Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ξεμωραμένε Μίκη μας, συνέχισε να μας διασκεδάζεις !



Ομολογώ ότι σκόπευα εδώ και αρκετό καιρό να ασχοληθώ με την αυτού εξοχότητα του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά λόγω της επικαιρότητας που έτρεχε όλο το ανέβαλα. Θα το κάνω όμως τώρα, για να δώσω και μία χιουμοριστική και διασκεδαστική νότα στο μπλογκ μου…

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον όμως να ρίξουμε μια ματιά στα πολιτικά του πεπραγμένα, από το ξεκίνημα της όποιας πολιτικής του δραστηριότητας, μέχρι σήμερα για να γελάσουμε και περισσότερο… Ξεκινάει λοιπόν προπολεμικά, σε εφηβική ηλικία, ως φιλοφασίστας και φιλομεταξικός, αφού κατά δήλωση του ιδίου είχε συνθέσει τον ύμνο της νεολαίας Μεταξά (!!) και επίσης κατά δήλωσή του ένιωσε ρίγος κατά την κηδεία του τελευταίου… Αργότερα στον εμφύλιο κάνει τη μεγάλη στροφή στην…πορεία του και το γυρίζει κομμουνιστής και μάλιστα «υπερορθόδοξος» Σταλινικός-Ζαχαριάδικός ! Λίγο αργότερα θα κάνει κι’άλλη κωλοτούμπα, αφού ο ίδιος είχε δηλώσει ότι κρατείτο μαζί με τον Ζαχαριάδη στην εξορία και πως στράφηκε εναντίον του , κατηγορώντας τον για τυχοδιωκτισμό, λέγοντας του « Για ποιό λόγο βρισκόμαστε εδώ και γιατί μας έμπλεξες στον εμφύλιο ;» Μόλις απελευθερώνεται το σκάει από την Ελλάδα και καταφεύγει σε χώρες της κατά τ’άλλα …μισητής δύσης. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1960, όταν έχει αρχίσει να χαλαρώνει η κρατική καταστολή κατά της αριστεράς, ως αναθεωρητής πλέον κομμουνιστής και αντισταλινικός, ιδρύει τη νεολαία Λαμπράκη και γίνεται βουλευτής της ΕΔΑ.
Στη δικτατορία συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, αλλά είναι ελάχιστα γνωστό ότι απελευθερώθηκε στα 1970 μετά από διαμαρτυρίες που προήλθαν -για μια ακόμη φορά-κυρίως από τη «μισητή δύση» και ανθρώπους της τέχνης. Μόλις τον αφήνουν ελεύθερο το ξανασκάει στη Γαλλία (γιατί άραγε δεν πήγαινε στη Σοβιετική Ένωση ;)

Μετά την πτώση της χούντας επιστρέφει στην Ελλάδα ,αλλάζει για μια ακόμη φορά κόμμα μπαίνοντας στο ΚΚΕ Εσωτερικού και κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές του 1974 με τον συνασπισμό της «ενωμένης αριστεράς», αλλά αποτυγχάνει οικτρά καθώς δεν εκλέγεται. Το 1978 κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, αλλά ξεφτιλίζεται και πάλι και δεν εκλέγεται…Αλλά οι αλλαγές κομμάτων και οι κωλοτούμπες του φίλτατου Μίκη δεν σταματούν εδώ. Το 1981 ξαναγυρίζει στο…θρυλικό ΚΚΕ με το οποίο εκλέγεται-επιτέλους-βουλευτής !! Φαίνεται ότι είχε τόση επιθυμία να ξαναγίνει βουλευτής ,που ξέχασε και τη μεγάλη κόντρα που είχε με την ΚΝΕ…Στη συνέχεια όμως τσακώνεται, αποχωρεί από το ΚΚΕ και ξαφνικά γίνεται ακραιφνής ΠΑΣΟΚτζής, επί εποχής Α.Παπανδρέου !...Μίλησε κανείς για σοβαρότητα ; Το καλύτερο όμως το αφήνει για το τέλος, όταν και ολοκληρώνει την κομματική του περιήγηση πηγαίνοντας στα 1990 στη ΝΔ του Μητσοτάκη !!! Nαί, ο Μίκης μας έγινε και δεξιός ! Θα εκλεγεί βουλευτής επικρατείας και ο Μητσοτάκης θα του δώσει και την…τιμητική θέση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου !

Η περιπετειώδης πολιτική του πορεία και μετάλλαξη δεν τελειώνει στο 1990, όμως ας περάσουμε να δούμε μερικές αντιφάσεις του Μίκη, από το ξεκίνημα της πορείας του μέχρι σήμερα για να ευθυμήσουμε. Κάποτε υπερβολικά Τουρκόφιλος, (έχει πάρει και βραβείο Ιπεκτσί), τώρα αντιτούρκος. Κάποτε φιλοεβραίος, τώρα δηλωμένος αντισημίτης. Άλλοτε υπέρ του ΚΚΕ, άλλοτε κατά του ΚΚΕ. Κάποτε υπέρ των Κούρδων, αλλά όταν ο Σημίτης παρέδωσε στους Τούρκους τον Οτσαλάν, έγινε απολογητής του Σημίτη κατά του Οτσαλάν (!!) και άλλα πολλά. Αυτό όμως που δεν άλλαξε ποτέ είναι το αρρωστημένο, φασιστικού και ρατσιστικού τύπου, μίσος του για τις ΗΠΑ και τη δύση γενικώς ,η οποία ξεχνάει ότι αποτελούσε το καταφύγιο του σε δύσκολες στιγμές.

Αλλά ποιος είναι άραγε ο σημερινός Μίκης ; Και τι άλλες μεταλλάξεις έχει πάθει μέχρι σήμερα ; Πριν λίγους μήνες λοιπόν ίδρυσε το κίνημα «Σπίθα» και ας ρίξουμε μια ματιά στην ιδεολογική του πλατφόρμα. Λέει μεταξύ άλλων ο Μίκης : « Η σύγχρονη διεθνής κατάσταση χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα οδηγήσουν μέσω της παγκοσμιοποίησης της Αγοράς σε μια παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία Υπερεθνικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα της Υπερδύναμης. Στον δρόμο για την ολοκλήρωση αυτού του στόχου τα ισχυρότερα εμπόδια είναι έως σήμερα τα Κράτη - Εθνη των οποίων οι ιστορικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες αμύνονται στην προσπάθεια της Υπερδύναμης να θρυμματίσει τον κοινωνικό τους ιστό, που εκτός από την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε λαού, τον αποτελούν και οι κάθε είδους κατακτήσεις ειδικά στον κοινωνικό, εργασιακό και μορφωτικό τους τομέα. Επομένως το Κράτος-Εθνος αποτελεί σήμερα το τελευταίο στάδιο άμυνας των ελεύθερων λαών. Το έσχατο φρούριο που εμποδίζει τον τελικό στόχο της πολιτικής του σοκ και του δέους, στρατιωτικού και οικονομικού, να μεταβάλει τους πολίτες σε απλά νούμερα ανίκανα να αντισταθούν στις ανάγκες και τους κανόνες της Νέας Τάξης. Με τον τρόπο αυτό η βασική διεθνής αντίθεση ανάμεσα στις δυνάμεις του Κακού και του Καλού περνά κάθετα μέσα σε κάθε Κράτος-Εθνος και γίνεται η κυρίαρχη αντίθεση που χωρίζει τους «Κακούς» της κάθε χώρας, δηλαδή το σύνολο των δυνάμεων της εξάρτησης από την Υπερδύναμη, από τους «Καλούς», δηλαδή τους ανεξάρτητους πολίτες της κάθε χώρας που δεν δέχονται και αντιστέκονται στον νέο ολοκληρωτισμό που απειλεί το σύνολο της ανθρωπότητας. Κάθε άλλου είδους αντίθεση που χώριζε έως τώρα τις κοινωνίες των Κρατών-Εθνών που βρίσκονται στο στόχαστρο, εξακολουθεί μεν να υπάρχει.....Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα συμπαγές μέτωπο των Κρατών-Εθνών, που με βάση την παραδοχή από αυτά του ιδεολογικού μας στίγματος, που θεωρεί την ανάδειξη των Κρατών-Εθνών σε βασικούς παράγοντες άμυνας στα σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και με την υιοθέτηση της άποψης ότι η βασική διεθνής αντίθεση περνά κάθετα μέσα σε κάθε Κράτος-Εθνος…..
Η ισχύουσα σήμερα αντίθεση ανάμεσα στον αυτοαποκαλούμενο «Ελεύθερο Κόσμο» -δηλ. τον καπιταλισμό- και στον πρώην και νυν κομμουνισμό έχει προ πολλού ξεπεραστεί από την υποταγή των Κρατών-Εθνών του Δυτικού Κόσμου στις επιδιώξεις της Υπερδύναμης….. Επομένως οι μέθοδοι που εφαρμόζει η Υπερδύναμη δεν διαφέρουν σε τίποτα από τη νοοτροπία και τις μεθόδους των ναζιστών-φασιστών που οδήγησαν την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής. Χρειάζεται λοιπόν να προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε την ισχύουσα αντίθεση ανάμεσα στον αυτοαποκαλούμενο «Ελεύθερο Κόσμο» και τους άλλους, ιδιαίτερα τους κατά τον κ. Μπους «Κακούς», όπως η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, η Κίνα, η Βόρειος Κορέα, η Ρωσία και η Κούβα. Και να πείσουμε τους ανεξάρτητους πολίτες του Δυτικού Κόσμου ότι ο σημερινός θανατηφόρος κίνδυνος για την ανθρωπότητα προέρχεται από την ιμπεριαλιστική στρατηγική και τακτική του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια εξ αντικειμένου συμμαχία ανάμεσα στους Ανεξάρτητους Πολίτες μιας χώρας με τις στοχοποιημένες και βαφτισμένες σε Δυνάμεις του Κακού που προανέφερα…..Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, όλοι οι φορείς ανάπτυξης και προόδου, η εργαζόμενη και η σπουδάζουσα νεολαία ανήκουν στο ενιαίο πατριωτικό στρατόπεδο των ανεξάρτητων πολιτών με στόχους την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή κυριαρχία και την πατριωτική αναγέννηση μέσα σε μια Ελλάδα ελεύθερη….»

Στην πραγματικότητα, όσοι είναι πιο διαβασμένοι διαπιστώνουν ότι όλα αυτά ελάχιστα διαφέρουν από ένα φασιστικό κήρυγμα του τρίτου Ραϊχ, στην προπολεμική Γερμανία. Είναι χαρακτηριστική η συνεχής εμμονή του στο έθνος και στο έθνος-κράτος (στοιχείο της φασιστικής ιδεολογίας) που δήθεν απειλούνται από μία «κακιά παγκοσμιοποιητική δύναμη»- που είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της- και η οποία θέλει να καταστρέψει τους λαούς και να τους εξαφανίσει τις εθνικές ιδιαιτερότητες, έτσι αυτό (το έθνος) είναι το τελευταίο ανάχωμα… Και αυτό το τελευταίο παραπέμπει σε Χιτλερικό κήρυγμα (τότε υποτίθεται ότι αυτό το έκαναν οι Εβραίοι). Επίσης παρομοιάζει δολίως τη δημοκρατική δύση με τη Χιτλερική Γερμανία για να τη δυσφημίσει. Όμως κάθε φασισμός και φασίστας προσπαθεί να δυσφημίζει τους αντιπάλους του ως κίνδυνο για τη χώρα του και την ανθρωπότητα, προκειμένου να εδραιώσει και να δικαιολογήσεις στις μάζες τον δικό του φασισμό. Απόδειξη για το φασισμό του Μίκη είναι ότι καλεί όλα τα πραγματικά φασιστικά ή και νεοναζιστικά καθεστώτα, όπως Κίνα, Ρωσία,Συρία, Βόρεια Κορέα, Κούβα σε συμμαχία κατά της «καταραμένης» δύσης-στην πραγματικότητα απείρως πιο δημοκρατική- από την οποία υποτίθεται ότι κινδυνεύουν. Άλλωστε κάθε φασισμός διατείνεται πως κινδυνεύει προκειμένου να κρύψει τη δική του επιθετικότητα και φασισμό (όπως έκανε και ο Χίτλερ). Δείτε εδώ και ένα βίντεο http://www.ardin.gr/node/4075 όπου οι εθνικιστικές απόψεις του Μίκη δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις αντίστοιχες του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής και στο οποίο ξιφουλκεί (μαζί με τον ομοϊδεάτη του Καραμπελιά, επίσης αριστερό μεταλλαγμένο σε φασίστα.) και κατά των εξαιρετικών ντοκιμαντέρ του Σκαϊ για το 1821, ως «αντεθνικά» και όπου δηλώνει ανοιχτά αντισημίτης ! Δεν νομίζω βέβαια να καταφέρει να το δει κανείς όλο, γιατί θα του καεί ο εγκέφαλος…αλλά μπορείτε να πάρετε έστω μία γεύση.
Ο Μίκης μας λοιπόν-τώρα στα γεράματα-φαίνεται ότι επέστρεψε στις εφηβικές του τάσεις και έχει γίνει πλέον ακροδεξιός και φασίστας του κερατά !! Τα θερμά μας συγχαρητήρια Μίκη. Εγώ ωστόσο δεν θα σε συμβουλέψω να μην κάνεις πλέον ανόητες πολιτικές παρεμβάσεις και να αφωσιωθείς στην όντως υπέροχη μουσική σου. Εγώ αντίθετα εύχομαι να ζήσεις όσα περισσότερα χρόνια γίνεται ακόμα και να συνεχίσεις και την πολιτική σου…καριέρα για να μας διασκεδάζεις. Το γέλιο κάνει καλό !

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απλά, έξοχος!

Άγγελος είπε...

Ωραίο κείμενο, σύντομο και διαφωτιστικό (εκτός από τον συμπαθή Mickey Mouse - δεν του ταιριάζει να είναι δίπλα στη @#$%$φατσα).
Θα ήταν δύσκολο και ένα άρθρο για περιπτώσεις τύπου Κανάκη;

Konstantinos Floridis είπε...

Δυστυχώς όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο ισχύουν!
Κρίμα Μίκη. Ανθρώπινο και φυσιολογικό είναι να βασανίζεσαι από αντιφάσεις,να προχωρείς και να αναθεωρείς όπως γράφει ο Νίκος Μπίστης και όπως κάνουμε σχεδόν όλοι μας.Η αυτοακύρωση και το να κυλιέσαι μέσα στις λάσπες παίζοντας μποξ με τον εαυτό σου είναι τουλάχιστον γελοίο. Ούτε καν συμπαθητικό όπως στο fight club με τον Μπραντ Πιτ.

Ανώνυμος είπε...

εσύ δηλαδή τι επιθυμείς? σου αρέσει αυτή η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα? απλώς ο Μίκης βρήκε ένα τρόπο να αντισταθεί σ'αυτά τα δεινά που γίνονται για 'μας χωρίς εμείς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι κακό αυτό? πες μας, εσύ που τα λες με τόσο ωραίο τρόπο, τι πρέπι να κάνουμε. Να απολαύσουμε τον βιασμό αφού δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε?

φιλικά,
badmark

Αντισυμβατικοί φιλελεύθεροι είπε...

Φίλε μου, αυτό που κάνει ο Μίκης δεν είναι αντίσταση,αλλά χειρότερη υποτέλεια και φασισμός. Αν είναι να αντισταθούμε από φασίζουσα θέση, καλύτερα να μην αντισταθούμε καθόλου...

Ανώνυμος είπε...

Αντισυμβατικέ, η μεγαλοσύνη και η φιλοπατρία του Μίκη Θεοδωράκη δικαιολογημένα προκαλούν το φθόνο της μικρότητάς σου και το φασιστικό σου λόγο. Μου θυμίζεις πόσο σκοτεινά μυαλά υπάρχουν, κι αυτό είναι πάντα ένα μάθημα ρεαλισμού. Γι' αυτό σε ευχαριστώ.
Αλέξανδρος Κατσένης.

Ανώνυμος είπε...

αντισυμβατικε μονο απο το ονομα σ καταλαβαινει ευκολα καποιος οτι εισαι προβληματικος....οσο για αυτα που λες φασιστες ειναι οι αριστεριστες,οι προοδευτικοι,κ οι νεοφιλελλευθεροι!!!!!!!!!που ειναι στρατιωτακια της παγκοσμιας διακυβερνησης του κωλοjefriσας κ τησ παρεας του!οσο για τον κοιμισμενο που λεει ξεμωραμενο τον Μικη θα ερθει η ημερα που το παρτι σας στην χωρα θα τελειωσει αποικιοκρατες προπαγανδιστες!κινημα ανεξαρτητων πολιτων

Αντισυμβατικοί φιλελεύθεροι είπε...

Μπράβο παιδιά μου,είναι φανερό ότι ο Μίκης κατάφερε να ενώσει τους αριστερούς με τους κοινούς φασίστες, άρα πέτυχε τον πρώτο στόχο του. Το να με βρίζουν άνθρωποι σαν εσάς δεν με στενοχωρεί, αντίθετα με ευχαριστεί ! Όσο για εσένα Αλέξανδρε,έχεις το θράσος να μου μιλάς για φασισμό την ώρα που ο Μίκης σου προτείνει συμμαχία και υποτέλεια με τις άκρως φασιστικές Κίνα,Ρωσία,Βόρεια Κορέα,Ιράν κλπ?
Για κούνα το κεφάλι σου μπας και συνέλθεις...

ΣΠΙΘΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ "Ζ" - ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ είπε...

Αντισυμβατικέ, η μεγαλοσύνη και η φιλοπατρία του Μίκη Θεοδωράκη δικαιολογημένα προκαλούν το φθόνο της μικρότητάς σου και το φασιστικό σου λόγο. Μου θυμίζεις πόσο σκοτεινά μυαλά υπάρχουν, κι αυτό είναι πάντα ένα μάθημα ρεαλισμού. Γι' αυτό σε ευχαριστώ.
Αλέξανδρος Κατσένης.
Προσυπογράφω: Χρήστος Σωτηρόπουλος

Αντισυμβατικοί φιλελεύθεροι είπε...

Eσύ τι είσαι ρε φίλε που προσυπογράφεις ? για πες μας..
Μέλος της σπίθας ? Αν ναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διαλύσετε το συντομότερο αυτό το φασιστικό έκτρωμα και να δηλώσετε ότι ο Μίκης έχει ξεκουτιάνει και ότι σας παρέσυρε σε μία ντροπιαστική οργάνωση. Όλα τα άλλα είναι απλά κούφια λόγια και περριτά...