Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Τότε που είχαμε κανονικό πρωθυπουργό...


Είμαι κι'εγώ ένας από τους πολλούς που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την προχθεσινή συνέντευξη του Κώστα Σημίτη στον ΣΚΑΪ και θα κάνω κάποια σχόλια επ'αυτού.

Ο Κώστας Σημίτης ήταν ένας πρωθυπουργός με τα καλά και τα κακά του που όμως-όπως αποδεικνύεται- δεν εκτιμήσαμε όσο θα έπρεπε εκείνη την εποχή που κυβέρνησε. Και το λέω αυτό αν αναλογιστούμε ποιοι ήρθαν και κυβέρνησαν μετά από αυτόν. Τύποι που κινούνται στα όρια της γραφικότητας και του τυχοδιωκτισμού σαν τον Καραμανλή, τον ΓΑΠ και φυσικά τον Τσίπρα, έκαναν τον Σημίτη να μοιάζει όαση σοβαρότητας, σταθερότητας και ορθολογισμού μπροστά τους !


Αν τον εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα θα δούμε ότι είχε αξιόλογο μεταρρυθμιστικό έργο κατά την πρώτη τετραετία του- βάζοντας και την Ελλάδα στο Ευρώ- αλλά και  πολλά έργα υποδομής. Απέφυγε-κόντρα στην Ελληνική πολιτική και λαϊκή κουλτούρα- ακόμα και προεκλογικά την εύκολη δημαγωγία, το λαϊκισμό και την παροχολογία, μένοντας σταθερός στο ορθολογικό πλάνο του και τελικά δεν βγήκε εκλογικά χαμένος.

Επιπλέον σπάνια υπέκυπτε σε αντιδραστικές απεργίες όπως πχ. των αγροτών ή καταλήψεις φοιτητών και μαθητών.

Όσο μπορούσε παρέμεινε φιλοδυτικός, κρατώντας ωστόσο πάντα τις ισορροπίες ανάμεσα σε δύση και Ρωσία, αν και αυτό δεν χρειαζόταν αφού η τελευταία δεν είχε τη σημερινή δύναμη. Ακόμα χειρίστηκες με νηφαλιότητα και χωρίς κραυγές και τσαμπουκάδες τα λεγόμενα εθνικά θέματα και τις κατά καιρούς κρίσεις που δημιουργήθηκαν (πχ. Ίμια, Οτσαλάν). Προσωπικά θα καταλόγιζα στα θετικά του και τη σύγκρουση με την εκκλησία και τον δημαγωγό Χριστόδουλο, ως τον μόνο πρωθυπουργό διαχρονικά που τόλμησε να συγκρουστεί και να δείξει πυγμή  στην πάντα εκμεταλλευτική και αλαζονική ελληνοορθόδοξη εκκλησία.


Από την άλλη όμως, κατά τη δεύτερη τετραετία, η μεταρρυθμιστική του διάθεση και η τάση να συγκρουστεί με συμφέροντα και συντεχνίες ανακόπηκε σε μεγάλο βαθμό, βγήκαν στην επιφάνεια σκάνδαλα και σκανδαλολογία μέσα στο κόμμα και προέκυψε και η λαίλαπα του χρηματιστηρίου όπου πολλοί τον θεώρησαν υπεύθυνο για το σκάνδαλο και την κλοπή των Ελλήνων. Επίσης-παρά τη γενικά φιλοδυτική του στάση- υπήρξε πολύ ανεκτικός με την καταστροφική ανατολικού-ρώσικου τύπου αστική τάξη της χώρας, με αποτέλεσμα η αποβιομηχάνιση και αποεπένδυση της χώρας που προκαλεί η τελευταία και τα τσιράκια της να συνεχιστεί επί των ημερών του αμείωτη.


Αλλά όπως και να έχει ήταν ένας σοβαρός άνθρωπος και ένας κανονικός και γενικά ορθολογιστής πρωθυπουργός που μπορούμε να πούμε πως και στο εξωτερικό τον σέβονταν και δεν είναι δακτυλοδεικτούμενος όπως οι σημερινοί καραγκιόζηδες !


Ας περάσουμε όμως να δούμε επιγραμματικά τι ενδιαφέροντα πράγματα και αλήθειες είπε στην προχθεσινή του συνέντευξη. Πράγματα και επιχειρήματα που λίγοι πολιτικοί πλέον εκστομίζουν, κυρίως διότι φοβούνται την ρώσικη υπερδύναμη και τα τσιράκια της που είναι μέσα στην Ελλάδα-και αρκετά και διεθνώς-πιο ισχυρή από ποτέ.


1) Ζήτησε άμεσα εκλογές, παραδεχόμενος έμμεσα ότι μας κυβερνούν άχρηστοι και επικίνδυνοι που είναι πιθανό να μας οδηγήσουν και στο ατύχημα (νέα χρεοκοπία και grexit).


2) Κατήγγειλε τον λάθος και προβοκατόρικο τρόπου με τον οποίον γίνονται και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και παλιότερα-στο αρχικό στάδιο της κρίσης- του ΓΑΠ.


3) Τα "έχωσε" με στοιχεία και αριθμούς στην κυβέρνηση  Καραμανλή, ως τη βασικότερη υπεύθυνη για την κρίση και δευτερευόντως στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τον τρόπο που τη χειρίστηκε.


4) Απέδειξε, πάλι με στοιχεία, ότι η απογραφή της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004 ήταν μια προβοκάτσια που σκόπευε να δείξει στους ξένους ότι τάχα η Ελλάδα μπήκε με ψεύτικα στοιχεία στην ΟΝΕ και να εκθέσει την προηγούμενη κυβέρνηση και την Ελλάδα διεθνώς.


5) Μίλησε ευθέως για ευθύνες και της Ελληνικής κυβέρνησης για την ένταση του τελευταίου καιρού με την Τουρκία, κάτι που ουδείς τολμάει να κάνει σε μια εποχή πατριδολαγνείας και εθνικισμού.


6) Τέλος κατήγγειλε και τον προβοκατόρικο και χυδαίο τρόπο με τον οποίον βγαίνουν στην επιφάνεια υπαρκτά ή ανύπαρκτα σκάνδαλα και που στήνονται εξεταστικές επιτροπές (φωτογραφίζοντας και την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου)


Στο μόνο που θα διαφωνήσουμε είναι σε ότι αφορά το θέμα του διεθνούς παράγοντα. Ευθύνη έχει κυρίως η τρόικα διότι δεν επέβλεψε και δεν επέβαλε αρκετά τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ως συνταγή και ανέχθηκε την υπερφορολόγηση και όχι η Ε.Ε. και η Γερμανία όπως λένε οι προπαγανδιστές κάθε λογής.

Σε ότι αφορά την ύφεση που προκαλούν τα μνημόνια (και που στο πρώτο μνημόνιο είχε υπολογιστεί στο 2%, αντί για 6 % που έφτασε) και αυτό συμβαίνει γιατί τα μνημόνια δεν εφαρμόζονται επακριβώς, αλλά επιλεκτικά οπότε και με καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτό μάλιστα το είχαμε προβλέψει ως "αιρετικά" από τους πρώτους μήνες της κρίσης πως δηλαδή τα μνημόνια θα μετατραπούν σε εργαλεία καταστροφής.

Τα δε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι υποχρεωτικά αλλά ένας μπούσουλας για το που περίπου πρέπει να κινηθούμε. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε πιάσει ποτέ ακριβώς αυτά τα πλεονάσματα (τα οποία σωστά είπε ο Σημίτης ότι χρειάζονται υπερφορολόγηση για να επιτευχθούν επακριβώς), αλλά λίγο μικρότερα. 

Δείτε και διαβάστε αναλυτικά την εν λόγω συνέντευξη παρακάτω:

http://www.skai.gr/news/politics/article/342702/k-simitis-ston-skai-fovamai-atuhima-sti-diapragmateusi-lusi-i-prosfugi-stis-kalpes/

Δεν υπάρχουν σχόλια: