Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

"Το καράβι βουλιάζει»...Τώρα βρίστε τον Σόιμπλε !


Και να που ξαναγυρίσαμε στο γνωστό «βιολί» του να υβρίζουμε σύσσωμοι οι Έλληνες τον Σοϊμπλε, ως εθνικό εχθρό, σκληρό, ανθέλληνα, Χίτλερ κλπ. !

Κυβερνητικοί, κόμματα, δημοσιογράφοι και άλλοι, συχνά άσχετοι που ελάχιστη γνώση έχουν περί των πολιτικών, ξανάρχισαν να επιδίδονται σε αυτό το γνωστό σπορ (τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα) του αντιγερμανισμού. Αυτός μάλιστα ο αντιγερμανισμός καλλιεργήθηκε τόσο έντεχνα και φανατικά στους Έλληνες, μέσα στα χρόνια της κρίσης, σε σημείο που μας αντέγραψαν και άλλες ακραίες-αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στον κόσμο (πχ. Τραμπ και Ευρωπαϊκά ακροδεξιά, ακροαριστερά και γενικά αντιδραστικά και ρωσόφιλα κόμματα) που χτυπούν τη Γερμανία διότι έτσι χτυπούν ουσιαστικά τη δημοκρατική Ευρώπη και την Ε.Ε !!

Ας θυμίσουμε όμως κάποια πραγματάκια και στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και σε άλλους παρατρεχάμενους που λένε αυτά. Φταίει κανένανας Σόιμπλε για τις πολύμηνες και προβοκατόρικες διαπραγματεύσεις του 2015, για το κλείσιμο των τραπεζών και για τα capital controls που εκτόξευσαν το χρέος κατά αρκετά  δις ;  Είναι λοιπόν το ίδιο χρέος που τώρα, αυτός ο τυχοδιώκτης πρωθυπουργός που το εκτόξευσε, ζητάει με θράσος να μειωθεί και αυτό παρότι και στο παρελθόν μειώθηκε κατά 50 % με το PSI (κάτι που όλοι σχεδόν στην Ελλάδα το ξεχνούν) !

Φταίει ο Σόιμπλε που έχει καθυστερήσει η αξιολόγηση κατά έξι τουλάχιστον μήνες και που δεν έχουμε τηρήσει πολλά από τα προαπαιτούμενα που έχουμε συμφωνήσει, με δυσάρεστες επιπτώσεις και πάλι ; Αποτέλεσμα να είμαστε πάλι στην κατάσταση του καλοκαιριού του 2015 με άκαρπες διαπραγματεύσεις, συμφωνία που λήγει και κίνδυνο χρεοκοπίας…

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο κύριος πρωθυπουργός μιλάει περί «καθαρής λύσης» για το χρέος την οποία ζητά και πως δεν θα δεχτεί συμφωνία που δεν θα την περιλαμβάνει. Αναρωτιέμαι λοιπόν κατά πρώτον, ποια περίπου είναι αυτή η καθαρή συμφωνία που θα επιθυμούσε αυτός και το επιτελείο του ; Έχει καμία συγκεκριμένη πρόταση;  Δεν μας το έχουν διευκρινίσει ποτέ (λες και μιλούν σε καφενείο ή σε μπαλκόνι), οπότε αυτό «μυρίζει» ψέμα και προβοκάτσια !   
                     
Κατά δεύτερον, όταν λέει πως «δεν θα δεχθεί κάποια λύση...», εννοεί πως δεν θα δεχτεί την ολοκλήρωση  αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7 δις ευρώ, που είναι απαραίτητα για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων του Ιουλίου για να μην χρεοκοπήσει η χώρα ;; Και αυτό το τονίζω γιατί ένα τέτοιο σενάριο περί χρεοκοπίας ανέφερε προ ημερών και η Γερμανική εφημερίδα «Bild» ! Άραγε θα είναι και πάλι τόσο αδίστακτοι ο Τσίπρας και η παρέα του που θα φτάσουν να οργανώσουν ένα νέο 2015 (δηλαδή εσκεμμένη αποχώρηση από τη συμφωνία την ύστατη στιγμή) και χρεοκοπία ; Δεν  μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, αλλά να μην το αποκλείουμε κιόλας, επειδή ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε !


 Όλα αυτά βασίζονται όμως σε ένα προπαγανδιστικό ψέμα πως δήθεν η Ευρώπη και η Γερμανία μας είχε υποσχεθεί μείωση χρέους και τώρα που υποτίθεται ότι τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, πρέπει και αυτοί να κρατήσουν το λόγο τους…Όμως ποτέ όμως η Ευρώπη δεν μας υποσχέθηκε κάτι τέτοιο, αλλά είναι το Δ.Ν.Τ που έχει μια τέτοια θέση περί χρέους.

Ερχόμαστε λοιπόν στο ζουμί της υπόθεσης. Μπορεί ο κύριος Τσίπρας και οι κάθε λογής  αντιγερμανοί υπερασπιστές του να μας απαντήσουν γιατί -ενώ το Δ.Ν.Τ. είναι υπέρ μείωσης του χρέους- η Ελληνική κυβέρνησή το είχε στοχοποιήσει επί τόσο καιρό και είχε συνταχθεί στο πλευρό της Ε.Ε. και της Γερμανίας, όσο οι δύο θεσμοί διαφωνούσαν μεταξύ τους ; Και εδώ, όπως καταλαβαίνεται, μυρίζει ψέμα και προβοκάτσια, παρά ασχετοσύνη και ανικανότητα…

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά μια καλή συμβιβαστική λύση για μείωση χρέους. Αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει μόνο όταν εφαρμοστούν εκείνα τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα που θα αρχίσουν να βγάζουν σιγά, σιγά την Ελλάδα από την ύφεση και τα μνημόνια, ώστε να μας πάρουν στα σοβαρά οι δανειστές μας. Θα έλεγα μάλιστα πως αυτό πρέπει να γίνει κάποια στιγμή από μια άλλη κυβέρνηση, αφού αυτή εδώ δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση, αλλά δεν έχει και το ηθικό δικαίωμα να ζητήσει μείωση χρέους το οποίο η ίδια εκτόξευσε περαιτέρω.

Δεν λέει κανείς πως δεν έχουν καμία ευθύνη οι δανειστές (κυρίως το κουαρτέτο δηλαδή) για την άθλια κατάσταση της χώρας μας. Θα χαρακτήριζα μάλιστα ντροπή αυτό το απερίγραπτο τέταρτο μνημόνιο που έδωσαν στον καρπαζοεισπράκτορα Τσίπρα για να υπογράψει. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει και αμφιβολία ότι αυτές οι καταστροφικές πολιτικές είναι πρωτίστως επιθυμία της κυβέρνησης, με την έννοια ότι τις προτιμούν από τον εξορθολογισμό και τη φιλελευθεροποίηση του κράτους και της οικονομίας και όλης της παραγωγικής βάσης.

Ας αναλογιστούμε μόνο το πιο απλό: Γιατί άλλες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισλανδία) βγήκαν από την κρίση εφαρμόζοντας ένα και μόνο μνημόνιο και εμείς με τέσσερα και πάλι δεν μπορούμε να βγούμε ; Απλά γιατί έκαναν αυτά που δεν κάναμε εμείς…

Μπορεί βέβαια ο μέσος «ψεκασμένος» σωβινιστής Ελληνάρας να μου δώσει και την απάντηση «Γιατί μας ζηλεύουν επειδή είμαστε όμορφη χώρα και έχουμε ιστορία» ! Δεν θα πείσει όμως, όπως καταλαβαίνετε, κανέναν σοβαρό και σκεπτόμενο συνομιλητή…


Δεν υπάρχουν σχόλια: