Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Στο σωστό δρόμο η Τουρκική επέμβαση ;


Έφτασε λοιπόν η ώρα που η Τουρκία εισβάλει και επίσημα στο Συριακό έδαφος προκειμένου να  προσβάλει τους δολοφόνους τζιχαντιστές  του ISIS που  έχουν ματώσει τη γειτονική χώρα με τις τρομοκρατικές τους επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος παρέα με τους Κούρδους κομμουνιστοσυμμορίτες του PKK.

Πως θα πρέπει να δούμε εμείς οι φιλοδυτικοί και αντιρώσοι μια τέτοια εισβολή και μπορεί άραγε αυτή να προσφέρει κάτι στη δημοκρατική  λύση του Συριακού δράματος και στην πάταξη του ISIS;
Από μια πρώτη εκτίμηση νομίζω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο ή να γνωρίζω πως μπορεί να μεταλλαχθεί μελλοντικά. Όλοι είδαμε το πρόσφατο πραξικόπημα του ρωσόφιλου ισλαμοφασίστα Γκιουλέν και την αναγκαστική προσέγγιση του Ερντογάν με τον Πούτιν που ακολούθησε, αφού ο πρώτος γνωρίζει καλά ότι η Ρωσία είναι η μήτρα της ισλαμοφασιστικής και Κουρδικής τρομοκρατίας και προσπαθεί να τον ρίξει από την εξουσία.                   Έτσι προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να  ηρεμήσει την τρομοκρατία και να εξομαλύνει τη ζωή στη χώρα του, αλλά για την ώρα δεν φαίνεται να πετυχαίνει κάτι. Βλέπετε οι τρομοκράτες συνεχίζουν να ματώνουν την Τουρκία, δείγμα ότι ο Πούτιν μέχρι και σήμερα δεν επιθυμεί την παραμονή Ερντογάν στην εξουσία (γιατί φυσικά δεν ταυτίζονται απόλυτα τα συμφέροντά τους)                                                                                                                                                                                               Άλλωστε σε αυτήν την προσέγγιση-η οποία ήταν κυρίως διπλωματικά αναγνωριστική- δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια ταύτιση απόψεων στο Συριακό όπου η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει τον γενοκτόνο δικτάτορα  Άσαντ ,αλλά και κάποιους  Κούρδους κομμουνιστοσυμμορίτες, παρόμοιους του PKK και εχθρούς της Τουρκίας τους οποίους επίτηδες μαζί με τον προβοκάτορα Ομπάμα-για να προβοκάρουν την Τουρκία- έχουν εγκαταστήσει ως το αντίπαλο δέος στον ISIS στη Συρία.

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι μια επέμβαση της Τουρκίας, η οποία εκτός του ISIS θα χτυπήσει και αυτούς τους φασιστο-Κούρδους, δεν φαίνεται να είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη για τη φασιστική ιμπεριαλιστικη Ρωσία του Πούτιν.
Κατά δεύτερον η δυτική εμπλοκή στη Συρία δεν έχει δείξει τα αναμενόμενα αποτελέσματα κόντρα στον ISIS αφού ,παρά τα σημαντικά εδάφη που έχει χάσει τελευταία, διατηρεί ακόμα και επί μερικά χρόνια τον έλεγχο μεγάλου κομματιού της Συρίας και φυσικά ακόμα λιγότερα αποτελέσματα η Ρωσική εμπλοκή. Θέλω λοιπόν να πιστεύω πως η Τουρκία θα έχει κάθε διάθεση να χτυπήσει δυναμικά και να συντρίψει επιτέλους τον ISIS και όχι να…παίζει τις  κουμπάρες όπως οι άλλοι…

Παρόλα αυτά δεν είμαι σίγουρος ότι η Ρωσία (της οποίας όπως έχουμε ξαναπεί τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο ISIS) επιθυμεί ακόμα απαραίτητα την παρουσία του στη Συρία ή έστω σε μεγάλο κομμάτι της. Υπάρχει δηλαδή και το ενδεχόμενο να μην την πειράξει πλέον το χτύπημα και ο περιορισμός των εδαφών των τζιχαντιστών της Συρίας, οπότε η εκτίμησή μας δεν μπορεί να  είναι 100% ασφαλής.

Όπως και να’χει το αποτέλεσμα που κάθε δημοκράτης περιμένει να δει είναι αποφασιστικό χτύπημα των παρανοϊκών ρωσοκινούμενων τζιχαντιστών, μια Τουρκία που θα εξακολουθεί να μην ακολουθεί πιστά τη Ρώσικη γραμμή, ειρήνη στη Συρία και κάποια στιγμή παραπομπή σε δίκη του Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: