Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Πρώτη σου και τελευταία φορά ;

 Ως γνωστόν το φαινόμενο του Βασίλη Λεβέντη-ως ένας πολιτικός που προσπαθούσε, μέσω τηλεοπτικών εκπομπών να βάλει το κόμμα του (Ένωση Κεντρώων) στη βουλή-υπήρχε κοντά 25 χρόνια και δεν προέκυψε τώρα.

Ομολογώ πως, παρά τα προφανή ελαττώματα και τις υπερβολές του, δεν τον είδα ποτέ ως γραφικό ή πολιτικό περιθώριο και αυτό γιατί έλεγε αρκετά σωστά πράγματα, πρεσβεύοντας έναν εκσυγχρονισμό και διαφάνεια μέσα στο κράτος και κρατώντας σχεδόν πάντα μια φιλοδυτική στάση. Γι'αυτό και πριν από αρκετά χρόνια του κάναμε και μια συνέντευξη, εδώ στα "αιρετικά" 

Ήταν και αυτές οι- κατά κάποιο τρόπο-προφητικές προβλέψεις του για την οικονομική κρίση και παρακμή που θα ερχόταν που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον και κάποια εκτίμηση αρκετού κόσμου για τα πολιτικά του πιστεύω.

Όλα αυτά τα χρόνια είναι γεγονός πως το πολιτικό κατεστημένο και τα ΜΜΕ τον είχαν γενικά στο περιθώριο και την αφάνεια, αλλά να που εν έτη 2015-μέσα στην κρίση-ο ίδιος και το κόμμα του δικαιώθηκε και πήρε το "εισιτήριο" για τη βουλή...

Ωστόσο είναι μια πραγματικότητα, ότι τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα απογοητεύουν όλους τους υγιώς σκεπτόμενους (ψηφοφόρους του και μη). Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι έχει κάνει και τι έχει πει για να τεκμηριώσουμε τα λεγόμενά μας...


  • Έπιασε σκοτεινά αλισβερίσια με τον γνωστό Ρωσοπόντιο επιχειρηματία, Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ και από τότε άρχισε να υποστηρίζει τη Ρωσία και τον Πούτιν, κάτι που ποτέ δεν είχε κάνει στο παρελθόν. Δεδομένου ότι αυτό έγινε προεκλογικά, μπορούμε κάλλιστα να θεωρήσουμε πως εκεί οφείλετε η ξαφνική δημοσιότητα που πήρε και έπειτα και η είσοδος της Ε.Κ. στη βουλή.
  • Αμέσως με την είσοδό του στη βουλή έκανε φανερή τη ΣΥΡιζοφιλία του και το αλισβερίσι του με τον Τσίπρα, το οποίο κάλυπτε με αντιδεξιά-αντιΝ.Δ ρητορική. Όλες σχεδόν οι θέσεις του κόμματος του ήταν αβάντα στον Τσίπρα, του οποίου δεν δίσταζε, κατά καιρούς, να πλέκει και το εγκώμιο!  Το αποκορύφωμα ήταν όταν ψήφισαν την απλή αναλογική η οποία, αν περνούσε, θα μπορούσε να μας φέρει προβοκατόρικα την "πρώτη φορά αριστερά" στην εξουσία για πολλά χρόνια...Έτσι δεν μας εξέπληξε καθόλου που πρώην βουλευτές του κατήγγειλαν ότι τους συμβούλευε να μη μιλούν πολύ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα !
  • Το κόμμα του παραμένει προσωποκεντρικό και ανοργάνωτο, αφού δεν έχει κάνει ποτέ συνέδριο (παρά μόνο το ιδρυτικό του, το...1992) και δεν διαθέτει κεντρική επιτροπή, ούτε εκλεγμένα όργανα ! Λογικό λοιπόν πολύ να θεωρούν πως ο ισόβιος πρόεδρος του Λεβέντης, σχεδιάζει να το παραχωρήσει στον θετό του γιο Γεωργιάδη και να το μετατρέψει σε καθαρά οικογενειακή υπόθεση.
  • Με το που μπήκε στη βουλή, ξέχασε μια σειρά από διακηρύξεις και υποσχέσεις του, όπως η ανακίνηση του θέματος του σκανδάλου του χρηματιστηρίου, η μάχη κατά της διαπλοκής, ο "ανένδοτος" κατά της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων (τα παίρνει πλέον και αυτός...), η πάταξη της οικογενειοκρατίας (έχει βολέψει αρκετά μέλη της οικογένειας του, σε θέσεις μέσα στο κόμμα...) κα.
  • Συνεχίζει να μιλά άκομψα ή και αγοραία σε δημόσιες συζητήσεις και να βγάζει εμπάθειες και κακίες για πολιτικά πρόσωπα (ιδιαίτερα για Νεοδημοκράτες, όπως οι Μητσοτάκηδες). Από την άλλη προτείνει πεισματικά οικουμενική κυβέρνηση, αλλά πως μπορεί ο ίδιος να συνυπάρξει με άλλα κόμματα σε κυβέρνηση, όταν είναι τσακωμένος και εμπαθής με πολλούς από τους ανθρώπους τους ή είναι τόσο απαξιωτικός με τα κόμματά τους ;
  • Τέλος έχει υιοθετήσει εθνικιστικές θέσεις για να βρίσκει εύκολες ψήφους (ακόμα και από χρυσαυγήτες), όπως είναι η σκληρή στάση και οι υπερεξοπλισμοί απέναντι στην Τουρκία, αλλά και η μη αποδοχή του ονόματος "Μακεδονία" για τη γειτονική χώρα, με κανένα συνθετικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και την ορθολογική του απόφαση να ψηφίσει υπέρ του συμφώνου συμβίωσης ομοφυλόφιλων, είπε πως τη μετάνιωσε (προφανώς για να μη χαλάσει τις σχέσεις του με την εκκλησία και τους παππάδες)...

Οπότε με όλα αυτά, είναι λογικό να μην μας πείθει σήμερα και πολύ, παρότι δεν είναι πλέον τόσο γλοιώδης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και παρότι ξανάρχισε να μιλάει για ορθολογικές μεταρρυθμίσεις μέσα στο κράτος. Μάλλον ο Λεβέντης  πήρε την ευκαιρία που ζητούσε τόσα χρόνια από τον λαό και την πέταξε στα σκουπίδια...οπότε και εκτιμώ πως το πιθανότερο είναι αυτή να είναι η πρώτη και τελευταία του φορά μέσα στη βουλή !


Δεν υπάρχουν σχόλια: