Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ισπανία και η Ιρλανδία βγαίνουν απ’το μνημόνιο ! Εμείς γιατί όχι ;

 


Nα μια είδηση που μάλλον εσκεμμένα τα ΜΜΕ την πέρασαν στα ψηλά ! Συγχαρητήρια σε Ισπανία και η Ιρλανδία έδωσε προ ημερών ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για την επικείμενη έξοδό τους από τα προγράμματα των μνημονίων. Η Ισπανία αναμένεται να εξέλθει από το δικό της μνημόνιο τον Ιανουάριο και χωρίς μάλιστα να χρειάζεται έναν προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της, ενώ και η Ιρλανδία αναμένεται να κάνει το ίδιο τον Δεκέμβρη. Αυτό σημαίνει πως λογικά η ανάκαμψη σε αυτές τις χώρες είναι θέμα χρόνου (αν στην Ιρλανδία δεν έχει αρχίσει ήδη...). Επίσης στην Πορτογαλία έχει σημειωθεί εδώ και αρκετό καιρό σταθεροποίηση της κατάστασης και μια σχετική έξοδος στις αγορές μολονότι μια πλήρης ανάκαμψη εκεί είναι πιο δύσκολη γιατί έχει και αυτή η χώρα το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας που έχουμε κι’εμείς στην Ελλάδα. 

 Θυμίζω ότι η Ισπανία χτυπήθηκε από την κρίση και δημοσιονομικά και τραπεζικά μετά την λαίλαπα του σοσιαλδημοκράτη Θαπατέρο με αποτέλεσμα χαμηλούς μισθούς και ανεργία ανάλογη σε ποσοστό με την Ελλάδα. Ωστόσο ο κεντροδεξιός; Ραχοϊ -που εξελέγη περίπου την ίδια περίοδο με τον Σαμαρά- φαίνεται να συμμαζεύει αρκετά την κατάσταση και μάλιστα αγνοώντας πεισματικά τις λαϊκίστικες κορώνες (κυρίως της Ισπανικής αριστεράς…) που υπάρχουν κι’εκεί. Η δε Ιρλανδία έπαθε το 2009 ένα τεράστιο τραπεζικό στραπάτσο ωστόσο χάρις στη φιλελεύθερη έως νεοφιλελεύθερη πολιτική στην οποία εμμένει (μικρό κράτος, μικροί φόροι, κρατάει αρκετά υψηλό το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. 

 Αυτόματα καταρρίπτονται όλοι οι μύθοι που προπαγανδίζει τόσα χρόνια το Ελληνικό βαθύ κράτος για να αποποιηθούν των ευθυνών τους για την οικονομική λαίλαπα στην οποία αυτές οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν βυθίσει τον Ελληνικό λαό. Πως δηλαδή 1)Μας φταίει η Γερμανία με την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει στην ευρωζώνη και ειδικά στον νότο και τον καταστρέφει και πως το κάνει και εσκεμμένα γιατί επωφελείται ή γιατί θέλει να αγοράσει φθηνά την Ελλάδα κλπ,κλπ. 2) Πως για όλα φταίει η τρόικα με τις αποτυχημένες συνταγές της (που όχι ότι είναι τελείως άμοιρη ευθυνών) που μας εξαθλιώνει και πως η «ηρωική» Ελληνική κυβέρνηση της αντιστέκεται όπως μπορεί ή ακόμα χειρότερα πως η κυβέρνηση είναι υπάλληλοι της τρόικας την οποία υπακούει τυφλά και άρα έχουμε αποικιοποίηση της…περιούσιας χώρας ή ακόμα χειρότερα μια νέα Γερμανική κατοχή !! 
Αυτές τις ηλιθιότητες λοιπόν, που πλέον διαψεύδονται πανηγυρικά, λένε πάνω-κάτω τα καθάρματα της πολιτικής και της δημοσιογραφίας στον Ελληνικό λαό και τον παραμυθιάζουν ! Και διαψεύδονται καθώς οι άλλες χώρες με παρόμοια αρχικά προγράμματα και μνημόνια είναι σε καλό δρόμο. Άρα είναι προφανές ότι εδώ το θέμα και το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό μας και πως κάτι δεν κάνουμε καλά εμείς σαν Ελλάδα ! 

 Το ερώτημα είναι λοιπόν γιατί η Ελλάδα δεν έχει δει ακόμα άσπρη μέρα και είναι βυθισμένη στο χάος επί 4 χρόνια ; Μια καλή απάντηση βρίσκεται μόλις στο πιο κάτω άρθρο μου για τους χειρισμούς και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όλον αυτόν τον καιρό. Και ακόμα στους ηλίθιους και προβοκατόρικους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου κατά το πρώτο διάστημα της κρίσης,στην απροθυμία για ριζικές τομές, και μεταρρυθμίσεις-και αντίθετα στη σχεδόν παρανοϊκή εμμονή με φόρους και χαράτσια- και για σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα κάθε είδους. 
Όλα αυτά έκαναν την κρίση να φαντάζει πιο σφοδρή κι'ενώ θα μπορούσαμε να την ζήσουμε λιγότερο επώδυνη. Έτσι όσο η φτώχεια και η ανέχεια θα βαθαίνει το πολιτικό καθεστώς θα συνεχίσει να επιστρατεύει τα φαντάσματα της Μέρκελ και της τρόικας προκειμένου να ρίχνει στην Ευρώπη το φταίξιμο κοροϊδεύοντας τον κόσμο να σώζει το τομάρι του και να επιβραβεύεται και εκλογικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: