Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

«O σοσιαλισμός τελειώνει εκεί που τελειώνουν τα δανεικά» ή αλλιώς το Αργεντίνικο παπατζιλίκι !!






H Αργεντινή είναι τόσο μακριά αλλά και τόσο ίδια από πολιτική άποψη με την Ελλάδα, ειδικά την μετά το 1981 !
Πολιτικές αναταραχές, δικτατορίες, οικονομικές κρίσεις και ένας παρανοϊκός πόλεμος (Φοκλαντς) τη χαρακτηρίζουν από τον 20ο αιώνα.και μετά. Ειδικότερα τις τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίζεται πολιτικά από μια Σοβιετικού τύπου γραφειοκρατία (νομενκλατούρα) που πίνει το αίμα του Αργεντίνικου λαού, μεγάλο κράτος, μεγάλη διαφθορά, χτύπημα των παραγωγικών δυνάμεων και της εκπαίδευσης και πολιτικούς στην πλειοψηφία τους αριστερίζοντες και δημαγωγούς. Προσθέστε και έναν λαό όχι ιδιαίτερα σκεπτόμενο που έχει την τάση να παρασύρεται απ’το συναίσθημα και να παριστάνει τον επαναστάτη και έχετε μπροστά σας την Ελλάδα της νότιας Αμερικής !! Είναι τόσο όμοιες οι καταστάσεις που έφεραν τις χρεοκοπίες και καθόλου τυχαία τα παθήματα και των δύο χωρών…

Στην Αργεντινή όλες αυτές  οι παθογένειες είναι συνέπειες και κατάλοιπα  του Περονισμού και στρατιωτικών δικτατοριών και οδήγησαν σιγά, σιγά τη χώρα σε χρεοκοπία το 2001, η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε ανοιχτά όταν απομακρύνθηκε  το ΔΝΤ (και αποτελείωσαν τη χώρα η μεγάλη εκροή κεφαλαίων και τα μέτρα προστατευτισμού της τότε κυβέρνησης). Στην Ελλάδα είναι συνέπειες των εξ αρχής  στρεβλών δομών του κράτους, δικτατοριών, πολέμων κλπ., αν και η κύρια αφετηρία της καταστροφής εδώ ήταν η άνοδος στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ και του Σοβιετικού πράκτορα Ανδρέα Παπανδρέου το 1981.

Την Αργεντίνικη κρίση ανέλαβε τότε να διαχειριστεί ένας παλαιός Περονικός και  μέγιστος δημαγωγός (ανάλογος του Τσίπρα) ονόματι Νουάλντε που διαδέχθηκε τον δεξιό Ντελα Ρόα και ο οποίος σε αντίθεση με τους μύθους που κυκλοφορούν οι φίλοι μας οι αριστεροί δεν έκανε τίποτα επαναστατικό, αλλά πέτυχε να εξαγοραστεί το χρέος τους από αυτούς ακριβώς που αποκαλεί διεθνείς κερδοσκόπους και τοκογλύφους και μετά ένα διόλου ευκαταφρόνητο κούρεμα του Αργεντίνικου χρέους της τάξης του 70%. Και το ερώτημα είναι πότε ακριβώς είναι κακοί αυτοί οι περιβόητοι διεθνείς κερδοσκόποι, όταν σου αγοράζουν και σου κουρεύουν το χρέος ή όταν ζητούν τα λεφτά τους πίσω και αφού είναι τέτοιοι γιατί πας και μπλέκεις μαζί τους και μετά τους βρίζεις ; Να ο πρώτος λόγος του γιατί το καθεστώς της Αργεντινής είναι ψευτο-επαναστατικό και οι εκπρόσωποι του λαοπλάνοι !

Το σημερινό πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν δύο από τα λεγόμενα κερδοσκοπικά κεφάλαια της τάξης του 1,33 δις.δολλαρίων (που αποτελούν μόνο το 7% των πιστωτών της χώρας) δεν δέχθηκαν να κουρευτεί το χρέος που τους αφορά και απαίτησαν να πληρωθούν στο 100% της αξίας τους, κάτι που δεν ήθελε η Αργεντινή. Η υπόθεση πήγε στα Αμερικάνικα δικαστήρια και πριν λίγες ημέρες δικαιώθηκαν οι πιστωτές και έτσι η Αργεντινή έπρεπε να τους πληρώσει όλο το ποσό και μάλιστα πριν αποπληρώσει οποιονδήποτε άλλον πιστωτή της. Η Αργεντινή είπε "δεν σας πληρώνω" και έτσι δημιουργήθηκε πιστωτικό γεγονός, σύμφωνα με την αρμόδια ένωση για τέτοιες υποθέσεις, κάτι που σημαίνει στάση πληρωμών και χρεοκοπία. Και το διευκρινίζω αυτό γιατί οι λαϊκιστές κυβερνώντες την Αργεντινή προκειμένου να κοιμίσουν το λαό τους λένε ότι δεν δέχονται τη λέξη χρεοκοπία και χρησιμοποιούν άλλες φράσεις ! Ένα ακόμα δείγμα δημαγωγίας δηλαδή, συν το ότι οι ίδιοι είχαν εξουσιοδοτήσει τα Αμερικάνικά δικαστήρια για τέτοιες υποθέσεις και τώρα κατηγορούν τους δικαστές ως διεφθαρμένους και εντολοδόχους των δανειστών !

Ακόμη οι Αργεντίνοι κυβερνώντες επικαλούνται μια δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία αν κάποιοι από τους πιστωτές πετύχουν καλύτερη συμφωνία πληρωμής τότε ενεργοποιείται μια ρήτρα που θα υποχρεώσει την Αργεντινή να τους πληρώσει όλους το ίδιο. Πέρα απ’το ότι και αυτή η ρήτρα μπήκε με τη συγκατάθεσή τους και αυτό είναι ένα ακόμα παραμύθι αποπροσανατολισμού διότι αν πληρώσει τα δύο συγκεκριμένα κεφάλαια η Αργεντινή στο 100% δεν κάνει κάποια καλύτερη συμφωνία γιατί αυτή θα είναι η αρχική και τελεσίδικη συμφωνία και με δικαστική απόφαση αφού οι πιστωτές δεν δέχθηκαν ποτέ κάποια άλλη…Ένα ακόμα Αργεντίνικο παπατζιλίκι εδώ λοιπόν !

Κάπως έτσι χρεοκόπησε η Αργεντινή για δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια και αν και τώρα -όπως λένε οι ειδικοί-η συγκεκριμένη χρεοκοπία δεν θα φτάσει σε συνέπειες στο ύψος της προηγούμενης του 2001 και  θα καταφύγει και πάλι στη γνωστή συνταγή του να τυπώνει χρήμα και άρα την υποτίμηση του νομίσματος. Ωστόσο θα επιφέρει μικρή ή μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού (που είναι ήδη στο 30%...) και της ανεργίας, πίεση του νομίσματος από κερδοσκόπους (να που πάλι μπλέκουν μαζί τους…), εξάντληση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων (τουλάχιστον σε αντίθεση με την Ελληνική κρίση εκεί έχουν τέτοια…) και ακόμα μεγαλύτερος αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές, από τις οποίες έχει ήδη αποκλειστεί από το 2001,λόγω αναξιοπιστίας. Με λίγα  λόγια όποιος σκαμπάζει έστω και λίγα οικονομικά καταλαβαίνει πως το μέλλον της είναι ζοφερό...
Τέλος να πούμε κάτι και για το παραμύθι που λένε οι γνωστοί εξυπνάκηδες και ψευτοεπαναστάτες Τσιπροκαμμένοι κλπ.ότι κι’εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αργεντινής και να μην πληρώσουμε τους «τοκογλύφους», ότι σε αντίθεση με την Αργεντινή τα λεφτά που χρωστάει η Ελλάδα σε ιδιώτες σε μεγάλο βαθμό κουρεύτηκαν ή ξεπληρώνονται και πάλι από λεφτά της Ευρώπη και πλέον χρωστάμε  κυρίως σε  κράτη, δηλαδή λεφτά ξένων φορογούμενων που αν δεν τα πληρώσεις είσαι καθαρός μπαταχτσής !
Επιπλέον η Ελλάδα σε αντίθεση με την Αργεντινή είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΟΝΕ και έχει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους της- που είναι και οι κυρίως δανειστές της-που πρέπει να τηρεί αν θέλει να παραμείνει εκεί μέσα.

 Συμπέρασμα από Αργεντινή μεριά και από την Ελληνική εμπειρία μας ; Oι αριστεροί και αριστερίζοντες διεθνώς κάνουν πάντα τους «μάγκες» με ξένα λεφτά και δανεικά και όταν με τις πολιτικές τους φτάνουν τα κράτη στο γκρεμό, τότε καταγγέλουν διεθνείς συνομωσίες,παριστάνουν τους επαναστάτες κλπ. (βλέπε και εν Ελλάδι Ανδρέα Παπανδρέου και τους διαδόχους του) ! Όπως έλεγε κάποτε και η μέγιστη Μάργκαρετ Θάτσερ «Ο σοσιαλισμός τελειώνει εκεί που τελειώνουν τα δανεικά» ! Και θα πρόσθετα εγώ ειδικά για την Ελλάδα πως είναι μεταξύ άλλων το καταφύγιο και το άλλοθι τεμπέληδων, μικρών και μεγάλων λαμόγιων και  κουλτουριάρηδων που πολλοί απ’αυτούς είναι και αμπελοφιλόσοφοι και ινστρούχτορες του κώλου !!




Δεν υπάρχουν σχόλια: