Συνολικές προβολές σελίδας

Μεσσηνία

Με τον Ορειβατικό Καλαμάτας στο Μαίναλο

Ένα αφιέρωμα στον ορειβατικό σύλλογο Καλαμάτας και τις εξορμήσεις τουΑπό μια φανατική του βουνού

ΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Έχω ανέβει σε κορυφές βουνών, πάντα όμως τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα έκανε την περασμένη Κυριακή πεζοπορία στο Μαίναλο, στην περιοχή της κορυφής Αϊντίνη με υψόμετρο 1849 μ.

Είχα στο μυαλό μου να πάω, αλλά από συζητήσεις άκουγα ότι οι συνθήκες στο βουνό αυτό θα ήταν δύσκολες, ήθελαν εμπειρία στο χιόνι και εξοπλισμό. Κάτι που δεν είχα ποτέ δοκιμάσει και δε διέθετα. Κανόνισα να ξενυχτήσω λοιπόν το Σαββατόβραδο μιας και δε θα συμμετείχα στη πεζοπορία.

Την Παρασκευή το βράδυ προς έκπληξη μου, έλαβα ένα τηλεφώνημα από τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, που με καλούσαν να συμμετέχω στην πεζοπορία και θα μου έδινε ο σύλλογος τον απαραίτητο εξοπλισμό, αν χρειαζόταν.
Δέχτηκα χωρίς σκέψη. Ήθελα να δοκιμάσω τις αντοχές μου μα και να γνωρίσω έναν τόπο που δεν είχα ξαναπάει.

Ξενυχτισμένη, την Κυριακή το πρωί ετοιμάστηκα. Με μια γερή δόση καφέ, επιβιβάστηκα στο μικρό λεωφορείο του συλλόγου, που θα μας πήγαινε στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Μια σκέψη είχα συνεχώς στο μυαλό μου. Θα τα καταφέρω; Όμως τα πειράγματα των συνοδοιπόρων στο λεωφορείο με χαλάρωναν.

Φτάσαμε στο σημείο εκκίνησης και ετοιμαστήκαμε για την πεζοπορία. Έλαβα τον εξοπλισμό που δεν είχα και ξεκινήσαμε από τα 1050 μέτρα υψόμετρο.Η πορεία μέσα από το ελατόδασος, όμορφη, ανοδική. Κάποια μικρά αγριολούλουδα είχαν κάνει την εμφάνιση τους. Χιόνι πουθενά. Μόνο σταγόνες έπεφταν από το χιόνι που είχαν κρατήσει τα έλατα στα κλαδιά τους.

Η ομάδα είχε συνοχή. Απολάμβανα τη φύση. Κάπου εμφανίστηκαν μερικές κηλίδες από χιόνι.
Τίποτα δεν προμήνυε για μένα το τι θα συναντούσαμε αργότερα. Το μονοπάτι συνεχιζόταν με χρώματα άσπρα καφέ, πράσινα και πάλι άσπρα, ώσπου όλα άσπρα. Λευκό τοπίο αποτυπωμένο μέχρι εκεί που έφτανε το μάτι. Το μόνο που ξεχωρίζει στο λευκό χαλί κάποια έλατα φορτωμένα με χιόνι, σαν πράσινες μικρές κηλίδες. Δέος με πλημμύρισε και η φωνή από μέσα μου «θα τα καταφέρεις;»...Φωνές χαράς από εκείνους που δεν είχαν πατήσει φέτος χιόνι. Ενθουσιασμός από όλους. Συνεχίσαμε να περπατάμε και ας μας κύκλωνε η ομίχλη και ας είχε αρχίσει να χιονίζει. Έπρεπε να φτάσουμε στον προορισμό μας, στην κορυφή Αϊντίνη. Ο ένας πίσω από τον άλλο τα πόδια μας βούλιαζαν μέσα στο χιόνι. Συνεχίζαμε στην απανεμιά να βαδίζουμε πάνω στις πατημασιές του μπροστινού μας. Φτάνοντας στον προορισμό μας στα 1849μ. συναντήσαμε τον αέρα. Ελαφρύ μαστίγωμα στο πρόσωπό μας. Το κρύο το ένιωθα στα ακροδάχτυλα μου. Η ομίχλη δε μας άφησε να δούμε τη θέα. Τη φωτογραφίσαμε μαζί με τις πολύχρωμες φιγούρες μας.

Δε μείναμε πολύ εκεί. Έπρεπε να πάρουμε το δρόμο του γυρισμού. Τότε ένιωσα παιδί και όχι μόνο εγώ. Άτακτη αποχώρηση με τσουλήθρα στο χιόνι και ηθελημένες πτώσεις. Τα περισσότερα μπατόν χωρίς χρήση. Βούλιαζα και εγώ στο αφράτο χιόνι. Φωτογραφιζόμαστε για να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τη στιγμή, μη μας την πάρει η λήθη. Φωτογραφίζαμε τις ομορφιές της φύσης. Φωτογραφίζανε τα μάτια μου και κατέγραφαν την εικόνα στο μυαλό μου για να διατηρηθεί η μαγεία ανέπαφη.

Το λευκό τοπίο κάποια στιγμή έσβησε από τα μάτια μας, οι νιφάδες όμως μας συντρόφευαν μέχρι να πάρουν τη θέση τους οι σταγόνες της βροχής. Το «ταξίδι» είχε τελειώσει.
Αλλάξαμε ρούχα και απολαύσαμε στο γυρισμό, ζεστό ρόφημα σε ένα όμορφο περιβάλλον, που βρισκόταν στο δρόμο μας με τους χαρούμενους συνοδοιπόρους μου. Μια μοναδική εμπειρία για μένα είχε τελειώσει. Όσο για το ερώτημα που είχα στο μυαλό μου, η απάντηση είχε πραγματοποιηθεί. Ναι τα κατάφερα!

Τι σήμαινε για μένα το Μαίναλο εκείνη την Κυριακή;
Μαγεία… Αϊντίνης… Ι849… Νάκαρα… Άγρια φύση… Λευκό… Ορειβατικός Καλαμάτας.Μαραθώλακα: Ο Μάκαρης ζητάει άμεση σύγλιση  του δημοτικού συμβουλίου...

Το θέμα των σκουπιδιών και της Μαραθώλακας έχει ανοίξει για τα καλά  στο δήμο  Καλαμάτας και με αντιπαραθέσεις. Έτσι βολές κατά του Παναγιώτη Νίκα εξαπέλυσε προ ημερών η δημοτική παράταξη του Μανώλη Μάκαρη, με βάση τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν εκεί και που ισχυρίστηκαν πως είναι επικίνδυνες και για το περιβάλλον και για τους εργαζομένους. 

Ο Μάκαρης ζήτησε μάλιστα άμεση σύγκλιση του Δ.Σ. εναποθέτοντας παράλληλα ευθύνες στο δήμαρχο Καλαμάτας και αναμένεται η απάντηση του δημάρχου. Όπως και αν έχει το θέμα των σκουπιδιών είναι και πάλι υπαρκτό και σύντομα αναμένεται να έχουμε νέες αντεγκλίσεις και εξελίξεις.

Δείτε το ανάλογο βίντεο παρακάτω...Αφιέρωμα στο καρναβάλι Καλαμάτας και Μεσσήνης

 Τα δύο βασικότερα καρναβάλια του νομού μας- Καλαμάτας και Μεσσήνης- πέρασαν για φέτος στην ιστορία και αξίζει ένα αφιέρωμα σ'αυτά.

Και μπορεί τα ντόπια και άλλα ΜΜΕ να στάθηκαν στο επεισόδιο με τον παρουσιαστή του Καλαματιανού καρναβαλιού, Φερεντίνο αλλά αυτόν ήταν στην πραγματικότητα δευτερεύον από τη στιγμή που ο Μεσσηνιακός λαός βρήκε μια ευκαιρία να διασκεδάσει  και να ξεδώσει και οι μεγάλοι να γίνουν πάλι "παιδιά".

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικές αδημοσίευτες φωτογραφίες από τα καρναβάλια Καλαμάτας και Μεσσήνης...

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΜΕΣΣΗΝΗ

Πελοπόννησος: Από Γερμανία άνοιξε η φετινή τουριστική περίοδος

Με μια πτήση εκατόν τριάντα πέντε ατόμων  που έφτασαν σήμερα το απόγευμα στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας, με την πρώτη πτήση της Aegean από το Μόναχο της Γερμανίας, άνοιξε η φετινή τουριστική σεζόν για τη Μεσσηνία αλλά και γενικά την Πελοπόννησο. 
Αρκετοί επιβάτες της πτήσης μετέβησαν μάλιστα στο πολυδιαφημισμένο "Costa Navarino" για να λάβουν μέρος στη μεγάλη διοργάνωση του δεύτερου Διεθνούς Τουρνουά Γκολφ "Messinia ProAm" το οποίο θα διαρκέσει από την Πέμπτη ως το Σάββατο !
ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΦΘΑΣΑΝ  ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Έπεται και συνέχεια- ειδικά από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη και ας ελπίσουμε σε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν για τη Μεσσηνία που όμως θα έχει, όπως είναι λογικό, και τις ανάλογες απαιτήσεις και μια καλύτερη τουριστική παιδεία από εμάς τους Μεσσήνιους...

Μέγιστη ντροπή με Πούτιν στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου !
Μόλις διαβάσαμε την είδηση ότι το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (που εδρεύει- μεταξύ άλλων- και στην Καλαμάτα) πρόκειται να αναγορεύσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα (επίσημο δικτάτορα θα ήταν πιο πετυχημνένο) πιστέψαμε πως ίσως πρόκειται για ιντερνετικό αστείο, αλλά να δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινό !

H "φαεινή" ιδέα προφανώς και θα ανήκει σε κάποιον διορισμένο από το κράτος πρύτανη ή άλλον επικεφαλής, αν και πραγματοποιείται επίσημα από το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου. Μάλιστα φαίνεται πως σκόπευαν να μας τον φέρουν και εδώ στην Καλαμάτα για την επίσημη αναγόρευση του, κάτι που φυσικά μοιάζει μάλλον μη ρεαλιστικό καθώς δεν νομίζουμε ο πολυάσχολος Πούτιν να καταδεχθεί να επισκεφθεί κάποιους απίθανους "υπηκόους" του στο τόσο υπάκουο σε αυτόν Ελλαδιστάν... 

Για τον λόγο αυτό είπαν επισήμως πως αναβάλλουν μέχρι νεωτέρας την αναγόρευση, καθώς ο Βλαδίμηρος δεν μπορεί να έρθει ακόμα στα μέρη μας... Ωστόσο επειδή ευτυχώς έχουν σημειωθεί και αρκετές αντιδράσεις- και όχι μόνο μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο- εκτιμούμε ότι η αναβολή πρέπει να οφείλεται και εκεί.
Εμείς έχουμε να πούμε πάντως ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μέγιστο αίσχος όχι μόνο για το πανεπιστήμιο, αλλά και για τον δικό μας νομό και για όλη την Πελοπόννησο ! Όχι μόνο επιβραβεύουν έναν δικτάτορα εγκληματία πολέμου που προσπαθεί για παγκόσμια κυριαρχία του διεθνούς φασισμού, αλλά και συμβολικά κάνουν μια κίνηση ντροπιαστικής ξενοδουλείας και ραγιαδισμού ! 

Ας μην ξεχνάμε δε ότι ο συγκεκριμένος έχει κάνει και εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα μας, κάτι που έχει επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία, λες και φταίμε εμείς για την εισβολή και κατοχή που έχουν κάνει στην Ουκρανία που έφερε και τις κυρώσεις της Ε.Ε. Συν βέβαια την ιδιότυπη συμμαχία της χώρας του  με την Τουρκία και την οπλική της ενίσχυση της τελευταίας, κάτι που έχει διαψεύσει τους διάφορους ψεκασμένους που πιστεύουν σε Ελληνορωσικές φιλίες και άλλες τέτοιες εθνικοθρησκευτικές φαντασιώσεις...

Επιπλέον η ντροπή γίνεται μεγαλύτερη αν το δούμε και λίγο πιο ρομαντικά, διότι o τόπος μας η Μεσσηνία και γενικά η Πελοπόννησος πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 21' και στον αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία και αυτή η κίνηση  ξενοδουλείας σίγουρα τον προσβάλει. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι στην Πελοπόννησο έχουμε και μια φιλοδυτική παράδοση και αντίσταση στην κομμουνιστική λαίλαπα και τη ρωσοδουλεία.

Καλό θα ήταν λοιπόν αυτά τα νοσηρά κρατικοφασιστικά μυαλά που είχαν αυτήν την ιδέα (όποιοι και αν είναι αυτοί) να την πάρουν πίσω το συντομότερο δυνατόν γιατί δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο και στην Πελοπόννησο και αλλού.

Άλλωστε και μόνο η εικόνα των νεκρών παιδιών και αμάχων στη Συρία και αλλού θα έπρεπε να αποτρέψει στοιχειωδώς τέτοιες σκέψεις, αλλά ορισμένοι φαίνεται πω δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο !


Πέθανε ο Λυκούργος Γαϊτανάρος
Έφυγε χθες από τη ζωή ο ιστορικός πρόεδρος της “Μαύρης Θύελλας” και επιχειρηματίας Λυκούργος Γαϊτανάρος  ο οποίος και  νοσηλευόταν στην Β’ παθολογική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. 
Το τελευταίο διάστημα η υγεία του υπερήλικα Λυκούργου είχε επιβαρυνθεί πάρα πολύ και τελικά έχασε τη μάχη σε ηλικία 91 ετών.
Ο επιχειρηματίας, τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου, με καταγωγή από τους Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης ήταν ο άνθρωπος που ανέβασε την Καλαμάτα στην Α’ εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της το 1972, συνδέοντας το όνομα του με την πρώτη χρυσή εποχή της μαύρης  ομάδας. 
Μεταξύ άλλων, δώρισε στην τοπική κοινότητα των Δολών το κτήμα που βρέθηκε το σπήλαιο Λυκούργου, το οποίο φέρει το όνομά του και μεγάλη έκταση για την δημιουργία ελικοδρομίου και κοιμητηρίου. 
Κατείχε εργοστάσιο εμφιάλωσης λαδιού καθώς και το 50% του ξενοδοχείου Pharae Palace στην Καλαμάτα. Είχε επίσης να επιδείξει  και φιλανθρωπικό έργο με συνεχή στήριξη συνανθρώπων μας. 
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στην Καλαμάτα και η ταφή στη γεννέτειρά του, Δολούς Μεσσηνίας.Σε έξαρση η επαιτεία στους δρόμους της Καλαμάτας

Δεν μιλά, δεν παρακαλά για βοήθεια, δεν σηκώνει το βλέμμα. Με το κεφάλι σκυμμένο και καθισμένη κατάχαμα, κρατά το χέρι πάντα απλωμένο. Είναι μια μαυροφορεμένη μεγάλη σε ηλικία γυναίκα που συνήθως ζητιανεύει στο πεζοδρόμιο της Αριστομένους, στο ύψος περίπου της Γεωργούλη.

Το φαινόμενο της ζητιανιάς στην Καλαμάτα είναι σε έξαρση αυτή την εποχή, κυρίως από μητέρες με παιδιά έξω από σούπερ μάρκετ και τσιγγάνους κάθε ηλικίας, οι οποίοι πουλάνε μανουσάκια σε δρόμους και πλατείες. Σε καφέ κοντά στα δικαστήρια, ένας ξένος πωλούσε στυλό και έγινε επιθετικός όταν δεν αγόρασαν. Οι άνθρωποι αυτοί βγάζουν έτσι μεροκάματο και υπάρχουν ημέρες που στο κέντρο της πόλης μπορεί να συναντήσει κανείς ζητιάνους σε απόσταση μερικών μόνο μέτρων μεταξύ τους.
Η φωτογραφία της ταλαιπωρημένης γυναίκας να ζητιανεύει σκυφτή τραβήχτηκε χθες το πρωί, ενώ στον πεζόδρομο της Αριστομένους βλέπει κανείς παρόμοιες εικόνες με νεαρότερες γυναίκες, που συνήθως έχουν ένα μωρό στην αγκαλιά. Οι κοινωνικές υπηρεσίες μιλούν πάντως για εμπαιγμό και κοροϊδία που δέχονται οι πολίτες από οργανωμένα κυκλώματα και κατ’ επάγγελμα επαίτες, που μοναδικό στόχο έχουν το κέρδος, καθώς λίγοι είναι οι άνθρωποι που χρήζουν πραγματικής βοήθειας.
Η εικόνα αναξιοπαθούντων διαφόρων ηλικιών, οι οποίοι επιδεικνύοντας πραγματικά ή φανταστικά προβλήματα σε κεντρικές γωνιές της Καλαμάτας ζητούν και πολλές φορές παίρνουν χρήματα, ποντάροντας στην ευαισθησία κάποιων ανθρώπων, δεν είναι κάτι καινούργιο. Εξάλλου τα μέσα για να αντιμετωπίσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες αποτελεσματικά τέτοιου είδους περιστατικά δεν υπάρχουν και συχνά ο μόνος φορέας που προσφέρει βοήθεια είναι ο Ερυθρός Σταυρός. 
Εδώ και χρόνια άλλωστε οι αρμόδιες αρχές παρουσιάζουν ως έλλειμμα το ότι στην Καλαμάτα δεν υπάρχει ένα κέντρο φιλοξενίας για την περίθαλψη ανθρώπων που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Χωρίς εξασφαλισμένο χώρο λοιπόν για να τους προσφέρουν καταφύγιο τα χέρια τους -λένε- είναι δεμένα, ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν παιδιά.    
Και οι πολίτες όμως θα πρέπει να σκεφτόμαστε πού δίνουμε τη βοήθειά μας και ότι πολλές φορές ενισχύουμε κυκλώματα ή συμπεριφορές εκμετάλλευσης ανθρώπων. Μην ξεχνάμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είχε χρειαστεί η παρέμβαση της Αστυνομίας και είχαν γίνει συλλήψεις, γιατί τσιγγάνες μητέρες προέτρεπαν στη ζητιανιά τα δύο μικρά κοριτσάκια τους μόλις 3 και 10 χρόνων, ενώ είχαν συλλάβει Ρουμάνους οι οποίοι παρίσταναν τους ανάπηρους και ζητιάνευαν σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια...
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κοινωνικοί λειτουργοί μας έλεγαν για περιπτώσεις γυναικών που ζητιανεύουν στους δρόμους με μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους, αλλά τις φορές που τις έχουν πλησιάσει για βοήθεια, αυτές βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες και εξαφανίζονται... 
Καταλήγοντας, οι ίδιοι εφιστούν την προσοχή μας τονίζοντας ότι πρέπει να συμβάλουμε κι εμείς οι πολίτες στην εξάλειψη του φαινομένου και πως ο μόνος τρόπος είναι να μην ενθαρρύνουμε τους επαίτες δίνοντάς τους χρήματα.
Ν.Κ.

ΠΗΓΗ: https://www.eleftheriaonline.gr

Εμείς έχουμε να πούμε ότι το να δώσεις ή να μην δώσεις λεφτά δεν είναι μια εύκολη απόφαση και συχνά τα όρια μεταξύ πραγματικής επαιτείας και οργανωμένης επιχείρησης είναι δυσδιάκριτα. Όπως δυσδιάκριτα μπορεί να είναι και τα όρια μεταξύ πάταξης του φαινόμένου και σκληρότητας.
Αυτό που έχει να κάνει ο κόσμος στην Καλαμάτα και αλλού είναι να αξιολογεί όσο το δυνατόν καλύτερα σε ποιους ακριβώς δίνει- αν δίνει- χρήματα σε επαίτες (που εκτός από απατεώνες μπορεί πολύ συχνά να είναι και χρήστες ναρκωτικών). 

Στα «τάρταρα» η μαύρη θύελλα-Ιστορικό ρεζιλίκι στη Βάρδα !


Το είδαμε λοιπόν κι’αυτό το ποδοσφαιρικό παράδοξο στη Μαύρη Θύελλα και ντραπήκαμε όλοι για λογαριασμό της ομάδας…

Προχθές κόντρα στη γηπεδούχο Βάρδα η ομάδα προηγήθηκε με 0-3 στο 23ο λεπτό (!), το ημίχρονο τελείωσε 1-3 υπέρ μας και τελικά η ομάδα της Βάρδας στην επανάληψη έκανε με κάποιον τρόπο τη μεγάλη ανατροπή παίρνοντας τη νίκη με 4-3 !

Πέρα από αυτό θυμίζω ότι μετά την πρόσφατη παραίτηση Παπαδόπουλου η ομάδα πέρασε σε μια διοίκηση υπό τον Αγαθοκλή Χριστόπουλο που ήταν-και μάλιστα παραμένει- και πρόεδρος του Πανθουριακού. Της δε παραίτηση Παπαδόπουλου  προηγήθηκαν μια μέρα πριν υβριστικά συνθήματα μερίδας των οργανωμένων φιλάθλων στο γήπεδο που προφανώς την επέσπευσαν.

Όλα αυτά υπό τα χειροκροτήματα Γεωργούντζου και μερικών άλλων στην πόλη οι οποίοι προσπαθούσαν να προωθήσουν απένταρους και αμφιλεγόμενους επενδυτές. Ένας από αυτούς φαίνεται πως είναι και ο Αγαθοκλής Χριστόπουλος ο οποίος και μόλις ανέλαβε την ομάδα άρχισε να ρίχνει το μπάτζετ της ομάδας κάνοντας περικοπές σε συμβόλαια ! Έτσι πολλοί παίκτες που δεν δέχθηκαν τις περικοπές αποχώρησαν και έρχονται κάποιοι άλλοι μικρότερης αξίας...

Με βάση όλα αυτά- και τα οικονομικά προβλήματα που έρχονται- μπορεί κανένας να πιστέψει ότι όλα ήταν καθαρά προχθές εκεί στη Βάρδα και δεν παίχθηκε κάτι πονηρό σε αυτό το κουφό αποτέλεσμα και διακύμανση του σκορ ; Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις…

Αναρωτιέμαι λοιπόν αν όλοι αυτοί οι φωστήρες που φαγώθηκαν να φύγει άμεσα ο Παπαδόπουλος  έχουν καμία συναίσθηση ευθύνης για αυτό που θα ακολουθήσει και για την αναμενόμενη πτωτική πορεία που έρχεται νομοτελειακά ;

Τα ελαττώματα του Παπαδόπουλου είναι γνωστά, αλλά είναι και γνωστό ότι πλήρωνε στην ώρα του και ότι είχε την ομάδα να πρωταγωνιστεί στην κατηγορία. Ήταν βέβαια γνωστό ότι αυτός ήθελε να αποσυρθεί λόγω ηλικίας, αλλά και οι «επιστήμονες» της εξέδρας επέσπευσαν εσκεμμένα την απόσυρση του στη μέση του πρωταθλήματος.

Η Μαύρη θύελλα λοιπόν κινείται σε άσχημα μονοπάτια, αλλά εφόσον έχουμε κι’ εμείς στην Καλαμάτα …υπέροχο λαό που θέλει να διοικεί στην εξέδρα, τα θέλουμε και τα παθαίνουμε !

Κοπή πίτας του ΕΟΣ Καλαμάτας στο Αριοχώρι Δ.Καλαμάτας


Η Κυριακή που πέρασε έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο ορειβατικός σύλλογος Καλαμάτας έκοβε την πίτα του στην όμορφη πλατεία του Αριοχωρίου Μεσσηνίας. Η έκπληξη όμως κρυβόταν στην πεζοπορία, που έλαβε χώρα νωρίς το πρωί πριν την κοπή της πίτας.

 Ο σύλλογος είχε διοργανώσει πεζοπορία στην Αρχαία Θουρία - Μυκηναϊκη Άνθεια. Νωρίς το πρωί λοιπόν μαζευτήκαμε πολύ περισσότεροι από ότι περιμέναμε και ξεκινήσαμε για το όμορφο Αριοχώρι. Αφού ήπιαμε το τσάι, που ετοίμασαν οι Μοναχές ξεκινήσαμε την πεζοπορία από το μοναστήρι Παλαιόκαστρο "ελληνικά" . Μια νέα και ευγενέστατη μοναχή μας μίλησε για το μοναστήρι και τον περιβάλλοντα χώρο. 

Έπειτα τα ινία πήρε ο "ξεναγός" μας ο Γιώργος Σκούρας. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καταλληλότερο άνθρωπο να μας δείξει τον τόπο εκείνο. Οι γνώσεις του αλλά και το χιούμορ με το οποίο μας τις μετέδιδε, θα μας μείνουν αξέχαστες . Με ήλιο λοιπόν και ένα πολύ όμορφο κλίμα ανάμεσα στους πεζοπόρους ξεκινήσαμε την περιήγηση. Σημάδια ενός πλούσιου, αρχαίου πολιτισμού υπήρχαν ολοφάνερα γύρω μας. Αρχαία κεραμικά παντού. 

Οι υπάρχουσες αρχαιολογικές ανασκαφές άρχισαν να φανερώνουν ότι 4 μέτρα κάτω από τα πόδια μας υπήρχε μια μεγάλη αρχαία πόλη με έντονη γεωργική και εμπορική δραστηριότητα. Οι επιβλητικοί αρχαίοι λίθοι βρίσκονταν παντού ανάμεσα στις ελιές. Όταν όμως αντίκρισα αυτό που πιθανότατα ήταν το θέατρο "ωδείο" και τους μυκηναϊκούς τάφους έμεινα εμβρόντητη. Δέκα λεπτά από την πόλη μας και

δεν είχα την παραμικρή ιδέα . 

Νομίζω πως την ίδια έκπληξη ένιωσαν και πολλοί συνοδοιπόροι μου. Αφού σταθήκαμε αρκετή ώρα έξω από τους τάφους, ενώ μας μιλούσε ο κύριος Σκουρας για την ιστορία του τόπου ξεκινήσαμε την κάθοδο μας για την πλατεία του χωριού. Τα τραπέζια ήταν έτοιμα και μετά από τους λόγους του παπά του χωριού και μέλη του δήμου ξεκίνησε το φαγοπότι. Η φασολάδα έκλεψε την παράσταση και ταίριαζε απόλυτα στην περίσταση. Οι χορηγοί είχαν προμηθεύσει το σύλλογο με φρέσκα υλικά καθώς και όμορφα δώρα για τον τυχερό που θα έβρισκε το φλουρί. 

Αξίζει να αναφερθεί, πως οι χορηγοί που συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης προσφέροντας τα παραδοσιακά τους προϊόντα ήταν οι ακόλουθοι: Σταθόπουλος Ιωάννης, Κωνσταντακόπουλος ΩΜΕΓΑ, Αφοί Μουργή, Αρτοποιείο Καράμπελας, ΑΓΑΝ ΕΠΕ, Υψηλάντη Ελένη, Κλείδωνας Ηλίας, Πουλημένος Δημήτριος, Χριστόπουλος Φίλιππος. Όπως επίσης πολύτιμη ήταν η βοήθεια των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αριοχωρίου.

 Αφού χορτάσαμε από το φαγητό ξεκίνησαν οι χοροί ... Και για μια στιγμή νόμιζα πως βρισκόμουν στην κοπή της πίτας κάποιου χορευτικού συλλόγου, καθώς οι περισσότεροι ήταν δεινοί χορευτές με την μουσική επιμέλεια του Γιώργου Λυμπερόπουλου. Ήταν μια όμορφη Κυριακή που μας αιφνιδίασε καθώς προσέφερε ταυτόχρονα διασκέδαση, άθληση και εκπαίδευση για όλους τους παρευρισκόμενους. Ο παραπάνω συνδυασμός την καθιστά μια αξέχαστη Κυριακή. 

Ως εκ τούτου νιώθω ευγνωμοσύνη για την προσπάθειά του ορειβατικού συλλόγου Καλαμάτας καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας ! Αδημονούμε για παρόμοιες εκδηλώσεις !

ΑΠΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣΠέθανε ο Χρήστος Μαλαπάνης
Έφυγε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπανης μετά από μάχη λίγων μηνών με τον καρκίνο. Ο Μεσσήνιος πολιτικός τις  τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου τελικά κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. 
Γεννήθηκε το 1946 στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στη Θουρία. Τελείωσε το A΄ (εξατάξιο) Γυμνάσιο Καλαμάτας και πήρε τα πτυχία του Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου και του Πολιτικού Μηχανικού (ΕΜΠ), ενώ φοίτησε και στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Εργάστηκε στον ΟΤΕ, διατελώντας Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Οργανισμού στη Μεσσηνία (1983 - 94), Περιφερειακός Διευθυντής Πελοποννήσου (1999 - 2001), ενώ κατέλαβε την ανώτατη θέση του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων και Περιφερειών του ΟΤΕ (2001 - 2004). Με τα κοινά ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1982, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, ενώ υπήρξε και πρόεδρός της (1987).
Το 1986 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας και τον Απρίλιο του 1990 δήμαρχος, μετά την παραίτηση του Στ. Μπένου από τη Δημαρχία. Ήταν επίσης δήμαρχος Καλαμάτας την τετραετία 1995 - 1998. Για δύο περιόδους (1991 - 1994 και 1999 - 2002) υπήρξε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και δημοτικός σύμβουλος την τετραετία 2003 – 2006, ενώ την περίοδο 2005 - 2006 ήταν αντιδήμαρχος. Από το 2007 ήταν επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας. Το 2010 εξελέγη αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας από όπου παραιτήθηκε μετά από λίγο καιρό λόγω σύγκρουσής του με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
 Ο Χρήστος Μαλαπάνης μπορούμε να πούμε ότι  επέδειξε γενικά μετριοπάθεια και ρεαλισμό στην πολιτική του καριέρα στη Μεσσηνία. Ήταν παντρεμένος και έχει ένα αγόρι και δύο κορίτσια.

Στην Καλαμάτα Παυλόπουλος και Μητσοτάκης


Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα παραβρεθεί στον εορτασμό της πολιούχου της Καλαμάτας, Παναγίας Υπαπαντής, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.
Επίσης και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται δώσει το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις για την πολιούχο της Καλαμάτας και να έχει και επαφές με τη δημοτική αρχή και τους Μεσσήνιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είναι προς το παρών γνωστό, αν θα παραβρεθούν και άλλοι αρχηγοί κομμάτων ή υπουργοί. 


Καλαμάτα: Ιδιώτης στα πάρκινγκ από 1η Φεβρουαρίου 


Αποφασίστηκε πως από την 1η Φεβρουαρίου θα λειτουργεί ιδιώτης τα δημοτικά πάρκινγκ της Καλαμάτας στο Νέδοντα. Χθες μάλιστα υπογράφηκε η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο Ελένη Τσουφλίδου.

Η τιμή στα δύο πάρκινγκ του Νέδοντα θα παραμείνει στα 50 λεπτά την ώρα. Η Ελένη Τσουφλίδου έχει αναδειχθεί ανάδοχος για τη διαχείριση και λειτουργία των πάρκινγκ του Νέδοντα με συνολική τιμή 465.000 ευρώ, για 5 χρόνια. 
Έτσι ο Δήμος Καλαμάτας θα εισπράττει τα χρήματα από τα πάρκινγκ (περίπου 350.000 ευρώ το χρόνο) και θα πληρώνει μ’ ένα ποσό κοντά στα 100.000 ευρώ τον ανάδοχο.
Από τη δημοτική αρχή υπάρχει η βεβαιότητα ότι το κόστος για τη λειτουργία των πάρκινγκ που θα καταβάλλεται στον ιδιώτη, θα υπερκαλύπτεται από την αύξηση των εισπράξεων σε αυτούς τους χώρους στάθμευσης και στην ελεγχόμενη στάθμευση στους δρόμους.
Μακάρι να λειτουργήσει διότι διαφορετικά θα μπαίνει μέσα οικονομικά ο δήμος και μετά ποιος θα ακούει τους αριστερούς και λοιπούς κρατιστές !


Σημαντικότατα ευρήματα από ανασκαφές στη Μεσσηνία 


«Τα αποτελέσματα των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας, μας οδηγούν σε αναθεώρηση της γνώσης μας για τα μυκηναϊκά κράτη, με πραγματικά απρόσμενα ευρήματα», τονίζει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μιζούρι – Σεντ Λούις Μιχάλης Κοσμόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει τις ανασκαφές.
Όπως εξηγεί, «ο διοικητικός ιστός του κράτους του Εγκλιανού, απέκτησε μία διοικητική διαίρεση δύο βαθμίδων, που συνίστατο στην κεντρική πρωτεύουσα και τις περιφερειακές πρωτεύουσες». Πρόκειται, όπως προσθέτει, «για μία πρώιμη μορφή της διπλής διοικητικής διαίρεσης που απαντάται σε ομοσπονδιακά κράτη».

Η συνέντευξης του καθηγητή Αρχαιολογίας Μιχάλη Κοσμόπουλου

Έχετε χαρακτηρίσει την Ίκλαινα ως μία από τις πιο σημαντικές μυκηναϊκές θέσεις που ανασκάπτονται. Τι αποκαλύπτουν;
Οι ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα έχουν φέρει στο φως μία από τις πρωτεύουσες του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου. Ο λόγος για τον οποίο η Ίκλαινα είναι τόσο σημαντική είναι ότι οδηγεί σε αναθεώρηση της γνώσης μας για τα μυκηναϊκά κράτη, με πραγματικά απρόσμενα ευρήματα: Κυκλώπεια κτίρια, αναπτυγμένες αστικές δομές (πλακόστρωτους δρόμους και πλατείες, σύστημα υδροδότησης, κεντρικό αποχετευτικό σύστημα), πινακίδα Γραμμικής Β, τοιχογραφίες εξαιρετικής αισθητικής, κα. Με βάση όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τη μυκηναϊκή Ελλάδα τέτοια ευρήματα βρίσκονται μόνο στα μεγάλα παλάτια (πχ Μυκήνες, Τίρυνθα, Θήβα, Πύλο). Τα ευρήματα της Ίκλαινας μας υποχρεώνει να επανεξετάσουμε τα υπάρχοντα στοιχεία από νέα οπτική γωνία.

Πώς σας βοηθούν τα ευρήματα, ώστε να καταλάβετε τον τρόπο που αναπτύχθηκαν οι πόλεις και τα κράτη στην ελληνική προϊστορία;
Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη των ευρημάτων, φαίνεται ότι τα πρώτα κράτη στην Πελοπόννησο ήταν αποτέλεσμα βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε τοπικούς ηγεμόνες. Στην περίπτωση της Πύλου, φαίνεται ότι οι ηγεμόνες της Ίκλαινας και του Άνω Εγκλιανού (του λεγομένου «Ανακτόρου του Νέστορα») συγκρούσθηκαν προς τα τέλη της μυκηναϊκής εποχής και ότι ο ηγεμόνας της Ίκλαινας έχασε, με αποτέλεσμα τα εδάφη του να προσαρτηθούν στην επικράτεια του ηγεμόνα του Εγκλιανού. Έτσι, φαίνεται ότι το βασίλειο της Πύλου δημιουργήθηκε από τη βίαιη προσάρτηση των εδαφών διαφόρων ηγεμονιών της Μεσσηνίας.

Ποια είναι τα ευρήματα που σας έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι πολλοί από τους θεσμούς που έχουμε σήμερα, δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 3.000 χρόνια;
Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τι εννοούμε με τη λέξη «θεσμοί». Δεν μιλάμε για συγκεκριμένες δομές, αλλά για γενικούς θεσμούς, όπως ο θεσμός του κράτους, δηλαδή μίας περιφέρειας με κεντρική εξουσία, στρατό, και έλεγχο επί πολλών πλευρών της οικονομίας και της κοινωνίας. Υπό την έννοια αυτή τα πρώτα βεβαιωμένα σύνθετα κράτη φαίνεται ότι εμφανίζονται στη μυκηναϊκή εποχή.

Γιατί η Ίκλαινα θα μπορούσε να ήταν μέλος ενός πρώιμου ομοσπονδιακού κράτους, όπως για παράδειγμα, είναι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;
Σύμφωνα με τα αρχεία της Γραμμικής Β που βρέθηκαν στον Άνω Εγκλιανό (που θεωρείται η κεντρική πρωτεύουσα του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου), αν και η Ίκλαινα ήταν μία από τις δευτερεύουσες πρωτεύουσες του βασιλείου και βρισκόταν υπό την εξουσία της κεντρικής πρωτεύουσας, είχε κάποια σχετική αυτονομία (π.χ. είχε δικό της κυβερνήτη και δική της οικονομική παραγωγή). Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, το σύστημα αυτό διακυβέρνησης είναι η αρχαιότερη έκφανση συστήματος διακυβέρνησης με δύο βαθμίδες, δηλαδή κεντρική εξουσία και υποκείμενες ημιανεξάρτητες περιφέρειες.

Πώς αναπτύχθηκαν τα κράτη;
Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί ο θεσμός του κράτους, και όλοι ξέρουμε σε ποιο βαθμό κράτη και κυβέρνησης επιδρούν στη ζωή μας. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι, γιατί υπήρχαν περίοδοι στην ανθρώπινη ιστορία χωρίς να υπάρχουν κράτη, αλλά άλλες, λιγότερο σύνθετες μορφές διακυβέρνησης. Η μετάβαση από έναν κόσμο χωρίς κράτη σε έναν κόσμο όπου το κράτος είναι ο κυρίαρχος πολιτικός θεσμός αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας. Και τα πρώτα βεβαιωμένα κράτη στο δυτικό πολιτισμό γεννιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα μινωικά κράτη της Κρήτης (περ. 2000-1500 πΧ) και τα μυκηναικά κράτη της ηπειρωτικής Ελλάδας (περ. 1600-1100 πΧ).
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τη Μεσσηνία (που είναι μια από τις περιοχές που και έχουν εξερευνηθεί αρχαιολογικά και μας έχουν δώσει κείμενα υπό τη μορφή πινακίδων Γραμμικής Β) φαίνεται ότι τα μυκηναϊκά κράτη γεννήθηκαν μέσω διεργασιών ενσωμάτωσης/προσάρτησης ανεξάρτητων ηγεμονιών από έναν ισχυρό ηγεμόνα. Μία από τις ανεξάρτητες αυτές ηγεμονίες ήταν της Ίκλαινας, της οποίας ο ηγεμόνας (τουλάχιστον επί τη βάση προκαταρκτικής μελέτης των ευρημάτων) φαίνεται ότι ηττήθηκε από τον ηγεμόνα του Άνω Εγκλιανού και τα εδάφη του προσαρτήθηκαν σε αυτά του Εγκλιανού. Υποθέτουμε ότι παρόμοιες εξελίξεις σημειώθηκαν και με άλλες ηγεμονίες της Μεσσηνίας, που σιγά-σιγά προσαρτήθηκαν στην ηγεμονία του Εγκλιανού.
Όπως γίνονταν οι προσαρτήσεις αυτές, οι ηγεμονίες που προσαρτούνταν διατήρησαν κάποιο βαθμό της προηγούμενης ανεξαρτησίας τους: η κάθε μία διατήρησε την πρωτεύουσά της, είχε δικό της κυβερνήτη και αντικυβερνήτη, δικούς της αξιωματούχους, δικά της ιερά, αλλά τμήμα της οικονομικής της παραγωγής ελεγχόταν από την κεντρική πρωτεύουσα του Εγκλιανού. Έτσι, με τη διατήρηση τμήματος της προηγούμενης ανεξαρτησίας τους, οι ηγεμονίες αυτές εντάχθηκαν στο διοικητικό ιστό του κράτους του Εγκλιανού, το οποίο απέκτησε μία διοικητική διαίρεση δύο βαθμίδων, που συνίστατο στην κεντρική πρωτεύουσα και τις περιφερειακές πρωτεύουσες. Πρόκειται για μία πρώιμη μορφή της διπλής διοικητικής διαίρεσης που απαντάται σε ομοσπονδιακά κράτη.

ΠΗΓΗ: www.newsit.gr


Συνάντηση Τατούλη- Νίκα: Νέα καθυστέρηση για τη σύμβαση με "ΤΕΡΝΑ "


Η υπογραφή της σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων πάει προς τα πίσω, στο πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου.

Και όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του πρώην Πολυκλαδικού θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς, όπως επιβεβαιώνεται, χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ δεν προβλέπεται.
Αυτά επισημαίνονται σε ενημερωτική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας για τη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, στην Τρίπολη.
Για τα πολεοδομικά, αναφέρεται πως πραγματοποιήθηκε συζήτηση και προσδιορίστηκαν ημερομηνίες τακτοποίησης των φακέλων. Πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ποια πολεοδομικά θέματα συζητήθηκαν και ποιες είναι οι ημερομηνίες τακτοποίησης των φακέλων, καθώς πρόκειται για ζητήματα που αφορούν αρκετό κόσμο.
Το δήμαρχο συνόδευσαν στην Τρίπολη η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα και ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Τζαμουράνης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο:
- Για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων: Εγινε ενημέρωση σχετικά με την προσωρινή διαχείριση από πλευράς δήμου και τη σύμβαση με την "Ηλέκτωρ" Α.Ε.
- Για έργα ΕΣΠΑ: Κτήρια εκπαίδευσης, με ενδιαφέρον για το Δημοτικό Σχολείο Αριος. Η πρόσκληση θα εκδοθεί σε ένα δίμηνο και εκτιμάται ότι το έργο κτηριακής επέκτασης θα ενταχθεί. Κτήρια Παιδικών Σταθμών, για τον Παιδικό Σταθμό στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Καλαμάτα. Η πρόσκληση θα εκδοθεί μετά τον Απρίλιο.
- Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη: Θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη την προσεχή εβδομάδα για τη δημοσιοποίηση διακηρύξεων έργων.
- Πολεοδομικά: Πραγματοποιήθηκε συζήτηση και προσδιορίστηκαν ημερομηνίες τακτοποίησης των φακέλων.
- Πεζοδρόμια Ασπροχώματος και οδού Λακωνικής: Θα γίνει δημοπράτηση στις προσεχείς εβδομάδες.
- Φωτεινή σήμανση στον ΟΑΕΔ: Ο Δήμος Καλαμάτας έχει την άδεια από την Περιφέρεια για να την τοποθετήσει.
- Σωληνωτός οχετός παράλληλος στο δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης, μήκους 40 μ. Το έργο αυτό, νότια του δρόμου και στην περιοχή των επιχειρήσεων, θα κατασκευάσει η Περιφέρεια.Απίστευτο: Kαλαματιανός έκανε τον νεκρό για να γλιτώσει χρέη !Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν χθες δύο αδέρφια με την κατηγορία χρήσης πλαστών εγγράφων, καθώς έτσι κατάφεραν να εκδώσουν πιστοποιητικό θανάτου του ενός εκ των δύο για να μην πληρωθούν χρέη.
Η περίεργη αυτή υπόθεση έγινε γνωστή το Σεπτέμβριο του 2009, όταν ο ένας αδερφός μετέβη στο Ληξιαρχείο Καλαμάτας προκειμένου να λάβει τη βεβαίωση του γιατρού που ο ίδιος είχε προσκομίσει και αποδείκνυε ότι ο αδερφός του είναι νεκρός, ενώ χάρη σε αυτή είχε λάβει και το πιστοποιητικό θανάτου.
Αυτή, όμως, η επίσκεψη έβαλε σε σκέψεις τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, αφού πολύ σπάνια συγγενείς αναζητούν την εν λόγω βεβαίωση.
Έτσι οι υπάλληλοι, θέλοντας να ελέγξουν τη γνησιότητα της βεβαίωσης του γιατρού, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του και τότε ανακάλυψαν ότι είχε πεθάνει.
Αυτή η μακάβρια ανακάλυψη ήταν αρκετή για να οδηγήσει τα δύο αδέρφια στα χέρια των Αρχών και έτσι χθες να δικαστούν.

Το δάνειο στην τράπεζα

Πρώτος απολογήθηκε ο κατηγορούμενος που είχε δηλωθεί ως νεκρός. Όπως υποστήριξε, δεν είχε σκηνοθετήσει την υπόθεση, αλλά όταν ταξίδευε προς την Κάτω Αχαγιά άγνωστος τον προσέγγισε γιατί τον είδε να κλαίει και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει έναντι ανταλλάγματος.
Η βοήθεια την οποία ο κατηγορούμενος στην αρχή δεν ήξερε, θα του επέτρεπε να πάρει παράταση στην καταβολή των δόσεων που όφειλε σε τράπεζα για δάνειο ύψους 128.000 ευρώ.
Αφού, λοιπόν, ο άγνωστος έδωσε στον κατηγορούμενο τη βεβαίωση θανάτου από γιατρό της Πάτρας, εκείνος με τη σειρά του κατάφερε να πείσει τον αδερφό του να μεταβεί στο Ληξιαρχείο Καλαμάτας και να δηλώσει το θάνατό του, λαμβάνοντας πιστοποιητικό θανάτου.
Η τράπεζα, όμως, για να δεχθεί το θάνατο του οφειλέτη ζήτησε τη βεβαίωση του γιατρού, που είχε, όμως, κατατεθεί στο Ληξιαρχείο και έτσι η απάτη έφτασε στη δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του, ο δεύτερος κατηγορούμενος είπε ότι γνώριζε τι σκόπευε να κάνει ο αδερφός του και διαφωνούσε, αλλά αυτός τον πίεζε να πάει στο Ληξιαρχείο, κι έτσι βρήκε τον μπελά του, όπως σχολίασε.
Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να τους αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τους καταδίκασε σε 5 έτη φυλάκισης με αναστολή υπό επιτήρηση.


ΠΗΓΗ: www.tribune.gr


O περιστεροπνίχτης δήμαρχος !!


 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ
Όλα τα έχουμε δει στην Καλαμάτα, αλλά το να πετάει ο δήμαρχος μας νεκρά περιστέρια στη θάλασσα-κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων- δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και στην Ελλάδα !

Από τη μία σου έρχεται να γελάς, αλλά από την άλλη και να λυπάσαι για τη ζωή ενός ζωντανού που χάθηκε χωρίς λόγο για να ικανοποιήσει τα αμφιλεγόμενα Ελληνοορθόδοξα έθιμα και τελετουργικά μας...

Κανείς δεν ξέρει βέβαια, αν κάποιο ανόητοι έδωσαν το περιστεράκι νεκρό στον δήμαρχο μας Παναγιώτη Νίκα ή αν το έπνιξε ο ίδιος, κατά λάθος, στην προσπάθειά του να το συγκρατήσει. Όμως ότι ο δήμαρχος θα πετάξει το νεκρό περιστέρι περιμένοντας να πετάξει, αυτό μας ξεπερνάει ! Δεν πήρε χαμπάρι ότι αυτό είχε πεθάνει ή το κατάλαβε και απλά το πέταξε στη θάλασσα ;

Κανείς δεν ξέρει, αλλά το σίγουρο είναι ότι το γεγονός έγινε ευρέως γνωστό στα Ελληνικά ΜΜΕ, ως αξιοπερίεργο, σε σημείο που να αναρωτιούνται ορισμένοι χιουμοριστικά, αν στην Καλαμάτα μαστουρώνουν τα περιστέρια !! 

Δείτε το επίμαχο συμβάν παρακάτω...
Καλαμάτα: Έπεσε πολεμικό αεροσκάφος στη δυτική παραλία ! ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ !Συναγερμός σήμανε στην Πολεμική Αεροπορία στις 12:02. Οι χειριστές ενός εκπαιδευτικού αεροσκάφους τύπου Τ-2 ανέφεραν βλάβη και το εγκατέλειψαν.

Το αεροσκάφος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατέληξε κοντά στην δυτική παραλία της Καλαμάτας. Τόσο το αεροσκάφος όσο και οι δύο χειριστές που χρησιμοποίησαν επιτυχώς τα εκτινασσόμενα καθίσματα εντοπίστηκαν κοντά στην πίστα κάρτ.

Oι δυο χειριστές είναι καλά στην υγεία τους και σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert περισυνελεγησαν απο ελικόπτερο και μεταφέρονται στην 120 ΠΕΑ.


ΠΗΓΗ (photos & video):    
http://www.newsit.gr/ellada/epese-ekpaideytiko-aeroskafos-tis-polemikis-aeroporias-sooi-oi-xeiristes/2345361/Όχι άλλοι Γεωργούντζοι !Δεν είχα κανένα σκοπό, τη δεδομένη τουλάχιστον στιγμή, να επανέλθω στα της Μαύρης Θύελλας για να μην δυναμιτίζεται το κλίμα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.

Ωστόσο είδα ότι οι οργανωμένοι της Καλαμάτας «Bulldogs» έβγαλαν ανακοίνωση εναντίον μας (χωρίς να κατονομάσουν το blog) για το προηγούμενο άρθρο που αφορούσε την ομάδα της πόλης μας. Μάλιστα ο γνωστός Γεωργούντζος δεν έχασε την ευκαιρία να την αναπαράγει και να  χαρακτηρίσει εμετικό το δικό μας άρθρο !

Κατά πρώτον έχω να πω σε Γεωργούντζο και «Bulldogs» ότι δεν χαρακτήρισα τους συγκεκριμένους ανθρώπους καρκινώματα, είπα όμως ότι οι οργανωμένοι στην Καλαμάτα και σε άλλες ομάδες έχουν εξελιχθεί σε καρκίνο. Άλλοι το ένα, άλλο το άλλο.... Δεύτερον επειδή ο κύριος Γεωργούντζος δεν μας ξέρεις τον πληροφορούμε ότι υπάρχουμε ως πολιτικό μπλογκ επί επτά χρόνια και η Μεσσηνιακή ενότητα κοντά ενάμιση χρόνο, οπότε δεν είμαστε νέο μπλογκ…

Από την άλλη βεντέτα δεν θέλουμε να ανοίξουμε με κανέναν φίλο της Καλαμάτας και φυσικά πολύ καλό που οι “Bulldogs” ταξιδεύουν για να ενισχύουν την ομάδα. Όμως δεν είναι και δουλειά τους ούτε να διοικούν, ούτε να ανεβοκατεβάζουν διοικήσεις, τη στιγμή μάλιστα που στην ομάδα υπάρχει διοικητική σταθερότητα και στοιχειώδη χρήματα.

Και μην μας πουν ότι τα υβριστικά συνθήματα που φώναξαν στο ματς με την Αμαλιάδα δεν σκόπευαν στο να ωθήσουν τη διοίκηση σε παραίτηση ; Αυτά ισχυρίζομαι παρότι δεν μπορώ να γνωρίζω αν ο Σταύρος Παπαδόπουλος είχε προαποφασίσει την αποχώρησή του και τα συνθήματα σκόπευαν να τον στείλουν μια ώρα αρχύτερα…

Όσο για τον κύριο Γεωργούντζο, αρκεί μόνο να του θυμίσουμε ότι υπήρξε για χρόνια από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επιστροφής Παπαδόπουλου στην ομάδα, ενώ κάποιοι εκφράζαμε αμφιβολίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα γιατί ξαφνικά του «τη βάρεσε» έτσι και θέλει να τον διώξει προωθώντας αμφιβόλου κύρους και οικονομικής ισχύος παράγοντες ;  
                      
Να του θυμίσουμε δε και τις πάμπολες κωλοτούμπες του με προπονητές όπως Κουρμπανά, Μπίλη, Κακαλέτρη, Τσίρκοβιτς, Ματζούνη και την υποστηρίξή του στον Μπένο που ουσιαστικά μας έριξε κατηγορία πριν λίγα χρόνια…Αν δηλαδή αναλάβει κάποιος άλλος στη θέση του Παπαδόπουλου και μεθαύριο ο Γεωργούτζος και οι οργανωμένοι θέλουν να τον κυνηγήσουν και αυτόν, που θα καταλήξει η Καλαμάτα ;

Που καταλήγουμε ; Ότι αν η ομάδα αφεθεί να τη διοικούν οι οργανωμένοι και οι Γεωργούτζοι, το πιο πιθανό είναι να καταλήξει στο β’ τοπικό μαζί με τον Μεσσηνιακό !
Αποχώρηση Παπαδόπουλου και ο «καρκίνος» των οργανωμένων !


Ας σχολιάσουμε λίγο και εμείς αυτή την απρόοπτη εξέλιξη με την ανακοίνωση αποχώρησης του Σταύρου Παπαδόπουλου από τη Μαύρη Θύελλα. Όχι και τόσο απρόοπτη δηλαδή, αν αναλογιστούμε την προβοκάτσια των οργανωμένων (κυρίως Bulldogs) με τα υβριστικά τους συνθήματα κατά Παπαδόπουλου και Τσάκωνα στο παιχνίδι της Κυριακής με την Αμαλιάδα !

Δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε τι είχαν στο μυαλό τους οι οργανωμένοι όταν προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση (αν δηλαδή θέλουν να προωθήσουν κάποιον αρεστό σε αυτούς επενδυτή ή απλά ήθελαν να διώξουν τον Παπαδόπουλο με τον οποίον ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά), ούτε και τι είχε στο μυαλό του ο Παπαδόπουλος όταν ανακοίνωσε την αποχώρηση και αν το είχε προαποφασίσει. Ένας Παπαδόπουλος που-καθόλου τυχαία- θυμίζω ότι και στο παρελθόν αποχώρησε από τη Μαύρη Θύελλα με πρόσχημα βρισιές των οργανωμένων…

Το βέβαιο είναι ότι ο Παπαδόπουλος, με όλες τις εμμονές και την αλαζονεία που πάντα τον διακατείχε, είχε μια ομάδα που άπαντες πληρώνονταν κανονικά στην ώρα τους (το πιο σημαντικό) και που πρωταγωνιστεί στο φετινό πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας. Και ρωτώ εγώ τώρα, όσοι θέλουν την αποχώρησή του έχουν κάποια αξιόπιστη εναλλακτική λύση υπ’όψην τους ή θέλουν να καταντήσουμε στο Β’ τοπικό σαν τον Μεσσηνιακό ;


Το βέβαιο είναι λοιπόν ότι οι οργανωμένοι είναι «καρκίνος» και στην Καλαμάτα και σε όλες τις ομάδες, διότι πέραν από την γνωστή καφρίλα τους, θέλουν και διοικούν και να ανεβοκατεβάζουν διοικήσεις και αυτό γίνεται και τώρα με την Καλαμάτα! Άλλωστε οι «Bulldogs» πάντοτε ήταν κακόφημοι ως φίλαθλοι ή μήπως κάνω λάθος ; 
Και να ήταν μόνο αυτοί ; Όσοι σώφρονες άνθρωποι πάνε στο γήπεδο παρατηρούν πόσο έχει πέσει το επίπεδο των φιλάθλων που πάνε στο γήπεδο και πως έχουμε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω σε αυτό. Έτσι μια μερίδα τους είτε  πετάει αντικείμενα στο γήπεδο, είτε να βρίζει αντιπάλους και διαιτητές από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό κλπ., για να μην θυμηθούμε και τα περσινά επεισόδια με τον Πανηλειακό. Σημάδια παρακμής μιας ολόκληρης χώρας θα μου πείτε...

Στο παιχνίδι πάντα και ο προβοκάτορας Γεωργούντζος (που είναι γνώριμο χόμπι του να "γλείφει" εκεί που "έφτυνε" και το ακριβώς αντίθετο)   που υποστηρίζει ανοιχτά στα γραφόμενά του τους οργανωμένους για αυτή τους την προβοκάτσια και προωθεί κάποιους απένταρους και αεριτζήδες «σωτήρες» για να αναλάβουν το τιμόνι της ομάδας !

Εμείς θα συνεχίσουμε πάντως να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να τις σχολιάζουμε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχόμαστε μην έρθουν τα χειρότερα για την ομάδα της πόλης μας, καθώς το παράδειγμα του Παναθηναϊκού δεν φαίνεται να συνέτισε και πολλούς στο Ελληνικό ποδόσφαιρο !


Η Μεσσήνη φωταγώγησε το δέντρο της (video)

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της φωταγώγησε η Μεσσήνη το βράδυ του Σαββάτου, στην κεντρική της πλατεία που είχε γεμίσει από κόσμο.
Τα φώτα του “Δέντρου της αγάπης” άναψε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης. Οι μαθητικές χορωδίες και η Δημοτική Φιλαρμονική πλημμύρισαν την πλατεία με μελωδίες από αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, ενώ παρουσιάστηκαν και χορευτικά δρώμενα από συλλόγους.  
 Αξίζει να σημειωθεί ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο ονομάστηκε “Δέντρο της αγάπης” γιατί η δημοτική αρχή είχε απευθύνει κάλεσμα στους δημότες να προσφέρουν ό,τι μπορούν για τους συμπολίτες τους οι οποίοι είναι αδύναμοι οικονομικά. 
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο...  

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην παραλία της Καλαμάτας


Σε μια λιτή εορταστική ατμόσφαιρα με λιγοστό κόσμο, λόγο του καιρού και του κρύου, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 20:00 το απόγευμα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας κάλεσε τους πιτσιρικάδες που βρίσκονταν από κάτω, μέτρησαν αντίστροφα και πάτησε το κουμπάκι, ώστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο φωταγωγήθηκε.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Μετά το πέρας του ανάμματος του δέντρου, δόθηκαν γλυκά στους τολμηρούς επισκέπτες και καραμέλες από τον Άγιο Βασίλη.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση παρακάτω...
Ολική επαναφορά του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας οραματίζεται ο Φίλιππος Σοφιανός
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας θα ξαναγίνει το πρώτο στη χώρα και η έναρξη της πορείας για την επάνοδο στην κορυφή γίνεται με τη νέα παραγωγή που θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Δεκέμβρη, την Κωνσταντινουπολίτικη κωμωδία «Ο Φιάκας», του Δημοσθένη Μισιτζή, δήλωσε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο Φίλιππος Σοφιανός, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία…


Ο Φίλιππος Σοφιανός έχει επιλέξει για το έργο τη Ματθίλδη Μαγγίρα, τον Κώστα Χαλκιά, την Όλγα Αλεξανδροπούλου και τον Άρη Τσαμπαλίκα και όπως σημείωσε γίνεται πολύ καλή και κοπιαστική προετοιμασία. Σημείωσε ότι έχει εστιάσει κυρίως στη γλώσσα του έργου, που είναι η καθαρεύουσα, υπογραμμίζοντας ότι το κοινό όχι μόνο δεν θα κουραστεί αλλά στο τέλος της παράστασης θα νοιώσει ότι η συγκεκριμένη γλώσσα αποτελεί κτήμα του.
Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης ανέφερε ότι μόνο ένα κρατικό θέατρο ή ένα ΔΗΠΕΘΕ θα μπορούσε να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο, διότι οι ιδιώτες φοβούνται μήπως δεν έχει εμπορική επιτυχία. Τόνισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν έχει τέτοιο φόβο και πιστεύει ακράδαντα ότι όταν κάποιος εργάζεται σωστά και με αρχές, ιδιαίτερα τις αρχές των παλιών ανθρώπων του θεάτρου, δεν αποτυγχάνει.
Ο Φίλιππος Σοφιανός είπε ότι ήταν κοντά στο «παρεάκι», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον Σταύρο Μπένο, τα αδέλφια Κατσιλιέρη, τη Μελίνα Μερκούρη, όταν δημιουργήθηκε το ΔΗΠΕΘΕΚ, το οποίο τόνισε ότι έχει γράψει μεγάλη ιστορία. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν έτυχε ποτέ να παίξει σε κάποια παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ τώρα που ήρθε ως σκηνοθέτης οραματίζεται την επιστροφή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στην πρώτη θέση των θεάτρων της χώρας. Για το πώς προέκυψε η συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕΚ σημείωσε ότι μια μέρα πήγε στο θέατρο, ρώτησε εάν έχουν κάτι στο μυαλό τους, εάν θα τους ενδιέφερε να συνεργαστούν μαζί του, πράγμα που προχώρησε.
Ο σκηνοθέτης του «Φιάκα» δήλωσε ότι δεν ξέρει εάν θα συνεχίσει στο ΔΗΠΕΘΕΚ μετά τη συγκεκριμένη παραγωγή, που θα ολοκληρωθεί το Φλεβάρη, σημείωσε όμως ότι δεν θα είχε πρόβλημα να συνεχίσει τη ζωή του στην Καλαμάτα, η οποία είπε ότι είναι ο χώρος που γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια.
Επιπλέον, ο Φίλιππος Σοφιανός σημείωσε ότι στην Καλαμάτα βλέπει ότι ο κόσμος αγαπάει το ΔΗΠΕΘΕΚ και αναφέρθηκε και στη στήριξη από τοπικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το Elite City Resort φιλοξενεί τους συντελεστές, ενώ ο Ανδρέας Ζαγάκος τους προσφέρει καθημερινά γεύμα στο κατάστημά του «…στο κύμα». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα δείξει την αγάπη του και με την παρουσία του στην παράσταση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «ψυχή», όπως τη χαρακτήρισε, του ΔΗΠΕΘΕΚ, την Ολυμπία Δημητρέα.

Η πρόεδρος της Φάρις, Αναστασία Μπελογιάννη, εξέφρασε από την πλευρά της τη μεγάλη της χαρά για τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕΚ με τον Φίλιππο Σοφιανό αλλά και με τους υπόλοιπους συντελεστές της χειμερινής παραγωγής του δημοτικού θεάτρου.


ΠΗΓΗwww.kalamatajournal.gr

10 έλατα θα φωταγωγήσει ο δήμος Μεσσήνης !Συνολικά 10 έλατα προτίθεται να στολίσει και να φωταγωγήσει για τα Χριστούγεννα ο Δήμος Μεσσήνης, ένα δεκάμετρο -που θα “ανάψει” στις 16 Δεκεμβρίου- στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης και άλλα 9, ύψους 2,5 μέτρων το καθένα, σε άλλες περιοχές του δήμου.

Αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο δήμος για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τη δαπάνη αγοράς των 10 δέντρων να εκτιμάται σε 1.200 ευρώ.


Ο συνολικός προϋπολογισμός των εκδηλώσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν η Δημοτική Φιλαρμονική, ο Δημοτικός Χορευτικός Ομιλος, χορωδίες σχολείων και συλλόγων, οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Μεσσήνης, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, σωματεία και φορείς της πόλης, καθώς και ιδιώτες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Μεσσήνης, ανέρχεται σε 13.000 ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: