Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Ψέματα τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος !

Ότι ο «φίλος μας» ο Αντωνάκης ο Σαμαράς έχει από πίσω του όλο τη ντόπια διαπλοκή και το βαθύ κράτος που τον στηρίζουν το γνωρίζουμε καλά εδώ και χρόνια, αλλά το ότι η ωμή προπαγάνδα περνάει σε τόσο ακραίο επίπεδο σ’αυτή τη χώρα είναι είδηση !   

Είναι λοιπόν γνωστό ότι η νεοδημοκρατική μηχανή προπαγάνδας-μαζί με τα δημοσιογραφικά της τσιράκια τύπου Πρετεντέρη- του κυρίου Σαμαρά  μας λέει τελευταία ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που είναι τελείως ψευδές, γιατί η Ελλάδα είναι ακόμα ελλειμματική (δηλαδή ξοδεύει περισσότερα απ’όσα εισπράττει) !!
Στην πραγματικότητα αυτό που έχει επιτευχθεί σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ είναι πλεόνασμα της Ελλάδας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,κάτι που είναι  απλά ένα σημαντικό βήμα και για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Για τους λιγότερο μυημένους στα οικονομικά λέμε πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ισούται με τη διαφορά των εσόδων που προέρχονται από το εξωτερικό για αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται σε ένα τρίμηνο, μείον τις αντίστοιχες πληρωμές που γίνονται σε ξένους από την εγχώρια οικονομία. Κανένα πρόβλημα να το παραδεχτούμε αυτό ως θετικό βήμα, αλλά ας μην μας κοροϊδεύουν με ψεύτικα πρωτογενή πλεονάσματα διότι ακόμα δεν υπάρχουν !

Αλλιώς δεν θα υπήρχε τόση πρεμούρα από κυβέρνηση, αντιπολίτευση και τύπο για να έρθει η επόμενη δόση από την Ευρώπη, αφού αν είχαμε πλεόνασμα τότε θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα και μόνοι μας για κάποιο διάστημα….Απλά τα πράγματα…
Απ’την άλλη θα πρέπει να πούμε ότι και πρωτογενές πλεόνασμα να υπάρξει κάποια στιγμή, αυτό θα έχει επιτευχθεί μέσω αμφιλεγόμενων ή και εξοντωτικών πολιτικών και όχι μέσω του απλούστερου δρόμου. Δηλαδή θα λέμε πως συνερχόμαστε ή έστω πως σταθεροποιούμαστε αλλά θα έχουμε μια οικονομικά εξοντωμένη κοινωνία και δεν θα βλέπουμε εύκολα απτά αποτελέσματα !  

Και τέλος εφόσον η τρόικα είναι τόσο κακή και αδαής και οι συνταγές της τόσο αποτυχημένες πώς οι κύριοι της κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια τους ισχυρίζονται πως έχουμε πλεόνασμα, πάμε καλά και άρα ξεπερνάμε την κρίση ; Είναι τελικά καλή ή κακή η τρόικα και οι συνταγές της ; Δεν γίνεται μονά ζυγά δικά τους, εμείς πάντα οι καλοί και η τρόικα πάντα ή κακή !
Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνει πως μπορούμε να βρούμε καμία αξιόπιστη λύση στην αντιπολίτευση, θα έλεγα μάλιστα πως ήταν πολύ εύστοχος ο Ευρωβουλευτής που είπε πως μίλησε με τον Τσίπρα και δεν είχε να αντιπροτείνει τίποτα καθώς δεν είπε και τίποτα διαφορετικό από αυτό που διαπιστώνουν οι σκεπτόμενοι πολίτες, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας που δεν έχει καμία σοβαρή κυβερνητική πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: