Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι πανηγυρίζουν με την επανεκλογή Γεννηματά


Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό με την επανεκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ) είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να κάνει την τομή και να αλλάξει, ούτε και σήμερα (μετά από επτά ολόκληρα χρόνια κρίσης για την οποία πλήρωσε βαρύ τίμημα).

Εννοούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει ούτε σήμερα να γίνει σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και να ξεπεράσει τις σαθρές δομές του παλιοκομματισμού και του μικροαστισμού πάνω στις οποίες το δημιούργησε εσκεμμένα ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τις γνωστές στρεβλώσεις και συνέπειες που έφεραν αυτές...

Η Φώφη Γεννηματά στη θητεία της έχει κρατήσει μια γενικά ύπουλη στάση ίσως αποστάσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ  και στην πραγματικότητα φιλοαριστερή. Αυτή είναι η λογική ότι «εμάς βασικός μας αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός» και άρα περισσότερο η Ν.Δ.                                                                      
Και παρότι ως ΠΑΣΟΚ ασκούν μια στοιχειώδη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, η θεωρία τους δείχνει ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον απορρίπτουν ιδεολογικά (κρατικοφασισμός ή κόκκινος φασισμός), σε αντίθεση με τη Ν.Δ., παρά μόνο  δεν τους θεωρούν πραγματικούς αριστερούς ή κάπως έτσι που θα έπρεπε αυτοί ως ΠΑΣΟΚ να ξαναπάρουν τη θέση του...

Ακόμα και η ονομασία «Δημοκρατική συμπαράταξη» δείχνει μια σχετική απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τη μικροσκοπική ΔΗΜ.ΑΡ. (πρώην κόμμα του Κουβέλη για όσους το έχουν ξεχάσει…) παρά το αντίθετο ! Επί Γεννηματά άλλωστε εγκαταλείφθηκε και το σχήμα με την ονομασία «Ελιά» που είχε υιοθετηθεί επί θητείας του γενικά πιο φιλοευρωπαίου (όσο μπορεί…) Βενιζέλου και είχε φέρει μια σχετική επιτυχία στις ευρωεκλογές του 2014.

Αλλά ποια κόμματα συμφέρει εκλογικά η επανεκλογή της Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ ; Ποιοι θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση ; Πρώτα απ’όλα τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη η οποία λογικά θα έχανε ψηφοφόρους από ένα πιο εκσυγχρονισμένο ΠΑΣΟΚ, με Ανδρουλάκη, Καμίνη ή Θεοδωράκη) κάτι που τώρα είναι πολύ αμφίβολο.  

Θα μου πείτε τώρα μήπως είναι υποχρεωμένο το ΠΑΣΟΚ να γίνει δεξιοφιλελεύθερο ή κάτι ανάλογο και να μοιάζει στη Ν.Δ. ;  Σαφώς και όχι, όμως πιστεύω πως θα όφειλε να είναι σε ένα εκσυγχρονιστικό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο μαζί της το οποίο θα μπορούσε στο μέλλον και να κυβερνήσει. Ακόμα περισσότερο θα έπρεπε να καταγγέλλει χωρίς έλεος την τυχοδιωκτική, αντιευρωπαϊκή και αυταρχική φύση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

 Η δε κυρίαρχη ιδεολογία και ρητορική του θα μπορούσε να είναι μια γέφυρα (δηλαδή κάτι ενδιάμεσο) ανάμεσα στη φιλελεύθερη ή κλασσική δεξιά και στη λαϊκή ή λαϊκίστικη κεντροαριστερά. Αλλά αυτά με Φώφη δεν τα έχουμε δει ποτέ και λογικά δεν θα τα δούμε ούτε και στο μέλλον.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα απέφυγε τουλάχιστον τα χειρότερα, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι η Γεννηματά- παρά την αριστερίστικη στροφή της- δεν είναι ηγέτης που μπορεί να φέρει μαζικά κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ πίσω στο ΠΑΣΟΚ. Έτσι νομίζουμε πως η Φώφη ήταν και θα παραμείνει εύκολη λεία για τα «δόντια» του Τσίπρα !

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε το θετικό των εκλογών αυτών που είναι η συντριβή του λαϊκιστή φιλοσυριζαίου Ραγκούση που αν τυχών έβγαινε θα μετέτρεπε ανοιχτά την κεντροαριστερά σε μια ευτελή ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο μάλιστα θα περικύκλωνε κομματικά και τη Ν.Δ. η οποία και να κέρδιζε τις επόμενες εκλογές, δύσκολα θα έβρισκε κόμμα να συγκυβερνήσει οπότε θα αναζητούσε οπωσδήποτε την αυτοδυναμία !


Δεν υπάρχουν σχόλια: