Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Πως οι υπερκομματικοί εγκληματίες υποθηκεύουν και τις επόμενες γενιές !

Παίρνω αφορμή κυρίως από τις τελευταίες εξελίξεις στο eurogroup και τις ανάλογες ανακοινώσεις των κομμάτων, για να αναδείξω πως οι τυχοδιώκτες Έλληνες πολιτικοί υποθηκεύουν το μέλλον ολόκληρων γενιών που ήρθαν ή έρχονται στο μέλλον !

Και μην νομίζετε βέβαια ότι μιλώ μόνον για τους απερίγραπτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Απλά αυτοί αποδείχθηκαν πιο αδίστακτοι κλείνοντας τράπεζες, φέρνοντας capital controls, δημιουργώντας το μεταναστευτικό χάος κλπ. Άλλωστε και τα άλλα κουμάσια δεν διστάζουν να πηγαίνουν συχνά σε κοινές γραμμές με τους παραπάνω. Ας δούμε όμως αναλυτικά κάποια ζητήματα και θέσεις των κομμάτων και θα καταλάβετε που το πάω…

Μια υπερκομματική θέση είναι πχ. η απομείωση του χρέους που μάλιστα φαίνεται  να λαμβάνει και άδοξο τέλος και να μετατρέπεται στο αντίθετό της. Έχουμε επισημάνει ξανά τη θέση ότι το ζήτημα της μείωσης χρέους δεν είναι πρωτεύον ούτε πολύ ορθολογικό. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε ένα βαθμό μόνο αφού ασκηθούν αντιυφεσιακές, φιλοαναπτυξιακές και φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές και αρχίσουμε έτσι να δείχνουμε στους ξένους την πρόοδό και τη διάθεση μας να βγούμε από την κρίση.

Έτσι μόνο θα μπορούσαμε να μειώσουμε κατά πολύ χρέος, έλλειμμα, εμπορικό έλλειμμα, να κάνουμε μεγάλα πρωτογενή. πλεονάσματα  και έπειτα  να ζητούσαμε και μια σχετική ελάφρυνση χρέους που θα ήταν και πολύ πιθανό να δοθεί από τους Ευρωπαίους.
Με ποια λογική λοιπόν όλα τα κόμματα ζητάνε μείωση χρέους όταν με τις πολιτικές που ασκούνται δεν έχει γίνει παρά ελάχιστη πρόοδος στα δημοσιονομικά ; Δεν το γνωρίζουν αυτό ;

Τελικά αυτό που πέτυχε στο eurogroup η κυβέρνηση του "κωμικού" Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τίποτε άλλο από άμεση επιβάρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση του χρέους κάπου από το 2040 έως το 2060 (και εφόσον βέβαια έχει γίνει  αρκετή δημοσιονομική πρόοδος ως τότε…) !!! Έγινε δηλαδή ότι χειρότερο μπορούσε να γίνει, αφού και θα πληρώνουμε περισσότερα για τα επόμενα χρόνια και από την άλλη μια μείωση σε 30 ή 40 χρόνια είναι- για να μην κοροϊδευόμαστε- μη μείωση !

Αυτό δηλαδή είναι ουσιαστικά χειρότερο και από το να μη γινόταν η παραμικρή μείωση και να συνεχίζαμε την πολιτική αυτού του μνημονίου-όσο εφαρμόζεται κι’αυτό-όπως είναι τώρα ! Θα μπορούσε πχ. να γινόταν κάτι τέτοιο σε βάθος τριετίας ή πενταετίας (με δημοσιονομικά μέτρα και δημοσιονομικό κόφτη) που θα ήταν και πιο αποδοτικό και τελικά πέτυχαν ότι χειρότερο γινόταν. Και αυτό φυσικά υπό την αφασία της Ν.Δ. του Μητσοτάκη που κρατάει χαμηλούς τόνους και ουσιαστικά δεν τους καταγγέλλει…

Επανειλημμένα επίσης έχει ζητηθεί (και από τους κυβερνώντες και από άλλα κόμματα) και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους. Αυτό είναι ότι αθλιότερο, δεδομένου ότι δεν σημαίνει τίποτε άλλο από υποθήκευση με χρέη και μνημόνια και των επόμενων γενιών ! Δεν τους φτάνουν δηλαδή οι άνθρωποι που κατέστρεψαν σε αυτή την εξαετία της κρίσης, θέλουν να χρεώσουν και τις επόμενες γενιές ! Γιατί και με ποια λογική πρέπει να πληρώσουν και οι νεώτεροι τα σπασμένα τους;

Μια ακόμα «εθνική θέση» είναι όσο το δυνατόν μικρότερα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Τι κοντοφθαλμία και υποκρισία αφού στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα πετυχαίνουμε, τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα ! Με ποια λογική προτιμάμε και πάλι να επιβαρυνθούμε τη δεδομένη στιγμή όσο το δυνατόν λιγότερο και να μεγαλώσουμε τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων ;

Αυτό που πέτυχαν τελικά στο eurogpoup ήταν «ούτε κρύο, ούτε ζέστη», περίπου ένα τέταρτο μνημόνιο με δημοσιονομικό «κόφτη» και δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ (που πάντως στην πραγματικότητα δεν είναι υποχρεωτικά νούμερα, αλλά ένας μπούσουλας) για τα επόμενα 8-10 χρόνια (ο χρόνος θα εξαρτηθεί κυρίως από τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις) που ακολουθούν και μάλιστα χωρίς κανένα νέο δάνειο. Δεν είναι και για πανηγυρισμούς δηλαδή…

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των επιβαρυντικών για την Ελλάδα αποφάσεων που ελήφθησαν στο eurogroup είναι το εξής. Ότι προκειμένου να πεισθεί το ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα, υιοθετήθηκε πρόταση του ESM για βραχυπρόθεσμα μέτρα ως προς το ελληνικό δημόσιο χρέος που είναι τα εξής: Η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων του EFSF / ESM από τα 28 στα 32,5 έτη, η μετατροπή των σημερινών πολύ χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων σε ελαφρώς υψηλότερα, αλλά  και η μη αύξηση των επιτοκίων του δανείου που δόθηκε για την επαναγορά ομολόγων του Νοεμβρίου 2012...

Σημειώνουμε εδώ πως το ESM κινείται  μέσα στη λογική των προβολών του ΔΝΤ που όμως  επιδεινώθηκαν κατά πολύ λόγω των εξελίξεων του 2015 ( capital controls και κλείσιμο τραπεζών).  Πρόκειται για μια επίπτωση σε μακροπρόθεσμες προβολές που ενσωματώνουν μέρος της βλάβης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και προϋποθέτουν  επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος (κυρίως ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα)…
Με λίγα λόγια «φέξε μου και γλίστρησα» και νάτες πάλι μπροστά μας οι ολέθριες επιπτώσεις των καγκεμπίτικων τυχοδιωκτισμών των Τσίπρα-Βαρουφάκη με το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών ! Εξοργιστικό βέβαια πως και μετά από όλα αυτά ο Ελληνικός λαός τους έδωσε ξανά την ψήφο του, αλλά τι να κάνουμε…

Με λίγα λόγια βραχυπρόθεσμα  τα επιτόκια αυξάνονται, όπως και οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ καταγράφεται και κάποια αρνητική επίπτωση στα λογιστικά κέρδη των τραπεζών από την ανταλλαγή των τίτλων του EFSF που τους είχαν δοθεί ως ισοδύναμο ρευστού...Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν έχουν βραχυπρόθεσμο όφελος. Έχουν μακροπρόθεσμη επίπτωση που αρχίζει ελαφρώς το 2040 και ολοκληρώνεται το 2060…

Είναι λοιπόν προφανές και στους λιγότερο καταρτισμένους πως, αν μη τι άλλο, μέτρα σαν όλα αυτά δεν επιφέρουν  ουσιαστικά καμία μείωση της ονομαστικής τιμής του χρέους σε απόλυτους αριθμούς, ούτε και ως ποσοστό του ΑΕΠ., ούτε δίνουν καμιά ανάσα σε εμάς και-ακόμα χειρότερα- στις επόμενες γενιές, αλλά το αντίθετο !

Τώρα, πέρα από τα του eurogroup, να τολμήσουμε να μιλήσουμε για τη βόμβα του ασφαλιστικού που έρχεται και για τις συντάξεις που θα παίρνουν (αν θα τις παίρνουν) σε λίγα χρόνια οι σημερινοί εργαζόμενοι ;
Παίρνουμε ως πρώτο δεδομένο ότι οι συντάξεις είναι συνάρτηση του μισθού που παίρνει και των εισφορών που καταβάλει ο κάθε εργαζόμενος. Έτσι και μόνο από αυτό ο καθένας καταλαβαίνει ότι εκεί που έχουν πέσει οι μισθοί σήμερα, τι συντάξεις της πλάκας περιμένουν στο μέλλον του νεώτερους. Και να ήταν μόνο αυτό…

Φανταστείτε ότι το διαθέσιμο που χρειάζεται σήμερα για συντάξεις είναι περίπου 30 δις, όμως τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν έλλειμμα γύρω στα 17 δις, οπότε από τα ασφαλιστικά ταμεία προέρχονται στην πραγματικότητα μόνο τα 13 δις. και τα υπόλοιπα καταβάλλονται από τα δάνεια των «κακών και διεθνών τοκογλύφων Ευρωπαίων» και από διάφορες «βούτες» στα δημόσια ταμεία! 
Αυτό το έλλειμμα σε δέκα χρόνια υπολογίζεται, με αυτές τις πολιτικές που ασκούνται, να έχει φτάσει σε 250 ή και 300 δις !!
Συνυπολογίστε ότι για πολλούς λόγους (χαμηλοί μισθοί, ανεργία, υπογεννητικότητα και φυγή νέων στο εξωτερικό κλπ.) οι εισφορές που εισπράττονται από το κράτος είναι αρκετά μικρές οπότε, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, θα μικρύνουν κι’ άλλο στο μέλλον και έτσι έχετε την ασφαλιστική καταστροφή μπροστά σας !!

Αν όχι δηλαδή οι σημερινοί συνταξιούχοι, οι μελλοντικοί είναι πολύ πιθανό να παίρνουν «φιλοδωρήματα» για να ζήσουν τα στερνά τους ή και καθόλου συντάξεις ! Αλήθεια ασχολείται καμιά κυβέρνηση ή καμιά αντιπολίτευση και δημοσιογράφοι με αυτήν την ασφαλιστική καταστροφή που έρχεται ή έχουν βασιστεί στο έργο του Κατρούγκαλου και της ευπαρουσίαστης Σαλονικιάς Αχτσιόγλου ;

Συμπέρασμα ; Όταν ο Σόιμπλε μας λέει «πάρτε άμεσα μέτρα 4,2 δις» και «κάντε μεταρρυθμίσεις» έχει απόλυτο δίκιο, όσο κι'αν αυτό εξοργίζει πολλούς Ελληναράδες οι οποίοι πιστεύουν ότι μας μισεί ! Είναι σαφώς προτιμότερο να ζοριστούμε και να δυσκολευτούμε για ένα συγκεκριμένο διάστημα, (αλλά ταυτόχρονα να ξέρουμε ότι υπάρχει «φως στο τούνελ» και μπορούμε να ανανήψουμε) από το να πηγαίνουμε σε ημίμετρα και πολιτικές που διαιωνίζουν τα προβλήματα μέσα στο χρόνο. Έτσι υποθηκεύουμε και το μέλλον των νεώτερων που δεν φταίνε σε τίποτα για τα λάθη των προηγούμενων…

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν είναι μόνο τα έξι χρόνια κρίσης και τα όσα δεινά προκάλεσε στους Έλληνες, αλλά και ότι οι επόμενες γενιές έχουν φορτωθεί ή θα φορτωθούν από  τους διακομματικούς πολιτικούς εγκληματίες με χρέη, ελλείμματα, φόρους, μισθούς και συντάξεις της πείνας κλπ ! 

Πρέπει δυστυχώς να πούμε αυτή την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι, και αυτό αφορά και τους Τσίπρες και τους Μητσοτάκηδες και τις Γεννηματάδες και όλο αυτό το συναπάντημα που παριστάνει τους σωτήρες…


Δεν υπάρχουν σχόλια: