Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

SOS για την Ελλάδα δείχνει η απόρρητη έκθεση του Δ.Ν.Τ ! Στα "σχοινιά" η κυβέρνηση !


Εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, "βλέπει" μεγάλο κίνδυνο χρεοκοπίας και Grexit, αλλά και ακόμα περισσότερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων, θέτοντας αυστηρούς μεταρρυθμιστικούς όρους για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η "Καθημερινή της Κυριακής" !
Συγκεκριμένα η έκθεση ενώ είχε ως βασικό σκοπό να αξιολογήσει το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας (που ως γνωστόν ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί...), συγχρόνως περιγράφει τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει και πάλι το ταμείο, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.
Με ένα κείμενο το οποίο έχει ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2017 και περιήλθε σε γνώση και των ευρωπαϊκών θεσμών , μπαίνει σε ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων από την πλευρά του Ταμείου. Πέρα δηλαδή από το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο, στα οποία εστιάζεται έως τώρα η προσοχή. Με λίγα λόγια το Δ.Ν.Τ. ζητάει πολύ περισσότερες μεταρρυθμίσεις (στον τραπεζικό τομέα, στις αγορές, στα εργασιακά κ.λ.π), οι οποίες φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την Αθήνα η οποία κάνει τα πάντα για να αποφύγει κάθε εκσυγχρονιστική-φιλελεύθερη μεταρρύθμιση.
Το κείμενο θα παρουσιαστεί μαζί με την Έκθεση που θα περιέχει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στο Δ.Σ. του Ταμείου που θα συνεδριάσει στις 6 Φεβρουαρίου και στην ατζέντα που θα τεθεί στην συνεδρίαση περιλαμβάνονται τα εξής σημεία: 
1) Οι δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βιωσιμότητά του χρειάζεται να μπουν από την αρχή του προγράμματος και πρέπει να βασίζονται σε ένα ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.   
2) Για την οικονομική ανάκαμψη προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς η καθυστέρηση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις και τον ορισμό των διοικήσεων των τραπεζών έχει επίπτωση στην ανάκαμψη.                                                
 3) Όταν η πολιτική βάση για τις μεταρρυθμίσεις είναι εύθραυστη και δεν υπάρχει ισχυρή κυριότητα του προγράμματος οι προσδοκίες αλλά και η σχεδίαση του πρέπει να είναι πιο συντηρητικές από την αρχή. Το προσωπικό του ΔΝΤ πρέπει να αντιτάσσεται σε πιέσεις από  τους Ευρωπαίους εταίρους για πιο θετικές προβλέψεις.                                                                                                      
4) Για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής συμμόρφωσης.                                                                           
5) Η Ελλάδα πρέπει να επανεκκινήσει τις στάσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά και στα κλειστά επαγγέλματα ώστε να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.                                                                     
6) Βάρος στην κοινωνική δικαιοσύνη. Η έκθεση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα δεν ήταν κοινωνικά δίκαιο εγείροντας ανησυχίες για την πολιτική βιωσιμότητα των μέτρων που πάρθηκαν.
Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εκτιμάται πως είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή ενώ η ανάκαμψη δεν έχει εδραιωθεί. Τονίζει δε, ότι η άρνηση μεταρρυθμίσεων θα προκαλούσε νέες πιέσεις ρευστότητας στις τράπεζες και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη.
Σημαντικός, επίσης, κίνδυνος θεωρείται από το Ταμείο η αδύναμη ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης λόγω του υψηλού χρέους και των επιπτώσεων της δημοσιονομικής προσαρμογής που βασίστηκε στην πλευρά των εσόδων. Η αδύναμη εσωτερική ζήτηση υπονομεύει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, περιπλέκοντας την ελάφρυνση του χρέους. Το πλέον άσχημο σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση είναι η ακόμα περισσότερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής στο 55% με τάσεις περαιτέρω απόκλισης υποδηλώνοντας μια "μη διατηρήσιμη κατάσταση".  
Με λίγα λόγια οι κρατικοφασίστες της κυβέρνησης βρίσκονται, λόγω της "αλλεργίας" τους στις μεταρρυθμίσεις, σε πολύ δύσκολη θέση και φαίνεται πως τα ψέματα τελείωσαν. Την ίδια στιγμή που έχουν εφαρμόσει το δεύτερο πρόγραμμα μόνο κατά το ένα τρίτο και υπάρχει και μια αξιολόγηση που εκκρεμεί για πολλούς μήνες και την ίδια στιγμή που-όπως αποδεικνύεται- υπάρχει κίνδυνος νέας χρεοκοπίας και grexit,  αυτοί έχουν ν α επιλέξουν ανάμεσα σε Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε. 
Αν τραβήξουν το σχοινί και αποδεχθούν τη φυγή του Δ.Ν.Τ από το πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να ξεχάσουν οριστικά τη μείωση του χρέους, για την οποία μας έχουν ζαλίσει για χρόνια! Επιπλέον με τη φυγή του πιο μεταρρυθμιστικού Δ.Ν.Τ, όλη η ευθύνη θα περάσει στην Ε.Ε. που δεν είναι το ίδιο πιεστική προς μεταρρυθμίσεις, αλλά και θέτει και μεγαλύτερους στόχους σε πρωτογενή πλεονάσματα !
Δηλαδή οι κυβερνώντες προκειμένου να αποφύγουν το πιο μεταρρυθμιστικό Δ.Ν.Τ, ενδέχεται πάνε κόντρα σε όσα πρέσβευαν τόσα χρόνια και θα αυξήσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας και grexit !
Οι τυχοδιώκτες Τσιπροκαμμένοι λοιπόν έμπλεξαν άσχημα, αλλά μαζί με αυτούς έμπλεξε άσχημα και η προς το παρών ημιθανής και ταλαιπωρημένη Ελλάδα που κινδυνεύει να βγει ως ασθενής από την "πρίζα" και να αφήσει αυτό που λέμε την "τελευταία της πνοή" ! Και από την άλλη βέβαια υπάρχει και ένας Μητσοτάκης που-απορούμε γιατί-θέλει να έρθει μετά και να κυβερνήσει επάνω στα συντρίμμια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: