Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Τι μπαγαποντιά ετοιμάζει πάλι ο Τσίπρας ;


Φυσιολογικά αυτά που ανακοίνωσε ο Τσίπρας για αύξηση συντάξεων (13η σύνταξη)-τώρα για τις γιορτές- και μείωση του ΦΠΑ στα ταλαιπωρημένα από το προσφυγικό και την υπερφορολόγιση νησιά, είναι απόλυτα δίκαιες απαιτήσεις του κόσμου και αναγκαία μέτρα προς ανακούφιση.

Θυμίζω ότι η αύξηση που ανακοινώθηκε θα είναι η διαφορά της βασικής σύνταξης από το 800 (Πχ. αυτός που παίρνει 500 ευρώ, θα πάρει στις γιορτές άλλα 300 κοκ…). Είναι απλά μια υποτυπώδης ανάσα, για ένα μήνα, στους καταταλαιπωρημένους συνταξιούχους που είναι-μαζί με τους ανέργους- και τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης και όχι απλά δίκαιη, αλλά και κάτι παραπάνω. Και το τεκμηριώνω…

Δεν είναι μόνο το πλιάτσικο στις συντάξεις που έχουν κάνει εδώ και 6 χρόνια και αυτοί και οι προηγούμενοι κυβερνώντες είναι και κάτι χειρότερο. Φανταστείτε ότι εδώ και 3 χρόνια το κράτος αρπάζει ένα 6% των συντάξεων υποτίθεται για τον ΕΟΠΥ. Μόνο που στην πραγματικότητα ο ΕΟΠΥ έχει ελάχιστα έως και καθόλου χρήματα ! Που πάει λοιπόν το 6% ; Κανείς δεν ξέρει…μπορεί στους δανειστές, μπορεί και για να καλυφθούν άλλες κρατικές ανάγκες. Με λίγα λόγια οι συνταξιούχοι έχουν ληστευθεί και τώρα απλά τους δίνεται πίσω (αν τους δοθεί) απλά ένα μέρος των κλοπιμαίων !

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ο Τσίπρας το ανακοίνωσε λέγοντας πως πρόκειται για παλιότερη προεκλογική δέσμευσή τους για αύξηση συντάξεων που πραγματοποιείται τώρα ! Ξέχασε βέβαια να μας πει ότι θα είναι μόνο για ένα μήνα και μόνο ένα δείγμα από αυτά που τους έχει αρπάξει, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες στο…σοσιαλισμό του κυρίου Τσίπρα..

Το μείζον θέμα όμως είναι άλλο, ότι δηλαδή ο Τσίπρας και η παρέα του τα ανακοινώσαν αυτά χωρίς πρώτα διάλογο με την τρόικα (ή θεσμούς ή κουαρτέτο..) και έτσι αυτά θεωρούνται μονομερείς ενέργειες. Αυτό δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο ή απλά επιπόλαιο, γνωρίζοντας με τι προβοκάτορες έχουμε να κάνουμε.
Σε ότι αφορά το ΦΠΑ στα νησιά δανειστές και τρόικα φαίνεται ήδη να το βλέπουν με καλό μάτι και αυτό είναι καλό σημάδι. Όμως με το θέμα των συντάξεων «τσίνησαν» και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα και μάλλον αναμενόμενο ως σημαντική μονομερής ενέργεια που είναι.

Η εκτίμησή μας είναι πως εδώ ο Τσίπρας κάνει μια τυχοδιωκτική κίνηση με αρκετές πιθανές διαστάσεις. Ας υποθέσουμε πως για τον ΦΠΑ το κουαρτέτο θα του πει τελικά το «ναι» και μένει το θέμα των συντάξεων. Αν του που το «ναι» και για τις συντάξεις, τότε σίγουρα ο Τσίπρας θα είναι κερδισμένος και θα κατευνάσει, έστω και λίγο, τη λαϊκή δυσαρέσκεια των συνταξιούχων, αλλά και άλλων ανύποπτων πολιτών. Θα είναι δε και στην κρίση του Τσίπρα και του επιτελείου του, το να ρισκάρει και να προχωρήσει σε εκλογές όπου θα χρησιμοποιήσει αυτά τα δύο «δώρα» που ανακοίνωσε ως και καλά φιλολαϊκό και προεκλογικό του όπλο.

 Αν η τρόικα του πει «όχι» ή «ναι μεν αλλά» (πχ. «βρείτε ισοδύναμα για να καλυφθεί το χρηματικό κενό ή «δώστε μικρότερο ποσό»), τότε ο Τσίπρας μπορεί κάλλιστα να βγει να πει περίπου πως «η κακιά, αντιλαϊκή Ευρώπη μου απαγορεύει να δώσω αυτά που υποσχέθηκα και έτσι πάω σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θέλει, μιας που εγώ δεν μπορώ να κυβερνήσω με αυτές τις προοπτικές» ! Σας θυμίζει τίποτε όλη αυτή η ιστορία και η προβοκατόρικη τακτική ;
Mήπως κάπως έτσι δεν αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015 ξαφνικά από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και κατέφυγε στο δημοψήφισμα παρωδία ;
Και τότε είπε πως «αυτά που μου προτείνουν οι δανειστές είναι αντιλαϊκά και πρέπει να αποφασίσει ο λαός». Μάλιστα θυμίζω ότι τότε ο Τσίπρας τόλμησε να θέσει σε δημοψήφισμα ένα απλό non paper το οποίο το παρουσίασε στον Ελληνικό λαό ως τελική πρόταση των δανειστών !


Φυσικά τι ακριβώς σκέφτεται και ετοιμάζει ο Τσίπρας και το επιτελείο του δεν μπορούμε να το ξέρουμε, ωστόσο από το παραπάνω σκεπτικό βγαίνει το συμπέρασμα πως οι σύντομες εκλογές δεν είναι ένα καθόλου απίθανο ενδεχόμενο και, αν όχι σίγουρο, ορατό. Το δυσάρεστο πάντως είναι πως οι συνταξιούχοι δεν έχουν καθόλου σίγουρη, έστω αυτή τη μικρή «ανάσα» που ανακοίνωσε ο Τσίπρας…

Προς το παρών ας περιοριστούμε να βλέπουμε την-αν μη τι άλλο- ωραία γυναίκα και αρμόδια υπουργό για τις συντάξεις (εργασίας), Αχτσιόγλου ώστε να γίνει πιο ευχάριστος ο επερχόμενος βιασμός μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια: