Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Κρίσιμο για όλον τον πλανήτη το Βρετανικό δημοψήφισμα


Ο βασικός λόγος που ένα μέρος του πολιτικού κόσμου και της αστικής τάξης στη Βρετανία κίνησε τα νήματα για έξοδο από την Ε.Ε. μέσω δημοψηφίσματος είναι στην πραγματικότητα η άρνηση τους στο να πληρώνει η ευημερούσα χώρα τους και ο λαός της τα φέσια και τα ελλείματα του νότου (κυρίως της Ελλάδας δηλαδή).

Αυτό φάνηκε καθαρά και από το γεγονός ότι μια σειρά από Βρετανικά αιτήματα-υπό τον πρωθυπουργό Κάμερον-ικανοποιήθηκαν στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., εντούτοις πολλοί είναι αυτοί στη χώρα που επέμειναν στη γραμμή του Brexit και φτάσαμε έτσι σε αυτό το σημείο. O ίδιος ο Κάμερον πήρε τελικά καθαρή θέση υπέρ της παραμονής, ωστόσο επέμεινε και στη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος ως δημοκρατική πράξη και έκφραση του λαού.  

Αυτή η κατάσταση μας δείχνει επίσης, μεταξύ άλλων, πως οι προβοκατόρικες αντιευρωπαϊκές πολιτικές των Ελληνικών κυβερνήσεων (ειδικά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.) που δημιούργησαν και την Ελληνική κρίση άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα. Εφόσον δηλαδή είναι προφανές (για τους πιο ψαγμένους) ότι στόχος κυρίως της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η διάσπαση της Ε.Ε.-μέσω της Ελληνικής οικονομικής κρίσης ή και του προσφυγικού-για λογαριασμό της Ρωσίας, τότε αποτελέσματα αυτής της προβοκάτσιας είναι πλέον ορατά και μάλιστα η επιρροή τους σε μερίδα  ορισμένων Ευρωπαϊκών λαών σημαντική !

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί το μεθαυριανό δημοψήφισμα και ίσως μάλιστα το τραγικό γεγονός της δολοφονίας της φιλοευρωπαίας Τζο Κοξ του κόμματος των εργατικών από Βρετανό νεοφασίστα να αλλάξει το αποτέλεσμα υπέρ του «ναι» (αφού το «όχι» προηγείτο καθαρά μέχρι τώρα). Το σίγουρο είναι ότι ένα πιθανό Brexit θα επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα μεγάλο δώρο στη Ρωσία του Πούτιν στην προσπάθειά του να καταπιεί την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η αποδυνάμωση λοιπόν οικονομική και γεωστρατηγική προφανώς και θα είναι τεράστια σε μια κρισιμότατη εποχή για το μέλλον της Ευρώπης και πιθανότητα τον δρόμο της εξόδου να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλες χώρες. Ειδικά στο γεωστρατηγικό πεδίο ένα Brexit θα είναι κόλαφος και το καλύτερο δώρο στον Πούτιν αφού η Βρετανία είναι η λιγότερο φιλική ή υφεσιακή προς τη Ρωσία χώρα, σε σχέση με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία).

Εν κατακλείδι το θέμα του Brexit συν τον μεγάλο κίνδυνο του φασίστα Τραμπ στην υπερδύναμη των ΗΠΑ απειλεί να τινάξει στον αέρα το δυτικό κόσμο και να συμβάλει αποφασιστικά στην άνοδο του Ρώσικου φασισμού. Γι’αυτό και το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος είναι κρισιμότατο και για τη Βρετανία και για όλον τον πλανήτη. Είναι δε προφανές ότι το Brexit το υποστηρίζουν φανατικά-μεταξύ άλλων-όλες οι αντιδραστικές, φασίζουσες και εθνικιστικές δυνάμεις και στη Βρετανία και παντού στον κόσμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: