Από: www.topontiki.gr
"Την καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση της Μανωλάδας και αποζημίωση ύψους 676.363 ευρώ στα θύματα της υπόθεσης αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)
Η προσφυγή της υπόθεσης «Chowdhury και λοιποί κατά Ελλάδας» αφορά σε παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαικής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το οποίο απαγορεύει την καταναγκαστική εργασία. Η προσφυγή ασκήθηκε από 42 υπηκόους Μπαγκλαντές οι οποίοι εργάζονταν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα.
Οι μετανάστες εκπροσωπήθηκαν στο ΕΔΔΑ από το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και το «Open Society Justice Initiative».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της απόφασης, το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η προσφεύγοντες ήταν θύματα εμπορίας trafficking καθώς και καταναγκαστικής εργασίας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως και η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας είναι πτυχή της εμπορίας ανθρώπων.
Στην απόφαση το ΕΔΔΑ αναφέρεται εκτενώς στις παραλήψεις και παραβάσεις του ελληνικού κράτους αναφορικά στην αποτροπή του trafficking, στην προστασία των θυμάτων καθώς και στην αποτυχία διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας του περιστατικού – παρά τις καταγγελίες που προΰπαρχαν της δημοσιοποίησης του σκανδάλου.
Το ΕΔΔΑ αναφέρεται ακόμα και στο γεγονός πως το ελληνικό δημόσιο απέτυχε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την υπόθεση αυτή.
Η δικαστική απόφαση καταδικάζει την Ελλάδα για τις παραλήψεις της και επιβάλει την καταβολή του ποσού των 16.000 ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα, καθώς και περίπου 5.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης.
Τον Απρίλιο του 2013 οι εργαζόμενοι στη Μανωλάδα είχαν πυροβοληθεί όταν διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, με την υπόθεση να φτάνει στο δικαστήριο και τους κατηγορούμενους να αθωώνονται για τις πράξεις τους".
Εμείς έχουμε να προσθέσουμε σαν "αιρετικά" ότι εδώ πρόκειται για μια σημαντικότατη υπόθεση και απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σε ότι αφορά Ελλάδα του 21ου αιώνα, δεδομένου ότι πλέον και με τη βούλα διεθνούς δικαστηρίου στη χώρα μας διεξήχθη ή και συνεχίζει να διεξάγεται trafficking και καταναγκαστική εργασία !
Το χειρότερο είναι μάλιστα πως αλλοδαπά θύματά της καταναγκαστικής εργασίας πυροβολήθηκαν και κακοποιήθηκαν μόλις διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και- αν είναι δυνατόν- τα Ελληνικά δικαστήρια τους αθώωσαν ! Αυτό για εμάς σημαίνει κατά πρώτον ότι το trafficking, η καταναγκαστική εργασία και ο χειρότερος εθνικισμός και εθνορατσισμός, έχουν πλέον στη χώρα μας και την κρατική υποστήριξη ή έστω ανοχή και κατά δεύτερον πως η δικαιοσύνη είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη και ακραία εθνικιστική !
Όχι τυχαίο αφού μιλάμε για ένα πολιτικό καθεστώς που, όσο περνούν τα χρόνια, αρχίζει να προσιδιάζει σε μια μορφή εθνικοσοσιαλισμού και μια χώρα που- επίσης καθόλου τυχαίο- κυβερνάται πλέον από συγκυβέρνηση των δύο αυταρχικών άκρων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.).
Όλη αυτή η κατάσταση είναι προφανές ότι συνδέεται και με την ρώσικη επιρροή στη χώρα που είναι πλέον απόλυτη-σε όλα σχεδόν τα κόμματα και θεσμούς- αφού εκεί βρίσκεται το κέντρο του μαύρου, αλλά και του κόκκινου φασισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η φαιοκόκκινη κυβέρνηση βγήκε σήμερα χωρίς να ντρέπεται, μέσω του Κοντονή, να παραστήσει και τον τιμητή και έριξε όλη την ευθύνη της υπόθεσης σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Και όμως η αλήθεια είναι πως υπήρξε προσπάθεια της φαιοκόκκινης κυβέρνησης (πάλι μέσω Κοντονή) να πείσει το Ε.Δ.Δ.Α. ότι όλα είχαν γίνει σωστά και δεν υπήρχε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ! Αντί λοιπόν να μέμφονται μόνο την προηγούμενη κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί η δική τους κυβέρνηση υποστήριξε πως όλα είχαν γίνει σωστά και έτσι οδηγήθηκε η Ελλάδα σε καταδίκη, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ένα φιλικό διακανονισμό που θα κόστιζε στη χώρα πολύ λιγότερο και σε χρήματα και σε κύρος....
Τέλος να μην νομίζει κανένας ότι αν έρθει αργότερα ο Μητσοτάκης αυτή η κατάσταση θα αλλάξει κατά πολύ εφόσον και αυτός, μπορεί να μην είναι ακραίος σαν Καμμένος και Τσίπρας, είναι όμως στην πραγματικότητα ρωσόφιλος και αντιευρωπαίος και χωρίς ιδιαίτερες δημοκρατικές ευαισθησίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου