Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Έχασε επικοινωνιακά ο Μητσοτάκης και η Ν.Δ.

Η γνώμη μας για αυτό το, έστω πολύ μικρό, βοήθημα, που έδωσε ο Τσίπρας στους συνταξιούχους για τις γιορτές είναι πως είναι μια δίκαιη απαίτηση του κόσμου, εφόσον οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που ληστεύθηκαν περισσότερο από όλους (και από τον Τσίπρα και από προηγούμενες κυβερνήσεις) στα χρόνια της κρίσης. Το ίδιο φυσικά και η μείωση του ληστρικού ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά που είναι και τα μεγάλα θύματα των «ανοιχτών συνόρων» του Τσίπρα.

Ωστόσο αυτό που έκανε ο Τσίπρας είναι να χρησιμοποιήσει αυτές τις δίκαιες απαιτήσεις με χυδαίο και προβοκατόρικο τρόπο, πρώτον για εσωτερική κατανάλωση-όπου προσπαθεί μάταια να παραστήσει τον φιλολαϊκό και φιλεύσπλαχνο-και δεύτερον για να προκαλέσει εσκεμμένη ρήξη με τους δανειστές (κυρίως με το Δ.Ν.Τ. που λόγω ιδεοληψιών αντιπαθεί περισσότερο). Αναφερθήκαμε πιο αναλυτικά σε αυτό και σε προηγούμενο πρόσφατο άρθρο.

Πιο συγκεκριμένα αυτά τα μέτρα έπρεπε πρώτα να τα διαπραγματευτεί με την τρόικα και έπειτα να τα ανακοινώσει, διότι αυτό που έκανε είναι μονομερής ενέργεια, αφού εμπίπτει σε συγκεκριμένο άρθρο της υπογεγραμμένης συμφωνίας περί των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ειδικά το Φ.Π.Α. πιστεύω πως η τρόικα δεν θα είχε λόγο να μην το δεχθεί, ενώ και για θέματα όπως η 13η σύνταξη συνήθως η τρόικα ζητάει ισοδύναμα για να συναινέσει, οπότε υπό προϋποθέσεις πιθανότατα να συμφωνούσε και σε αυτό.

Η κυβέρνηση τελικά δεν έκανε πίσω και κάπως έτσι ήρθε τελικά και η αναμενόμενη ρήξη με τους δανειστές οι οποίοι- ως απάντηση- πάγωσαν προσωρινά την πρόσφατη αμφιλεγόμενη συμφωνία για μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους και παρέπεμψαν σε νέες διαπραγματεύσεις με την Ελληνική κυβέρνηση. Το ξαναγράψαμε άλλωστε ότι ο Τσίπρας φέρεται σαν ανεύθυνος πρόεδρος δεκαπενταμελούς που του ματαίωσαν κάποια εκδρομή…

Τελικά τα μέτρα ψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Νέας Δημοκρατίας που τα καταψήφισε. Αξίζει λοιπόν εδώ να ασχοληθούμε με την αμφιλεγόμενη  στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτά τα μέτρα ακριβώς ως απαραίτητες ανάσες που χρειάζεται ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού που όμως χρησιμοποιήθηκαν ανεύθυνα από τον δημαγωγό Τσίπρα. Μπορούσε δηλαδή κάλλιστα να ψηφίσει τα μέτρα και ταυτόχρονα να καταγγείλει τον Τσίπρα και να τον εγκαλέσει για την ανεύθυνη και τυχοδιωκτική στάση του-με την μονομερή ενέργεια-που έφερε και τη ρήξη με τους δανειστές.

Δεν το έκανε όμως και υπέπεσε σε μια μεγάλη επικοινωνιακή ήττα, αφού φάνηκε στα μάτια της κοινής γνώμης ως το μοναδικό κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα που είναι σκληρό και αντιλαϊκό πως άγεται και  και φέρεται από δανειστές, τον Σόιμπλε κλπ…
 Εκτιμώ λοιπόν πως ο Μητσοτάκης- και το επιτελείο του- αδυνατεί να σκεφτεί έτσι κυρίως διότι δεν είχε ποτέ στη ζωή του ιδιαίτερα προβλήματα και τα βρήκε όλα έτοιμα από την οικογένειά του (ως γόνος μεγάλου πολιτικού τζακιού που είναι).
Με λίγα λόγια κλασσικοί  χαρτογιακάδες που δεν επικοινωνούν καθόλου με την κοινωνία ! Και βεβαίως όταν λέμε δεν επικοινωνούν με την κοινωνία δεν εννοούμε καθόλου να γίνουν λαϊκιστές και να άγονται και να φέρονται από τον κόσμο, γιατί αυτή είναι μια συνταγή προς καταστροφή που διαχρονικά έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα.


Ωστόσο στην πολιτική πρέπει επίσης να ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στην κοινωνία, να είσαι επικοινωνιακός και να ξέρεις να ελίσσεσαι. Έτσι είσαι πιο κοντά στο λαϊκό αίσθημα και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις τουλάχιστον-όσο γίνεται- ότι ο κόσμος δεν θα σε αδικήσει και θα εκτιμήσει καλύτερα την προσπάθειά σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: