Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Πίσω από το φάντασμα των δανειστών οι Τσιπροκαμμένοι...


Ήταν αναμενόμενο ότι η φαιοκόκκινη κυβέρνηση των προβοκατόρων, αφότου «έφαγε το ξύλο» της από τους δανειστές στις Βρυξέλλες, καταχρέωσε τη χώρα, έκλεισε τις τράπεζες και έφερε capital controls (με ολέθριες συνέπειες στην οικονομία), θα προσπαθούσε να ρίξει σε αυτούς όλες τις ευθύνες της εξαθλίωσης που ήρθε και έρχεται.

Έτσι  με επιχειρήματα του τύπου «τι να κάνουμε, εμείς προσπαθήσαμε για το καλό της Ελλάδας αλλά οι δανειστές είναι σκληροί και άτεγκτοι, ο Σόιμπλε μας μισεί» κλπ. προσπαθούν να δικαιολογήσουν το μνημόνιο που έφεραν και τη σκληρότητα που δείχνουν στην όποια εφαρμογή του. Ματαιοπονούν όμως διότι-όσο και να αυξάνουν τον αντιευρωπαϊσμό στην Ελληνική κοινωνία, με την προπαγάνδα τους- το μεγαλύτερο ανάθεμα του Ελληνικού λαού το τρώνε οι ίδιοι (όπως το φάγανε και προηγούμενες κυβερνήσεις) και σαφώς δευτερευόντως οι δανειστές και αυτό φαίνεται και από την κατρακύλα τους στις δημοσκοπήσεις.

Η μαύρη προπαγάνδα τους δεν πιάνει και πολύ τόπο διότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταλάβει πόσο πολύ τους δούλεψε ο Τσίπρας και η παρέα του με τα ψέματά τους ! Βέβαια υπάρχει και μια μερίδα από αυτούς που ακόμα πιστεύει πως ο Τσίπρας ναι μεν τους δούλεψε, όμως αυτά που έλεγε προεκλογικά είναι και καλά εφικτά και βρίσκουν καταφύγιο σε μεγαλύτερους δημαγωγούς και φασίστες όπως ο Λαφαζάνης, η Κωνσταντοπούλου ή ακόμα και η Χρυσή Αυγή. Αυτοί είναι απλά αφελείς, άσχετοι από πολιτική ή και ανόητοι…

Ας δούμε όμως τα επιχειρήματα των προπαγανδιστών που ρίχνουν την κύρια ευθύνη στους δανειστές και όσους τους πιστεύουν, αλλά και τον δικό μας αντίλογο. Η κυβέρνηση Σαμαρά όντως απέτυχε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πιθανότατα να έφερνε νέο μνημόνιο ή έστω νέα μέτρα. Το θέμα όμως είναι ότι αν παρέμενε στην εξουσία θα είχαμε πρόσθετα μέτρα τύπου «mail Χαρδούβελη», δηλαδή ναι μεν άδικα και επιβαρυντικά, αλλά σαφέστατα πιο ανώδυνα και λιγότερο καταστροφικά. Καμία σχέση δηλαδή με τη λαίλαπα και την παράνοια που ζούμε σήμερα και που μας έφεραν ο Τσίπρας και οι ψηφόφόροι του !

Λένε λοιπόν κυρίως κόκκινοι και μαύροι φασίστες,  αλλά και άλλοι αδαείς πως φταίνε οι δανειστές και ο Σόιμπλε και πρέπει να γλιτώσουμε από αυτούς, αλλιώς δεν έχουμε μέλλον. Τι μου λέτε ; Μήπως οι δανειστές και ο Σόιμπλε πήγαν στις πολύμηνες, προβοκατόρικες διαπραγματεύσεις χωρίς νόημα και παράτησαν την οικονομία στο έλεος του θεού ; Αυτοί αποχώρησαν ξαφνικά από τις διαπραγματεύσεις και έκλεισαν τράπεζες και έφεραν καταστροφικά για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα capital controls
Με λίγα λόγια ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης, ο Τσακαλώτος και η παρέα τους απέρριψαν-και προέτρεψαν και τον λαό να το απορρίψει, όπως και έγινε- με δημοψήφισμα ένα υποτιθέμενο προτεινόμενο μνημόνιο, αλλά μετά από λίγες μέρες συναίνεσαν ευχαρίστως σε ένα πιο σκληρό και υφεσιακό μνημόνιο !

Με ποια λογική λοιπόν βαραίνει τους δανειστές η βασική ευθύνη σε αυτό το μαρτύριο που περνάμε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.; Ακόμα και αυτό- το όντως υφεσιακό- μνημόνιο είχε εξαρχής την έγκριση των Τσιπροκαμμένων που το προτίμησαν σαφώς από πιο μεταρρυθμιστικές και φιλοαναπτυξιακές εκδοχές του. Πρέπει να έρθει ο ίδιος ο Σόιμπλε και η Μέρκελ να κυβερνήσουν για να αλλάξουν στοιχειώδη πράγματα στη χώρα ; Καλύτερα θα ήταν λοιπόν οι όποιοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που λένε αυτά να βαρέσουν το κεφάλι τους στον τοίχο για τις δύο συνεχόμενες εκλογές που ψήφισαν Τσίπρα και "όχι" στο δημοψήφισμα !

Πάμε να δούμε όμως και την εφαρμογή του συγκεκριμένου μνημονίου ;
Ακόμα και από αυτό το υφεσιακό μνημόνιο εφαρμόζονται από την κυβέρνηση τα πιο σκληρά και υφεσιακά μέτρα και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο χονδροειδώς απ’ότι προβλέπει το ίδιο το μνημόνιο. Αντίθετα και ότι φιλοαναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό υπάρχει μέσα εκεί εφαρμόζεται από ελάχιστα ως καθόλου !
Αυτή είναι βέβαια μια πρακτική που ακολούθησαν λίγο έως πολύ και οι κυβερνήσεις των Παπανδρέου και Σαμαρά, αλλά η ουσία είναι πως με τέτοιου είδους πολιτικές, συν τα capital controls και την αποβιομηχάνιση που προκαλεί η υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις, η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση στον αιώνα τον άπαντα και η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστερά» κυνηγάει χίμαιρες και ζει με αυταπάτες πως έτσι μπορεί να επιβιώσει στην κυβέρνηση.

Επιπλέον τόσο ο Σόιμπλε αλλά και άλλοι αξιωματούχοι μέσα στην Ε.Ε και κυρίως το πιο οικονομικά φιλελεύθερο ΔΝΤ, έχουν ξυπνήσει και τονίζουν συχνά πως η Ελλάδα μόνο με μεταρρυθμίσεις και φιλελευθεροποίηση της οικονομίας μπορεί να συνέλθει. Με ποια λογική λοιπόν φταίνε πρώτα οι «κακοί και ανθέλληνες» δανειστές και η Ελλάδα πρέπει να απεξαρτηθεί από αυτούς, να φύγει από το ευρώ και δεν ξέρω και τι άλλο λένε κάποιοι δημαγωγοί ;

Η ευθύνη της όποιας τρόικας ή κουαρτέτου είναι ότι δεν φώναξαν πιο νωρίς και πιο έντονα για μεταρρυθμίσεις, δεν τις επέβλεψαν και δεν επέμειναν σε ένα σαφές πλάνο φιλελευθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας, παρά σύρθηκαν κατά κάποιον τρόπο στο ρυθμό των εδώ κρατιστών και φορομπηχτών. Αυτή η ευθύνη υπάρχει, αλλά είναι η δευτερεύουσα. Θυμίζω επίσης ότι λόγω της "αλλεργίας" που έχουν οι Συριζαίοι στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, ο Τσίπρας προτίμησε κάποια στιγμή να κοντραριστεί με το πιο φιλελεύθερο Δ.Ν.Τ-που μάλιστα είναι υπέρ και της μείωσης του Ελληνικού χρέους- και να συνταχθεί με τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους δανειστές τους οποίους έβριζε για χρόνια !  

Αν λοιπόν συνεχίσουν οι κυβερνώντες με την ίδια λογική, -να προστατεύουν το ανατολικού τύπου οικονομικό μοντέλο και να κρύβονται πίσω από το φάντασμα των δανειστών-η χώρα δεν θα ανακάμψει ούτε με ανασχηματισμούς, ούτε με εκλογές, ούτε με οικουμενικές και ούτε (στην κυριολεξία) με δώδεκα μνημόνια !!



Δεν υπάρχουν σχόλια: