊκός, ενώ το Αμερικανικό πρωτάθλημα base-ball μπήκε και στο στοίχημα, πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάπως στην άνοδο της δημοφιλίας του αθλήματος στην Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο, διότι η οικονομική κρίση είχε ήδη αρχίσει να λυγίζει αρκετές ομάδες και να επηρεάζει και την ομοσπονδία και άρχισαν νέα προβλήματα... Μέχρι που φτάσαμε δύο περίπου χρόνια πριν, όταν και το κράτος αποφάσισε με το έτσι θέλω να βάλει λουκέτο στην Ελληνική ομοσπονδία baseball για πολιτικούς και κομματικούς λόγους και να την στραγγαλίσει και οικονομικά ! Εν τέλει αποφασίστηκε η ένταξή του αθλήματος στην ομοσπονδία της γυμναστικής, αλλά χωρίς η τελευταία να ερωτηθεί !
Έτσι η ομοσπονδία γυμναστικής ζήτησε από το κράτος μεγαλύτερη επιχορήγηση ώστε να μπορεί να καλλιεργεί το άθλημα όσο το δυνατόν πιο σοβαρά, αλλά αυτό αρνήθηκε !  Το αποτέλεσμα ήταν το baseball να παραμένει επί ξύλου κρεμάμενο και ουσιαστικά να υπολειτουργεί, ενώ τις δύο τελευταίες χρονιές δεν έχει διεξαχθεί το Ελληνικό πρωτάθλημα, αφού ομάδες και υπό διάλυση ομοσπονδία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Έτσι βλέποντας όλα αυτά η ομάδα του Παναθηναϊκού αποφάσισε πρόσφατα να διαλύσει το τμήμα base-ball, κάτι που είναι σαφώς πλήγμα για το άθλημα...


Μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι και δεν έχει βρεθεί καμία λύση, αλλά μέσα σε όλα υπήρχε και η εθνική ομάδα που έπρεπε να παίξει στο euro της Ολλανδία που τελείωσε πριν λίγες ημέρες. Όμως το οικονομικό βάρος ήταν δυσβάσταχτο και η Ελληνική ομάδα κινδυνεύει και με έξωση από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αφού ουσιαστικά δεν στεγάζεται πλέον σε ομοσπονδία.
Τελικά μερικοί παίκτες έβαλαν λεφτά από την τσέπη τους και βρέθηκαν και χρήματα από εράνους, ενώ με ενέργειες του υπεύθυνου της ομοσπονδίας Τομ Μαζαράκη εξασφαλίστηκε μια προθεσμία από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να παίξουμε στο euro.
Όμως, όπως αναμενόταν, η προετοιμασία της ομάδας ήταν ελλιπής, οι απουσίες αρκετές και έτσι μέσα σε όλα ο Ιταλός προπονητής μας παραιτήθηκε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης...

Έτσι οι κακές εμφανίσεις και ο υποβιβασμός ήταν κάτι το αναμενόμενο σε ένα euro που,όπως είπαμε, πιθανόν να ήταν το κύκνειο άσμα της εθνικής Ελλάδας base-ball αλλά και γενικά του συναρπαστικού αυτού αθλήματος που δυστυχώς αργοσβήνει στη χώρα εξ'αιτίας κυρίως του κράτους. Φυσικά και θα μου πείτε εντελώς παράπλευρη απώλεια σε μια χώρα που γενικώς αυτοκαταστρέφεται...
Oι πρώτοι αγώνες του Europa
Μεγάλος κερδισμένος της πρώτης αγωνιστικής του Europa league ο Ολυμπιακός ο οποίος έχει έτσι κι'αλλιώς τον πιο εύκολο όμιλο, οπότε μια εκτός έδρας νίκη στην πρεμιέρα διευκολύνει ακόμα περισσότερο το έργο του. Μεγάλος χαμένος ο Παναθηναϊκός που ξεκίνησε με εντός έδρας ήττα, ενώ ο ΠΑΟΚ παίρνει απλά θετικό πρόσημο.

Ο μεν Ολυμπιακός κόντρα στη Γιάνγκ Μπόις (και όχι Γιούνγκ Μπόις όπως τη λένε οι άσχετοι Έλληνες αθλητικογράφοι) ήταν φανερό πως δεν είχε μεγάλη κατοχή μπάλας και ορθολογική ανάπτυξη, αλλά ούτε και πολύ καλή αμυντική λειτουργία. Έπαιξε όμως καθαρά για το αποτέλεσμα και το πήρε σε μία από τις λίγες φάσεις που επέδειξε ορθολογισμό και καλή ανάπτυξη. Στη ουσία το "έκλεψε" το παιχνίδι με 1-0 και τα κατάφερε κυρίως γιατί οι επιθετικοί της Γιάνγκ Μπόις έδειξαν άτεχνοι (λαϊκιστί "τσουρουκάδες") στην τελική προσπάθεια και χάρις σε κάποιες αποκρούσεις του τερματοφύλακά του. Δεν παύει ωστόσο να είναι μια νίκη που έδωσε τρίποντο σε μια δύσκολη έδρα και μια νίκη που "χτίζει ψυχολογία".

Ο Παναθηναϊκός έδειξε, κόντρα σε έναν Άγιαξ που θα τον χαρακτήριζα απλά μια καλή ομάδα και τίποτα παραπάνω, ποδοσφαιρική ανωριμότητα και κατά κάποιον τρόπο αυτοχειριάστηκε.
Ένα γκολ νωρίς το ακολούθησαν αλλεπάλληλα λάθη από Ιβάνοφ (ο οποίος είναι μέχρι τώρα μηχανή λαθών), Μέστο και Στιλ γύρισαν τούμπα το παιχνίδι και ήρθαν και οι αποβολές των Ιβάνοφ και Μουμπάρακ για να δέσει το γλυκό...Ωστόσο είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έχει δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία και την αυστηρότητα που επέδειξε σε αυτές τις αποβολές. Από την άλλη, μήπως από λάθος της Ολλανδικής άμυνας δεν προήλθε και το γκολ του Παναθηναϊκού ; Έτσι είναι η μπάλα...                                                                                           
Γεγονός είναι πάντως πως ο Παναθηναϊκός  είναι μια σχετικά νέα ομάδα που σε αυτό το επίπεδο-ίσως και λογικά-βγάζει ακόμα μια ποδοσφαιρική ανωριμότητα, αφού άλλο πρωτάθλημα και άλλο Ευρώπη όπου τα σοβαρά λάθη και η απειθαρχία πληρώνονται. Είναι επίσης φανερό ότι υπάρχει θέμα στη θέση του Ιβάνοφ (που λογικά δεν τον βλέπω να είναι για πολύ ακόμα βασικός) και ως ένα βαθμό και του τερματοφύλακα Στιλ και κάτι θα πρέπει να γίνει γι'αυτό.

Τον ΠΑΟΚ δεν τον είδα, όμως άκουσα ότι κράτησε δύσκολα το 0-0 απέναντι σε μια Φιορεντίνα που ήταν σαφώς ανώτερη μέσα στο γήπεδο του. Αυτό όμως το αποτέλεσμα και ο βαθμός κόντρα στην ισχυρότερη ομάδα του ομίλου μπορεί να αποδειχθεί χρυσός στη συνέχεια, αφού οι άλλες δύο ομάδες του ομίλου σαφώς και δεν είναι μεγάλου μεγέθους


Φαβορί ο Παναθηναϊκός ;
Τα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής των τριών μεγάλων του κέντρου Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ δεν αντέχουν σε μεγάλη κριτική αφού οι αντίπαλοί τους ( Βέροια, Λεβαδειακός, Ξάνθη) ήταν να τους "κλαίνε και οι ρέγκες" και έτσι πέτυχαν πολύ εύκολες νίκες.

Αυτός που μέχρι στιγμής-και με βάση τα όσα είδαμε και στην Ευρώπη- φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ο νέος Παναθηναϊκός του Στραματσιόνι. Αν και δυστυχώς εντελώς αφελληνισμένος έχει το πλουσιότερο υλικό των τελευταίων χρόνων και είναι ενδεικτικό ότι παίκτες σαν τον Λέτο, τον Εμποκού, τον Βιγιαφάνιες, τον Τελάντερ και άλλους έρχονται πλέον από τον πάγκο. Αν και αρχή της σεζόν, φαίνεται αρκετά καλά δουλεμένος και δεμένος και ομάδα που ξεκινάει από την καλή του αμυντική λειτουργία, παίζοντας με ρεαλισμό για το αποτέλεσμα, αλλά σε καμία περίπτωση αμυντικογενές ή αρνητικό ποδόσφαιρο. Έτσι ο Στραματσιόνι που πέρσι είναι αλήθεια ότι δεν έπεισε καθόλου, κερδίζει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις.

Ο Ολυμπιακός μετά την καλοκαιρινή ευρωπαϊκή παρακμή και την παρατημένη ομάδα που παρουσίασε, πήρε έμπειρο προπονητή και κάποιους γενικά ποιοτικούς ξένους παίκτες. Μένει να δούμε το πόσο καλά θα δέσει και θα δουλευτεί αυτή η ομάδα από τον προπονητή Μπέντο. Το πρώτο δείγμα χθες ήταν θετικό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να τους δούμε και σε πιο δύσκολες δοκιμασίες, με αρχή την Πέμπτη κόντρα στη Γιάνγκ Μπόις.
Θετικό το πρώτο δείγμα και για την ΑΕΚ του Κετσπάγια που δεν είναι φαβορί για τίτλο,ο καθώς ο Μελισσανίδης δεν λες ότι ξοδεύτηκε και πολύ φέτος, αλλά θα προσπαθήσει αθόρυβα για το καλύτερο. Επίσης και ο ΠΑΟΚ μπορεί γενικά να αισιοδοξεί για φέτος με τον Ίβιτς που δεν φαίνεται τυχαίος προπονητής, αλλά έχει το ντεζαβαντάζ των -3 που δεν είναι απίθανο και να του στοιχίσει φέτος (τουλάχιστον στην κανονική σεζόν).

Πολλοί θεωρούν λοιπόν ότι- με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής- ο Παναθηναϊκός έχει ένα ,έστω μικρό, προβάδισμα για τον τίτλο φέτος. Βεβαίως από την άλλη  δεν μπορούν να γίνουν εύκολα προγνωστικά από την πρώτη αγωνιστική. Με δεδομένη όμως την αποδυνάμωση του βρωμερού Ολυμπιακού παρασκηνίου (που του έχει δώσει στο παρελθόν και πρωταθλήματα που δεν άξιζε) και τις περιπέτειες του Μαρινάκη με τη δικαιοσύνη, θα έλεγα ότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού μπορούν να αισιοδοξούν.Προσγείωση στην πραγματικότηταΠαρά το τελικό 4-1 στο Γιβραλτάρ το παιχνίδι ήταν μια προσγείωση στην πραγματικότητα διότι η εθνική ομάδα έδειξε-με λίγες εξαιρέσεις που έκαναν και τη διαφορά-μέτριο ταλέντο και μικρή φαντασία και δημιουργικότητα στο παιχνίδι της. Είναι προφανές ότι είναι άλλο πράγμα να καταστρέφεις το παιχνίδι του αντιπάλου και να βγαίνεις στην κόντρα (όπως με την Ολλανδία) και άλλο να παίξεις επιθετικά και να δημιουργήσεις παιχνίδι όπως έπρεπε σήμερα.

Σε όλο σχεδόν το πρώτο ημίχρονο η υπεροχή μας και η κυκλοφορία της μπάλας δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο θα περιμέναμε απέναντι σε έναν αδύναμο αντίπαλο και στην πρώτη ευκαιρία που κάναμε βάλαμε  γκολ από ενέργεια του Μήτρογλου. Ωστόσο η άμυνα έμπαζε γι'αυτό και οι γηπεδούχοι απάντησαν αμέσως στο γκολ του Μήτρογλου και μας απείλησαν και σε λίγες ακόμα περιπτώσεις στον αγώνα. Μέχρι τα τέλη του πρώτου ημιχρόνου η εθνική ήταν αγχωμένη και σχετικά ακίνδυνη, αλλά η κατάρρευση και ο ερασιτεχνισμός της ομάδας του Γιβραλτάρ, συν την ποιότητα μερικών δικών μας παικτών έδωσαν την απίστευτη επίδοση τον τριών γκολ σε τέσσερα λεπτά ( ένα ήταν αυτογκόλ και άλλο λάθος του τερματοφύλακα). Tο δεύτερο ημίχρονο έμοιαζε σαν δίτερμα προπόνησης, το Γιβραλτάρ έπαιξε για να μη διασυρθεί  και δεν αντέχει σε κάποια κριτική, αφού δεν άλλαξε το σκορ.

Εν κατακλείδι πιστεύω ότι το σημερινό παιχνίδι περισσότερο το έχασε το Γιβραλτάρ με τον ερασιτεχνισμό και τα αστεία λάθη του  παρά το κερδίσαμε εμείς, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι στα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Βέλγιο και Βοσνία παραμένουν τα φαβορί, ωστόσο η ομάδα του Σκίμπε μπορεί να κυνηγήσει την υπέρβαση. Ιστορική νίκη στην ΟλλανδίαΚαι μόνο που κερδίσαμε εκτός έδρας (2-1) ένα μεγάλο όνομα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως η Ολλανδία, και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία, συνιστά επιτυχία.
Η Ελληνική ομάδα-παρότι βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ- έδειξε καλή αμυντική λειτουργία, ο Μήτρογλου μπροστά είναι σε καλή κατάσταση (έβαλε ένα γκολ και έφτιαξε το δεύτερο) και παραδόξως είχε και καλή κυκλοφορία της μπάλας για τη δυναμικότητά της. Έτσι έδειξε ένα σύνολο καλά δουλεμένο και κατάφερε και έφτασε σε αυτή την ιστορική νίκη κόντρα σε μια τραγική Ολλανδία.

Όμως προσοχή, να μην παρασυρόμαστε...Πρώτον γιατί το ματς ήταν φιλικό και δεύτερον γιατί η Ολλανδία τα τελευταία τρία χρόνια είναι τελείως παρηκμασμένη και ο προπονητής της καταστροφέας !  Να μην ξεχνάμε ότι το υλικό αυτής της εθνικής ομάδας είναι μέτριο, αφού το Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν βγάζει πλέον σπουδαίους παίκτες και η όποια επιτυχία της στο άμεσο μέλλον θα είναι υπέρβαση.

Την Τρίτη στην Πορτογαλία κόντρα στο μικροσκοπικό Γιβραλτάρ-που δεν έχει ούτε γήπεδο- είναι το πρώτο επίσημο τεστ για τα προκριματικά του μουντιάλ και εκεί θα φανούν πολλά για την ομάδα του Σκίμπε.

1 σχόλιο:

Sex shops είπε...

Τα στημένα υπάρχουν σε όλες τις χώρες αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, κανείς δεν αγγίζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες.