Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Εκλογικά συμπεράσματα


Όπως είπα και στο προηγούμενο άρθρο, θεωρώ γενικά τα εκλογικά αποτελέσματα ιδιαίτερα αρνητικά και με λίγες εξαιρέσεις και επειδή για ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουμε μιλήσει  αρκετά, πρέπει να πούμε κάτι και για τα υπόλοιπα αποτελέσματα.και κόμματα.

Η Χρυσή Αυγή είχε μια σχετική πτώση σε σχέση με προηγούμενες εκλογές και αυτό,όπως φαίνεται, δεν οφείλεται στο ότι κάποιοι από τους κάφρους που την ψήφιζαν κατάλαβαν το λάθος τους, αλλά στη σχετικά μικρή προβολή που είχε από τα ΜΜΕ (παρότι πολλά κανάλια συνεχίζουν θρασύτατα να παίζουν ακόμα τις ανακοινώσεις τους). Παρόλα αυτά και αυτό το αποτέλεσμα της του 6 % το θεωρώ αρνητικό γιατί οι ναζιστές είναι τρίτο κόμμα στη χώρα και αυτό είναι πραγματικά ντροπή…Δεν αποφεύχθηκε δυστυχώς ούτε η είσοδος στη βουλή των...ψεκασμένων ΑΝ.ΕΛ.που,όπως είχαμε προβλέψει,έγινε κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζοντας κατά κάποιον τρόπο το πρώτο επίσημο μαυροκόκκινο κυβερνητικό μέτωπο στον κόσμο !!

Το ποσοστό και η είσοδος στη βουλή του «Ποταμιού» είναι από πρώτη άποψη θετική είδηση διότι πλέον το ανατολικό βαθύ κράτος θα πρέπει να συνομιλεί και με μεταρρυθμιστές και με φιλελεύθερους. Η στελεχιακή βάση αυτού του κόμματος είναι στην πλειοψηφία της όντως μεταρρυθμιστική και φιλοδυτική,αλλά ας κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις  για τον ίδιο τον Σταύρο Θεοδωράκη και το τι μπορεί να κρύβει, καθώς εργαζόταν επί τόσα χρόνια σε συστημικά ΜΜΕ και προεκλογικά συναντήθηκε και με τον Ρώσο πρέσβη. Από την άλλη φαίνεται πως ξεκινάει σχετικά καλά τη θητεία του αφού όχι μόνο αρνήθηκε να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, αλλά ήταν και το μοναδικό κόμμα που κατήγγειλε τον Καμμένο και το κόμμα του ως ακροδεξιά στοιχεία. Ήταν δηλαδή το μοναδικό κόμμα που κατά κάποιο τρόπο μίλησε για το φαιοκόκκινο μέτωπο που ξεκάθαρα και ξεδιάντροπα σχηματίζεται.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, με το αποτέλεσμα που έφερε, υπάρχει δυστυχώς σοβαρός κίνδυνος να απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει ουρά του προκειμένου να επιβιώσει (όπως μαθαίνουμε ο Βενιζέλος τελειώνει οριστικά από την αρχηγία ).Το τονίζω αυτό γιατί μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ είχε μια στοιχειώδη αντίσταση σε αριστερά και Ρωσία, παρότι είχε συνήθως "ανατολικούς" αρχηγούς .Το δε ΚΚΕ (που έχει πάντα ένα σταθερό 5% αμετανόητων σκληροπυρηνικών) αποτελεί πλέον ένα σχεδόν γραφικό κόμμα που λέει τρέλες, ενώ- παρότι είναι το ίδιο Ρωσόδουλο με τον ΣΥΡΙΖΑ-όλοι αυτοί οι αριστεροί μισούν τους πάντες και τα πάντα και μισούνται και μεταξύ τους ! Έτσι ο…φίλος μας ο Κουτσούμπας θα συνεχίσει σε γραμμή μαχητικής αντιπολίτευσης  εναντίον και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΓΑΠ και το νέο κόμμα του, όπως αναμενόταν, δεν μπήκε στη βουλή και αυτό ήταν λογικό εφόσων η τραγική διακυβέρνησή του είναι ακόμα πρόσφατη. Ωστόσο επειδή είναι κόμμα ούτε ενός μήνα και επειδή ο Έλληνας έχει μνήμη χρυσόψαρου, δεν αποκλείω στις επόμενες εκλογές να ανεβάσει αρκετά τα ποσοστά του και να μπει και αυτό στη βουλή…

Τέλος ευχάριστη έκπληξη ήταν για εμένα τα αποτελέσματα της «Ένωσης Κεντρώων» του Λεβέντη και της «Τελείας» του Γκλέτσου γιατί, παρότι εγώ είμαι φιλελεύθερος και δεν συμφωνούμε στο 100%, η γραμμή τους είναι γενικά φιλοαναπτυξιακή και φιλοευρωπαϊκή και άρα μη καθεστωτική. Αν ο Σαμαράς δεν έκανε (και μάλιστα εσκεμμένα) τις εκλογές τόσο εσπευσμένα, πιστεύω πως ίσως αυτά τα κόμματα να κατάφερναν να μπουν στη βουλή και να κάνουν το μεγάλο «μπαμ» που θα ενοχλούσε πολύ το καθεστώς ! Ίσως όμως με μια συνεργασία να το καταφέρουν στο μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια: