Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Δίδαξαν ορθολογισμό και δημοκρατία οι Βρετανοί !


Tο θέμα που προέκυψε πολύ πρόσφατα περί ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τη Βρετανία ήταν μια «βραδυφλεγής βόμβα» που για χρόνια όλοι οι Βρετανοί περίμεναν ότι κάποτε σε σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να σκάσει. Τελικά η «έκρηξη» και οι συνέπειές της αποφευχθήκαν στις μέρες μας την τελευταία στιγμή !

Όμως το βασικό εδώ είναι ότι αυτήν την υπόθεση της ανεξαρτησίας την αναμόχλευσαν κυρίως εθνικιστικές και γενικά αντιδραστικές δυνάμεις μέσα στη Σκωτία (όταν μάλιστα οι Σκωτσέζοι εθνικιστές έχουν κερδίσει πολύ έδαφος και οπαδούς κατά την τελευταία δεκαετία) γι’αυτό και στερείτο ιδιαίτερων επιχειρημάτων και ουσίας. Παρόλα αυτά αυτές οι αντιδραστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν το θέμα σε ένα δημοψήφισμα χωρίς αύριο όπου ο Σκωτσέζικος λαός κλήθηκε να αποφασίσει για το μέλλον του.
Παράλληλα όμως αυτό το δημοψήφισμα-παρά την αντιδραστική προέλευσή του- ήταν και η πρώτη νίκη της δημοκρατίας στο νησί, εφόσον και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δέχθηκαν ότι μια τόσο σοβαρή απόφαση δεν θα μπορούσε να παρθεί χωρίς τη συναίνεση του λαού τους. Και βεβαίως εκεί και οι δύο πλευρές ακούστηκαν το ίδιο στα ΜΜΕ ώστε ένα τόσο σοβαρό δημοψήφισμα να είναι τελείως ανόθευτο και μη χειραγωγίσιμο.

Λαμβάνοντας υπόψη μας την υπερηφάνεια των Σκωτσέζων για την καταγωγή τους και το γεγονός ότι δεν τρέφουν και τα καλύτερα συναισθήματα για τους Αγγλους θα περιμέναμε μεγάλη νίκη του «ΝΑΙ» σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, αλλά δεν…!
To «ΟΧΙ» κέρδισε καθαρά και κέρδισε ακριβώς γιατί οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας δεν έδωσαν σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της ανεξαρτησίας για να πείσουν τον κόσμο και επιπλέον γιατί δεν υπήρχε plan B, δηλαδή ένα σχέδιο για το πώς ακριβώς θα πορευτούν την επομένη της ανεξαρτησίας και πως θα αντιμετωπίσουν τα σοβαρά ζητήματα που θα προέκυπταν.
 Οι περισσότεροι Σκωτσέζοι  ψήφισαν λοιπόν όχι με βάση το συναίσθημα και το θυμικό αλλά με τον ορθολογισμό, όπως ακριβώς πρέπει να ψηφίζει οπουδήποτε και για οτιδήποτε ένα υπεύθυνος πολίτης. Οποία διαφορά !!.... 
Στο Ελλαδιστάν μια τέτοια κουλτούρα μας είναι τελείως άγνωστη, αλλά και στην Κύπρο και στα Βαλκάνια γενικώς !  Εδώ το θυμικό επικρατεί πάντοτε της λογικής, καθώς στην κοινωνία μας δεν υπάρχει (κι’αν υπάρχει είναι μειοψηφία) κουλτούρα ορθολογισμού.
Ο Έλληνας προτιμά και στη ψήφο του αυτούς που γίνονται ευχάριστοι και ποντάρουν στο συναίσθημά του και όχι αυτούς που μιλούν ορθολογικά και λένε αλήθειες. Προτιμά κάποιους που του λένε «λεφτά υπάρχουν» ή ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια ή αν πάμε και στην Κύπρο «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν ως προδοτικό…Αναμφίβολα λοιπόν οι  «ξενέρωτοι» Σκωτσέζοι  δίδαξαν σ’εμάς ορθολογισμό !

Από την άλλη θα έλεγα πως και οι Άγγλοι δίδαξαν πολιτισμό και δημοκρατία αφού δεν αντέδρασαν σπασμωδικά αλλά επικεντρώθηκαν στο πως θα επηρεάσουν ορθολογικά τον Σκωτσέζο ψηφοφόρο προς το «όχι» και το πέτυχαν. Ούτε άναρθρες κραυγές, ούτε απειλές πολέμου και αλληλοσπαραγμού ! Έγινε έτσι φανερό το πόσο χαώδης διαφορά υπάρχει ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόσμο- όπως η Βρετανία- και σε καθεστώτα όπως η Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς και η Ρωσία του Πούτιν και του Γέλτσιν, αν λάβουμε υπόψη μας το πόσο φασιστικά και βίαια αντέδρασαν οι τελευταίοι σε ανάλογες περιπτώσεις (διάλυση Γιουγκοσλαβίας,Τσε-
Τσενία)

Τέλος πρέπει να τονίσουμε πως με αυτό το «ΟΧΙ»των Σκωτσέζων αποφεύχθηκε όχι μόνο η αποδυνάμωση μιας μεγάλης δύναμης όπως η Βρετανία (καθώς πολύ πιθανό να ακολουθούσαν μετά Βορ.Ιρλανδία και Ουαλία) σε μια πολύ κρίσιμη εποχή που η φασιστική Ρωσία απειλεί και δείχνει τα δόντια της στην Ευρώπη, αλλά και ένα πιθανό ντόμινο με άλλες Ευρωπαϊκές περιοχές (Καταλονία, Βασκονία, Φλαμανδία κλπ.) που πιθανότατα θα ακολουθήσαν τα βήματα της Σκωτίας, ζητώντας ανεξαρτησία και αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο ορισμένα Ευρωπαϊκά κράτη. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αυτό το Σκωτσέζικο δημοψήφισμα κυριολεκτικά ξεπερνούσε τα εσωτερικά της Βρετανίας και αφορούσε και συνολικότερο το μέλλον της δημοκρατικής Ευρώπης. Πραγματική βραδυφλεγής βόμβα, όπως λέω και παραπάνω...    


Δεν υπάρχουν σχόλια: