Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Γιατί δε θα συνέλθει η Ελλάδα !

Αυτές τις γιορτινές ημέρες είναι βέβαιο ότι δεν χορτάσατε να ακούτε ευχές. Και δεν μιλάμε μόνο για τις καθιερωμένες αφελείς ευχές περί υγείας και ευτυχίας σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τις ευχές που αφορούν την Ελλάδα η οποία πρέπει και μπορεί να ορθοποδήσει κλπ, κλπ…

E, λοιπόν από εμένα δεν θα ακούσετε ποτέ παρόμοια ευχολόγια περί Ελλάδας, ούτε και εντελώς τυπικά. Και δεν θα τα ακούσετε διότι πολύ απλά η Ελλάδα δεν θα πάει καλά και το πολύ, πολύ να σταθεροποιηθεί κάποια στιγμή κάποια στιγμή προς τα κάτω ! 

Πως και γιατί να συνέλθει αυτή η Ελλάδα δηλαδή και με ποιους πολιτικούς και ποια κόμματα να το κάνει ; Αν μάλιστα ανατρέξουμε λίγο στην ιστορία μας ως νεοελληνικό κράτος (και το διευκρινίζω μόνο ως νεοελληνικό κράτος), θα δούμε πως όχι μόνο δεν μεγαλουργούσαμε ποτέ-όπως αφελώς πιστεύουν πολλοί σημερινοί Έλληνες-αλλά συνήθως ήμασταν ένα τριτοκοσμικό προβληματικό κράτος που είχε πολύ μεγάλη εξάρτηση από τα δανεικά χρήματα των ξένων. Έτσι αν για κάποιον λόγο τα δανεικά τελείωναν, πτώχευε και η χώρα ! Είναι πολύ απλό…

Ιστορικά  θα έλεγα ότι ήταν λίγες  οι εξαιρέσεις πολιτικών που προσπάθησαν να μας κάνουν να σταθούμε κάπως καλύτερα στα πόδια μας, όπως αυτές του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (όλοι αυτοί και με τα σοβαρά λάθη τους βεβαίως...) που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ας αναλογιστούμε επίσης ότι μέχρι και μετά τον εμφύλιο πόλεμο ήμασταν μια πραγματικά τριτοκοσμική χώρα. Έπειτα έλαβε χώρα όμως η φωτεινή εξαίρεση του Ελληνικού οικονομικού θαύματος (1950-1973) που βελτίωσε αρκετά την οικονομική μας κατάσταση.

Ως γνωστόν το 1981, με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το κακό είχε ήδη ξεκινήσει να έρχεται, πόσο μάλλον που και η Νέα Δημοκρατία κάποια στιγμή άρχισε να το μιμείται. Μπορεί δηλαδή στις δεκαετίες του 80’, 90’ ή και 2000 ο κόσμος να έβλεπε βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου, αλλά αυτή ήταν μια οφθαλμαπάτη με δανεικά που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας οι οποίες ήταν αποδυναμωμένες και ο παραγωγικός της ιστός τσακισμένος ! Έτσι λοιπόν, όπως όλες οι φούσκες, έσκασε κάποια στιγμή και αυτή και έφερε στον κόσμο απελπισία και πολύ θυμό ! Έτσι απλά…

Με λίγα λόγια οι πολιτικές του κρατισμού, της παραγωγικής καταστροφής, της υπερφορολόγισης, του προστατευτισμού και του υπερδανεισμού έφεραν και την οικονομική καταστροφή. Και όχι μόνο την έφεραν, αλλά αυτές οι πολιτικές είναι παρούσες  και σήμερα !  Αυτό συμβαίνει διότι όλες οι κυβερνήσεις οι οποίες πέρασαν μέσα στα επτά χρόνια της κρίσης, προτίμησαν να πορευτούν με ορυμαγδό από φόρους, κόψιμο μισθών και συντάξεων και προστασία του δημοσίου, παρά να πάνε σε πιο φιλοαναπτυξιακές και φιλελεύθερες πολιτικές.  
                               
Παρομοίως συνέχισαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα μέσα στην κρίση και το παραγωγικό σαμποτάζ και τσάκισμα (μόνο ο Σαμαράς είχε κάποιες σχετικές αντιστάσεις σε αυτό) και φτάσαμε έτσι τα επτά χρόνια σε κρίση και μνημόνια ! Πιστεύω μάλιστα πως ακόμα και η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει κατανοήσει ακόμα τα αίτια της κρίσης, γι’αυτό και ψηφίζει όπως ψηφίζει. Άλλωστε και ο ντόπιος τύπος και οι πολιτικοί αποπροσανατολίζουν τον κόσμο δεν τον βοηθούν να κατανοήσει καλύτερα τι έχει συμβεί στην Ελλάδα.

Εν ολίγοις πως και γιατί λοιπόν να πάει καλύτερα η Ελλάδα ; Αφού σχεδόν πάντα μια προβληματική ιστορία ήμασταν, με ένα αντιπαραγωγικό και ανορθολογικό κράτος και αυτό παραμένουμε ! Ανέκαθεν αδυνατούμε να φτιάξουμε ένα ορθολογικό πλάνο με το οποίο θα πορευτούμε και στην οικονομία και στην οργάνωση του κράτους και παντού. Ο δε κόσμος συνήθως επιβραβεύει εκλογικά τα χειρότερα στοιχεία της ντόπιας αστικής τάξης (βλέπε Τσίπρας) !

Καταλήγουμε λοιπόν πως απλά έσκασε η φούσκα και έτσι το παραμύθι της σύγχρονης Ελλάδας τελείωσε ! Επανήλθαμε εκεί όπου ανήκουμε, δηλαδή στη μιζέρια και στην οικονομική και κοινωνική δυσκολία. Άλλωστε και τα λεφτά που παίρναμε τόσα χρόνια από την Ε.Ε. (και αυτά που ρίχναμε στην κατανάλωση και αυτά που πήγαιναν σε έργα) και ανέβαζαν τόσα χρόνια το βιοτικό μας επίπεδο, έχουν μειωθεί αισθητά και-μετά το Brexit- θα μειωθούν ακόμα περισσότερο..

Στο εγγύς μέλλον δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι πολύ καλύτερο, διότι κανένας πολιτικός ή κόμμα δεν έχει τη διάθεση να συγκρουστεί με συμφέροντα και κατεστημένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον οποίον πιστέψαμε αρχικά οι φιλελεύθεροι ως την καλύτερη λύση, αποδεικνύεται ένας δημοσιοσχετίστας της πολιτικής που θέλει να τα έχει καλά με τους πάντες και-όπως όλα δείχνουν-δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά.


Τέλος πάντων, ας μην σας χαλάσω περαιτέρω τη διάθεση…Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και θυμηθείτε πως πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς, αφού άλλωστε και η διεθνής κατάσταση δεν προμηνύεται καθόλου καλή, με κοινωνική ειρήνη και ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: