Πριν μερικά-όχι πολλά-χρόνια, πολύ λίγοι Έλληνες θα πίστευαν ότι κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ θα έφτιαχναν καλύτερη οικονομία από την Ελλάδα. Αντίθετα αντιμετωπίζαμε όλους αυτούς τους λαούς που δοκιμάστηκαν από τον κομμουνισμό, με αλαζονεία.
Και όμως, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίσω και από τέτοιες χώρες! Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε πως αυτό προκύπτει μα βάση το ποσοστό ανθρώπων που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς και τις ελλείψεις σε απαραίτητα αγαθά σε κάθε κράτος, και όχι αποκλειστικά με βάση το ύψος των μισθών (κατά κεφαλήν εισόδημα) όπου είμαστε πιο ψηλά.
Η Ελλάδα λοιπόν, με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι πλέον πιο φτωχή από χώρες όπως η Πολωνία, τα τρία κράτη της Βαλτικής, η Κροατία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία και αυτό είναι μια πραγματικότητα! Ξεπερνάμε μόνο τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι οποίες όμως τρέχουν πλέον με εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και προοδεύουν σταθερά, την ώρα που εμείς κάνουμε πολλά βήματα πίσω.
Κάποια επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:
- Στα χρόνια της κρίσης (2008-2016) διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας καθώς το 2008 το 11,2% των Ελλήνων είχαν ελλείψεις σε βασικά αγαθά, και το 2015 το ποσοστό αυτό «εκτινάχθηκε» στο 22,2%, όπως σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η Ελλάδα είναι η τρίτη φτωχότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία (34,2%) και τη Ρουμανία (22,7%). Με τη διαφορά, βεβαίως, ότι ενώ τα ποσοστά φτώχειας αυτών των πρώην κομμουνιστικών βαλκανικών κρατών έχουν μειωθεί σημαντικά -κατά σχεδόν ένα τρίτο στην περίπτωση της Ρουμανίας- το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί από το 2008 !
- Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τη φτώχεια την ίδια περίοδο (2008-2015) υποχώρησε από το 8,5 στο 8,1%. Τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται στη Σουηδία (0,7% το 2015 έναντι 1,4% το 2008), Νορβηγία (1,7% έναντι 2%) και τη Φινλανδία (2,2% το 2015 έναντι 3,5% το 2008).
- Ύστερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 αρκετές χώρες της Ευρωζώνης στράφηκαν προς διεθνείς δανειστές. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, για παράδειγμα, ακολούθησαν προγράμματα διάσωσης και επέστρεψαν σε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τους. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με την Ελλάδα», τονίζει το Reuters.Σημειώνεται ότι στην Πορτογαλία, το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε έστω και οριακά από 9,7% το 2008 σε 9,6% το 2015, ενώ αντίθετα στην Κύπροαυξήθηκε σε 15,4% το 2015 έναντι 9,1% το 2008.
- Αρνητική «πρωτιά» στην Ε.Ε. έχει η χώρα μας και στα ποσοστά ανεργίας. Η ανεργία έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ του 28% σε 23%, ωστόσο, όπως τονίζει το Reuters, το ποσοστό αυτό παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε. Από την έναρξη της κρίσης, το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
- Σύμφωνα με την έκθεση, το 39,9% του πληθυσμού στη χώρα στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 44,5% του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών. Μάλιστα, σχεδόν ένα στα έξι νοικοκυριά (ποσοστό 17,7%) διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους, πατώματα, κ.ά. Συνολικά, περισσότεροι από 4.512.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, με τα παιδιά να απειλούνται περισσότερο. Ενδεικτικό είναι ότι 230.774 παιδιά ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ουσιαστικά χωρίς κανένα εισόδημα.
- Η θεσσαλονίκη έχει πληρώσει βαρύ τίμημα στην κρίση, αφού πλέον οολυτέλεια αποτελούν για πολλούς Θεσσαλονικείς βασικά υλικά, όπως η θέρμανση και η ηλεκτροδότηση του σπιτιού τους. Έξι στα δέκα νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περίπου 2.000 νοικοκυριά (14%) ζουν κάποιες περιόδους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Palmos Analysis, για λογαριασμό της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, που διενεργήθηκε σε δείγμα 456 νοικοκυριών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης από τις 3 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2017. Σύμφωνα με την έρευνα, στη Θεσσαλονίκη ευάλωτα ή σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας βρίσκονται συνολικά 190.000 νοικοκυριά (62%). Προκειμένου δε, να καλύψουν το αυξημένο κόστος θέρμανσης τα νοικοκυριά έχουν περικόψει κυρίως δαπάνες ένδυσης και υπόδησης (58%) διασκέδασης και ψυχαγωγίας (36%) και τρόφιμα/ έξοδα σούπερ μάρκετ (32%).
Όλα αυτά στην ουσία δεν δείχνουν τίποτε παραπάνω από αυτά που φωνάζουμε και εμείς επί επτά χρόνια, πως δηλαδή το πρόβλημα της Ελλάδας είναι αντιπαραγωγική και πως δεν εξορθολογίζει- κυρίως με φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις- την οικονομία και το κράτος της. Ιρλανδοί, Πορτογάλοι, Ισπανοί που το έκαναν σε μεγαλύτερο βαθμό, βγήκαν από τα μνημόνια εφαρμόζοντας παρόμοια προγράμματα (μνημόνια) με εμάς. Εμείς γιατί δεν μπορούμε και τα ρίχνουμε όλα στα μνημόνια και στους δανειστές (κυρίως στους Γερμανούς) ;
Δεν μπορούμε γιατί στην Ελλάδα και τα μνημόνια εφαρμόζονται επιλεκτικά και μετατρέπονται σε εργαλεία ύφεσης και φτώχειας ! Ότι μεταρρυθμιστικό και φιλοαναπτυξιακό υπάρχει σε αυτά "θάβεται" ή εφαρμόζεται ατελώς, ενώ αντίθετα τα πιο επαχθή μέτρα εφαρμόζονται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό απ'όσο προβλέπουν και τα μνημόνια...
Την ίδια στιγμή δεν είναι περίεργο που κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, που καταστράφηκαν από τον κομμουνισμό, εξορθολογίζουν και φιλελευθεροποιούν την οικονομία τους και την κρατική μηχανή τους, γι' αυτό και είτε μας αφήνουν πίσω οικονομικά, είτε μας πλησιάζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου